Weird Science
Svensk lågbudgetskräckis levererar mustig zombieaction

2013-08-09  

Det är goda tider för fans av Evil Dead, Sam Raimis lågbudgetskräckis från 1981 som verkar ha evigt liv. Fede Alvarez remake som kom i våras var helt okej (läs WS-Magnus inlägg här) och nu är det dags för Sonny Lagunas och Tommy Wiklunds Vittra, som går upp på bio idag. En helsvensk skogsskräckis, Evil Dead kryddad med ett ruggigt monster hämtat från nordisk folktro och Johannes Brost i en biroll.

Handlingen följer Raimi nästan till punkt och pricka: ett gäng ungdomar (eller, ja, som genren så ofta bjuder verkar de flesta skådisarna vara närmare 30) åker ut till en övergiven sommarstuga i skogen, något otäckt i källaren förhäxar en av tjejerna, och sen förvandlas den tilltänkta hångelhelgen ganska snart till ett redigt slakthus.

Dialog och skådespeleri är inte alltid på toppnivå men det gör inte så mycket eftersom Laguna/Wiklund snabbt kommer down to bizniz och bjuder på massor med slaskig smaskens för vänner av mustig gore. I takt med stigande body count fingrar man också på Raimi-reglaget på kameran och bjuder på lite gottis, även om de tajta ramarna inte tillåter några excesser. Men för en budget på ynka 300 000 kr är det klart imponerande hur snygg Vittra är, och det är en absolut fröjd att se den på bio med mullrande ominös filmmusik och vräkiga ljudeffekter på max.

Vittra lyckas också klart bättre än Evil Dead-remaken med att skapa ett vettigt persongalleri: de flesta är kanonmat men Lisa Henni och Patrik Almkvist i huvudrollerna kommer en bra bit på väg och lyckas skapa rollfigurer man faktiskt bryr sig om.

Det som framförallt gör Vittra så effektiv är att den ganska snabbt avverkar allt det risiga i början och sen koncentrerar sig på blodig zombieaction, och där levererar den fullgott. Det mesta är praktiska effekter med blod och gummi, och det är både väldigt snyggt, enormt geggigt och mycket brutalt. En bra svensk zombiefilm på bio alltså? Groovy!

 

[2013-08-09 09:57]
G

Håller med om att effekterna var överraskande bra, men ”dialog och skådespeleri är inte alltid på toppnivå” är lite av årets understatement (de enda två karaktärer jag var i närheten av att bry mig om var de första som strök med). Vilket väl i sin tur är en effekt av det grundläggande problemet att filmmakarna inte har någon historia att förmedla. En gore-skräckis behöver ingen större komplexitet, men nån sorts idé om vad man vill berätta är generellt en god idé oavsett genre. Åh vad jag ville att den här skulle vara bra, men ”vi älskar Evil Dead” är liksom helt enkelt inte en tillräcklig anledning att göra en långfilm.

[2013-08-09 17:27]
David L

Visst, effektmässigt är det bra, och initiativet ska väl berömmas, men bra är det inte. När storyn går på tomgång genom att visa upp i princip exakt samma sak gång på gång, blir jag trött. Karaktärerna tycker jag varierar från oerhört platta till extremt osympatiska, och när Johannes Brost kallar en zombie för ”Jävla idiot!” så tappar filmen allt för mig.

[2013-08-10 01:34]
elin

Som sagofantast känner jag att Vittra hamnar högt upp på min lista över filmer jag vill se. Vet inte om deh här texten gör mig direkt mer intresserad men ”genren” har väl ändå funnits länge nog för ett vedertaget utvecklande av story och karaktärer (ja, Cabin in the woods osv).

Lite kärlek för de med fascination för Rob Zombieesque tonårspop i svensk tappning finns med Cupic Kids och om the Nija and the dead http://www.youtube.com/watch?v=ix0i4XtubDQ

[2013-08-10 08:49]
G

Elin: Fast ytterligare en deppig grej var att saga-i-modern-skräcktappning-löftet som titeln ger inte infrias överhuvudtaget. Monstrena är liksom bara Generellt Onda Varelser. Det byggs ingen mytologi överhuvudtaget, förutom att Johannes Brost spekulerar fritt i ett fem sekunders rant innan han kallar alla för ”Jävla idiot!” igen och springer ut i mörkret med bössan.

[2013-08-14 11:20]
Per

Elin/G: Sant, sagoelementet är tråkigt nog väldigt underutvecklat, där kunde man gjort mycket mer.