Weird Science
Sitcomlistan 15/10-19/10: Tina Feys tramsiga triumf

2012-10-22  

30 Rock
(NBC, S07E03, ↑)

Det var som fan, Tina Fey. Jag minns inte när 30 Rock var så här vasst senast. Om man bortser från de här 2 minuterna måste det vara åtskilliga säsonger sedan.

Här återvänder Tina Fey till »diskussionen« om kvinnor och humor, men oändligt mycket smartare och roligare än sist hon lät ämnet vara fokus för ett avsnitt. Det är precis tillräckligt mycket pamflett för att man ska inse att Fey tar de underliggande frågorna på allvar, och samtidigt exakt så bottenlöst tramsigt som den specifika frågeställningen förtjänar.

Alec Baldwin är också i högform (roligast: scenen i hissen precis i början) och stuntcastingen av Ryan Lochte i Jacks b-story är fantastisk bara genom att vara så totalt oväntad och meningslös. Att plocka in en olympisk superstjärna i två scener bara för att få till en extra knorr på ett perifert skämt är ett tecken på antingen desperation eller kreativt flow − här känns det definitivt som det sistnämnda.

Parks & Recreation
(NBC, S05E04, ↑)

Jag börjar bli bekymrad över Ben och April i Washington − de har inte med något annat att göra, och så är långt har deras b- och c-storys den här säsongen har i bästa fall varit ljumna, i värsta fall riktiga snedträffar.

Men hemma i Pawnee har Parks & Rec hittat tillbaka till sina styrkor. Och äntligen ett bra avsnitt för Aziz Ansari igen, när Tom ratt-twittrar in i en brandpost och blir dömd till totalt skärmförbud i en vecka. Också snyggt av manusförfattarna att väva in Toms vilsenhet i storyn, som en liten metakommentar till att de själva har tappat riktningen i hur de använder rollfiguren.

Abstinence only-storyn är ett snyggt sätt för serien att nosa på allvarliga politiska ämnen. Att sticka hål på just den här sortens faktablind moralpanik ligger ju helt i linje med seriens grundläggande humanism.

Ben and Kate
(Fox, S01E04, ↓)

Inte ett dåligt avsnitt, men ett lite ofokuserat. Den där förmågan att göra ohämmad sentimentalitet och få mig att älska det finns här också, men i slutet av en story som inte riktigt fångade mig.

Jag förklarade för en vecka sen varför jag verkligen gillar Ben and Kate, så det behöver jag inte upprepa. Vi tar det här som ett mellanavsnitt.

Suburgatory
(ABC, S02E01, säsongspremiär)

Tessas lillgamla tonårsbekymmer är småputtrigt halvengagerande, men frågan är om man inte tittar på Suburgatory mest för Dalias tomma blick och obetalbara deadpan-monologer. Ärligt talat hade serien nog vunnit på att vara en mer utpräglad high school-serie, och hålla igen på de vuxna rollfigurerna.  Jag vill ha mer samspel mellan Dalia, Tessa och Lisa!

Animal Practice
(NBC, S01E05 ↑)

Jag tror att det är dags att sluta försvara Animal Practice och bara ta serien på allvar som en inte särskilt subtil men oväntat bra sitcom. Rollfigurerna är distinkta och avsnitten har drivet tempo och effektiv rytm. Det enda som jag inte gillar är att sjukhuschefen Dorothy verkar ha sin dåliga självkänsla som mest framträdande egenskap. Varje avsnitt måste inte handla om att hon försöker få någon att tycka om henne.

Up All Night
(NBC, S02E03-05, →)

Jag hittar fortfarande inget att bli uppspelt över i Up All Night. Några vassa oneliners, visst, och kemin mellan Christina Applegate och Will Arnett har inte försvunnit. Men Up All Night befinner sig alldeles för ofta i något slags håglöst mellanläge där det varken finns engagerande känslotoner eller humoristisk puls. Det är småtrevligt, entonigt, och jag förstår inte riktigt varför. Den här serien borde kunna vara mycket mer än så.

The Office
(NBC, S09E04, ↓)

Det fanns sympatiska och roliga inslag i a-storyn, som gick lite djupare med Jim och Dwights faktiskt ganska komplicerade frenemy-relation. Men jag hade svårt att ta dem till mig − Andy Bernards vuxenmobbande av Nellie blev så obehagligt i det här avsnittet att det öveskuggade allt annat.

Andys småaktiga, ängsliga behov av att göra Nellys liv på kontoret till ett helvete har skavt hela säsongen, och gjort honom problematisk som bärande rollfigur redan i de tidigare avsnitten. Men sättet det går över gränsen på i det här avsnittet är inte bara bristfälligt teveberättande, det är olustigt på ett rent mänskligt plan. Jag kan liksom inte begripa hur resonemanget har gått − det verkar inte finnas någon insikt om vilket enormt allvar det finns i Andys beteende.

Nu verkar det visserligen som att den här narrativa bågen har nått sin slutpunkt, men frågan är om Andy kan komma tillbaka som en sympatisk rollfigur efter att vi har sett honom som det äckel till översittartyp han är i 90 procent av det här avsnittet. Några smickrande meningar i ett rekommendationsbrev räcker kanske för Nellie, men jag vet inte om det räcker för mig.

Raising Hope
(Fox, S03E03 →)

Egentligen inget nytt att rapportera sen förra veckan. Mycket galna upptåg, väldigt lite finess, och det enda som gjorde mig känlomässigt engagerad var när Maw Maw hotade att mörda en katt. Frågan är om Raising Hope har gjort sitt som sevärd sitcom.

Uppehåll den här veckan:
New Girl, The Mindy Project, Go On

Jag kollade inte på:
2 Broke Girls, The New Normal, Neighbors, Partners, Mike & Molly, The Middle, Modern Family, Guys With Kids, The Big Bang Theory, Two and a Half Men, How I Met Your Mother (som får sitta på avbytarbänken åtminstone i några veckor)

Har inte haft premiär:
Happy Endings (23/10), Don’t Trust the Bitch in Apartment 23 (23/10), Last Man Standing (2/11), Malibu County (2/11), Community (TBA), Whitney (TBA)

[2012-10-22 08:22]
D

Håller med om att det var ett riktigt starkt 30 Rock sist.

[2012-10-22 08:42]
Emil

Kanske inte hör hemma i sitcomlistan men Animal Practice har ju dessutom hunnit bli nedlagd. (se länk)

[2012-10-22 10:36]
David

@Emil: Det var ju oundvikligt men jag trodde att den skulle få några veckor till (har inte hunnit läsa branschnyheter den här veckan).
Sånt är livet – bättre serier har lagts ner utan att få en chans. Skriver en uppdatering av texten under dagen.

[2012-10-22 10:46]
Emil

Jag har alltid, av någon okänd anledning, gillat JoAnna Garcia (det kanske man inte ska skylta med :) ) så jag hade viss förhoppning om att det skulle bli nåt bra av det hela. Men även jag, som inte alls är speciellt insatt i branschen, fick tidigt känslan av att en nedläggning var, som du säger, oundviklig.

[2012-10-22 12:30]
r

30 Rock vore en perfekt serie om man rensade bort allt med Jenna och Tracey Jordan. Det som är bra i serien handlar ju i regel om om Liz och Jack och deras relationer.

[2012-10-22 13:42]
daniel E

Är det inte lite att läsa in för mycket att se toms story i senaste parks and rec som en metablinkning? Hittade de inte bara en story som träffade rätt till slut? Du kan ju såklart ha rätt men det är min åsikt bara.

[2012-10-22 20:59]
David

@daniel: Kanske lite överanalyserande, men just med den sortens grejer brukar manusförfattare kunna metablinka lite. De har så klart diskuterat hur det ska bli begripligt i storyn att Tom blivit lite vilsen som rollfigur.

[2012-10-22 21:10]
Daniel E

Jo,du har säkert rätt, men hur som helst är det kul att de träffat rätt med Anzari.

[2012-10-23 19:07]
Anna M

Jag ger snart upp om Up all night..så himla trist den blivit på sistone…Inte ens Ava är kul längre.

[2012-10-23 21:05]
Daniel

Jag gav upp Up all night för två veckor sen..join me.

[2012-10-24 08:00]
Kjell

Dialogen har glimrat till i Up All Night de två senaste veckorna… inbillar mig en liten ljusning. Men det är på gränsen. Är även less på Parks and Recreation igen, insåg att jag inte ens drog på munnen en enda gång under hela senaste episoden. Fresh Meat S2 har däremot börjat storstilat.

[2012-10-26 21:09]
Daniel E

Har spenderat den senaste veckan med att kolla in alla avsnitt av Son of the beach, den hemska baywatch-parodin som gick på fx mellan 2000 och 2002, kan nog gissa att jag är ensam om det på denna sidan, haha.
Men nu behöver jag hjälp med detta känner jag, finns det någon annan här som har binge-kollat en genuint dålig serie någon gång?

[2012-10-27 10:48]
Kjell

Daniel, du är inte ensam! http://www.weirdscience.se/?p=5464

[2012-10-27 12:06]
Daniel

Men vad underbart att det fanns en text om den här serien här, hade jag inte väntat mig!

[2012-10-27 22:39]
daniel E

Tyvärr har jag bara kunnat streama de 21 första avsnittenav son of the beach,」streaminglänkarna tar bara slut då. Vet någon var man kan hitta de sista 21?

[2012-10-29 05:30]
Weird Science » Sitcomlistan 22/10-26/10: New Girl huvudet högre än allt annat

[…] att göra på dagarna. Nej, jag ska inte göra en metapoäng av den saken… I övrigt, se förra veckans summering av seriens […]