Weird Science
George Lucas: äntligen fri!

2012-10-31  

»For the past 35 years, one of my greatest pleasures has been to see Star Wars passed from one generation to the next. It’s now time for me to pass Star Wars on to a new generation of filmmakers. I’ve always believed that Star Wars could live beyond me, and I thought it was important to set up the transition during my lifetime.« – George Lucas

Sent igår kväll svensk tid briserade bomben: Disney övertar LucasFilms, vilket också inbegriper en planerad release för en sjunde Stjärnornas krig-film år 2015.

Det är nu man som sjuttiotalistgeek ska brusa upp i en nerd rage värdig Darth Vaders legendariska »NoooOOOOO!!« men, men… vem orkar?

Star Wars Episode VII: Mickey Mouse Clubhouse kan i vilket fall som helst inte bli sämre än The Phantom Menace eller Clone Wars-filmen och som bekant har ju Star Wars varit barnfilmer ända från början (bara det att dom var bra när vi var barn, sen blev dom dåliga). Och, vilket många redan påpekat, Disney äger även Marvel och The Avengers var ju inte så pjåkig.

Kevin Smith är »all for it« och har en bra analys  på sin Facebooksida: »The Disney purchase of Lucasfilm is the fulfillment of a wish the Mouse made upon a star a few years back: the wish for little boys. Sounds dirty but it’s just business: the Disney Princess market gave the Mouse all the little girls they could sell an Ariel costume to but Disney couldn’t interest boys in their wonderful world beyond the single digit years. Few boys are clamoring to play with a Peter Pan action figure and hooking the audience while their young is an important component of long term brand loyalty. So rather than develop their own boys brand in-house, they started buying »boy« stuff. It started with Marvel and it now continues with the world of STAR WARS.«

Det vi ska fokusera på nu är George Lucas. Han är fri! FRI! Hans uttalande ovan är torrt men ändå vackert i all sin enkelhet – det är dags att lämna över och gå vidare. Det här betyder i bästa fall att Lucas greppar megafonen och gör en riktig film igen. Det var extremt länge sen American Graffiti och THX 1138 men jag tror att han har mer att ge.

Alltså: pepp!

 

[2012-10-31 10:10]
Hynek

Ja, det är väldigt fint. När vi höll på med Bergmans Video och jag skulle bildsätta Coppola snubblade jag över något foto på FFC, GL och R2D2, och det var så fint – små pojkar med sin dröm – göra något ingen annan gjort eceter ochsåvidare. När man på senare år sett bilder på Lucas och promotionsörjan omkring honom, då ser i alla fall jag bara en fotboja (den syns inte för det är blue-screen). Så ja. Jag hoppas bara att han har det, kan göra något bra. Men skit samma egentligen – Star Wars gör sig bättre hos Disney numer ändå.

[2012-10-31 12:10]
Joakim

Eeh. George Lucas med fria händer – Red Tails 2 och 3!! Precis vad världen behöver.

[2012-10-31 13:28]
San

Jag ser fram emot mer Star Wars. Både film och TV-serie som det nu ryktas om.

[2012-10-31 16:56]
Z

”Star Wars Episode VII: Mickey Mouse Clubhouse kan i vilket fall som helst inte bli sämre än The Phantom Menace eller Clone Wars-filmen och som bekant har ju Star Wars varit barnfilmer ända från början (bara det att dom var bra när vi var barn, sen blev dom dåliga).”

Funny because it´s true.

[2012-10-31 21:46]
AlanWilder

Herregud vad Kevin Smith tjatar om leksaker! Han fick krav ovanifrån på att skriva ett ”toy-friendly” manus när han höll på och meckade med en ny Stålmannen-film c.a 1995, och sedan dess kan man inte läsa det minsta utkast från honom utan att det tjatas över hur filmer måste producera producera leksaker, som om det vore en unik, sylvass genomskådning av det kommersiella Hollywood eller något… Är ens leksaker en särskilt stor marknad för ett filmbolag år 2012?!

[2012-11-04 11:21]
SweepTheLeg

Brad Bird!