Weird Science
Wilhelm-skriket och Porr-Eva

2013-07-19  

»Aaaäiiööhhh!«

När hörde man Wilhelmskriket – det gälla uttryck för häpen dödsångest som används som ljudeffekt i Hollywood sen 50-talet – i en svensk film senast?

Bara några minuter in på Känn ingen sorg, när en trummis blir biten i handen, slänger Måns Mårlind och Björn Stein in en Wilhelm, och nördhjärtat slår ett extra slag av lycka i bröstet. Då har de nyss bjussat på en fantastiskt snygg scen där filmens tre huvudpersoner blir jagade längs Göteborgs gator i en imponerande lång obruten tagning som skulle fått till och med Brian De Palma att lysa upp.

Att Mårlind/Stein är suveräna (och suveränt… nu skriver jag det: »osvenska«) bildberättare visade de ju redan i den mäktigt mörka science fiction/tidsresethrillern Storm.

Tekniskt är Känn ingen sorg en ren fröjd, foto och klipp är mästerligt utfört och det är rena gottepåsen för filmnördar. Manuset av Cilla Jackert (som ju var huvudförfattare på Spung, troligen den bästa svenska tv-serien någonsin) är smart, roligt, dråpligt, vackert och sorgligt.

Det enda jag har problem med är upplägget: kring huvudpersonen Pål kretsar den snälla ljushåriga kompisen Lena som är hemligt/olyckligt kär i honom, och så den mystiska, mörkhåriga och farligt sexiga Eva som Pål faller handlöst för men som håller honom på halster.

Att den oförlösta manliga huvudpersonen måste testa och till slut välja mellan en go’ tjej och en syndig atombrallis är sega klyschor från coming of age-genren som man önskat att en författare av Jackerts kaliber kunde skippat.

Och jag blir inte klok på rollfiguren Eva. Man får lära känna henne lika lite som Lena, och som Mårlind/Stein skildrar henne i otaliga porriga slow motion-montage blir hon till slut reducerad till en manlig runkfantasi.

Att en i övrigt så smart, sprakande och mysig film dras med en så risig kvinnofigur kan man känna lite sorg över.

[2013-07-20 13:10]
linus

håller helt med om eva. längesen jag såg en kvinnokaraktär bli så skamlöst objektifierad. liksom, varför sitter hon i genomskinliga underkläder på en säng utan anledning? riktigt risigt. och det måste diskuteras mer och inte slätas över som det har gjort i de flesta recensioner.

i övrigt är det en energisk, charmig och snyggt gjord film fast med en så stereotyp coming of age-story att jag nästan undrar om de ville göra parodi på genren. jag vill tro att det är ett medvetet val, för alternativen är mindre smickrande.

[2013-07-29 12:05]
Z

Nån får gärna förklara storheten med Storm. Såg den häromkvällen och det var i mitt tycke en ren jävla kalkon.