Weird Science
Leslie, bli min bästis

2012-09-20  

Välkommen tillbaka femte säsongen av Parks and Recreation! Och välkommen tillbaka du sister from another mister – Leslie Knope. Jag har saknat dig – den karaktär på teve jag helst skulle vilja vara bästis med.

När man pratar med Parks and Recreation-diggare nämner de först och främst alltid Nick Offermans libertarianska pinn-svarvande kött-besatta Ron Swanson som älsk-anledning. Det är som att folk tycker det är så sinnessjukt kul att han älskar bacon. Jag fattar inte. Det känns som ett gammalt Homer Simpson-skämt »ÅH hahaha han älskar bacon! GUD så kul! Han vill äta hur mycket som helst!«

Man kan köpa tröjor med texten »All the bacon and eggs you have«. Det finns en spoofad Ben & Jerry-glass – »A Scotch Flavored Ice Cream with All of the Bacon & Eggs We Had«. Det finns en tumblr-sida som lägger upp bilder på katter som ser ut som Ron Swanson och de pratar minsann om bacon de med.

Därefter brukar folk nämna Chris Pratt som den godmodige byfånen Andy som favvo. Jag har alltid haft lite svårt för den här typen av älskvärt pucko-karaktär. Man fattar aldrig att någon pallar vara vän med dem på riktigt – än mindre vara ihop med. Pratt är begåvad när det kommer till slapstick och gör ett underbart trillande och snubblande, hans Lil’ Sebastian-hyllning 5000 Candles in the Wind är en ballad jag vill se klättra på topplistorna, men längre än så sträcker jag mig inte.

Trea på karaktärer som oftast nämns som anledning till Parks and Rec-kärlek är Tom Haverford. Jag är själv oerhört förtjust i Aziz Ansaris höftsvängande, ordvrängande, Tommy Fresh-parfymkrängande swagger Tom. För mig får han gärna ta mycket plats. Men snälla. Kärlekshistorien med Ann? Den är så otrolig. Och ofräsch. Att hon ger med sig och går med på att dejta honom när han har »worn her ut« med sitt tjat och sitt soulballadsjungande och hon utmattat suckar »ja ja jag ska dejta dig« – alltså inte på grund av att hon verkligen gillar honom. Usch.

Men så här kan vi ju inte hålla på! Jag älskar ju faktiskt också de ovannämnda. Och den mäktiga Donna. Och Tammy Two som INTE är en person man vill möta med en obetald biblioteksbok på sitt samvete – som Ron säger: »what’s it like to stare into the eye of Satans butthole?«. Jag gillar Rob Lowes våldsamt entusiastiska Chris. Den lika våldsamt icke-entusiastiska April. Till och med Ann – den vanliga tjejen, där Rashida Jones sliter och gör sitt bästa med den notoriskt otacksamma normala karaktären.  Till sist ljuvliga ljuvliga geek-Ben som är så perfekt för Leslie.

Men de andra på parkförvaltningen får förlåta. Det här är en hyllning till Leslie. Som är kanske världens sämsta imitatör. Som gör allt för sina vänner (scenen när hela gänget ger henne parkförvaltningen som pepparkakshus och säger att de ska driva hennes valkampanj, tårarna rann på mig).  Som försöker dra ut på arbetet med världens minsta park för att få umgås med Ben. (Bölade även av denna scen. Ska man gråta så mycket av svinroliga komediserier?)

Leslie som brinner för feminism, Harry Potter, godis, demokrati, kvinnliga amerikanska politiker, muralmålningar med blommor, att komma på den perfekta presenten till alla, våfflor och framför allt för den rent ut sagt vidriga, inskränkta, tvättbjörnsinvaderade, lilla skitstaden Pawnee, med slogan »First in friendship, Fourth in Obesity«.

Jag avslutar med en av mina favoritcitat från Leslie. En av cirka 5000 topprepliker. Det är när hon ska sälja in sitt skördefestival-projekt på en radioshow med orden: »It’s where fun meets awesome… meets agriculture«.

Lycka till med politiken i höst Leslie! Det kommer bli grymt roligt.

[2012-09-20 23:24]
Daniel

Ser fram emot parks and rec-premiären svinmycket! Snart börjar alla serier och mitt universitetsstuderande kommer få det lite svårt att stå upp mot allt serietittande..

[2012-09-20 23:27]
r

Älskar Leslie jag med. Väldigt awkward och knasig, men himla kompetent och omtänksam person också.
Den som jag har svårast för är nog April. Vill verkligen gilla, men det är nåt med hur de genomfört karaktären : ”skämtet” blir för genomskinligt liksom, de långa mot-kameran-blickarna för utstuderade.

Sen har jag ju (som jag säkert skrivit förr) svårt för mobbningen av Jerry. Får bara klump i magen av de scenerna, tycker inte de är kul.

[2012-09-20 23:45]
SweepTheLeg

@Ida
Kanske jag är ”AV-club skadad”, men de flesta(?) amerikaner som hyllar Ron”fucking”Swanson är nog ganska medvetna om ironin i det hela, som du verkar missat helt.
Jag har nog läst 7000 kommentarer om P&R på AV-club, där många kommentatorer är duktigare än alla skribenter här(förutom Kjell).
Konsensus är att dom(jag) älskar Leslie Knope och framförallt Amy Poehler lika mkt, om inte mer än Offerman.
Det är OK att underskatta gemene man till viss del, men inte dina läsare.
För att ytterligare spä på, fastnade jag i en riktigt nördig tråd om SNL på AV-club.
700 LÅNGA kommentarer, och helt plötsligt skrev författaren i tråden, till en obskyr bok det refererats till en hel del.

[2012-09-21 00:43]
Viva_hate

@SweepTheLeg

Vad är det för nedlåtande ton du har mot Ida? Vad coolt att du spenderar veckor framför obskyra forum och förklarar för oss normalbegåvade vad Ron Swanson handlar om.

[2012-09-21 08:29]
D

Ann är ju inte den roligaste karaktären direkt men hennes fina vänskap med Leslie är ändå en av de grejerna jag gillar bäst med serien.
April, Jerry och Donna skulle jag dock klara mig utan. Den förstnämnda för att hon bara är störig och de andra två för att det är helt menlösa karaktärer.

[2012-09-21 09:13]
SweepTheLeg

@D
”Shut up D(onny)”!…
//The Dude…:)

[2012-09-21 09:24]
SweepTheLeg

Tycker väl Amy P är hyfsat sexig, intelligens, humor och sånt där som jag *måste* tycka.
Men Rashida Jones…ojojoj, där snackar vi Alison Brie/Christina Hendricks nivåer.
Nästan lika sexiga som Michael Fassbender, se vad JÄMLIK och utvecklad jag är.
Shut up Ryan Murphy!

[2012-09-21 11:12]
D

Haha,fräscht med The Big Lebowski referenser ;)

[2012-09-21 12:32]
SweepTheLeg

@D
Shut up D(onnie)!
Det funkar!
Den filmen går utanför all slags ironi.
Annat är det med Nelson:
http://www.youtube.com/watch?v=ZZXONYNZGNY

[2012-09-21 18:33]
Joel

Donna är helt klart den mest underskattade karaktären. Hoppas hon kommer fram mer under femte säsongen, och att meningslösa Adam Scott och Rob Lowes karaktärer tonas ner.

[2012-09-21 19:52]
SweepTheLeg

@Viva Hate
Really?
Jag är säker på att Ida, kommer ge mig ett utmärkt svar,om hon har tid och ork.
Och JA, jag har läst en hel del om P&R, men vill såklart inte påverka er normalbegåvade(dina ord)
Herregud!

[2012-09-24 19:51]
Ida

Trist att diskutera andra sajters kommentatorers eventuella excellens jämfört med mig eller andra skribenter här. Vi kan väl prata Parks and Rec istället tycker jag, mkt roligare!
Om April – nej okej. SÅ himla förtjust är jag kanske inte i henne heller. Men hon tillför ju den där sältan som ändå behövs, alla är ju så jäkla sympatiska, det behövs ju någon som säger ”hörni ni är töntiga och jag är emot er” (tänk tex Cordelia/Anya i Buffy om jag får ta ett gammalt exempel.)

Och visst kan man tycka att Ben och Anne är trista jämfört med de andra. Men de behövs ju, de ”normala”! Skönt att inte alla är knasbollar. Som D skrev, hennes vänskap med Leslie är ju så himla fin. Och jag älskar Ben/Leslie-förhållandet. Även om tex Louis CK:s inhopp som hennes polissnubbe var kul, så kände man ju inte något på allvar. Däremot med Ben – jag tycker verkligen deras historia varit jätte-jättefin.

Vad tyckte ni om första avsnittet på femte då? Jag är aldrig så förtjust i när Leslie är någon annanstans än i Pawnee. Och snacka om att det skulle skämtas om Rons köttätande apropå min text ovan… Jag skrattade faktiskt bara en gång högt – åt Chris’ ”russin är naturens godis”. Det tyckte jag var kul! ”Frukt är godis” – alltid roligt skämt.

[2012-09-24 20:22]
Daniel E

Tycker att det finns likheter med mobbningen av jerry med den av toby i the office =)

[2012-09-25 10:37]
Kjell

Jag tyckte mycket om Rons låt vara förutsägbara frustration vid grillen. Kände nämligen igen mig själv som fåfängligt sårad förälder som gjort sig till med avancerat långkok till middag medan ungarna klagar på att det luktar äckligt och tar för långt tid…

[2012-09-25 19:15]
Philip

Kjell: story of my life. Fiskpinnar i ugn däremot…

[2012-09-27 22:58]
SweepTheLeg

@IDA
Jag asgarvar inte så mkt åt P&R överhuvudtaget(har väl aldrig gjort iofs), verkar mera vara en ”feelgood-serie”, där dom *antyder* vad som kunde vara ett skämt.
Antar att det är så det funkar nuförtiden, förutom för Trey Parker och Seth McFarlaine…:)