Weird Science
Sitcomlistan 1/10-12/10: Ben and Kates subtila sentimentalitet

2012-10-15  

Nytt för den här veckan! En liten pil som visar om jag tycker att serien har varit bättre eller sämre än sist.

Ben and Kate
(Fox, S01E02-03, ⇗)

Tre avsnitt av Ben and Kate så här långt, och det har funnits ögonblick i vart och ett av dem som har gjort mig genuint känslomässigt berörd.

Det beror till stor del på att Dakota Johnson och Nat Faxon är fantastiskt bra. Båda två har en förmåga att hitta precis rätt tonläge för seriens vardagliga, allmänmänskliga sentimentalitet. De är dessutom väldigt roliga tillsammans. Bara den underbart bisarra dialogen i andra avsnittets cold open är ju nog för att man ska vilja se mer av Ben and Kate.

Särskilt Dakota Johnson har fullständigt knockat mig med sin kombination av komisk timing och romcommigt avig charm. Tjejen är 23, och om hon inte är en framtida superstjärna är det något fel på Hollywood.

Att de två, som seriens kärna, är så bra gör att Ben and Kate kan jobba med sina övriga beståndsdelar i lugn och ro. Jag är inte övertygad av Lucy Punch och Echo Kellum som syskonparets bästa polare, och det känns som att det finns ytterligare en växel i manusförfattandet. Det är den sortens brister som man räknar med hos en ny sitcom. Mer än något annat får de mig att se fram emot att Ben and Kate ska bli ännu bättre.

New Girl
(Fox, S02E03-04, ⇒)

Schmidt låtsas vara en Romney − och det är den sortens smarta men enkla storykoncept, den sortens känsla för rollfigurerna, som gör att New Girl får ut så otroligt mycket av Schmidt, Nick och Jess (ja, Winston är fortfarande där mest för att hålla dem sällskap).

Nick känner sig utnyttjad av Jess − och deras relation gör allt starkare anspråk på att ha den mest trovärdiga och intressanta will-they-won’t-they-dynamiken på en evighet. Vänskapen, bråken, den uttalade sexuella och romantiska spänningen — men serien har haft ett otroligt tålamod och varit rollfigurernas trogna. Inga konstlade yttre förvecklingar som ger deras kärlek förhinder. Nick och Jess har den relation de har för att de är dem de är.

Schmidt och Jess ålderskrisar, på olika sätt − men avsnittet med 21-åringarna som flyttar in i grannlägenheten var ganska lättglömt. Nicks practical joke är en ganska oraffinerad b-story för att vara New Girl, och funkar bara för att Jake Johnson spelar varje liten nyans i Nicks buttra livskrisande så otroligt bra. Och Winston är också med.

30 Rock
(NBC, S07E01-02, Ny)

En och annan kritiker kallade 30 Rocks säsongspremiär ett klassiskt avsnitt av långköraren, som ju gör sin sista säsong den här vintern. Jag såg inte riktigt samma kvalitéer där, men veckans avsnitt var strålande. Samtliga tre handlingsspår var på pricken, med metaparodin på valrörelsedriven humor som höjdpunkt (även om det bara vara den näst bästa satiriseringen av den amerikanska valrörelsen som underhållningsindustri den här veckan − den bästa finns här.)

Det här ju sista chansen för Tina Fey och hennes team att göra något riktigt bra med sin serie. Det vore väldigt kul om de gör det bästa av den.

Parks and Recreation
(NBC, S05E03 ⇒)

Jag känner fortfarande lite försiktigt på den här Parks & Rec-säsongen, försöker lista ut vad jag tycker om den. Leslies entusiasm är alltid en bra grund för ett avsnitt, och samspelet med Tom är fint (och nånting som serien har tappat bort litegrann i perioder − Amy Poehler och Aziz Ansari har alltid funkat bra ihop).

Så jo, det tredje avsnittet var nog det bäst hittills i höst, utan att övertyga mig helt och hållet om att serien inte har passerat sin topp. Gillar jag Ron Swansons begynnande flört med Xena − Krigarprinsessan? Ja, det tror jag att jag gör. Hon känns som en bra tjej för Ron.

The Mindy Project
(Fox, S01E02-03 ⇘)

Det är ett klassiskt sätt att bygga upp en sitcom: börja med att etablera huvudrollfiguren, fortsätt med att vidga fokus till resten av ensemblen. The Mindy Projects fantastiska pilotavsnitt var nästan bara Mindy. I avsnitt två och tre lägger serien i stor utsträckning pilotens styrkor åt sidan för att hitta sig själv som arbetsplatskomedi. Det är nödvändigt för att serien ska fungera framåt − en sitcom måste kunna bygga handlingen på mer än en stark rollfigur. Men än så länge är det bara Mindy och Danny Castellano som fungerar fullt ut. Det kan lossna snabbt, som det gjorde med Nick och Schmidt i New Girl, men det är definitivt en utmaning för den här serien, som jag fortfarande har höga förhoppningar om.

Go On
(NBC, S01E05-06 ⇗)

Jag tycker mer och mer om Go On för varje gång serien träffar rätt. Det händer inte hela tiden, inte ens i varje avsnitt. Men emellanåt får serien sitt galleri av seriefigurer och komiska arketyper att ge uttryck för ett verkligt, mänskligt känsloliv. Och då blir stödgruppen en engagerande liten gemenskapsfantasi, och de små berättelserna om att hantera sorg riktigt rörande. Det är inte lika inspirerat och egensinnigt, inte lika mångbottnat, inte ens i närheten av Community. Men just där, i förmågan att skapa en liten dysfunktionell men välkomnande bubbla som man vill vara en del av i 21 minuter, finns det likheter.

The Office
(NBC, S09E03 ⇒)

Gammal god form på cold open-sprattet, och oväntat fint samspel mellan Pam och Catherine Tates rollfigur (vars namn jag fortfarande inte har snabbt tillgängligt i huvudet). Regional manager Andy Bernard är fortfarande ett problem. Är det verkligen trovärdigt att Jim skulle smyga med sina nya planer för Pam? Kanske. Jag köper att han känner sig osäker inför beslutet och att det liksom blir på allvar när han berättar för sin fru. Men att det här ska bli någon slags konflikt dem emellan? Det känns en aning konstruerat.

Animal Practice
(NBC, S01E03-04 ⇒)

Jo, det är i någon mening ett slöseri med tid att skriva veckovisa uppdateringar om en medelmåttig sitcom som inte har en chans i världen att överleva säsongen. Men vad tusan − jag gillar Animal Practice. Inte med någon större övertygelse, men tillräckligt mycket för att fortsätta titta tills NBC kommer med yxan.

Animal Practice stora behållning, förutom att Justin Kirk lufsar omkring och är sardonisk, är att Bobby Lee gör Dr Yamamoto till en riktigt vass pajasfigur. Det han gör är mer klassisk sitcom än något vi är vana vid att se i en modern single cam-komedi, men han gör det med sådan geniun entusiasm att man har överseende med de mer överdrivna clownerierna.

Men visst, även om Animal Practice rör sig i rätt riktning är det här en serie som kommer att vara lätt att glömma när den, väldigt snart, försvinner från tablån.

Raising Hope
(Fox, S03E01-02, Ny)

Jag vet inte riktigt vad som hände efter »Jimmy’s Fake Girlfriend«, avsnittet i mitten av Raising Hopes andra säsong som är seriens överlägset bästa. Det är som att all inspiration, känsla och kreativ energi gick åt till de 20 minuterna perfekt tillskruvad sitcom-värme. Sedan dess har Raising Hope skruvat för hårt och värmt utan övertygelse. Höstens två första avsnitt är ett Jimmy-och-Sabrina-centrerat avsnit som saknar alla kvalitéer som gjorde »Jimmy’s Fake Girlfriend« så bra, och ett Maw Maw-avsnitt. Maw Maw har aldrig varit en av anledningarna till att jag kollar på Raising Hope − bara en av anledningarna till att jag aldrig kollar på den medan jag äter.

Up All Night
(NBC, S02E03-04, ?)

Jag får återkomma om Up All Night i nästa vecka. Tiden räckte inte riktigt hela vägen den här helgen. Och det återstår ju att se om Up All Night får fler än de 13 avsnitt som är beställda för den här säsongen. Diskutera gärna avsnitten ni som har sett dem.

Jag kollade inte på:
2 Broke Girls, The New Normal, Neighbors, Partners, Mike & Molly, The Middle, Modern Family, Guys With Kids, The Big Bang Theory, Two and a Half Men, How I Met Your Mother (som får sitta på avbytarbänken åtminstone i några veckor)

Har inte haft premiär:
Suburgatory (17/10), Happy Endings (23/10), Don’t Trust the Bitch in Apartment 23 (23/10), Last Man Standing (2/11), Malibu County (2/11), Community (TBA), Whitney (TBA)

[2012-10-15 10:09]
Daniel

Apropå New Girl, älskar det programmet, men visst refereras aldrig någonsin till varför Nick ooh Caroline inte bor ihop längre i första avsnittet nu på andra säsongen, eller gjordes det och jag missade det helt?

[2012-10-15 11:54]
Erik F

Daniel: Du får kolla in säsongsfinalen S01E24 igen där Nick valde att inte flytta in med Caroline.

[2012-10-15 16:13]
daniel

@erik f. Jag får väl göra det då. Missade det helt. Så slarvigt av mig! Men men..gillar Mary Elizabeth Ellis bättre som ”The waitress i IASIP i alla fall,haha.

[2012-10-15 18:52]
Moa

Community har premiär 2/11.

[2012-10-15 20:44]
r

Dom här genomgångarna, och den uppskattning folk visar en i grunden betydelselös serie som ”New girl” känns rätt deprimerande. Aldrig har man väl saknat saker i stil med Curb.. Party down och Arrested Developement så mycket. Eller Seinfeld för all del. Hur välvillig man än är mot New Girl kommer vi aldrig bli ”Elaine” och ”George” med Nick och Jess.

[2012-10-15 22:23]
David

@r: Att något inte är Seinfeldt betyder i och för sig inte att det är dåligt. Man kan inte jämföra allt med klassikerna.
@Moa: Var läser du det? Jag tror dig, har bara inte sett att det är ett nytt datum satt.

[2012-10-15 22:57]
X

Cold open. Härligt hur du kämpar med att jobba in det begreppet.
Arrested development och Party down – gäsp så överskattade.

[2012-10-15 23:11]
Per B

Älskar New Girl även om jag minns nada eller inget av ploten för det mesta. Men oj vad bra Jake Johnson har varit. Dominansen i avsnitt tre!

[2012-10-16 09:49]
r

”Att något inte är Seinfeldt betyder i och för sig inte att det är dåligt. Man kan inte jämföra allt med klassikern”

Svar: Nej det är klart, men det är klart att det faktum att en såpass konventionell och ljummet ointressant humorserie som New Girl ändå pratas såpass uppskattande om på WS i sig är ett dåligt betyg till det rådande klimatet för komediserier. Men visst, smaken är som baken.

[2012-10-16 13:50]
mxm

r: väl rutet, och kul att se att någon annan ser igenom New Girls medelmåttighet.

[2012-10-16 13:56]
David

@r & mxm: Jag vill inte UTESLUTA att ni är smartare och har mer förfinad smak än alla andra, att det är vår tids kulturella och intellektuella förfall som är i farten igen etc, men det KAN också vara så att just den här serien helt enkelt inte faller er i smaken.

[2012-10-16 14:14]
Daniel

Well put Dsvid!

[2012-10-16 14:36]
r

Älskar din harrang om ”smartare” och ”förfinad smak” (sagt med spefull munnen-full-med-citron-grimasch, antar jag?) – men de uttrycken är dina inte mina. Jag ser bara en skiljelinje mellan bra och mindre bra, ljummet och spännande. Jag ser inget av kvaliteterna i de senaste 15 årens bästa kommediserier i New Girl. Fast å andra sidan har jag aldrig gillat 2 1/2 men, How I met your mother eller Big Bang Theory heller. Man kanske måste uppskatta det där segmentet för att gilla New Girl?

[2012-10-16 14:46]
r

PS. Fast det är förstås väldigt hipsterkompatibelt 2012 att konässera i nästan-bra mainstream-tv. Synd bara att det känns som ribban sänkts så mycket, iaf om man jämför med på riktigt bra serier typ Community, Parks and recreation, Curb, Party Down, Office, It’s always sunny in.. und so weiter. Det är ju alltid lite mer spännande att hitta kvaliteer i områden man inte förväntar sig, än att hylla säkra kort.

[2012-10-16 16:14]
David

Jag retas. Men att New Girl inte är i allas smak har diskuterats på WS förut, helt utan trågdryg ton.

[2012-10-16 16:21]
David

Tråkdryg menar jag förstås.

[2012-10-16 16:27]
r

Om det nu inte anses drygt att tycka senaste två åren varit deppigt ofruktsamma gällande ny bra tv-humor, så var du dryg först. Men visst. Klart slut. /end

[2012-10-16 18:31]
X

Att jämföra New Girl med 2 1/2 men är ren och skär tråkdryghet.

[2012-10-17 10:12]
Donny Depp

Citat R: ”Synd bara att det känns som ribban sänkts så mycket”.

Höjdes inte ribban i senaste avsnittet av South Park? Av självaste James Cameron?

”James Cameron doesn’t do what James Cameron does for James Cameron. James Cameron does what James Cameron does because James Cameron IS James Cameron.”

[2012-10-20 00:31]
daniel E

brukade gilla att läsa kommentarsfältet på denna grymma sida,men på senare tid är det alltid någon som får en att känna sig dum för att man gillar the inbetweeners eller new girl.

[2012-10-22 05:31]
Weird Science » Sitcomlistan 15/10-19/10: Tina Feys tramsiga triumf

[…] förklarade för en vecka sen varför jag verkligen gillar Ben and Kate, så det behöver jag inte upprepa. Vi tar det här som […]