Weird Science
SVT-premiär för Tim & Eric

2013-03-17  

Ikväll kl 20 börjar SVT Play sända humorduon Tim Heideckers och Eric Wareheims absurda sketchshow Tim and Eric Awesome Show, Great Job!. Rubbet. Samtliga fem säsonger med sammanlagt femtio avsnitt av inspirerad galenskap. Det är såklart en enorm kulturgärning av SVT att köpa in T&EASGJ, förvisso efter seriens avslut i USA och ett par år efter dess peak, men ändå. Och det känns helt rätt att köra den på Play – att få alltihop såhär fint paketerat gör att fans kan få en ordentlig överblick över hela serien och se hur den utvecklats över säsongerna. För många tittare blir det här antagligen också första gången man stiftar bekantskap med duon – om man inte varit ovanligt aktiv i humornördkretsar eller köpt deras alster på import-DVD lär man inte ha sett så mycket av vare sig Awesome Show eller Tom Goes to the Mayor, utöver kanske något enstaka YouTube-klipp. Den estetik Tim & Eric använt sig av har dock under åren lämnat spår efter sig såväl i reklamfilm och musikvideos som i besläktade humorserier som Portlandia och Kroll Show.

I en sammanfattning av T&EASGJ för lite drygt fem år sedan här på WS skrev jag att Tim & Eric verkligen delar publiken, och att deras produktioner har en fascinerande förmåga att trigga såväl slavisk fandom som ofiltrerad avsky – »beundrarna blev snabbt fanatiker, och hatarna, ja, de hatade verkligen det se såg«. Efter att ha läst Aftonbladets recension av serien inför SVT-lanseringen konstaterar jag att det inte hänt så mycket på den fronten.

[2013-03-17 13:20]
Jakob

Haha, Aftonbladets recension är ju perfekt. Det är precis det man vill att de ska tycka om Tim & Eric

[2013-03-17 13:29]
Kjell

Vem har skrivit det där i AB? Hisnande.

[2013-03-17 14:57]
Richard

Möjligt att någon redan nämnt det här på WS, men den av Kjell hyllade brittiska komedin Hunderby ligger också på SVTplay. Lägg där till den franska spökserien, Portlandia och möjligheten att se i stort sätt allt som gott på ”riktig” TV i efterhand och folk borde ha bättre vett än att klaga om att licenspengar tas ut även på datorer.

Och innan någon hugger tillbaka, så förstår jag att debatten i princip gäller andra saker. Men jag kan tycka att man borde lägga ner sina vapen när man bjuds på(ok, tvingas betala för) en tjänst som vida överstiger vad andra har lyckats sy ihop.

[2013-03-17 15:13]
Z

Word Richard.
Det finns faktiskt en gräns för hur mkt man kan freeloada.

[2013-03-17 17:14]
Martin

@Richard – inget mothugg från mig!

@Kjell – KF = Karolina Fjellborg?

[2013-03-19 22:24]
hp

Vafan – ett avsnitt? Suck. Men lite småkul verkar det. I am entertained.

[2013-03-20 17:16]
r

Bra tips, gillade verkligen det här!. Älskar Weird Als inslag i e4, ”here she comes..”. Lika ofta som jag fnissar hysteriskt så slirar det iväg och man sitter med WTF-min och bara gapar. Antagligen inget för den som vill ”förstå” sin humor. Typ att humor ska vara satir över X och Y eller ”roliga karaktärer”.