Weird Science
Sitcomsäsongen sent sammanfattad, del 1

2012-06-07  

Jag började tevesäsongen 2012-2013 med att recensera alla sitcompremiärer jag kom över. Jag hade en tanke om att följa upp och följa upp och utvärdera serierna som jag skrev om då, men det blev inte riktigt så. Till hösten kommer jag förhoppningsvis att skriva en mer regelbunden sitcom-spalt, i stil med WS-lista. Så länge får ni hela sitcomsäsongen summerad i två inlägg. I del två, som kommer om en vecka, avslöjar jag vilka serier jag gillade bäst under hösten och våren. I dag fokuserar jag på serierna som har potential att bli riktigt bra, de som aldrig fick chansen, och de som jag lessnade på och stängde av.

Fotnot: Precis som i höstas definierar jag en sitcom som en halvtimmeslång, icke-animerad network-komedi. Bob’s Burgers, It’s Always Sunny In Philadelphia, Veep med flera serier som inte uppfyller dessa kriterier är alltså inte inkluderade i den här genomgången.

De nedlagda

(Bent, Free Agents, samt ett antal som ingen längre minns namnet på)

Free Agents började som en hopplöst snedsparkande amerikanisering av en väldigt brittisk serie. Piloten var så misslyckad att serien aldrig fick med sig vare sig tittare eller kritiker. Det visade sig vara väldigt synd. Efter bara några avsnitt hittade amerikanska Free Agents sin egen röst och blev en alldeles utmärkt, svartsynt arbetsplatssitcom med stort hjärta. Inte riktigt i klass med Party Down, showrunnern John Enboms förra serie, men med tendenser åt samma håll. Tyvärr var vi nog inte så många som lade märke till den förvandlingen. NBC lade ner Free Agents efter fem veckor.

Bent, också på NBC, fick i alla fall sex avsnitt. En ärlig chans fick den däremot inte; avsnitten sändes två i veckan under en treveckorsperiod sent på våren och frågan är om någon såg dem när de sändes. Att NBC inte hade större hopp om den här charmiga serien med Amanda Peet och David Walton som omaka will-they-won’t-they-par är besynnerligt. Å andra sidan börjar det bli tydligt att NBC har plockat in det här gänget som kreativ ledning (mer om det i nästa vecka).

Sitcoms som lades ner under året som jag aldrig tyckte verkade värda att ge en chans: Are You There, Chelsea?, Best Friends Forever, How To Be A Gentleman, I Hate My Teenage Daughter, Man Up!, ¡Rob!

De ratade

(Whitney, The Big Bang Theory, Modern Family, 2 Broke Girls)

Piloten gjorde mig inte sugen på att se mer av Whitney. Jag höll koll på reaktionerna under säsongens gång, men hörde inget mer positivt än »den är inte riktigt lika dålig längre«. Jag har i nuläget inga planer på att ge Whitney en andra chans.

Jag tillhörde dem som tyckte om The Big Bang Theorys fjärde säsong. Mayim Bialik och Melissa Rauch öppnade upp för nya storytrådar och gav serien en energikick. Men det reservbatteriet var tydligen stendött i höstas, och efter några avsnitt kände jag mig bara utled. Ännu ett varv med Leonards kärleksbekymmer? Jag har svårt att tänka mig något värre. TBBT är tills vidare lagt åt sidan.

Modern Family är två säsonger yngre än Big Bang, men hamnade i samma oinspirerade jämmerdal i höstas. Där heter det svarta storyhålet Claire Dunphy, eller snarare manusförfattarnas oförmåga att skriva Claire som något annat än en stuck-up, gnällig morsa. När de samtidigt gör Cam till en gay-stereotyp och Gloria till en storbröstad latina-stereotyp blir Modern Family outhärdligt. Kanske gör tittarsiffrorna och den fantastiska rollbesättningen serieskaparnas jobb lite för enkelt. Modern Family på autopilot är inte värd 20 minuter av min tid varje vecka.

Serien som jag kämpade mest med att tycka om i höstas hette 2 Broke Girls. Till slut fick jag erkänna mig besegrad av Michael Patrick Kings arrogans och monumentalt dåliga omdöme. Han har ju en sån fantastisk potential i sitt huvudrollspar, men istället för att justera 2 Broke Girls för att accentuera kemin mellan Kat Dennings och Beth Behrs valde King att omfamna seriens sämsta sidor. Och när 2 Broke Girls är som sämst är det en eländig soppa av tunna intriger och skrikik, billig,  i värsta fall rent frånstötande, humor. Jag klarade sju-åtta avsnitt innan jag gav upp.

De nästan riktigt bra

(Don’t Trust the B**** In Apartment 23, Suburgatory, Up All Night)

Up All Night grep aldrig riktigt tag i mig. Den blev stadigt bättre, och det är kul att den har fått en andra säsong, men jag har varken kunnat relatera till amerikanska kritikers avfärdande av serien eller Kjells lyriska hyllningar. Kanske är det bara en fråga om huruvida Up All Night talar till en eller inte, för mot slutet var verkligen pusselbitarna på plats. Christina Applegate och Will Arnett har personkemi, Maya Rudolph har närvaro, och så småningom lyckades manusförfattarna etablera ett bifigursgalleri att befolka avsnitten med, och ge avlastning till huvudrollstrion. Men trots att serien skapar finstämd relationshumor med fingertoppskänsla kände jag mig aldrig riktigt investerad.

Det är lättare att peka på Suburgatorys brister. En tendens att gå över gränsen mellan att göra sina rollfigurer komiskt uppförstorade och att göra dem till seriefigurer. En vilsenhet i hanterandet av vissa centrala rollfigurer. Emellanåt en klumpighet i berättandet och i skämtsvarvandet. Men Suburgatory lyftes upp en distinkt röst, en känsla för absurd light-satir och flera väldigt begåvade skådespelarinsatser. Vissa avsnitt var strålande, andra var lättglömda. Men det fanns gott och väl tillräckligt i Suburgatory för att jag ska fortsätta titta till hösten.

Don’t Trust the B**** In Apartment 23 började sent och hann inte särskilt långt före sommaruppehållet men hann ge ett intryck av modern, kabelinspirerad sitcom med komiska infallsvinklar som är om inte nyskapande så åtminstone lite påhittiga. Vissa av skämten på James van der Beeks bekostnad är hysteriskt roliga (åtminstone för oss som växte upp med Dawson’s Creek), men seriens stora utmaning är att använda honom som en riktig rollfigur och inte bara som en referenshumoristisk gimmick (om än en väldigt effektiv sådan). Jag ser fram emot att se vad det blir av Don’t Trust the B när den har fått lite tid på sig.

[2012-06-07 19:38]
Julia

Du missade alltså Amys tiara i BBT? OMG DAVID VAD HAR DU GJORT.

[2012-06-07 19:38]
Daniel

Måste säga att jag tycker How to be a gentleman faktiskt hade sina stunder, ibland skrattade man riktigt högt och gott åt den. Den kunde gott fått några avsnitt till.

Ps. var en av få som såg bent på tv när jag bodde i USA förra året,haha.

[2012-06-07 20:12]
lvrs

+1 på det omdömet om suburgoratory. ojämn men helt ok underhållande. dessutom tendenser till mer allvar mot slutet, blir lite intressant att se om det vidareutvecklas i s02.

[2012-06-07 22:59]
E-mannen

Nu när Kanal 5 har börjat om TBBT och sänder de första avsnitten igen så märker jag direkt hur mycket bättre de känns.
Mer nördhumor, mindre relationstjafs+giftermål+flickvänner = me like.

[2012-06-08 03:45]
Richard

Hm. Jag kände precis tvärtom för personkemin mellan Arnett och Applegate och gav därför upp redan efter 6-7 avsnitt. Men jag håller fullständigt med i resonemanget kring Dont Trust the B****.

[2012-06-08 10:42]
mxm

jag tror Bitch 23 kommer växa till sig till en ny Better off Ted, vänta ni bara.

men David, vad menar du med ”riktiga” skådespelare?

[2012-06-08 11:40]
PJ

mxm, då ”Bob’s Burgers” var i listan över de som inte uppfyllde kriterierna, så uppfattar jag det som att ”riktiga” skådespelare innebär att det inte är animerat och dylikt.

[2012-06-08 11:50]
David

@mxm: PJ har uppfattat mig rätt. Ska formulera om så att det blir tydligare vad jag menar.

[2012-06-08 11:54]
mxm

ah ok, jag såg inte network-caveatet, så satt och undrade varför IASIP inte ansågs ha riktiga skådespelare…

[2012-06-08 12:12]
r

Vad är anledningen till att inte räkna in sånt aom går på betal-tv? De är väl sitcoms de med?

[2012-06-08 12:27]
David

@r: Det är framför allt för att göra en avgränsning. Vissa kabelkomedier går kanske att kategorisera som sitcoms, medan andra definitivt faller utanför vad man brukar mena med begreppet. Veep går i någon mening att kalla en sitcom, men Girls? Knappast, va? Då får man börja göra godtyckliga gränsdragningar, och det blir plötsligt mer komplicerat än vad jag vill göra det.
Network-kanalerna har ett inkört och traditionstyngt sätt att jobba med komediserier. Det ger avtryck på form och innehåll och skapar ett genremässigt ramverk som gör det lättare att jämföra olika serier och prata om dem i ett sammanhang.

[2012-06-08 19:37]
r

I hear you, men jag tycker inte gränsdragningen är svår. Att ”It´s always sunny in philadelphia” är en sitcom är lika självklart som att ”Girls” (skruvad dramaserie med humoristisk underton) inte är det. Så jag förstår fortfarande inte avgränsningen mot kabelkanalerna.

[2012-06-08 20:25]
SweepTheLeg

Dustin Rowles hos ”Pajiba/Warming Glow” har oxo kört ”network-serier” in absurdum…det är en ”cop-out”…nu väntar jag med spänning på var serier som ”Archer” och ”Louie” placerar sig på skalan…den RIKTIGA skalan!

[2012-06-09 02:43]
David

@r: Du får helt enkelt se det som att jag tar mig friheten att avgränsa. Säger inte att det är en avgränsning som ska göras i alla fall och sammanhang, men det är den avgränsning som är användbar för att jag ska kunna skriva om just det segment av teveutbudet som jag är intresserad av i just det här fallet.
@SweepTheLeg: Jag skriver gärna om både Archer och Louie, men jag tycker inte att det är särskilt intressant att göra i ett sånt här sammanhang. Grejen med network-sitcoms som gör att de lämpar sig för att skriva om i klump är ju att de matas ut på löpande band, säsong efter säsong, efter ungefär samma koncept. En helt unik och extremt personlig serie som Louie förtjänar kanske en annan sorts kritik.

[2012-06-09 03:11]
SweepTheLeg

@David
Bara du ”avgränsar” är jag nöjd….

[2012-06-09 23:57]
r

Angående icke-sitcom-kabel-komedi: Det har varit tyst som i graven här på WS angående Eastbound and downs failerande sistasäsong. Men det kanske är lika bra det..

[2012-06-10 01:27]
David

Jag kände mig inte så sugen på att dra igång en ny säsong så den blev liggande. Vet inte om någon annan i redaktionen brydde sig ens om säsong två. Jo, Kjell, verkar det som när jag kollar arkivet. Om han har sett trean också kan jag inte svara på.

[2012-06-10 09:20]
Kjell

Jag står och stampar på S2, som iofs känns lysande…

[2012-06-10 10:09]
Richard

Angående Eastbounds 3e säsong så tycker jag inte alls den fallerade. Avsnitten med Lily Tomlin som Kennys mor var strålande och mycket av dialogen mellan Kenny och hans lagkompis spelad av Jason Sudeikis var omissbar. Dessutom Steve som geisha. Nej det fanns mycket godbitar även i sista säsongen. Att den sedan inte når upp till Mexicoäventyret i säsong 2 trodde jag heller inte.

[2012-06-10 10:23]
D

”Failade” sistasäsong? Tyckte den var hur bra som helst.

[2012-06-10 17:26]
Micke

Synd att du ratade TBBT. Denna 5:e säsong har varit mycket bättre än både S3 och S4, då de har lyckats få alla rollfigurer att samverka som en enhet, och framstå som att de faktiskt skulle kunna vara vänner och par.

Synd att du tydligen helt missade ”New Girl”. Bästa sitcomen i år (och eftersom jag bara kollar sitcoms så var det by default bästa serien också).

[2012-06-10 17:28]
Micke

Oj. Missade ju att detta var del ett. Gissar att du kommer skriva om ”New Girl” i del två. :)

[2012-06-10 18:28]
David

Får kanske klämma andra halvan av TBBT-säsongen vid nåt tillfälle då… Men känner mig inte jättesugen, ärligt talat.
Och ja, New Girl kommer i del två. ;)

[2012-06-10 23:03]
Z

Men alltså, är inte Mad Men bättre än nånsin just nu? Helt matt efter senaste avsnitten, så jävla bra tv att det är kusligt.

[2012-06-11 01:01]
D

Senaste avsnittet av Mad Men tyckte jag var fantastiskt men annars tycker jag det varit den svagaste säsongen så här långt men även ett svagare MM slår ändå det mesta.

[2012-06-11 17:20]
Richard

@Z: Och för att inte tala om avslutningen. För trots en viss övertydlig symbolik älskar jag hur det har artat sig denna säsong.

[2012-06-19 02:02]
Weird Science » Sitcomsäsongen sent sammanfattad, del 2

[…] Fotnot: Den här veckan tänker jag inte debattera sitcommens existensiella villkor i kommentarerna. Om du undrar varför en viss serie saknas här, se del ett. […]