Weird Science
Närgånget och obehagligt i Channel 4:s Run

2013-07-17  

Det är väldigt sällan jag mår illa av se på teve, men redan några minuter in i Run, Channel 4:s nya dramaserie som visas fyra kvällar i rad den här veckan, förstår jag att det kommer att bli en pärs. Jag har inte mått så illa sedan jag såg BBC:s mästerliga One Night förra året. Där var upplägget sådant att man fick samma tragiska händelse uppspelad för sig i fyra avsnitt men ur fyra olika rollgestalters perspektiv. Run har också ett annorlunda upplägg, varje avsnitt har en ny huvudkaraktär – som presenteras i en mindre roll i avsnittet innan.

I det första avsnittet är den alltid briljanta Olivia Colman som har huvudrollen, hon spelar en hårt arbetande ensamstående mamma som tillsammans med sina två arbetslösa söner kämpar för få livet att gå ihop. Medan hon jobbar och stjäl (där är överlappningen till nästa avsnitt) från sin arbetsgivare för att få mat på bordet så ligger sönerna hemma och dricker öl, röker braj och spelar tevespel. På kvällarna går sönerna ut och gör stan osäker, men en kväll går det alldeles för långt och familjens liv förvandlas till en ännu värre mardröm. Och mamman ställs nu inför ett hemskt beslut som kan förändra deras liv för alltid.

Det är så närgånget och extremt obehagligt att se på att jag nästan får springa till närmaste papperskorg för att spy upp senaste matintaget. Och jag mår illa bara av att tänka på att jag ska se det andra avsnittet i kväll.

[2013-07-17 12:08]
mxm

pretentiös underklassporr.

[2013-07-17 13:40]
Kjell

Pretentiös? Bara för kollagegreppet? Jag tyckte tvärtom den var välgörande opretentiös – och Neil Maskell var som vanligt fantastisk!

[2013-07-19 23:37]
Jimmy Jazz

De som inte gillar ”underklassporr” kan fortsätta blunda för hur samhället ser ut och fortsätta njuta av ytlig amerikansk verklighetsflykt. Run är en på alla sätt suverän serie. Sjukt bra och drabbande. Kanske årets bästa TV hittills.

[2013-07-27 18:16]
Kryddan

Tack för tipset, blir denna i kväll på stora platt-tv:n! :D

[2013-07-27 23:49]
Kryddan

Men vad är dealen med morsan, i slutet av avsnitt ett, är hon go eller? Meh!!!

[2013-07-30 01:33]
Kenneth Karlsson

Suverän miniserie, tack för tipset!