Weird Science
Den blodiga chocken

2013-06-04  

Denna text innehåller spoilers om Game of Thrones.

Man skulle kunna jämföra med när Nina Meyers dyker upp i säsong 3 av 24, eller när Agent Cooper stirrar in i spegeln den sista minuten av Twin Peaks. Gårdagens chocker i Game of Thrones orsakade känslostormar av sällan skådat slag. Twitterkonton upprättades likt forna tiders helplines där fans fick bearbeta vad de just sett på 140 ord. Många valde att helt enkelt uttrycka sitt hat mot George RR Martin och mot HBO. Andra vrålar ut sin sorg, en del hotar med att aldrig se ett enda avsnitt till av serien. »I WANT TO TEAR MY EYES OUT IN SADNESS«, skriver någon enkelt och sammanfattande.

Säga vad man vill om George RR Martin men han har inga problem med att »kill your darlings«. Eller andras darlings för den delen. När han lät Ned Stark tappa huvudet i redan första säsongen kände jag att här fanns en viktig  beröringspunkt mellan Game of Thrones och favoriten 24. Ingen går säker. Det kändes härligt. Så kittlande och farligt befriande att inte veta. Tills igår då, då den spektakulärt blodiga slutscenen gjorde gällande att det här med att ingen går säker gäller också huvudpersoner som är ytterst drivande i serien.

Nej, jag har inte läst böckerna, då hade jag självklart vetat. Måste man det? Jag håller på med första boken nu men mest för att jag fortfarande har svårt att hålla i sär alla Lannisters och Baratheons. Familjen Stark, däremot, har alltid känts tydliga och centrala och år av tv-serietittande har lärt oss att det finns en tydlig och trygg navigation i berättandet. En central konflikt förblir en central konflikt. Däri låg också en del av gårdagens chock. Genom att låta döda några av dem dör också de vi hejat på. De som stått för högburet huvud, stolthet och i viss mån moral. De är kanske inte seriens populäraste figurer. Tyrion har roligare repliker, till exempel. Men de har stått för någonting som känts som kärnvärden och vi har därför kommit att se deras närvaro som trygg och säkrad. Med Catelyn och Robb dog också hoppet om de rätta segrarna, den rätta på järntronen. Vad kommer att hända nu, och vilka kan vi sätta vårt hopp till? Arya? Men hon är ju så liten, och Bran är så svag.

Alltså känslan när man har investerat tid, kärlek och engagemang i en teveserie för att sedan känna sig snuvad eller i alla fall omskakad kan vara nog så kraftig. Det vet alla vid det här laget. Och förvirringen, otryggheten, kan kännas nog så äkta. Ser vi inte en teveserie för att engagera oss i någonting, om än på en behaglig, vegetativ nivå? En nivå som inte kräver vårt samarbete eller interaktion, men som ändå engagerar oss, och får oss att tänka, känna? Är det då så konstigt att reaktionerna rör sig kring otrygghet och förvirring? Nej. Nästa tanke blir så självklart vad som ska hända sen, och twitterreaktionerna i stil med »Jag kommer sluta kolla« är därför fullt logiska.

Jag skulle väl veta svaret redan om jag läst böckerna. Som folk påpekar på Facebook och Twitter och alla andra möjliga medier inklusive brevduva. För från seriens början har det funnits en tydlig uppdelning mellan tevefansen och bokfansen. Nybörjarna (som kan hånas) och de som utexaminerades från George RR Martin Academy för länge sedan. De som läst böckerna är naturligtvis inte sena med att påpeka att de suttit på info om Starks öde sedan långt tillbaka. De har heller inte varit sena med att påpeka att tv-serien med undantag från första boken och säsongen, skiljer sig en hel del från böckerna. Det bidrar såklart också till uppdelningen mellan fansen. De som fina fansen »vet« hur det ligger till och pöbelfansen som ser den kommersiella versionen i teveväg.

Gårdagens matsalsmassaker gjorde än en gång en sak väldigt tydlig. Ett, att bröllop i Westeros sällan är en trevlig tillställning. Med Sansas och Tyrions i minnet, och även Danaerys och Khal Drogos, så kan man ju snabbt konstatera att grisfötter och flödande vin till trots är ett bröllop mest en legitim inramning av ofrivilligt sex i RR Martins värld. Även om en bröllopsfest med Walder Frey som värd tar priset i obehag.

[2013-06-04 13:07]
Henrik

Sansas och Tywins? Du menar Tyrions. Men du är ju i chock iofs.

[2013-06-04 13:23]
Chris

Tyrion är nog annars den Lannister med roligast repliker. Tywin är hans bistre fader. Men jag hade också besvär att hålla isär dem första tiden, i boken.

[2013-06-04 14:33]
Donny Depp

Tycker reaktionerna på twitter igår var fantastiskt roliga att följa (ja, jag har läst böckerna), vilket engagemang folk uppvisade!

[2013-06-04 15:46]
Caroline

Bra, bra. Har ändrat Lannister-namn. Skyller på chock.

[2013-06-04 17:31]
D

Varför skulle familjen Stark vara de enda rättmätiga härskarna? Tycker Khaleesi är den som känns som den som skulle bli den mest rättvisa (i den mån det går att prata om rättvisa i ett diktatoriskt klassamhälle men nu får vi ju utgå från den här världen) härskaren. Stenhård men också lojal mot de som är på hennes sida och med en känsla för rätt och fel. Vad har egentligen Stark-familjen gjort som kan mäta sig med hennes frisläppande av slavar?

[2013-06-04 17:54]
Caroline

Visst, fanns det någon slags icke-korrumperat utredningskommission som skulle utse den klart mest lämpade ledaren för Westeros skulle jag också lägga min röst på Khaleesi som visat upp fenomenala ledaregenskaper.
Dock har Starks (som enhet) varit en starkare, tycker jag, narrativ röst. De har stått för värden som trygghet, hopp och familjens enade (kärleksfulla) band. Tycker jag. Sånt man tror ska förbli en central, trygg punkt.
Khaleesi känns ännu långt borta, och det är hon ju rent fysiskt. Starks har varit närmare den alltmer allvarliga konflikten, och därmed har i alla fall jag sett dem som ”närmare målet” och då hejat på dem. De har känts mer ”med i leken”. Men i perspektiv ”Vem skulle styra Westeros bäst” så är svaret ett helt annat. Då blir svaret Khaleesi.

[2013-06-04 18:14]
D

En kärleksfull familj som behandlar en av sina medlemmar, som väl John Snow ändå måste anses vara, så som de gjort bara för att han är bastard? Nja, en rätt primitiv och faktiskt ganska korkad familj (allt från hur Ned Stark gick och lallade runt som en fåne i Kings Landing till det kostade honom huvudet till hur de nu gick rakt in i den här fällan) som liksom alla andra spelare förtrycker massa av ”lägre stående” i hierarkin. I det läget som gäller där, ”might makes right”, så är Khaleesi inte bara den som är bäst lämpad utan den som mest förtjänar det också genom överlägsen moralisk resning och allmän smartness. Inte en chans att hon skulle gått i den fällan som Starks gjorde nu. De har helt enkelt regerat sin del av riket av tradition och börd snarare än utifrån någon särskild kompetens. Khaleesi började serien helt marginaliserad men har därefter byggt upp en imponerande armé, och detta samtidigt som hon inte svikit sina vänner, och förtjänar därför att vinna (IMHO så klart:)).

[2013-06-04 21:37]
matte

Någon borde ge GRRM smisk tills han någon gång, en enda gång, skippar hela ingen-är-god-alla-kan-dö-gritty-realism-köret och bara rycker på axlarna och medger att han går igång på våld lika mycket som på sex. Prygla mannen med ett plastsvärd eller något…Tror det är hans jovaliska tomtelook som känns för mycket ulv i fårakläder som bidrar också; kan inte få bort den mentala bilden av en man som skriver med konstant halvbånge varje gång blod skvätter eller en glädjeflicka droppar tyg

[2013-06-04 21:47]
matte

D: Hon har ju inte direkt haft särskilt svårt att göra detta. Först uppbackad av en våldsam Drogo som tog brodern av daga. Sen jackpoten: Tre lydiga drakar, två vassa rådgivare (som fattat alla taktiska beslut) och en superbasic bluff mot en hybrisdrabbad slavhandlare, kombinerat med den rätt enkla moraliska driften att frige slavar, gav henne åttatusen elitkrigare. Sen fick hon ytterligare tvåtusen för att Dario tyckte att hon var snygg; straight up. Att inte ens ha vakter utanför sitt badtält efter att hon tvingat in second sons-löjtnanterna i ett hörn, eller ha en drake med sig i karet, pekar mer på dumhet än motsatsen.
Vari ligger hennes smartness? Älskar eg karaktären, men smart?

[2013-06-04 21:57]
tomanista

Now what?!

[2013-06-04 22:52]
Bemp

Så nöjd att jag hållit mig borta från allt tjitter och tjatter och kunde golvas av det här avsnittet så som sig bör. Sånt är så svårt nu för tiden.

[2013-06-05 01:12]
Clegane

D: Daenerys är väl OM NÅGON den som faller i fällor. Va inte alltför längesedan hon fick drakarna stulna, sitt crew mördat, blev tillfångatagen av magiker, gick på en skorpion-fälla, kunde ha mördats av Dario etc.
Hon blir konstant räddad från döden av sina undersåtar. Visst har hon en förmåga att dra till sig dessa undersåtar (lite ologiskt tycker jag. Sir Barristan bara dyker upp från ingenstans för att bli trogen servant till nån han inte känner).
Men hon är svag vad gäller personlig kraft. Hon är väl den enda tron-aspiraten är helt okunnig inom stridstaktik.
På sistone har hon gjort en del smartare beslut men man får inte glömma att hon under tidigare säsonger mest var naiv och bortskämd, och fortsatt med jämna mellanrum faller i knipor som hon har turen att räddas ur.

[2013-06-05 01:18]
Thomas Renhult

Våld i stridsscener är en sak men när någon som är fastbunden får fingret avskuret eller när en havande kvinna upprepade ggr blir knivhuggen i magen känns det mest sadistiskt. Jag hoppas att vi slipper se mer av sådant.

[2013-06-05 07:12]
Fabbe

Vi håller självklart på Dany, vem annars?

[2013-06-05 11:06]
johan,karlskrona

Det var ett av de bästa avsnitten på länge.
TV-serien är bättre än böckerna, de är så sega och dränker läsaren i ord. Martin litar inte på läsarna, han kan inte skriva en mening utan att trycka in några namn. Man kämpar då historien är så mycket bättre än hantverket. Jag har pustat och frustat mig igenom alla utom den sista, sparar den till semestern.

[2013-06-05 19:44]
Linda

Ja scenen var rätt otippad och brutal (för mig som inte läst böckerna) och knivhuggeriet i magen ett riktigt ondskefullt drag. Fast avseende de avlidna Starksen… Efter ett tag ba: ”Äh, good riddens.” Rob var en av de tristaste karaktärerna. Nu vill jag ha mer Arya, Deanerys och Jon.

[2013-06-06 03:09]
SweepTheLeg

@Matte
JRRGeorgeRRTolkienMartin har ett ”honorsystem” som är närma sanningen…..TYWIN förtjänar ”Game OF Thrones”(har bara läst 3 böcker sammanlagt[2 av dom var Sidney Sheldon]…nej!!!!(hur gör man många parenteser rätt Kjell?])

[2013-06-06 11:24]
Kjell

Sweep, du får studera parentestekniken på AV Club!

[2013-06-06 21:06]
SweepTheLeg

@Kjell…..:)
DOM kan det säkerligen.
Mkt ”english majors” där(Losers!…jag försöker mig på pragmatik istället)

[2013-06-07 11:43]
Jan H

Slutet på avsnittet ur en annan synvinkel: https://www.youtube.com/watch?v=U6AjgR7D3yg

[2013-06-08 16:58]
hp

Walder Frey måste dö!

[2013-06-08 19:41]
hp

Coolt grepp måste medges. Som att döda Tony Soprano. Kudos!

[2013-06-11 12:35]
San

Det fattar man väl att Khaleesi aldrig kommer att få gå upp på tronen, det här är en serie som inte skänker en någon tillfredsställelse.

[2013-06-11 14:36]
Jessica

Khaleesi betyder ju bara fru till Khalen… Daenerys heter hon.
Men ja, Daenerys, har ju en rimlig rätt till tronen. Stannis annars om man ska följa tronföljden. Starks har väl aldrig haft någon rätt till tronen, (well, Ned hade kunnat claima den vid upproret mot Targaryens men valde ju att låta Robert ta den istället).

[2013-06-11 23:28]
johan,karlskrona

Rätt till? Hela Westeros verkar bara ha varit enat högst ett par generationer. Norra delen verkar ha varit självständigt och släkten Stark traditionellt kungar där. Jag tror man måste hålla och försvara ett land mer än ett par generationer för att hävda bördsrätt.
Stannis verkar tjurig och rätt så kortsiktig i sitt tänkande, om han vinner striden om Westeros vem ska han lämna den vidare till, dottern han skäms över och gömmer undan?
Och vad är det att vinna? Ett skuldsatt, sönderplundrat land som kommer att svälta när vintern kommer. Och vintern varar i flera år. Om Danny väntar ut vintern, är allt hennes när våren kommer. Speciellt om hon gifter sig med den som då är starkast.

Varför följer inte Weird Science Mad Men?

[2013-06-13 08:54]
Donny Depp

”Author George R.R. Martin was asked if he had a resolution or ending to the seemingly endless conflict. He replied that the end would be a cloud of dust or snow being driven by the wind across a vast graveyard full of tombstones.”

Så – ingen verkar ju vinna.