Weird Science
SVT:s ofrivilliga bekräftelse: misstag att lägga ner Molanders

2013-05-08  

Skrev i Svenska Dagbladet igår om SVT:s förhastade nedläggning av dramaserien Molanders.

I dag svarar Mette Friberg med en riktigt hal mix av »Goddag Yxskaft« och byråkratisk härskarteknik när hon tackar mig för mitt »engagemang« och återupprepar de svamliga klichéerna från SVT-webben.

Men så snärjer hon ändå in sig ytterligare i den ofrivilliga bekräftelsen på att SVT tagit ett förhastat felbeslut när hon beskriver med vilket närmast oändligt tålamod och engagemang SVT varit med och utvecklat Molanders ihop med Ulf Kvensler, hur oerhört mycket tid man lagt ner i förberedelserna. Ty borde man inte i så fall ha haft något mer av tid och engagemang i utvärderingen av första säsongen? Inte med ett ord bemöter hon mina argument i SvD om hur serien fortsatt växa efterhand och blivit en större hit på SVT Play än de annars största blockbustrarna Mästarnas mästare och Skavlan. Det går inte att tolka som annat än tyst bekräftelse på mina teser om grundläggande oförståelse för feelgoodgenrens mekanismer samt att utrymmet för en fortsättning egentligen finns, i en utökad budget för drama, efter exportframgångarna med Äkta människor och Bron. Som jag skrev i debattartikeln:

»Två gånger de senaste dryga fem åren har SVT gjort storsatsningar på dramaproduktion. 2007 ökades den på med 15 procent och 2011 med ytterligare 20 procent, vilket sedan dess utmynnat i 12 nya teveserier. Båda gångerna handlade det om rent politiska beslut. Den här gången, när den proaktiva satsningen resulterat i internationella exportframgångar, har man ett utrymme att växa organiskt och självbärande. /—/ Det är som om DR i Danmark lagt ner Borgen med hänvisning till att Brottet gått så bra.«

[2013-05-08 14:44]
Calle

Bra rutet Kjell!
Obegripligt beslut. Man har en feelgood-serie som uppskattas av tittare och kritiker och med utmärkta tittarsiffror och så låter man den inte fortsätta?

[2013-05-08 14:55]
r

” Men att fortsätta producera en dramaserie bara för att den är ”bra” är inget meningsfullt argument för ett tv-bolag, inte ens om den hyllats av både enig kritikerkår och trogen tv-publik.”

SVAR: Det här tycker jag är obegripligt, iaf då det gäller public service. Jag tycker har svårt att förstå att man lägger ner en serie som anses bra, och som har hyfsat många tittare. Varför behöver SVT fylla kvantitets- och målgruppsmål på samma sätt som kommersiella kanaler? Tycker SVT ska ha kvalitetsmål, inte styra verksamheten efter max antal tittare.

[2013-05-08 17:47]
Lars

Nu har jag visserligen inte sett just Molanders, men jag har full förståelse för att SVT istället lägger sina pengar på kvalitetsunderhållning såsom ”Hela Sveriges fredag!” och dyl…

[2013-05-08 20:29]
Marre

Nja, om en serie möts av låga och svikande tittarsiffror, samtidigt som även kritikerna är ljumma så har jag förståelse för att SVT väljer att lägga ner den för att istället satsa på något annat.

[2013-05-10 10:25]
Jonas

Tillhör de som sent upptäckt serien och kollar på SVT Play. Har ett avsnitt kvar och hade väldigt gärna sett en fortsättning.

Märkligt att lägga ner en serie när de äntligen fått till en produktion som ser ut att vara filmad av proffs med riktiga kameror och med små undantag bra skådespeleri och intressant manus.

Antar att det är ännu ett utslag av SVTs (och även andra svenska kanalers) perversa böjelse att alltid ”förnya” sig, något jag retat mig på många gånger.

[2013-05-10 12:32]
Calle

Tittarsiffrorna var väl utmärkta egentligen men det är nog ett riktigt antagande av Kjell att de låga siffrorna hos yngre låg serien i fatet. Men det beror ju på hur man marknadsför serien. Själv var jag intresserad främst pga Kvensler, annars hade jag inte fångats.
Det är som sagt en svår genre. Jag håller inte alls med Kjell om att Våra vänners liv var så dålig. Gillade den mycket även om den ju hade potential att bli så mycket bättre. Synd.

[2013-05-10 18:27]
Hans

Jag håller med om att Molanders har alla möjligheter att infiltrera massorna. Den ser så väldigt anspråkslös ut på ytan, men redan efter ett par avsnitt så var den en av veckans höjdpunkter, väl i konkurrans med det bästa från staterna.

Den måste vara den bästa tv-serien sen Lasermannen och man får väl gå ända tillbaka till Spung för att hitta en längre serie som funkat så bra.

[2013-05-10 18:47]
Jennie

Jag älskade Molanders, såg den när den gick på tv, fick till och min kräsne man att se serien och uppskatta den. Men jag tycker den slutade bra och jag behöver inte någon fortsättning.

[2013-05-10 23:15]
Kjell

Det är alltid skönt – och för all del proffsigt i sig – när en serie som är planerad för förlängning ändå fått en ”sejfad” rejäl avslutning på säsong 1. Har själv inte nått dit än och kan inte avgöra… Men gensvaret på SvD-artikeln var otroligt. Enormt många läsare/Molanders-fans hörde av sig i sorg och ilska över nedläggningen. Molanders berörde verkligen.

[2013-05-13 08:27]
Anna

Håller med Jennie. Serien var bra, växte och – tog slut. Behövs ingen fortsättning, deras historia är tillfredsställande färdigberättad.

[2013-05-13 08:49]
Robban

Sanningen är ju dock att Molanders hade ganska dåliga tittarsiffror. Själv tycker jag att det var en högst ljummen serie. Bra att de lämnar plats för nya grejer!

[2013-05-13 13:00]
Kjell

Jo, Anna, men när man vet att Ulf Kvensler redan hade en fortsättning förberedd, och utvecklat idéer om utveckling av rollgestalter och relationer, blir man ju som Molanders-fan nyfiken! Dessutom är hela serien av den genretyp som utvinner mer ur rollgestalterna över tid än ur ett rakt historieberättande.

[2013-05-13 17:23]
Majken

Tycker det är bra att dom lagt ner så kanske vi kan få se något nytt och mer intressant. Min åsikt i alla fall.

[2013-05-13 19:04]
Anna

Då blir ju istället frågorna: Varför utveckla en fortsättning utan beställning? Alternativt: Varför beställa en fortsättning som man sen inte visar? Dock känns deras historia avslutad, dvs där fanns ingen cliffhanger. Men jag skulle kolla om SVT ångrar sig och visar.