Weird Science
WS-listan vecka 4: britt-gritty sci-fi-noir och Lynchboro Revisited

2013-01-25  

Vad jag kollat på, och gillat mest, den gångna teveveckan:

  1. Utopia (Channel 4)
  2. Banshee (HBO)
  3. Enlightened (HBO)
  4. Les Revenants/Gengångare (SVT Play)
  5. Girls (HBO)
  6. Nashville (ABC)
  7. Justified (FX)
  8. Portlandia (IFC)
  9. 1600 Penn (NBC)
  10. Kontoret (TV4)

Jag brukar nämna Dennis Kelly som en av mina favoritseriemakare inom brittisk teve, sedan han gjorde den geniala, rörande roliga Pulling ihop med Sharon Horgan. Men jag hade ändå aldrig kunnat drömma om att han skulle komma tillbaka till teverutan med något så isande snyggt och undflyende spännande som framtidsthrillern Utopia – i synnerhet inte som det enda jag haft koll på att han gort däremellan är Tim Minchin-samarbetet Matilda the Muscial för West End-scenen.

Utopia har en kraftfullt uppslukande känsla av, ja, vad ska jag säga… brittisk-gritty, grafisk roman-tematisk Tarantino-sci fi-noir? De två första episoderna har varit helt magnifik underhållning – lika kuslig som klurig, och med episkt svindlande undertoner av undergångsmytisk dystopi. Men serien står också helt blickstilla och balanserar på en tunn, stålhård linje mellan avgrundsexistentialism och effektsökande yta. Serien kan hoppa vidare i endera riktningen, eller stanna kvar, orörlig, mitt emellan, utan att vare sig utveckla substans eller förlora sig i tom estetik… och jag är i dagsläget inte ens nyfiken på vilket. Dess här och nu räcker.

 

Medan jag förhåller mig avvaktande till hypade Kevin Bacon-seriemördar-extravaganzan The Following (tyckte den var välgjord i spänningsmomenten men fånig i de större dragen) har jag fallit för Alan Balls nya HBO/Cinemax-satsning Banshee. När jag funderat på varför har en gammal 1980-talsserie dykt upp i huvudet, Stephen J Cannells Wiseguy, där Kevin Spacey gjorde sitt livs roll som psykopatisk multikorporativistisk vapenhandlare, men där storylinen som berörde mig mest var den som, under tredjesäsongen, utspelade sig i hålan Lynchboro, upstate Washington, en mer grå-realistisk Twin Peaks-variant styrd med järnhand av en typisk provinsiell »starke man« (spelad av salig Steve Ryan) som under säsongens gång utvecklade kriminalpatologiskt storhetsvansinne, vilket, har jag för mig, ändade i kryoteknik…

En sådan psykopat-maffiotisk rollgestalt finns även i Banshee, suveränt spelad av danske Ulrich Thomsen, med släktband till stans Amish-community, och en perfekt nemesis till huvudpersonen Lucas Hood (Anthony Starr), stenhård och nyss frisläppt elitrånare som anländer till småstaden Banshee, där hans förra livskärlek och kompanjon börjat ett nytt liv, och där han av en slump lyckas anta den falska identiteten som stans nya sheriff.

Banshee är ett perfekt hantverkssnidat lyxpussel från första stund, sprängfylld med snyggt snurrade intrigtrådar och djupa backstories.

 

Vad gäller mina åsikter om resten av serierna på listan, och serier som inte riktigt fick plats, luftar jag dem gärna om någon vill ta upp diskussioner om dem i kommentartråden. Men en sak kanske bör förtydligas: nej, jag trodde inte heller att jag gillade Kontoret; såg aldrig ens färdigt förstasäsongen. Men jag hade verkligen enormt kul åt nypremiären i söndags – storyn om landstingshöjdaren som skulle smörjas för att ro hem ett stort leveranskontrakt var riktigt jävla bra, och landade i det kanske bästa stycke genanshumor (hela CP-skadad-grejen) som gjorts i Sverige. Överskattade Allt Faller, som utger sig för att vilja så mycket mer (men, misstänker jag, mest fejkar allvaret) har inte varit i närheten av att leverera ett avsnitt med sådan comedy-densitet.

[2013-01-25 15:51]
mxm

fan vad bra den här säsongen av Justified är. visst, senaste avsnittet var väl lite av en upprepning av allt som var underbart i avsnittet dessförinnan, men det känns verkligen som en serie som kör på alla cylindrar.

och nya Black Mirror, vilken pepp!

[2013-01-25 15:51]
Stefan

Tackar helhjärtat för tipsen!

[2013-01-25 17:55]
Lars

Gjorde dessvärre misstaget att se om ”A touch of Cloth” precis innan jag kollade första avsnittet av ”The Following”…

[2013-01-25 18:05]
Kjell

Haha, Lars, BIG mistake.

[2013-01-25 19:18]
Molly

1600 Penn?! Top tio?!

[2013-01-25 19:49]
Linda

Vi ska se sjätte avsnittet av Les Revenants nu, jag har en sådan skön förväntan i magen – en förväntan som har infriats varje avsnitt hittills! Men vad tänker Du Kjell? Kan man kanske hoppas på en hel krönika till och med…

[2013-01-25 20:45]
mmmkay

”Never been killed before, so this IS out of carachter.”

[2013-01-25 20:47]
mmmkay

Jag måste alltså ge 1600 Penn en chans nu. DAMN you, Häglund.

[2013-01-25 22:35]
Kjell

Jag borde förstås ha förklarat mig om 1600 Penn, med tanke på att den fått övervägande kass kritik. Men jag tycker alltså att kritiker gjort det pinsamt enkelt för sig, och i princip missförstått serien. Det löjliga, lite rörande, är tvärtom en stor kvalitet. Nyckeln till att haja detta är kanske hur mycket Josh Gad-fan man är. Jag är en STOR sådan. Och Gad har alltså skapat och skrivit serien själv – och inte minst ÅT sig själv. Det kritiker uppfattar som lätt ”generisk” mainstream är tvärtom besjälat. Jag älskar den gränslösa kärleken som den debila presidentsonen hyser för sin far/Pullman, och hur den besvaras av en liksom dödstrött och helt uppgiven faderskärlek.

Gissningsvis läggs serien ner efter första produktionsstopp, men jag tror den kommer att omvärderas i framtiden. Har också redan börjat se här och var att Josh Gad-fans tagit sig ton och rutit ifrån mot missförstånden och det oförtjänta ointresset.

[2013-01-26 04:26]
SweepTheLeg

@Kjell
Byt *genast* ut 1600 mot f-cking Archer!
Vad är det för FEL på dig?…:)
Från minnet:
”I like my coffe, like my women…black, bitter and preferably fair trade”
”I swear you could drown a toddler in my pants right now”…SPLOOSH!
”Oh you killed a black astronout…that´s like killing a…unicorn”
Finns ingen lika rolig serie just nu(30 Rock iofs)…majoriteten av internet håller med mig din gamle ”contrarian”
För smäktande känslor kolla på ”Ömhetsbevis” IGEN eller nåt ffs.

[2013-01-26 08:50]
Kjell

Känns fint att ha en representant för ”Majoriteten av internet” på plats!

[2013-01-26 10:12]
SweepTheLeg

@Kjell
Nåja, du vet nog vad jag menar, eller hur?
Jag rekommenderade Archer till dig när serien var helt ny.
Du avfärdade den.
Även den bäste kan ha fel.

[2013-01-26 10:38]
SweepTheLeg

@Kjell
Jag vet inte exakt vilka TV-krönikörer du själv läser på nätet och uppskattar(Sepinwall?), du kanske lever helt i din egen bubbla och enbart litar på dig *själv*.
Det vore seriöst en modig ståndpunkt, om än ganska otrolig.
Jag litar för mkt på Todd Van Der Werf och Nathan Rabin på AV-club.
Även ”cookie-monster” bland kommentatorerna.
http://blogs.sfweekly.com/thesnitch/2011/10/guy_called_cookie_monster_offe.php

[2013-01-26 11:38]
Kjell

Sweep, var glad att du slipper läsa mig på twitter, om du är AV-fan… Jag sågade deras årslistor, och AV Club öht, hårt kring nyår. Gillade sajten för fem år sen men i dag är den unken. Jag skulle vilja likna den vid den här: http://www.influentialalbums.com

Alltså, trångt konform, osvängig, ickevisionär och stockkonservativ i sina åsikter.

Och Archer finner jag snudd på lika stentrist som AV Club.

När det gäller mig själv så har jag absolut inga tevekritiker som ”ledstjärnor”. Det skulle ge en lika halvdöd tv-världssyn som hos AV Club… Jag läser de bästa för att hålla mig a jour men tycker ofta deras åsikter är tunnelseende och grunda. Som Matt Zoller Seitz och hans totala ointresse för Forbrydelsen, vilket gjorde att han totalt missförstod och felbedömde The Killing. Jag saknar kritiker med skärpedjup. Därför skriver jag själv t ex om Banshee mot en Wiseguy-fond, i texten här ovan – eftersom ingen annan gör det. WS problem är att vi är så evinnerligt lågfrekventa. När det gäller unicitet som kritikerröst sopar vi banan med det förutsägbara och platta snarkgänget på AV Club.

[2013-01-26 14:07]
SweepTheLeg

Tack för censuren!

[2013-01-26 14:15]
Kjell

Jag dumpar dina vidare kommentarer i frågan, Sweep, eftersom de innehöll så många osakliga påhopp på denna sajt, där vi tagit emot dig som gäst. Att du gillar AV Club har vi förstått sedan mycket länge. Men du får försöka tåla att alla inte ser dess storhet. Och nu pratar jag bara för mig själv, inte för WS – jag saknar ett VERKLIGT vuxenperspektiv på AV, erfarna skribenter som är lite modigare och personligare vad gäller allmänmänsklig identifikation, relationer och psykologi.

Därmed stryker vi ett streck i denna menlösa diskussion. Vill du diskutera AV Club så ta det med AV Club. Ser dock fram emot kommentarer med personliga reflektioner över det du själv sett på och funderat över – utan påhopp, tack.

[2013-01-26 14:24]
SweepTheLeg

Inte många(1), men jag uppfattar vad du säger.
”I´ll allow it”…:)

[2013-01-26 14:35]
Kjell

Gött å höre.

[2013-01-26 14:56]
SweepTheLeg

@Kjell
Men du kan väl iaf läsa länken från ”cookie monster”?
Den är genial.
Hela inlägget är skrivet med ”cookie monster” språk, men han/hon förklarar och försvarar på ett lysande sätt ”Occupy Wall Street”.
Jag *lovar* att du aldrig läst något liknande.
Det är bara 5 minuter av ditt liv.

[2013-01-26 15:13]
SweepTheLeg

@Kjell
Vi(AVC) tror att ”cookie-monster” är ”HipsterDBag”, en börsmäklare på Wall-street(på riktigt), som har alltför många likheter med Patrick Bateman, för att det ska kännas bekvämt.
Hela situationen är underlig.
http://blogs.sfweekly.com/thesnitch/2011/10/guy_called_cookie_monster_offe.php

[2013-01-26 17:31]
linus

enlightened har börjat sin andra säsong fruktansvärt bra och jag tycker om att laura dern och mike white har skapat en riktigt annorlunda huvudkaraktär så full av sig själv som människor som ”förstått meningen med livet” oftast är. väldigt roligt.

är mer avvaktande till girls. älskar lena dunham och mycket av dialogen, men de andra kvinnliga karaktärerna tycker jag alltid har varit lite trista och förutsägbara vilket de fortfarande är. bästa karaktären förra säsongen var adam. knäpp, men allt mer komplex och faktiskt älskvärd. tyvärr verkar de ha gjort honom totalpsyko hittills i andra säsongen, vilket är skitirriterande.

[2013-01-28 18:19]
Lisa

Vore kul med mer åsikter om Gengångare. Tycker den är fantastisk!

[2013-01-28 19:10]
Kjell

Om inte förr så ska jag försöka samla mina tankar om Gengångare lagom till när finalen går upp på SVT Play om halvannan vecka.

[2013-01-29 10:54]
DanielM

Vill bara säga att färgerna i Utopia är fantastiska. Känns som en omöjlig kombination att få i hop ”brittisk-gritty” och ett Lomografiskt färgat landskap. Men det går tydligen. Gillar verkligen.

[2013-01-31 00:02]
Weird Science » It was a dark and stormy night…

[…] här associationerna till andra teveserier dyker upp titt som tätt. Vi har tidigare kunnat läsa att bland annat Wiseguy dök upp i Kjells huvud när han såg Banshee. Själv får  jag huvudet […]

[2013-02-05 22:09]
Weird Science » Gör Ove olycklig

[…] eller rolig men hey! Vilken uppryckning ändå från förra trista säsongen! (Vilket även Kjell noterade efter första […]