Weird Science
Vad håller Jon Glaser på med nu för tiden?

2013-01-08  

2013! Dags att uppdatera WS om vad Jon Glaser sysslar med nu för tiden. Det var ju flera år sedan jag senast skrev om den småhemlige komikern här på bloggen, och med tanke på hur många stora och små projekt han ständigt hoppar mellan kan det vara knepigt även för ett fan att hålla koll på honom.

Det som upptagit det mesta av Glasers tid sedan sist är Delocated, serien som började som en blygsam Adult Swim-pilot men som sedan vuxit till en fullfjädrad sitcom (och under resans gång dessutom vuxit ur det traditionella [as]-formatet med 11 minuter långa avsnitt, till mer teve-traditionella 22). Tre säsonger har sänts av denna fejkdokusåpa om »Jon« (Glaser), en vanlig familjefar som på något sätt kommit på kant med ryska maffian och nu lever med skyddad identitet – vilket, eftersom ett kamerateam följer honom hela tiden, innebär att han ständigt bär en svart rånarhuva på huvudet, och dessutom har opererat sina stämband så hans röst inte ska gå att känna igen. Samtidigt som »Jon« har sin egen reality show följer även samma kamerateam ryska maffian i New York, som är ute efter hämnd (och där bland andra ståupparen Eugene Mirman ingår och förtjänstfullt får använda sitt ryska modersmål). Det är precis så konstigt som det låter, och det blir inte mindre skruvat av att serien är producerad av Vernon Chatman och John Lee från PFFR, som ligger bakom hjärnvrickande produktioner som Wonder Showzen och Xavier: Renegade Angel.

Om den tredje säsongen av Delocated också blir den sista – vilket mycket tyder på – avslutades den på ett lysande sätt, precis som en dokusåpa bör: med ett återträffavsnitt. I en tevestudio sitter The Daily Shows John Hodgman och leder alla inblandade – »Jon«, hans livvakt, FBI-agenter, ryska gangsters, kinesiska triadmedlemmar, flickvänner, Todd Barry! – i ett samtal om säsongens händelser, i en sorts slutgiltig metakommentar, en sista underbar nedrivning av den fjärde väggen. Naturligtvis avlöper inte avsnittet som planerat, och det hela slutar på ett sätt som både kan ses som öppet (om det blir en fortsättning) eller som en snygg avrundning (om det inte blir några fler avsnitt).

Men även om man inte slaviskt följer Adult Swims spretiga utbud har man kunnat stöta på Jon Glaser i flera olika sammanhang den senaste tiden. Parks and Recreation-tittare har i höstas sett honom som den dryge och maktfullkomlige kommunpolitikern och tandläkaren Jamm, som sätter käppar i hjulet för Amy Poehlers Leslie Knope. Jamm får vi se mer av i kommande avsnitt.

Sedan sist har Glaser även gjort gästspel i allt från Curb Your Enthusiasm till 30 Rock, och under året som gått har man också hört hans röst i David Rees satiriska Get Your War On, den animerade webbserien som fick ny luft under vingarna i samband med det amerikanska presidentvalet. Nu närmast dyker han upp i andra säsongen av Lena Dunhams Girls (se trailer här), och om man är intresserad av böcker rekommenderar jag 2011 års My Dead Dad Was in ZZ Top, som samlar ett gäng av Glasers skojiga skrivna alster i en volym (historien som titeln är tagen från jobbades fram på scen, och kan avnjutas i sin helhet här).

Bonus: Jag intervjuade Glaser i min podcast Arthur i våras, då pratade vi mycket om Delocated men också om hans rötter i Detroit och Chicago, hur han fick jobb på gamla Late Night with Conan O’Brien i New York, och även en hel del om ishockey (trots att jag är helt okunnig; men Glaser älskar hockey och han älskar Detroit Red Wings, och därmed även en del svenska spelare). Det samtalet kan man lyssna på här. I höstas fick jag även tillfälle att träffa honom både i New York och, av en slump, i Los Angeles där han skulle spela in fler Parks and Rec-avsnitt. I och med mötet i New York slöts en cirkel som påbörjats fem år tidigare, när jag sprang på honom på ett café i SoHo och stammade fram ett hej. Glasers version av den historien återfinns också i intervjun.

[2013-01-08 21:49]
Henrik Ö

Tack Martin, du är Gud för denna uppdatering om Glaser! Delocated åker genast upp på måste-se-listan!

[2013-01-10 22:15]
KG

Minns honom från Late Night. Framförallt för Slipnutz, när de uppträdde på en Slipknot konsert.

[2013-01-10 23:29]
SweepTheLeg

RIP Mitch Hedberg. Den bästa stand-up komikern efter Steven Wright.
De andra är tråkiga i jämförelse.
Känner mig blase´ inför denna artikeln.
*Bra* skrivet i vilket fall som helst.