Weird Science
Pannkaksperfektion i Portlandia

2012-08-20  

En av sommarens trevligaste teve-överraskningar har skrattoffensiva IFC stått för. För några veckor sedan, under sitt starka fredagshumorblock bestående av Scott Aukermans absurda talkshow Comedy Bang! Bang! (sprungen ur podcasten med samma namn) och komikerfrågesporten Bunk, dök nämligen en Portlandia-special upp, utan speciellt mycket fanfar. Carrie Brownstein och Fred Armisen är just nu mitt uppe i inspelningen av säsong tre av det framgångsrika sketchprogrammet, så att det skulle smygas ut ett 45 minuter långt bonusavsnitt mitt i sommaren kändes otippat. Dessutom var det väldigt bra.

På pappret känns dock Portlandia: The Brunch Special som ett anspråkslöst mellanmål med tveksamt näringsinnehåll. Att bara köra en »extended cut« av ett av andra säsongens avsnitt, det där i vilket Carrie och Fred får tips om ett nytt populärt brunchställe och tvingas stå i kö en halv dag för att få plats, kan först kännas lite som att koka hipstersoppa på en spik, även om avsnittet i sig var ett av säsongens bästa. Men de farhågorna försvinner snabbt.

Efter en förlängd version av originalavsnittet, som har en mer filmisk kvalitet och där de olika stickspåren får större utrymme och tydligare avrundning, följer den riktiga huvudrätten: en fiktiv bakom kulisserna-dokumentär om dramatiken i samband med inspelningen av avsnittet. Kameran vänds här för ovanlighetens skull bort från Carrie och Fred, och fokuserar i stället på programmets regissör Jonathan Krisel, som visar sig vara en bortskämd, lynnig, perfektionistisk auteur som vägrar släppa ifrån sig avsnittet innan hans konstnärliga vision är helt uppfylld.

Det som står i vägen för visionens fulländning i det här fallet är en till synes helt obetydlig detalj under inspelningen. För maximal trovärdighet kräver nämligen Krisel att de pannkakor som serveras på brunchstället verkligen är de allra bästa man överhuvudtaget kan föreställa sig – en specifik variant med en viss typ av bär som i Krisels föreställningsvärld antar nästan mytiska egenskaper. Denna besatthet skapar förseningar och tandagnisslan för alla inblandade, och Krisels divalater eskalerar bortom all rimlighet, till den grad att hela produktionen hotas.

När jag intervjuade Fred Armisen i vintras pratade han mycket om Jonathan Krisels betydelse för Portlandia; hur han påverkat inte bara innehållet utan också utformningen, tempot, tilltalet. Hur han dragit nytta av erfarenheterna från sitt arbete med Tim & Eric (han medregisserade fem säsonger av Awesome Show, Great Job!). Att med den här specialen låta Krisel tillfälligt stå i centrum (med den äran!) är ett snyggt sätt att uppmärksamma Portlandias minst omskrivna huvudperson på.

[2012-08-20 11:31]
Peter

Tack, man! Hur fan kan jag ha missat det här?!

[2012-08-20 14:04]
Molly

Tack för det fina tipset. Älskade just brunchavsnittet och ska nu slänga mig över den här specialversionen! Precis vad man behöver en kvav sensommaraugusti.

[2012-08-20 14:54]
r

Jag tyckte att det avsnitt de valde att göra en förlängd version av var en av andra säsongens svagaste avsnitt, så av naturliga skäl gick jag inte direkt igång på det där.