Weird Science
Teveåret 2012: Kjells 30-i-topp

2013-01-02  

 

 1. Mad Men (AMC)
 2. Smash (NBC)
 3. One Night (BBC)
 4. The Newsroom (HBO)
 5. Hunderby (Sky)
 6. Twenty Twelve (BBC)
 7. Hit & Miss (Sky)
 8. Puberty Blues (Channel Ten)
 9. Accused (BBC)
 10. Louie (FX)
 11. The Good Wife (CBS)
 12. Luck (HBO)
 13. Girls (HBO)
 14. The Thick of It (BBC)
 15. Noel Fielding’s Luxury Comedy (E4)
 16. House (Fox)
 17. Breaking Bad (AMC)
 18. Fresh Meat (BBC)
 19. New Girl (Fox)
 20. Key & Peele (Comedy Central)
 21. Leaving (ITV)
 22. Forbrydelsen (DR)
 23. Portlandia (IFC)
 24. Boss (Starz)
 25. Nashville (ABC)
 26. Harry’s Law (NBC)
 27. Veep (HBO)
 28. Up All Night (NBC)
 29. Damages (DirecTV)
 30. Sons of Anarchy (FX)
[2013-01-02 13:11]
D

Breaking Bad först på sjuttonde plats. Inget Treme, Boardwalk Empire, It’s Always Sunny in Philadelphia och Game of Thrones. Och visserligen hade Homeland en svag säsong men inte ens topp 30?
Sedan saknar jag serier som Parks and Rec, Wilfred m.fl men där kan jag ha mer förståelse för att de inte kommer med.
Nä, ska jag vara ärlig hade jag sagt att det här var en tämligen usel tv-lista om jag bara hade sett den utan att veta att det är Sveriges främsta tv-kritiker som satt samman den och säkert kan motivera listan på ett bra sätt.

[2013-01-02 13:30]
Kjell

D: Finns massor av bra tv på platserna 31-50 också, t ex Sunny in Philly, Homeland och The Hour S2. Men den förstnämnda borde nog ha varit högre. Du tycker inte ens att den enda seriösa representationen av brittisk tv på en årsbästalista utanför Storbritannien gör att listan kanske inte förtjänar att dömas ut som ”usel”?

[2013-01-02 13:58]
D

Det är naturligtvis glädjande att du inte är lika Amerika-fixerad som de flesta andra skribenter, och de brittiska serierna jag ser under året har jag oftast blivit tipsad om från dig då jag inte har alls samma koll på vad som händer på den fronten som i USA, men jag tycker ändå att listan är tämligen usel. Dock är jag som sagt säker på att du kan motivera dina val så att de framstår som mer rimliga men nu hade jag ju bara just listan att utgå från då du valde att lämna den okommenterad.

[2013-01-02 16:15]
mxm

jag kontrar med egen, mycket bättre lista:

1. The Thick of It
Den bästa slutsäsongen av en serie sedan The Shield, med Malcolm Tucker i rollen som en kastrerad Vic Mackie.
2. Breaking Bad
Det vart lite tokigt då och då, med supermagneter och tågrån, men icke desto mindre är det fortfarande den bästa tv-serien någonsin.
3. Mad Men
Samma sak som Breaking Bad: några oförlåtligt ostiga avsnitt, men till sin helhet sedd ett mästerverk.
4. Happy Endings
När HE tänder på alla cylindrar – som i ‘Boyz 2 Menorah’ – spöar den skiten ur all andra komedier sammanlagda. New Girl kan å andra sidan gå och suga den fete.
5. Burning Love
Natasha Leggero springer runt som en berusad Kajsa Anka hela dagen? Årets bästa trams.
6. American Dad!
AD är kriminellt underskattad och förtjänar allas er kärlek och beundran, och hör sedan!
7. Community
Har alla glömt att Community hade sin bästa säsong i år? Att den är kroniskt dödsdömd gör det på sätt och vis mycket roligare: det är som att se ett utrotningshotat djur mördas medelst lavetter.
8. IASIP
Kanske den konstigaste säsongen hittills, med både höga toppar och djupa dalar. Men kom igen, en serie inne på sin åttonde säsong som lyckas göra ett avsnitt lika roligt som det när gänget äter på restaurant? prislöst.
9. Game of Thrones
Jag hatar att jag gillar den här löjliga jävla fantasy-skiten, men det är bara att tacka och ta emot för ett till synes ändlöst äventyr fyllt av nakna brudar och våld.
10. Louie
Jo, det är väl en helt banbrytande, hysteriskt rolig och fruktansvärt välgjord tv-serie, kanske en av dom bästa någonsin, men jag orkar inte omorganisera hela listan.

resten som också var bra:
11. Solsidan
12. Key & Peele
13. 30 Rock
14. The League
15. Justified
16. Don’t Trust the Bitch in Apt 23
17. The Good Wife

Årets sämsta:

1. Homeland
2. Dexter
3. Life’s Too Short

[2013-01-02 16:27]
Kjell

mxm: Vart tog den utlovade ”bättre” listan vägen? Det där var ju en copy-paste från AV Clubs mer omogna regioner… ;)

[2013-01-02 16:52]
mxm

well, jag ger dig poäng för originalitet för att du placerade Smash och Newsroom ett dussin platser ovan Breaking Bad. trovärdighet, å andra sidan…

[2013-01-02 16:54]
D

Är Solsidan så populär på Av Club? ;)
Håller med om att American Dad är underskattad. Betydligt mer sammanhållen och välskriven än Family Guy nuförtiden även om den sistnämnda fortfarande bjuder på en del skratt. Fast som jag förstått det är Seth MacFarlaine hatat av hipsters och älskad av folket.
Min lista då:
1. Breaking Bad
2. Game Of Thrones
3. Boardwalk Empire
4. Mad Men
5. It’s Always Sunny In Philadelphia
6. Girls
7. Justified
8. Wilfred
9. Southland
10. Treme
11. Dexter
12. Forbrydelsen III
13. Accused
14. Parks & Recreation
15. Sons Of Anarchy
16. Nurse Jackie
17. Shameless (US)
18. Hatfields & McCoys
19. Homeland
20. Boss

[2013-01-02 17:29]
Kjell

mxm: Trovärdigheten ligger dock i hur sann jag är mot min egen subjektivitet… Faktum är att jag älskade Smash S1 galet mycket. En drömserie för oss Broadwaynördar, därtill med helt briljant specialskriven musik och en perfekt riggad storyintrig. Där fanns inga som helst dippar, i stil med hur Breaking Bad stundom regredierade till filmskole-MacGyver. Och, vad gäller The Newsroom, och motiveringar till listan (som D. efterlyste): jag har ju i tidigare WS-texter grundligt motiverat varför serierna på övre halvan ligger där de ligger.

Men, framför allt: Många serier på listan hade kunnat byta plats med varandra, rakt av… Alltihop är högkvalitetsserier för mig, och i så skiftande genrer och med så många vitt skilda kvalitetsspektran att jag öht inte ”tycker” att vissa är solklart bättre än andra.

[2013-01-02 21:38]
Janne

Hoho, det är inga småbarnsföräldrar som skriver de här listorna. Har bara hunnit se Homeland och Solsidan i år, de kommer på min bästalista:

1. Homeland
2. Solsidan.

[2013-01-03 00:08]
D

@Kjell: Eftersom jag ser att du gråter på Twitter över kritiken här mot din topplista från hela två (2) olika användare så får jag ju påpeka att jag skrev att jag tyckte att du är Sveriges främsta tv-kännare och att jag fått massor av tips på engelska serier från dig.
Jag tyckte inte det var en bra lista men det hindrar inte att jag uppskattar att du tar tid att göra den, och ännu mer att du driver den här ideella bloggen, men jag trodde inte att du var så ömhudad när det kom till kritik.

[2013-01-03 08:49]
Kjell

D: Gråt? Tvärtom, tweeten beskrev bara humorn i det hela! Det var inte min mening att misslyckas med det OCKSÅ… :)

[2013-01-03 10:45]
mxm

kjell: det är naturligtvis fint att du vågar stå på dig och hylla mys över allvar – själv är jag typen som hyllar One Direction över the XX hela långa dagen – så om jag kallar dig otrovärdig så är det bara för att retas. men försök inte komma här och grina om ‘ideell blogg’. vet du vad som är värre än att driva ideell blogg med engagerade läsare? att driva ideell blogg utan läsare…

[2013-01-03 10:47]
mxm

sedermera kom jag på att jag glömde lista Peep Show. långt ifrån den bästa säsongen, men ändå lattjolajbans.

[2013-01-03 11:55]
Kjell

Smash ”mys”? Seriös kommersiell äta-eller-ätas-musicalism är existentiell konst. Mys, det är Breaking Bad!

[2013-01-03 12:25]
r

Jag får lite känslan av att du ”släppt” WS som blogg, Kjell. Stämmer det? Tidigare år var det ju tal om nån stor satsning som skulle komma, och att fler skribenter skulle skriva mer, men det blev inget av det direkt. Du skrev själv väldigt frekvent här tidigare, men nu mer sällan. Just kommentaren på twitter om klagande läsare på din ”ideella blogg” tycker jag tyder lite på en nivåsänkning. Vad har hänt? Är WS på väg ner och bort? Vad är planerna?

[2013-01-03 14:38]
D

Det underliga är att jag tyckte den här bloggen var mer aktiv back in the day när bara Kjell skrev här (och någon enstaka gång hans bror). Då var det ständiga uppdateringar som jag minns det. Att Kjell inte pallar håller den frekvensen år in och år ut förstår jag mycket väl men att det kan vara färre inlägg när det är 18 skribenter än en är häpnadsväckande.
Här finns ett par stycken skribenter som levererar några inlägg i månaden och det tycker jag är helt okej men sedan finns det andra i listan som jag inte vet när man såg senast. Hade ju egentligen räckt med att de arton skribenterna som är här hade levererat lite drygt 1,5 inlägg i månaden för att detta skulle vara en blogg som uppdaterades i snitt en gång om dagen i alla fall.
Förstår att alla här skriver ideellt men jag tycker väl att det ändå borde finnas en stolthet över att få skriva för Sveriges största, och egentligen enda riktigt bra som jag hittat, tv-bloggen som gör att man vill leverera men tydligen är det bara så för en bråkdel av sajtens skribenter.

[2013-01-03 15:39]
Kjell

D: Ja, så är det, tyvärr. Kanske är det så enkelt att WS saknar en vettig ledning…

[2013-01-03 15:41]
Kjell

r: Nej, men jag har själv, slutligen, utnyttjat rätten att ha en downperiod precis som jag alltid tillåtit alla andra skribenter… Finns dock planer på både det ena och det andra!

[2013-01-03 16:56]
D

Glädjande att höra! Ser fram emot att se vad som är på gång.

[2013-01-03 22:11]
A

Jag har förvisso inte sett alla serier. Men tycker inte att något verkar särskilt märkligt, bortsett från att Boardwalk Empire helt saknas. Den tredje säsongen har en given plats före exempelvis Up All Night.