Weird Science
Tack, Tina

2013-01-29  

I veckan går finalen av 30 Rock. Senaste avsnittet var nästan som en liten minifinal, där man fick ett smakprov av Slutet. Alla lämnar TGS och Liz får börja om från början med sina mini-marodörer.

Och så förstås försmaken av insikten att det är slut nu. Nu får vi sitta ensamma med vår sabor de soledad, utan Liz Lemon som dysfunktionell storasyster. I sju säsonger har hon koncentrerat och personifierat alla de skruvade trasiga bitarna av våra personligheter, de där som vi gömmer undan. Oavsett om man känner igen sig i de konkreta neuroserna eller inte, så är det något nästan trevligt med någon som inte ens kan hantera ett lyckligt slut.

Men som ändå är ganska vettig, under allt kaos. Som gång på gång visar sig vara den enda domptören som får allt att funka. Kanske inte harmonisk, men i det långa loppet ändå på topp. Jag har sagt ibland att när jag blir stor skulle jag vilja bli Tina Fey, men jag kommer aldrig bli mer än Liz Lemon. Så här i efterhand finns det faktiskt värre saker att bli.

Som något slags avsked försökte jag fundera på om jag kunde välja ut mina favoritscener (och jag är långt ifrån ensam på internet om det). Satan vad svårt det var. Kvaliteten har varit hög i princip jämt, både i absurditeter och känslosåser. Nästan varje avsnitt innehöll minst ett par stycken extremt citat- eller gif-vänliga sekvenser.

På riktigt, kan man välja favoritavsnitt? Kan ni?

[2013-01-29 11:02]
D

Har älskat 30 Rock hela vägen men lite svjigt har det ändå blivit på slutet så känns helt rätt att lägga ner nu så Tina Fey kan göra något nytt och fräscht istället för att harva på med detta några säsonger till. Favoritscener? Svårt, men är ofta förtjust i när man får se cutaways till olika delar av Liz Lemons tidigare, extremt nördiga, liv. Sedan är jag så förtjust i Tracy Jordans ”Werewolf Bar Mitzvah” att jag ofta kommer på mig själv med att gå och nynna på låten…:)

[2013-01-29 12:24]
mmmkay

Jag vet inte vilken scen jag skulle välja men jag vet vilka som är med i den: Liz och Jack. Bara.

[2013-01-29 15:46]
Calle

Jag skulle välja en scen med min favorit. Denna kanske?

KENNETH: I think adoption is a wonderful thing. Three of my nine siblings were adopted. And someday I’m gonna find them.

[2013-01-29 18:03]
Olle

ÄLSKAR när Jenna drar jämförelse som är helt out of this world, typ ”like that time when i….”

annars är en av väldigt många replikfavoriter:

Liz: Why are you wearin a tux?
Jack: It’s after six. What am I, a farmer?

[2013-01-29 19:30]
Anna M

Kan inte välja..men citatet ovan är ett av mina favoriter också. När Liz försöker smita från jury-duty med att klä ut sig till prinsessan Leia.
Nästan allt med Liz ex, Dennis Duffy, Jack och Devon Banks ränksmidande mot varandra, Jenna och Tracys upptåg..tja det blir en del.

[2013-01-29 23:11]
Shaken

”Your boos are not scaring me! I know most of you are not ghosts!”

[2013-01-29 23:11]
Paul Stjernberg

En personlig favorit är från första säsongen när Kenneth och Jack ska spela poker och någon i redaktionen (mins inte vem) utbrister:Boss is trying to read Kenneths thoughts, but Kenneth doesn´t have any thoughts.

[2013-01-30 00:11]
R

30 Rock hade varit en nästan perfekt serie om vi sluppit all plot som har med Tracy Jordan och Jemma att göra

[2013-01-30 17:08]
Emelie

Tack för det här inlägget! :) Nu är man allt peppad inför morgondagens final, men också lite nervös, känner jag, för slutet på förra avsnittet var så fint (har skrivit om det lite grann i länken ovan) att jag undrar hur de ska kunna toppa det och dessutom är jag lite nervös att de fuckar upp det på något sätt. Men, men.

Favoritscener/avsnitt finns det, som du säger, för många för att välja, men här är några:

När Liz ger sig själv peppande råd i spegeln inför möten med folk hon inte känner så bra: ”Stop sweating, you idiot! What is wrong with you, you STUPID BITCH?!”

När Kenneth börjar knarka kaffe i säsong två och gör en massa out of character-grejer som han sedan ångrar, vilket leder till den helt fantastiska Midnight Train to Georgia-scenen.

När Liz försöker få Floyd att ångra att han lämnade henne och därför helt ”naturligt” råkar stå i en skitsnygg klänning med stylat hår och vindmaskin just när han dyker upp. Dock kan hon inte förhindra följande replikskifte. Floyd: Can I take you out to dinner? Maybe we could hit that barbecue place you puked at. Liz: You’ll have to be more specific.

När Tracy, Jenna OCH Pete har erotiska mardrömmar om Kenneth i säsong 4. Rawr…

Det oväntat vackra och stämningsfulla avslutningsmontaget till America’s Kidz Got Singing-versionen av ”The camptown races” i första avsnittet av säsong 6. Det ger mig värsta klumpen i halsen varje gång.

Med ”I know they’re condoms” och hela ”I lie to myself”-monologen visade Kenneth definitivt sina mörkare sidor i säsong 6 och jag älskade varje sekund av det.

Och slutligen: sista Jack och Kenneth-scenen i förra avsnittet. Ni vet vilken jag menar. Fy fan, jag fulbölade och gör det fortfarande bara jag tänker på det. Den där TOTALA glädjen, åh! ♥

[2013-02-01 16:04]
Molly

Läser just hennes bok och inser att jag bara MÅSTE se om hela alltet från början! Så mycket underbara referenser.

[2013-02-07 13:13]
Olle

Åh gud, hade GLÖMT ”Midnight Train to Georgia”-scenen. Helt magisk.