Weird Science
När en kvinna är en kvinna för mycket

2013-07-05  

Trailern för The Hobbit: The Desolation of Smaug togs emot med blandade reaktioner. Själv tänkte jag på att det såg ut som att den var helt animerad. Värst var Legolas. Har Orlando Bloom åldrats med fasansfull hastighet och är nu rynkig som ett katrinplommon? Plötsligt drabbad av svår acne? Vad kan annars förklara att alvens ansikte är helt utslätat med lysblå ögon så det ser ut som att han är från en videosekvens i ett dataspel? Och vad gör han förresten där? Legolas förekommer ju inte alls i boken The Hobbit.

Men det är inte uppdykandet av Legolas plastiga nylle som orsakat nätkommentarer lika giftiga som Shelobs gadd.

I trailern fick vi för första gången se den nya karaktären Tauriel, en av skogsalverna, spelad av Evangeline Lilly (Lost). En välbehövlig kvinnokaraktär, kan tyckas då det inte finns en enda kvinnlig karaktär i boken The Hobbit (den enda som ens nämns är Bilbos mamma Belladonna Took).

Är det en god nyhet med en ny påhittad kvinnlig karaktär? Näe, så fan heller! Anser en skara kränkta Tolkien-fans på diverse forum, fans som drabbats av partiell minnesförlust vad gäller andra stora förändringar gjorts vad gäller karaktärer och story tidigare.

Vi plockar några av de nätkommentarer som följde på nyheten om Tauriel.

»Please tell me this is some kind of a joke – please!!!«

»If this is a joke, this is the cruelest joke that can possibly be divised.«

Buhuhuuu! Det måste vara ett skämt. Orimligt annars. Det är bara för grymt att ha med en kvinna! Men tyvärr, signaturen Hamfast Gamgee svarar:

»It’s no joke, I’ve heard it too! Unless PJ is playing a joke on all of us. But it might not turn out quite like this. I’m not sure the actress in question was selected for her brains, anyway!«

Nej det måste vara bara för att Evangeline Lilly är snygg som hon får vara med killarna. Trots detta är det sannerligen inte lätt att ens förstå varför man sätter in en (en!!!) kvinnlig karaktär:

»Also, I don’t see why there must be a strong female character. They didn’t change The Hunger Games to give a strong male character to pander to boys. I don’t understand why we can’t enjoy the story as written.«

(Känner dock här att kommentatorn faktiskt tycker att Hunger Games hade vunnit på detta könsbyte.)

På en sida med The Hobbit-nyheter kan läsare rösta vad man tycker om tilltaget med nykomlingen Tauriel. Det finns inget alternativ i stil med »Äntligen, vilken fantastisk idé!« men däremot kan man rösta på att »det är okej men fel skådis i rollen«, eller min favorit:

»Sounds too much like trying to hook in female viewers at the expense of the storyline.«

Alla bokstavstrogna surpottor därute som klickade på detta alternativ (ni var 638 stycken, eller 18 procent av alla som röstade), jag har några frågor till er:

För det första. Ja så tänkte man kanske. Och? Vi är många kvinns nu som är griniga till gränsen av sammanbrott över att ständigt få titta på mäns aktiviteter på vita duken. Så om det kan locka oss att se filmen är väl det en bra anledning?

För det andra. Man förutsätter alltså att det bara kan vara varelser med snippa som uppskatta att det är fler kvinnliga karaktärer på vita duken?

Och för det tredje – hur skulle detta paja storyn? Tolkien nämner att det är mängder av skogsalver i boken, utan att precisera kön?

Och apropå om man förstör storyn genom liknande tilltag: Den första Sagan om ringen-filmen innehåller en av mina absoluta favoritscener i hela trilogin. Frodo har precis blivit knivhuggen av en av nazgülerna och en skärva från Mordor-bladet är på väg mot hans hjärta. Enbart Elrond kan läka honom, så vilken tur att en underskön, visst, men även duglig Arwen dyker upp i exakt rätt ögonblick! Scenen när hon med den döende Frodo framför sig i sadeln rider genom ett sandigt landskap är helt fantastisk. Det är något med att det är mitt på ljusan dag, att de enda träden är något slags stora enar, och så de sju ringvålnaderna med sina elaka stora svarta hästar som ser ut att när som helst få tag i henne… det är så nagelbitande snyggt gjort.

Men i boken är det inte alls Arwen som utför detta hjältedåd. Det är den manliga alven Glorfindel, en karaktär Peter Jackson valde att hoppa över i filmen.

Nu fick Arwen i och för sig i resten av filmen nöja sig med att vitklädd och porslinhyad och tårögd skrida runt och viska alviska kärleksbetygelser i Aragorns öra, men hon har denna mäktiga scen på CV:t i alla fall.

Men inte ens denna lyckade förändring från originalet har alltså lyckats blidka de troende.

Tyvärr är det nu så att det går ett rykte om Tauriel som även jag deppar över. Det är att hon skulle vara ett potentiellt kärleksintresse för Kili. Jag hoppas det inte är sant. Jag vill ha en hjältinna! Inte ett heterosexuellt alibi åt den stora mansskocken.

Jag ska byta spår här lite. Den här texten är inte en känga åt Tolkien som uppenbarligen inte var intresserad av att ha med kvinnfölk i sina böcker, skrivet är skrivet, det var för länge sedan då jämställdheten var kassare än nu, och då han inspirerades av nordisk mytologi och hjältesagor som är väldigt mycket äldre i en tid då jämställdheten var ännu sämre så tjänar det inget till nu att klaga på böckernas könsfördelning. Nu blickar vi framåt och jag vill rikta mig till alla som antingen skriver fantasy eller som konsumerar fantasy.

Fantasyvärlden (den västerländska pratar jag om nu) har haft det extremt svårt att frigöra sig från Tolkien – nio av tio fantasyvärldar är ett slags obestämd medeltid med bredsvärd, helstekta grisar, hästar. Och vita män. Männen är kanske korta (dvärgar) eller spetsörade (alver), långa (jättar), genomskinliga (andar) men nog tusan är det vita snubbar alltid.

Det är uppenbarligen så fruktansvärt svårt att ta sig ur den vita heteronormen. Det måste vara kungar som styr länder. Det ska vara blonda lockar under hjälmen. Kvinna bör vara vacker, räddas av stark man, sedan gifta sig med man. Få manliga ättlingar som för vidare blodslinje. Och så vidare.

Jag läste en väldigt bra artikel som handlade bland annat om den vita heteronormen i fantasy. Där sätter författaren Foz Meadows verkligen fingret på inkonsekvensen i dessa fantasivärldar:

»/…/it’s impossible for black, female pirates to exist anywhere, that pixies and shapeshifters are inherently more plausible as a concept than female action heroes who don’t get raped, and that fairy tale characters as diverse as Mulan, Snow White and Captain Hook can all live together in the modern world regardless of history and canon, but a black Lancelot in the same setting is grossly unrealistic.«

Fans och författare försvarar sina vita, manliga, heterosexuella världar med näbbar och klor och använder märkligt nog argumentet att det vore orealistiskt om världen inte såg ut på det viset.

Som jag brukar säga: det är ju hitte-på! Kan man hitta på att man kan flyga på en drake kan man hitta på att det inte är samma himla patriarkat i varenda fantasybok/film som i vår egen värld (hej Game of Thrones)!

Hur skulle Tolkien själv reagerat på att man ändrade på hans historia på detta sätt? Jag berättade om Tauriel-ilskan för min pappa, det största fantasyfreaket man kan tänka sig, tillika den som introducerade mig för Middle Earth vid späd ålder. Hans sms-svar löd:

»Jag kommer att tänka på en engelsk 1800-talsförfattare, Samuel Butler, som skrev »Det finns inget Shakespeare skulle tyckt bättre om än en bra vaudeville på Hamlet«. Nördarna kan ta sig i häcken.«

[2013-07-05 11:20]
Niklas Alicki

Ett fint undantag är ju tv-serien ”Once upon a time” där Snövit får sparka röv och där avsnitten ganska ofta klarar Bechdeltestet. Seriens kvalité i övrigt är väl en annan fråga.

[2013-07-05 12:00]
Lars

Dock mindre dvärgsång i den här trailern jämfört med den för ettan.

[2013-07-05 13:38]
Donny Depp

Hunger Games är ju annars oxå det ett roligt exemplar på nerd-rage. Rasistisk sådan oxå. När en av karaktärerna ”visade” sig vara svart (fast folk av oklar anledning läst in att hon var … vit, får man anta) och skulle gestaltas av en svart skådespelare. Jättemärkligt.

[2013-07-05 14:24]
Amanda

Håller med om allt, förutom den dödstråkiga biljaktscenen med Arwen, som var för lång och tråkig. Hon är ju dock awesome med sitt ”If you want him – come and claim him.”

[2013-07-05 21:52]
Anna M

Men snälla nån..all denna upprördhet över en ynka kvinna..Hoppas hon får något vettigt att göra iaf.

[2013-07-06 09:05]
Anna M

Beträffande Hunger games..antydde inte författaren att Katniss kanske var något annat än vit? Men då hon är huvudperson kunde man ju inte ha det så på film. Suck. Hollywood.

[2013-07-06 11:42]
Z

Fast Game of Thrones är väl ändå relativt generös med starka kvinnoroller. Forza Arya.

[2013-07-06 14:52]
Lotta

Jag kan ganska enkelt föreställa mig att Legolas är närvarande i Mörkmården när dvärgarna är där. Han är ju ändå son till Thranduil. Bara för att Tolkien inte nämner honom i boken betyder ju inte att han inte var där.

Dessutom, Thranduil måste väl ha folk omkring sig som han kan föra en diskussion/rådslag med? Andra alver som krigar åt/för honom, och varför skulle då inte en av dem kunna vara kvinna?

I boken smyger ju Bilbo mest omkring och undersöker saker i alvernas boning i Mörkmården, hade blivit en ganska trist film om man inte fått se någon sorts aktivitet när han smyger sig omkring. Det är väl underförstått?

Det skall ju ändå bli en hel 2.5 timmes film av detta innan det stora slaget med fem armeér som jag antar kommer i sista filmen?

[2013-07-06 16:13]
SweepTheLeg

”Practicing the dark writing art of navelgazing banality”–AVC(kanske jag)

Seriöst:
Det hade varit bättre om Del Toro hade varit kvar som regissör, han är en mästare på ”practical effects” istället för dessa livlösa versioner som Jackson utvecklar.

[2013-07-07 18:10]
Jenny

Det är så skönt att finna välskriven krtik riktad mot de vita, heterosexuella männen som tror att de äger filmvärlden.
Jag ber till gudarna att vi kan få en kvinna i fantasygenren som inte sexualiseras och görs till ett objekt som ska räddas eller sättas på.
Ge henne en värdig storyline för fan, PJ, jag ber på mina bara knän.

[2013-07-08 09:21]
Ida

@Z Visst är det flera intressanta kvinnoroller i Game of Thrones. Grundproblemet kvarstår dock – det är fortfarande en tydligt hetero, vit, patriarkal värld, med kvinnor i underläge och män som bestämmer. Kvinnor som jobbar på bordeller. Kvinnliga fighters är fula, omanliga och ingen man vill ha dem. Våldtäkter förekommer oavbrutet. Osv. OBS!! Sedan säger jag ingenting om kvalitén på böckerna eller serien!

@Lotta Visst kan man tänka sig att Legolas är med!! Jag menade bara att det inte var någon som opponerade sig mot att han var med, att jämföra med hur man opponerade sig mot Tauriel… Och man tycker VERKLIGEN att en av skogsalverna kan vara kvinna. Jag tycker att till exempel 50 % skulle kunna vara kvinnor…Visst måste storyn fyllas ut, det står ju till oc med i boken att Bilbo var ensam och uttråkad där han bara smög runt och inget hände!

@Jenny Haha, jag ber också på mina bara knän…framför allt att hon inte ska krympa till att bli ett kärleksintresse för nån av de himla dvärgarna!

[2013-07-08 10:04]
D

”kvinnor i underläge och män som bestämmer”

Finns ju flera mäktiga kvinnor i serien och Khaleesi är väl favorit att ta hem hela spelet.

[2013-07-08 13:00]
Marre

Det är väl bara för alla kvinnliga svarta HBTQ-författare och -regissörer att sätta igång och producera fantasy som kan godkännas på Södermalm.

[2013-07-08 14:43]
Chrille

”Men i boken är det inte alls Arwen som utför detta hjältedåd. Det är den manliga alven Glorfindel, en karaktär Peter Jackson valde att hoppa över i filmen.”

Jag är en jävla messersmitter, men jag kan inte låta bli att anmärka på detta. Högläste detta avsnitt för familjen i fredags. Det är faktiskt Frodo själv som gör hjältedådet. Svårt sårad och utsatt för ringvålnadernas trolldom rider han Glorfindels häst över vadstället och utmanar dem ”you shall have neither the ring nor me”. En poäng med hobbitarna är att de kan uppvisa kroppslig och själslig styrka i situationer där människor inte pallar med. Vilket gör dem extra lämpade att hantera ringen.

Vad gäller sakfrågan är jag emot att man ändrar i handlingen utan ett bra motiv. Arwen-ändringen kan jag köpa, har läst sagan om ringen förut och när hon dök upp i tredje boken var det väldigt mycket ”Vem då?”. Att Arwen får en större roll i första boken är dels en förenkling (Glorfindel bort) och ger både Arwen , Aragorn och Elrond mer djup, jämfört med boken. Annars tycker jag de flesta av Jacksons ändringar är skit.
På samma sätt är jag Instinktivt emot Tauriel (och Legolas), för det känns bara som utfyllnad, alverna är inte med särskilt mycket i boken, så varför i filmen?

[2013-07-08 14:59]
Jan Bidner

Lyssna också på Varg söker sin podd där Liv Strömqvist och Caroline Ringskog i avsnitt 15 sett Hobbit och funderat kring denna avsaknad av kvinnor!

[2013-07-08 15:32]
Ida

@D Fast det är fortfarande en patriarkal värld…ungefär som vår värld är det, även om Condoleeza Rice och Hilary Clinton är två mäktiga kvinnliga politiker.
@Chrille Ah du har rätt. Just ridscenen – men man har ändå bytt ut Glorfindels roll som den som hittar gänget i skogen på sin alvhäst till att det är Arwen. Vilket är lyckat. Angående”emot att man ändrar i handlingen utan ett bra motiv”så tycker ju jag då, vilket jag argumenterar för i texten, att införa en enda kvinnlig karaktär är ett mycket bra motiv (förhoppningsvis har hon något vettigt att göa och tillför något till handlingen). Sedan kan man ju vara emot att man drygar ut en, inte speciellt lång bok, till tre långa filmer. Har man gjort det valet så krävs det ju att man inför fler karaktärer och handling för att det ska hålla.

[2013-07-08 16:58]
Henriok

Bra text!
Notera att PJ även lagt med Galadriel i filmerna, och hon var heller inte med i boken.

Jag tycker PJs tillägg till The Hobbit är helt i sin ordning. De knyter an perfekt med vad som händer i LortR, en boksvit som inte fanns när The Hobbit gavs ut. Tolkien själv har flera gånger antytt att The Hobbit borde skrivas om, och Bilbo _själv_ säger till Frodo när han ger honom The Red Book (som alltså motsvarar The Hobbit) att det nog finns saker Bilbo skrivit som Frodo nog ska redigera.

I ljuset av vad vi vet om händelserna i Midgård under denna tid, i vad Tolkien gett ut efter The Hobbit (vilket är omfattande) vore det djupt otänkbart och helt historielöst att Galadriel och Legolas inte skulle vara djupt inblandade i denna historia, även om Bilbo själv inte lärde känna dem nog för att skriva om och namnge dem.

Och ja.. GoT har flera starka, kvinnliga karaktärer, men speciellt jämställt är det inte. Det går väl åtminstone 3 män på varje kvinna och är de inte horor, fruar/flickvänner/gemåler/mammor eller häxor så beskrivs de som speciellt udda, tex Arya, Brienne eller Daenerys. Trots flertal kvinnor är det svårt att få den serien genom Bechdeltestet. Trist.

[2013-07-08 18:36]
D

Varken Rice eller Clinton har väl någon makt överhuvudtaget just nu, vilket kanske visar på hur patriarkal VÅR värld är – att du behöver leta upp två f.d. maktspelare som exempel, men du skrev ju absolut inget som stödde din idé utan bara upprepade ditt påstående från tidigare.

[2013-07-08 21:51]
Z

Kanske är helt ute och famlar nu, men den mesta Fantasyn romantiserar väl medeltiden rätt så mkt, och trots alla övernaturliga inslag så verkar det ibland väldigt viktigt att vissa saker bör spegla tidsandan på ett korrekt sätt.

Då kan man kanske tänka sig att de som skriver fantasy ofta utgår från en patriarkal världsbild, då det på medeltiden bör ha varit så världen såg ut.

Eller så är bara författarna bakåtsträvande nördar, vem vet..

[2013-07-09 14:21]
Ell

I ett annat forum frågade en elvaårig tjej varför Legolas och Tauriel skulle vara med i nästan film (det här var långt innan trailern släppte), och jag förklarade att Legolas är ju prins och bor där, och att Tauriel är med för att jämna ut könsfördelning. Fick följande svar:

”Ja, för i boken är det inte en ända tjej. I filmen är ju Galadriel.Jag har tittat på dem få bilderna av Tauriel som finns, och det verkar som att det är en krigande alvtjej.Så hon är nog grym.”

Pinsamt för typ alla att en elvaåring är smartare än dem i den här frågan känner jag…

(För övrigt är Evangeline Lilly ett enormt Tolkien-fan och var galet skeptiskt när hon tillfrågades om rollen, men efter att ha läst manus tackade hon ja. Känner mig ganska säker på att hon blir awesome trots rykten om romans med Kíli och Legolas…)

(Åh, och ryktet går på stan om att Belladonna Took kommer vara med i en scen på extended-DVDn. Spelad av Fran Walsh i så fall.)

[2013-07-11 10:43]
Ida

@Ell Nej vad fint!!!! Med elvaåringen!! Jag blir fan tårögd.
Och skulle Fran Walsh spela henne säger du? Manusförfattaren? Det låter ju himla spännande.

[2013-07-11 11:10]
Sofia

Alltså, jag håller verkligen inte med er andra när det gäller Game of Thrones/A song of Ice and Fire. Det är ju en jävla skillnad på om en, som i den mesta fantasy, helt enkelt tar de patriarkala strukturerna för givna eller om en, som George R.R. Martin faktiskt gör, problematiserar och kritiserar dem.

Det är kanske aningen tydligare i böckerna, men både genom dem och tv-serien löper ju hela tiden ett tema om förtryck och ojämna maktförhållanden. Man kontra kvinna, adeln kontra allmänheten, Westeros kontra norr om muren etc.

[2013-07-13 10:26]
Sara

Kan hålla med Sofia, tycker att det är väldigt mycket från de flesta karaktärernas POV i A Song of Ice and Fire som pekar på problem med patriarkala strukturer.

Någon nämnde tidigare att kvinnorna i böckerna som får vara aktiva och krigare är fula/manliga/ingen man vill ha dem. Jag kan inte hålla med om det dock. I böckerna beskrivs Asha Greyjoy som attraktiv och hon har flera manliga intressanter som hon tackar nej till. Arya sägs vara väldigt lik Lyanna, också attraktiv, som barn och jag tycker att man nästan kan läsa mellan raderna att anledningen till att Brienne of Tarth anses vara så otroligt anskrämlig är delvis för att hon inte är liten och petit och sedan för att hon inte passar in i ”kvinnorollen” och därför ses på med ännu mer oblida ögon.

[2013-07-13 22:58]
N

Manliga fantasynördar, dataspelsnördar och serietidningsnördar kan få en genusstudieskeptisk nyliberal som jag att börja tycka att Andrea Dworkin nog var rätt vettig ändå. De kommer att kämpa med näbbar och klor (=hysteriskt arga internetkommentarer) när deras maktfantasier rubbas en millimeter. Det är jävligt irriterande.

När det gäller fantasyserier med starka kvinnoroller skulle jag ställa mitt hopp till att kommande The Watch blir bra. Pratchett är en lysande underhållningsförfattare med en fantastiskt trevlig humanistisk livsåskådning och mängder av utmärkta starka kvinnliga karaktärer.

Annars kan man ju också roa sig med att läsa den brillianta webserien Gunnerkrigg Court, om man vill ha lite mer modern fantasy.

[2013-07-17 13:34]
Weird Science » Bara favoriter i Orange is the New Black

[…] Det är sådan lättnad att för en jädra gångs skull slippa, timme ut och timme in, titta på mäns aktiviteter. I Orange är det latinas, svarta, vita, unga, gamla, alla varianter av sexuell orientering och en […]