Weird Science
Dags att släppa: Deception, Apartment 23, Great Night Out och Ripper Street

2013-01-21  

Det nya teveåret har börjat så jäkla starkt att jag redan börjat dumpa barlast för att kunna hålla mig flytande och inte drunkna i en tsunami av osedda serieavsnitt. Det känns som att jag gått hårdare fram i år än tidigare och släppt fler nya serier än jag brukar, och på ett  ovanligt tidigt stadium – här är de som hittills fallit under bilan:

 

Deception är ett halvkompetent såpadrama vars stilsäkra skissande av en dysfunktionell powerfamilj egentligen är av en art jag normalt faller för. Men med en stressad blick som letar efter störande diskrepanser körde jag redan under de inledande avsnitten fast i huvudrollsinnehavaren Meagan Wood. Jag hade lika svårt för hennes smöriga spelsätt i Californication i fjol, men där fanns åtminstone en politiskt inkorrekt friktion – här förstärks det i stället av dramats centrala relationer.

 

Det är med tyngre hjärta jag överger Don’t Trust the B**** in Apartment 23, som jag hittills betraktat som den perfekta udda mainstreamkusinen till New Girl, med hela sitcom-2000-talets mest perfekt rollgalleribaserade upplägg: Krysten Ritter och Dreama Walker som superomatchiga room-mates, James Van Der Beek i fantastisk realcom-roll samt snubben i köksfönstret mittemot som sjuk sidekick – jag älskar när mainstream-sitcom toknormaliserar beteendestörningar! Och ja, jag älskar världen som byggts upp i Apartment 23 under halvannan säsong. Men de senaste avsnitten har kvalitetsdippat markant och jag undrar om det inte beror på ett executive-beslut om att bredda (»rädda«?) serien. Mitt exhibit A för denna hypotes är det märkliga catch-up-avsnitt som fogades in på nyåret, mitt i säsongen, med en sammanfattning av grundstoryn liksom inskriven i dialogen – det var oerhört klumpigt, ett kraftigt snedtramp från tidigare flow, och serien har därefter känts stukad.

 

Brittisk-grabbiga Great Night Out har egentligen ett enormt underhållningsvärde, fullt av fotbollspartynördig Stockport-charm, men är, över ett helt avsnitt, lite för utmattande livlig och flabbig, och tippar över med några procent för mycket flås-action.

 

Jag har också bestämt mig för att överge BBC:s Ripper Street, trots det spännande och ambitiösa »Deadwood-i-London«-konceptet. Det jag efter fyra avsnitt tycker den faller på är att snårigheten i berättandet inte hämtas tillbaka i vare sig proceduralhistorierna eller ramstoryns personteckningar. Vi vet precis var alla dolda komplikationer finns, och problemet blir att vi övergöds med vuxendramasmarta ledtrådar i stället för mer känslomässiga incitament att engagera oss.

 

Av de serier jag fortfarande följer ligger Revenge närmast att offras. Den går ju samma kväll som ett flertal av vinterns starkaste serier – The Good Wife, Girls, Enlightened – och »hoppade hajen« storymässigt redan i inledningen av andrasäsongen. (Detta ställdes liksom på sin spets när jag förrförra veckan kollade Revenge omedelbart efter The Good Wife – och därmed kastades direkt från den magiskt tematiska storyn där Alicia Florrick på obestämd tid tvingades bo på ett obygdshotell för att vänta ut en utlovad utfrågningssession med en ovillig bank-vd, till spänningen i att kolla om lillbrorsan i Revenge-baren skulle hinna hälla tillbaka alla kaffebönor i knarksmugglarsäcken innan en av de kriminella brorsorna skulle komma på honom…)

Just för tillfället kan jag trots allt inte lägga ner Revenge, är alldeles för nyfiken på att få se de där kriminella bar-brorsorna bita i gräset, och på hur Daniel kommer att ta att bli dumpad igen…

Så långt offren som skördats i min personliga tevetablå hittills i vinter. Återkommer härnäst med en genomgång av vinterns – om jag får bestämma – vinnarserier. Tror att några kanske kommer att överraska er.

[2013-01-21 15:52]
Anna TS (@skoldmo)

Jag håller tyvärr med om Don’t Trust the B—-, fasiken vad de där inkastade avsnitten förstörde för resten.

Sen… roligt att du säger Deadwood i London, jag säger CSI i 1800-talets London. Tomejto, tomato kanske. Men Deadwood var ingen procedural så jag kände att CSI kändes närmare. Den håller jag dock kvar vid, då jag ser den som mysig (trots mord och blod) måndagsfrulle-tv.

Revenge ligger också nära min göra slut-lista. Den hade varit så perfekt som en en-säsongare. Önskar att det fanns mer ekonomi att göra fler såna serier. Som britterna är så bra på.

[2013-01-21 15:54]
Anna TS (@skoldmo)

Och med ”såna serier” menar jag korta serier, inte fler såpiga hämnddraman…

[2013-01-21 16:14]
John Andersson

Apeopå den starka öppningen på TV-året. Måste slå ett slag för den GENIALA öppningen på första avsnitet av nya säsongen av Archer. En överraskande crossover som såhär i efterhand var helt uppenbar. Vet inte sist jag skrattade så mycket åt en komediserie.

[2013-01-21 17:05]
henke

Håller väl med dig angående Ripper Street, men jag är beredd att ge den en längre startsträcka och ska se några avsnitt till.

[2013-01-21 17:31]
Molly

Menar du Enlightened, är den tillbaka?!

[2013-01-21 17:50]
Kjell

Ja, tack för korr! Enlightened S2 har börjat fint, två avsnitt in. Finns f.ö. på HBO Nordic dagen efter USA-sändning.

[2013-01-21 18:08]
D

Enda sättet jag skulle kunna bli överraskad av din lista över vinnarserier är om den inte innehåller några överraskningar. ;)

[2013-01-21 20:44]
Johannes B

Är det ingen som kollar Gengångare på Svt Play? Hur f-n tänkte Svt när de gömde undan denna otroliga serie på webben?!

[2013-01-21 22:26]
linus

håller med om att don’t trust the… har dalat. tycker dock fortfarande om att den till skillnad från typ nästan alla komediserier just nu iaf försöker skapa något eget och nytt.

revenge har verkligen tappat nästan allt. vette fan hur det hände. spänningen låg ju i hämnden. vad är kvar nu? totalt oengagerande karaktärer och storylines. och hur kunde de slarva bort drömcastingen jennifer jason leigh?

[2013-01-22 08:41]
Kjell

Slog mig att jag ju lagt ner några serier till… ”Legit” på FX, till exempel, vilket skräp. Före jul lade jag ner ”Revolution”. Och så HAR jag nu lagt ner ”Revenge”, ändå. Skedde under senaste avsnittet…

[2013-01-22 10:30]
mxm

whoa whoa whoa, Legit-piloten var ju skitbra! väldigt unikt tonläge, någonting mellan Louie och Curb. jag tänker då ge den åtminstone en hel säsong.

Bitch 23 förtjänar lite mer uppmuntran: det är, precis som Linus säger, en väldigt fräsch serie, främst vad gäller kvinnliga huvudkaraktärer (och agerar således som välbehövlig motvikt till eländiga, pinsamma Girls.)

[2013-01-22 10:52]
nissepuck

Jag måste också highlighta gengångare på svt web, fransk scifi+fantasy+endoftheworld hur kan de bara gömma den där?

Vem behöver svt för Game of Thrones etc som har hundra sätt redan att hitta tittare, men hade inte gengångare råkat ligga som torrent så hade jag missat den.

Och att släppa ett avsnitt i veckan av en serie på webb on demand är ju det sämsta av två värdar.

Alla tv nördar, kolla in gengångare, svtplay

[2013-01-22 10:54]
Kjell

”Mellan Louie och Curb” – ja, som en dalgång mellan två bergstoppar. Släktskap, visst, men viss nivåskillnad. Jim Jefferies är inte i närheten av Larry & Louie.

[2013-01-22 11:24]
mxm

kjell: jag håller med om att Jefferies inte spelar i samma division som komiker, men att tonläget i piloten gick från ”politiskt inkorrekt dude saknar social grace” till någon sorts Inbetweeners-tolkning av ”Intouchables” var både spännande och imponerande.

[2013-01-22 11:29]
r

Jag funderar på att lägga ner Shameless.

Shoutout: Är den ingen här som ser och gillar US-versionen av ”Being human”? Tycker den är bra mycket mer givande än True Blood. Möjligtvis lite för mycket collegerock i soundtracket dock..

[2013-01-22 11:30]
mmmkay

Problemet med Apartment 23 är väl att den har misshandlats hysteriskt mycket i schemaläggningen. Att kronologin brutits upp fullständigt efter Hamptons->Paris-avsnitten och att det ganska tydligt framstår varför de överblivna avsnitten från S1 var just överblivna. June är tillbaka på fiket och JVDB är tillbaka i Dancing With The Stars, liksom. WTF? Andra halvan av säsongen ska tydligen sändas i rätt ordning – fr o m 2X13 – så jag håller ut tills dess.

Länk till Production Codes: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Don%27t_Trust_the_B—-_in_Apartment_23_episodes

[2013-01-22 11:37]
Linda

Ja jag väntar fortfarande spänt på reflektioner kring Gengångare, Les Revenants, som efter fem avsnitt förmodligen är en av de bästa serier jag någonsin sett!

[2013-01-22 11:38]
Kjell

mxm: Jag fattar inte! Kan vara skönt att bara konstatera, ibland.

[2013-01-22 11:39]
Kjell

mmmkay: Tack för info och länk, jag hade inte satt mig in i teknikaliteter. Hoppar på igen med ep. 13!

[2013-01-22 11:40]
hinken

Jag är rätt säker på att SVT ska TV-sända Gengångare någon gång under 2013. Tror jag läste det någonstans. Det fanns inte plats för den nu på direkten.

[2013-01-22 14:09]
mxm

förresten Kjell, vad tyckte du om Kroll Show? en själv kände att det mycket väl kan vara ett finfint komplement till Key&Peele vad det lider.

[2013-01-22 14:35]
Martin

Kroll Show var bra och kommer antagligen bli ännu bättre.

[2013-01-22 17:29]
San

Har äntligen lagt ner How I Met Your Mother, efter alla dessa år skiter jag i vem den där jävla morsan är.

Det kändes som när Locke över talade Charlie att det var bättre att han slutade med heroin självmant än att han slutade med heroinet för att det tog slut.

[2013-01-22 17:43]
r

Jag skulle säga att ration rolig sketch för Key&Peele är ungefär 3/10 och Portlandia 6/10.

[2013-01-22 22:28]
Emil

Nu behöver man inte fundera över Apt23 längre då det tydligen precis blivit nedlagt. Tyvärr, då jag fortfarande gillar den.

[2013-01-23 09:10]
Kjell

Ja, jag såg James van der Beeks tweet igår – och ABC avbryter alltså tvärt. Gissningsvis dyker de återstående avsnitten upp i sommar.

[2013-01-23 09:12]
Kjell

r: Jag skulle helt instämma i den ration för ett år sedan. Men de senaste säsongerna av K&P respektive Portlandia tycker jag har varit ombytta roller. Den senare har bitvis varit riktigt svag, om än med flera höga toppar. Älskade Armisens vintage-inspelningsstudio-freak!

[2013-01-23 10:03]
mxm

det var trist, men det viktigaste är att Happy Endings skonats ABC:s vrede. fyfan vad jag älskar Happy Endings: six seasons and a movie!

[2013-01-23 10:56]
R

Ah, då kanske man ska hoppa direkt till s2 då och ge K&P en chans till. Måste erkänna att ration var byggd på enbart de 5 första avsnitten.

Då det gäller Portlandia tycker jag det är tätt ojämnt också – men när det är som bäst är det förvånansvärt nog inte i de inslag serien är känd för (satir riktad mot hippa typer) utan det blir som roligast när humorn är som mest fysisk, baserad på rent bisarra inslag, miner, roliga läten, osv.

[2013-01-23 13:28]
Kjell

Ja, min absoluta Portlandia-favorit hittills den här säsongen är faktiskt hur Armisen och Brownstein börjar ”test-knacka” på imaginära dörrar när det blivit bestämt att de ska åka till Seattle och försöka locka folk att flytta till Portland. ”Så här ska jag knacka… nej, så här!”

[2013-01-23 23:16]
Calle

Ben & Kate är flyttad och därmed antagligen nerlagd. Synd. Tyckte den var trevlig och hade framförallt flera bra skådisar. Men siffrorna har ju varit kassa.

Nån som på senare år sett en sämre sitcom än 1600 Penn förresten? Obegriplig.

[2013-01-24 00:24]
Calle

@San
Jag är benägen att göra detsamma. Har ju blundat länge för hur mycket sämre den blivit men nu går det inte längre. Det är ju ett skämt att dom inte rundat av detta som en sista säsong det finns ju inget kvar. Dom måste ha ersatt författarna med ett gäng apor för det är erbarmerligt.

[2013-01-24 10:06]
Kjell

Hehe, jag tycker 1600 Penn är toppen…

[2013-01-25 23:23]
SweepTheLeg

Serier jag lagt *ner*:
Bitch 23(visste att den skulle läggas ner, även om jag gillade den)
Alphas,Californication,Castle,Dexter,Entourage,Franklin&Bash,Fringe(kommer ta upp),Girls,Lie To Me,NCIS,Rizzoli&Isles,The Walking Dead,Top Shot,True Blood,Warehouse 13.
Inlägget blir TL;DR om jag ska lista de serier jag följer.
Och JA jag är medveten om vilka serier som är nedlagda/slut, men jag går efter mitt *eget* schema…:)
Sträckkollar just nu på så många avsnitt jag hinner och kan hitta av ”The Graham Norton Show”.
Rekommenderas STARKT!

[2013-01-30 22:28]
San

Otroligt. HIMYM fick en säsong till. Att följa den serien är som att jaga sin egen svans.