Weird Science
Tim Heidecker har fullt upp

2013-01-30  

2012 var ett händelserikt år för Tim Heidecker. Tillsammans med parhästen Eric Wareheim tog han steget från teve till långfilm med Tim & Eric’s Billion Dollar Movie, en spretig, bisarr komedi som hade premiär på Sundance och följdes av minst sagt förvirrade reaktioner från recensenter som var obekanta med duons stil och inte hade en aning om hur de skulle hantera deras groteskerier. Men det var inte bara oförstående torrbollar som dissade B$M – jag var inte heller så förtjust. Filmen har sina stunder, men som helhet håller den inte riktigt måttet. Det korta format och den säregna estetik som Tim & Eric förfinat i först Tom Goes to the Mayor och sedan Awesome Show, Great Job! känns fortfarande som en trygg hemmaplan, en plats där deras humor är som mest effektiv. Långfilmsformatet verkar de inte helt bekväma med – ännu, ska väl tilläggas. Och kanske är det även så att jag och andra fans som inte var nöjda med filmen inte heller är vana att se Tim & Eric på det här sättet, och därför reagerar med instinktiv (och kanske orättvis) skepsis.

Tim spelade sedan huvudrollen i indierullen The Comedy, en av förra årets mest intressanta och provocerande filmer om ett gäng nihilistiska, överåriga hipsters i Brooklyn – en anti-komedi som kan ses som en nattsvart uppgörelse med en dekadent, utsiktslös kultur där hela tillvaron är konstlad och blasé. The Comedy delade både publiken och kritiker, och själv vet jag fortfarande inte riktigt vad jag tycker om den – dess mörker och cynism är konsekvent men samtidigt utmattande, jag får intrycket att hela filmen drivs av hat, vilket jag finner tröttsamt och destruktivt – men alldeles oavsett vad man tycker om själva filmen kan nog de flesta vara överens om att Tims insats som den djupt osympatiska Swanson är mycket imponerande – han gör en fullständigt osmickrande och kompromisslös rolltolkning som jag tycker tillhör förra årets bästa.

Men hur bra Tim än är i filmen så kan hans närvaro också upplevas som distraherande, åtminstone om man som åskådare har någon som helst förförståelse för vem »Tim Heidecker« är och vad hans komiska persona signalerar. Alla skådespelare har bagage, på gott och ont, och att placera Tim i huvudrollen antyder att The Comedy är en annan typ av film än den faktiskt är. Det finns en poäng i denna lek med förväntningar, såklart, och filmen är så välgjord att även tittare med förutfattade meningar om Tim så småningom hamnar på rätt spår känslomässigt.

Eller åtminstone de flesta. Jag råkade hamna på en privat visning av filmen i Los Angeles i höstas, där publiken mest bestod av släkt och vänner till Tim och filmteamet, och det blev tydligt hur många som redan på förhand bestämt sig för att filmen skulle vara hilarious, och skrattade vilt så fort Tim visade sig på duken, skrek av skratt även om han sa något fullständigt vardagligt, oavsett om scenen var humoristisk eller ej. Skratten kom av sig ibland, vilket antagligen var regissören Rick Alversons avsikt, men likväl snackade flera personer efter visningen om hur otroligt rolig filmen hade varit, hur hysteriskt skojig Tim hade varit. De kunde bara inte se honom i någon annan roll än skämtarens.

Under våren hann också Tim & Eric producera en ny säsong av Awesome Show-spinoffen Check It Out! with Dr. Steve Brule, med John C. Reilly i rollen som den underliga doktorn som i sitt öppna kanalen-program undersöker världen omkring sig med stora ögon. Dessutom fick Tim under året utlopp för sin musikaliska ådra, dels som ena hälften av soft rock-pastisch-duon Heidecker & Wood, och dels med Bob Dylan’s Titanic, en episk sång som föddes när han hörde att Dylan hade gjort en fjorton minuter lång låt om Titanic. Tim blev nyfiken på hur den skulle kunna tänkas låta, och spelade raskt in en egen version som han släppte några veckor innan mästaren kom ut med sin. Längdmässigt slår den dessutom Tempest med en minut – en femton minuter lång hommage som bara blir mer bisarr ju längre den håller på. Jag har pratat med åtminstone en Dylanolog som menar att Tim gör en bättre Bob Dylan-sång om Titanic än Bob Dylan själv. (Stoppa pressarna: inatt släpptes även den här låten.)

Men parallellt med allt det här – och den egentliga anledningen till varför jag tänkte skriva den här texten! – har Tim lanserat en videoversion av sin filmpodcast On Cinema, som han gör tillsammans med Gregg Turkington (mer känd som Neil Hamburger, »America’s Funnyman«). On Cinema At the Cinema är precis som podversionen en drift med lama mittfårekritiker som slänger ur sig banaliteter om blockbusters och generöst pytsar ut toppbetyg och superlativ till kassa mainstreamrullar. Tim är värd, och Gregg är ständig gäst.

Till det yttre påminner programmet lite om At the Movies och liknande snuttifierande filmkrönikor, men Tim och Gregg har andligt mer gemensamt med de principlösa recensenter som gör allt för att få med ett citat på filmaffischen (eller värre: de kritiker som inte ens existerar), och spottar ur sig omdömen i stil med »Movie of the year!« stup i kvarten.

On Cinema At the Cinema har sin hemvist på Thing X, den nya, fortfarande ganska vaga, humorsajten startad av avhoppat folk från bland annat The Onion och Adult Swim. Just nu är det säsongsuppehåll, men det finns gott om gamla avsnitt för den som vill kolla ikapp.

 

[2013-01-30 16:08]
Kjell

Underbar catch-up! Själv är jag ju SERIÖS fan av Heidecker & Wood, men låten ”Cocaine” har jag inte hört förut, är ju bättre än allt på deras album – ska de släppa nåt mer?

[2013-01-30 16:16]
Martin

Ja! Nytt album kommer till våren.

[2013-01-30 22:07]
Kjell

OCH nu har jag sett The Comedy. Är faktiskt ganska tagen. Många scener som stannar kvar. Min favorit: när de kollar diabilderna och lyssnar på Bill Fays ”Camille”.

Uppskattade f.ö. den här intervjun med Alverson och Tim: http://vimeo.com/40843494

[2013-02-02 01:10]
Axel

Vilken härlig genomgång! Vill man lära känna Heidecker ännu lite mer, kan man lyssna på när han gästade Marc Marons pod: http://www.wtfpod.com/podcast/episodes/episode_329_-_tim_heidecker

[2013-02-02 08:45]
jullan

…och i veckan gästade han Comedy Bang Bang och var så där härligt dryg som bara han kan vara. http://www.youtube.com/watch?v=tpBLYhbljFI

[2013-02-03 23:44]
Heidecker & Wood – Starting From Nowhere « strambergare

[…] att ha läst Weird Science asbra uppsamlingsheat om Tim Heidecker fick jag för mig att jag skulle lyssna på hans band, som […]