Weird Science
May the geek be with you

2012-09-18  

En gång då en kompis aningslöst bekände att hon inte visste skillnaden på Star Wars och Star Trek fick jag ett så förfärat utbrott att hon började gråta. Jag tänkte bara tala om det för att understryka att Star Wars är något jag tycker är viktigt.

Första avsnittet på säsong tre av realitytävlingen Face Off (man tävlar i mask och smink och skapar framför allt fantasyvarelser) har det passande namnet A Force to be Reckoned with – det är Star Wars-tema. Jag sitter tårögd med klump i halsen. Rörelseklumpen framkallas av ögonblicket då ett av lagen står inför domarna och har presenterat sin varelse. Karaktären de skapat med latex, smink och kostym är en »bad ass female bounty hunter«. De har självklart tänkt ut en bakgrund: hon kommer från Dagobah System där det är träsk och fuktigt, men nu är hon på Tatooine och där är det ökenklimat så självklart måste hon ha en andningsgrunka som extra tillbehör till kostymen.

Laget består av Sarah och Laura som ser otroligt pirriga ut och tillägger lite generat: »we are such nerds« men ler så oerhört stolta och jag ler med dem.

Face Off som går på amerikanska kanalen Syfy är för den som inte sett det en kopia på det vanliga uttjatade realitytävlingsprogrammet, ni vet – utmaning, någon slås ut och den som till slut är kvar vinner får fint pris, det vill säga bil, pengar och ära.

Men i Face Off är det inga himla publikfriande mainstreamintressen man tävlar i, som att man ska laga mat, vara snygg eller göra coola kläder, utan här är det bäste geek som vinner. Ska man vinna utmaningarna där man skapar nya fantasy-, scifi-, eller skräckkaraktärer gäller det att man kan sina populärkulturella monster.  Samt att ha fantasi nog för att placera klassiska sagofigurer som Hans och Greta i rymden, låta Galne Hattmakaren drabbas av ett zombievirus, eller komma på ett monster där man kombinerat en giftig växt och ett farligt djur. Med inspiration av Star Trek, folksagor, Alice i Underlandet, varulvar, utomjordingar, steampunk och dinosaurier gör deltagarna karaktärer som i bästa fall är enastående och lätt hade platsat i en film (piccolon från Tim Burton-utmaningen i säsong 2!) och i värsta fall är totalt platt fall (piraten som såg ut som den hade orgelpipor i fejset).

Deltagarna i Face Off är en blandning av McGyver (»den här pet-flaskan kan jag sätta fast i ansiktet som snabel«) och illustratörer samt skulptörer, sminkörer, konstnärer, skräddare, mekaniker, elektriker och experter på anatomi.

Face Off är också det enda tävlingsprogram där jag kan ämnet tillräckligt väl för att kunna ha en åsikt som oftast stämmer överens med domarnas åsikter. (Jämför det med till exempel Project Runway där jag sitter som en fågelholk inför en lila tajt klänning med turtleneck-in-absurdum-krage som domarna jublande kallar för »perfekt att bära på jobbet«).

Tillbaka till de stolta tjejerna. Utmaningen löd: skapa en karaktär som fungerat i Mos Eisly-baren i den första Star Wars-filmen. Det är en perfekt utmaning för Face Off eftersom vi alla haft den här diskussionen:

»De gamla Star Wars-filmerna är så mycket bättre. Det är så bra att figurerna är hemmagjorda.«
»Ja, till skillnad från de fula digitala effekterna i de nya. «

(Eller så har ni inte haft den diskussionen. Det är okej.)

Man kunde se det vattnas i munnen på deltagarna när de får höra vad de fått i uppdrag: »I can’t believe we got Star Wars!«. Längtan hörs i deras röster när de pratar om möjligheten att på detta sätt få vara del av Star Wars-universumet… för skit i att det var 30 år sedan filmerna kom, som gjordes med plastgrunkor dinglandes på tråd och att den där Leia-bikinin kanske inte var så jäkla fräsch och att det är money money money det numera sjungs på i korridorerna på Lucas Arts istället för att nynna till Star Wars Anthem da DA da da da DA DAA da da da DA da Dadadaaaa för det är ju STAR WARS! Ahh!

»I hope the Star Wars-geeks out there appreciate it as much as we do«, säger Laura, hon och Sarah hamnar i topp vid bedömningen, de var inte ens var födda när Jedins Återkomst kom, men de kan så mycket om filmerna att de prisas för den mest genomtänkta bakgrunden för sin karaktär.

Själv fick jag som liten inte vara med killarna när de lekte med Star Wars-gubbarna och jag satt hemma och försökte flytta mina gosedjur med the force och jag vickade loss en tand utan att känna smärta när jag såg Rymdimperiet slår tillbaka och jag förstår varför tjejerna står och tok-ler när de får beröm för sin alldeles egna barbesökare som i programmet får dansa till Mos Eisley Cantina-sången.

[2012-09-18 14:32]
Peter

Fint! Detta måste jag kolla upp.

[2012-09-19 07:40]
nekromanen

Jo, det är en bra serie, inte lika bra som Work of Art visserligen, men ändå. Vad jag tycker är otroligt tråkigt är dessa återkommande moment när man får se hur saker och ting går till. Så här gjuter du dig din egen mask. Samma klipp varje gång. Det börjar bli rätt tröttsamt efter tre säsonger … Annars tycker jag att han som flydde fältet i avsnitt ett borde komma tillbaka. Fantastisk tv!

[2012-09-19 13:15]
Björn

Team Laura! (Fin text.)

[2012-09-19 18:22]
Ida

Nekromanen: jag har faktiskt ingenting emot ”sculpting phase” och allt det där – HATAR däremot reality-bitarna där de får ett pimpat hus deltagarna ska springa in i och skrika av entusiasm. Och att de i piratutmaningen kunde vinna så mycket pengar, blir så trist med pengatjat. Men värst är att tittarna ska få vara med och rösta i finalen – jag vill ha proffsig jury som bestämmer! Gillar inte det där med ”nu kan DU vara med och bestämma”.

Björn: Tack! Och SJÄLVKLART Team Laura!

[2012-09-20 21:06]
SweepTheLeg

@Ida
Jag har sett säsong 1 och halva säsong 2.
Vet *ärligt* talat inte varför jag la ner sen, eftersom jag gillade skarp vad jag såg.
Nu påminner du mig om att den finns, så jag plockar antagligen upp serien igen..Tack!
Har inget emot reality-bitarna i några såna serier, då jag tror kritiken skulle gå ut på att det blir ganska *tråkigt* utan istället.
Jag citerar ”Cinderella”:
”Don´t Know What You Got Til It´s Gone”….:)

[2012-09-28 13:35]
Maria

Huh. Har aldrig sett det här, men det kanske jag borde?

[2012-12-05 23:43]
Weird Science » Project Rädda Realityn

[…] Off Face Off  (som jag älskar) har precis avslutat sin tredje säsong och har väl, tippar jag, kanske en säsong till på sig […]