Weird Science
Homeland hittade hem igen

2012-12-18  

Har full förståelse för dem som tycker att Homeland har svikit under säsong 2. Det är inte så mycket enskilda tveksamma detaljer som att balansen i serien på något sätt rubbats. Inte särskilt mycket – samtliga beståndsdelar finns kvar – men tillräckligt för att man som känslomässigt investerande tittare ska ana sluttningen, ungefär som när man går genom ett rum och får en känsla av att golvet inte är rakt.

Och ibland slår man foten rakt in i en tröskel. Som i säsongsfinalen, när Quinn sa till Estes, i en allt annat än rimlig och rimmande situation: »I’m the guy that kills bad guys.«

Men med detta sagt vill jag slå fast att jag inte är en av dem som känner sig sviken. Tvärtom. Jag har tyckt om Homeland även denna säsong. Terrorismstoryn utvecklades bra och känns fortfarande lika mycket Sleeper Cell som 24 (och på tal om 24, Sean Callerys musik kan nog vara tidernas bästa dramasoundtrack), men jag har också fått ut mycket av det mänskliga i serien. Brodys och Danas relation, liksom Danas relation och existentiella kris ihop med VP-sonen Finn, har båda haft fina stråk av The Good Wife i ton och utformning. Och den omöjliga romansen mellan Carrie och Brody är redan en teveklassiker – just själva omöjligheten i den har adderat arketypdjup till gamla klichéer; jag älskade hur åtrån underbyggde smärtan i säsongsfinalens farvälkyss.

Och så berättartekniken – visserligen är det en tevedramatrend just nu med långa tystnader, men Homeland använder dessa bäst av alla, rentav bättre än Breaking Bad: här finns inget konstnärligt effektsökeri i greppet, bara ambitionen att skapa utrymme för skådespelarna – Claire Danes, Damian Lewis, Mandy Patinkin, Morgan Saylor.

Och Mandys, ja, vad ska vi kalla det för, »leende«? Hans leende i slutscenen var ett hjärtskrik av samma skärande omfång som Claires ECT-ansiktsuttryck för ett år sedan.

[2012-12-18 11:09]
Thomas Renhult

Det förvånar mig att den här säsongen har fått kritik, jag tyckte att den var väldigt bra rätt igenom. Hur tolkade du hans leende? Att han inte var tacksam över att Carrie levde?

[2012-12-18 11:13]
Kjell

Klart han var tacksam över det! Men leendet var såklart enormt plågat och uppslitet.

[2012-12-18 11:17]
David

Det har ju varit en ofantligt ojämn säsong. Helt otrolig i både känsloladdade ögonblick med och mellan rollfigurerna, och i spänningsbyggandet i de tidiga avsnitten. Helt otrolig på ett helt annat sätt i de bisarra plotförvecklingarna mot slutet.
Jag gillade ändå säsongsavslutningen på det stora hela, trots att handlingen inte riktigt hänger ihop. De försätter ju rollfigurerna i så fascinerande känslomässiga situationer (särskilt Saul, som bar upp avsnittet i väldigt stor utsträckning), och det går inte att inte vilja se hur det fortsätter.

[2012-12-18 11:32]
Aron

Älskar frågan ”hur tolkade du hans leende?” Det är just det som är själva grejen eller hur? Ett leende som rymmer så jävla mycket. Det rymmer lika mycket som Dustin Hoffman och Katharine Ross tomma ansikten i slutet av ”Mandomsprovet”. Ansiktsskådespeleri i högsta klass. I samma klass som Al Pacinos flackande ögon på den där restaurangen mitt emot Sollozzo och McCluskey precis efter toalettbesöket. Mycket bra!

[2012-12-18 12:03]
Anna-Karin

Jag tolkade det som en enorm kärlek och lättnad över att hon levde, samtidigt som han antagligen insåg vad hon gjort. Allt i den här serien är dubbeltydligt, som i stugan när Brody hittar pistolen, och man ser Carrie inse att hon aldrig någonsin kommer kunna lita på att han är ärlig. Och direkt efter bomben…

Älskar att det jag fortfarande inte riktigt litar på Brody. Tror fortfarande att han skulle kunna fortfarande vara i terrorlaget. Han har ju visat sig vara en extremt kallhamrad lögnare, som tex kan gå hem till sin fru och vara normal efter att precis ha dödat en annan människa. Vi vet inte om det han berättade om sitt möte med Abu Nazir var sant, och vi vet att han utelämnade en massa detaljer osv..

[2012-12-18 12:14]
mxm

ni är alla på crack – det var det sämsta jag sett i hela mitt liv. ”Carrie är den bästa analytikern jag jobbat med” – hur fan tänker du då, Quinn? hon är inte en analytiker, hon är en jävla spågumma. AAARGHH!!! och den TOTALA bristen på kemi mellan Brody och Carrie..!
en borde vid det här laget fattat att Showtime är oförmöget att göra en serie som håller längre än en säsong. hej då Homeland, det var roligt att träffas men jag umgås inte med labila dårar.

[2012-12-18 12:28]
Thomas Renhult

Yep, brukar alltid ta lite crack innan jag ska kolla på Homeland.

[2012-12-18 12:58]
Thomas Renhult

Någon text på gång om SoA, Kjell?

[2012-12-18 13:43]
geh

Det som stört mig absolut mest med Homeland, mer än att det är en såpa med rasistiska övertoner som har fått oförskämt bra kritik är hur illa den ”realistiska” estetiken rimmar med den totala avsaknaden av vilja att hålla sig till fakta. Al-Qaida samarbetar med Hezbollah, som dessutom sänder folk till USA för att meja ner CIA-agenter. Detta trots att dessa grupper troligen är de sista som skulle samarbeta och Hezbollah dessutom i stort sett inte har varit verksamma utanför Libanon någonsin. Brody kan inte ens uttala namnet på ungen han påstås vara villig att ge sitt liv för att hämnas. Beirut framställs som ett smutsigt gytter av gränder där ingen går säker etc

[2012-12-18 13:50]
Molly

Word på den Thomas Renhult :D

[2012-12-18 13:53]
Rebecca

Åh, så kommer det, efter typ åtta kommentarer så är det något ljushuvud som ba ”när kommer en recension på det här och det här”? Geez.

Apropå Homelands säsongavslutning och hela säsongen överlag: Ja, säsong ett var bättre, plotmässigt. Jag fick känslan av att de återigen bestämde sig för, mitt i av säsongen att relationen mellan Brody/Carrie var det som var viktigast för serien och då fick terrorist-vinklingen stå tillbaka för deras kemi, som jag tycker är explosiv, där håller jag verkligen inte med mxm. Något som man verkar missa är att Homeland inte BARA är en teveserie om terrorister och CIA. Utan om relationer. Hur allt sägs dubbeltydigt. Hur det inte finns något svart eller vitt, utan allt kan sägas med undertoner. Det lämnas mycket över till tittaren. Hur vill du tolka? Jag måste säga att jag håller med Anna-Karin. Svårt att veta vart man har Brody. Är han en kallblodig mördare, eller ville han bara hämnas Issas död? Det är inte förrän i slutscenen med Carrie / Brody som han lyckas sälja in till mig att han verkligen älskar Carrie. När han tar hennes ansikte mellan sina händer och säger ”This is/was love, my love”. I stugan, när de diskuterar framtiden och Carrie säger ”I love…varpå han replikerar ”watch it”, being with you”, fortsätter hon. När de är tillsammans ”på riktigt” så är det som om den underliggande stämningen försvinner och det blir ”tråkigt”. På något vis så ser jag inte en ”happily-ever-after” för de två.

Huffingtonposts citat om Carrie och Brody säger allt för mig: ”She knows everything about him and she still accepts him, and that’s why he loves her”.

[2012-12-18 14:19]
E-mannen

Min största fundering rör ett avsnitt relativt i början av säsong 2.

Saul blir helt muddrad när han åkte hem med SD-kortet, de till och med rev sönder hans väska och tog SD-kortet som låg i botten av väskan.

De bör alltså ha vetat att de letade efter något, de bör ha vetat att det SD-kort som Brody-filmen fanns på för de blev väldigt nöjda så fort de hittade SD-kortet.

Ändå så utgår hela CIA+Saul från att Nazirs gäng inte vet om att de avslöjat Brody och alla planer fortgår. Vad fan?

Så fort Saul kommer hem till CIA så bör han ju säga ”De visste att jag hade filmen, Brody är bränd. De vet att CIA vet att han är terrorist”.

Bah!

[2012-12-18 14:23]
D

@Anna-Karin: Att Brody inte längre var i maskopi med Abu-Nazir efter mötet kan väl ändå slås fast efter man sett deras interaktion över telefon kring pacemakerkoden när ingen annan lyssnar så de saknar anledning att skådespela.

[2012-12-18 16:31]
Fabbe

Fan också, här har man just skrivit en sågning på flera stycken och så gör man en felaktig knapptryckning och allt är borta. Illa illa.

Kort sagt, serien byggde på ovetskapen om Carrie var sjuk i huvet eller om Brody var terrorist, nu vet vi det och det är inte längre intressant. första dödsstöten kom när man värvade Brody som dubbelagent och sista kom när man fimpade Nazir, vad finns då egentligen kvar? Det som serien byggde på är känt eller avslutat. Lägg ner nu och börja med nåt nytt, Homeland är klart.

[2012-12-18 17:37]
mxm

D: ja, det var bortom tvivel, men en bättre fråga är: varför övervakade CIA inte Brodys telefon? men i Homeland är det inga problem, Brody kan fritt videochatta med terrorister och sedan springa runt hos vicepresidenten och rota runt därtill. jag blir lack bara jag tänker på bristen på respekt manusförfattarna haft för tittarna, bara en efterblivenhet efter den andra.

[2012-12-18 17:43]
KG

Carrie måste vara den mest irriterande karaktären på tv. All realism som Homeland försöker uppnå faller helt pga av henne. Jag kunde stå ut med det så länge Homeland levererade som de gjort under första säsongen och delar av andra. Men när fokus hamnar på förbjuden kärlek och sidospår som inte leder någonstans så blir seriens brister allt mer uppenbara. Jag hoppades verkligen att Quinn skulle knäppa Brody, så att de kunde bygga nytt nästa säsong. Istället sjönk Homeland till 24:s nivå. Fortfarande bra, men inte Homeland-bra.

[2012-12-18 20:55]
Jonte

mxm: Som författarna sa i en intervju efter sista avsnittet: The CIA wasn’t monitoring Brody’s phone at the time Abu Nazir called him with the demand to murder Vice-President Walden because they believed the operation was already done after they had arrested the rest of Nazir’s American terror network, and, as Gansa says, ”They had mistakenly stopped monitoring his movements and his phone.”
Vidare sa dom även saker som: Gordon said that the hit-and-run storyline involving Brody’s daughter Dana and Walden’s son Finn was ”one of those where there was a deeper plan for it that morphed halfway through the season,” though neither he nor Gansa could recall specific details of the original plan.
Homeland s2 var bra – riktigt bra – i de tre, fyra första avsnitten, men tappade väldigt mycket mot slutet. Sista avsnittet var helt ok, men det var enbart för Sauls insats (och kanske till viss del Danas insikt om hennes pappa, både från honom själv och från videoklippet).

[2012-12-19 01:02]
r

För mig tappade Homeland när Brody började samarbeta som dubbelagent. Hela seriens livsnerv försvann där, för egentligen är det ju rätt ointressant såna här konflikter i stil med ”ska de fånga nazir/insert-ny-superskurk eller inte”. S1 var superbra. S2 var 60% sämre.

Tycker också de tappat bort Carries mentala problem. Nu är hon mest en stissig brud med Enok Sarri-egenskaper.

[2012-12-19 08:51]
hinken

Serien dog när de letade efter Nazir i tunneln. Då gick serien från att vara en tight serie om jakten på terrorister till att att framstå som en medioker Hollywoodfilm. Serien dog helt de två sista avsnitten. Nu ska det bli en rafflande jakt på Brodie i Kanadas vildmark, eller? Jag tycker de borde ha fimpat Brodie och börjat om på ny story.

[2012-12-19 11:50]
Anna-Karin

Jag har också haft problem med hur serien (i säsong 2 framförallt) hanterar ”de onda muslimerna(TM!!!)” och hoppas på att säsong 3 fokuserar på hur USA som land förändras. Mer problematiserande, som att det följs upp att Carrie utan att tveka trodde att deras muslimske medarbetare var i lag med Nazir (because he is a muslim), till exempel.

[2012-12-19 13:45]
Thomas Renhult

Tack Molly!

[2012-12-19 13:53]
Thomas Renhult

Rebecca, kan inte de som ligger bakom WS få ha ensamrätt på att vara trådpoliser?

[2012-12-19 19:37]
mmmkay

Jag skulle kunna se hur mycket som helst av Carrie och Brody i ett rum, gärna medan Saul övervakar dem via video. Resten den här säsongen var meh – framförallt allt som på något sätt hade med Brodys terrorjournalistkontakt att göra.

Men sista tio minuterna av avsnitt fyra (?), hotellbaren och hotellrummet – det, gott folk, var för mig 2012 års tv-ögonblick.

[2012-12-20 12:12]
Axel

Är inne på mxm’s linje. Sämsta tv-säsongen jag sett sedan Dexter s2. Jag kommer inte att se nästa säsong.

[2012-12-21 11:12]
linus

jag hade ett stort och grundläggande problem med säsong 2 och det är att jag inte tycker brodys och carries romans är trovärdig. jag gillade den när den var förbjuden lust och passion mellan två lost souls som den var i säsong 1, men nu har de målat upp den som omöjlig kärlek och jag köper det inte alls. tycker det både drar ned spänningen och gör karaktärerna en otjänst.

[2012-12-21 11:13]
Molly

Håller med linus om romansen.

[2012-12-29 03:39]
Mattias "Maffras Wennberg

Säsong 2 var extremt ojämn. Började bra, föll betänkligt i mitten, bättre på slutet igen.
Sämst: Att en kille som de fixat närmast vicepresidenten tvingas ut till ställen som Gettisburg för att göra ett jobb som vilken underhuggare som helst i Nazirs gäng kunnat utföra.
Sämst 2: Den otroligt utdragna skilsmässostoryn mellan Brody och hans fru. Cut!
Bäst: Leendet på slutet. Han vet att Carrie är fucked.
Moraliskt dilemma inför tredje säsongen: Carrie ska rentvå Brody, säger hon. Problemet är att han är och förblir en terrorist i förstaläget, oavsett om han är bombmannen eller ej. Det kommer aldrig att rentvå hans namn, oavsett om han tar en kula för självaste presidenten. Vilket kommer att bli ett problem för manusförfattarna som målat in sig i det berömda hörnet.