Weird Science
Början på slutet – R.I.P. Heisenberg

2013-08-22  

Denna text innehåller spoilers om Breaking Bad.


Efter fler och värre vändningar än med valfri attraktion på Liseberg, Gröna Lund eller… tja, Six Flags Magic Mountain, är nu världens bästa teveserie tillbaka för att avslutas.

Det är såklart ett faktum värt både tårar och spekulationer. För när man investerat så mycket tid, tankar och tycke i en serie som Breaking Bad, vars explosiva kapacitet man bara måste respektera, då vill man ha ett värdigt slut. Ett slut som känns som den där djupa sucken innan man somnar, eller som en tung, bångstyrig apa på ens axel. Känslan av svettig skräck och trygghet på samma gång… Vince Gilligan, seriens skapare, har gått ut med att slutet kommer bli definitivt. Ett slut utan större tolkningsmöjligheter. Alltså motsatsen till vad Sopranos gav oss tittare.

Och visst känns det som att det kommer att bli så? Andra halvan av säsong fem börjar oklanderligt hoppfullt, även om seriens mörker som sådant är tjockare än någonsin. Den gamla Doors-raden No One Here Gets Out Alive får plötsligt nytt liv, i fetmarkerade versaler, och hade kunnat vara ett bra namn på de sista åtta avsnitten. Alla mår skit, scenerierna andas död och ensamhet, humorn är märkligt avvaktande. Det gäller att stålsätta sig innan varje nytt avsnitt.

Ändå så hoppas man ju på ett »lyckligt« slut. Den förtjänar det. Walt förtjänar det. Märkligt kan man tycka då Walt genomgått en metamorfos av monstruöst slag under seriens gång. Eller har han egentligen det? Det kan diskuteras. Odiskutabel är däremot Walt och Jesses förmåga att besegra till synes omöjliga hinder. Och man är beredd att hålla med Walt när han ber Skyler om att behålla pengarna, för deras barns framtid, med orden: »Please don’t let me have done all this for nothing.«

Man minns säsong två, när Walt och Jesse fastnar i öknen med ett slutkört batteri och nästan inget vatten. Half Measures, där Walt blommar ut i ett rungande, rysningsframkallande, »Run«. Eller förra säsongens finalavsnitt, som även hade funkat alldeles utmärkt som permanent avslut, där Walt slutligen överlistar Gustavo Fring. Samtidigt som han blottlägger ännu ett lager hänsynslöshet.

 Walter White har blod på sitt samvete och inte bara »rätt« sorts blod utan även, i sammanhanget, oskyldigt blod. Barnamord är inte okej. Ändå så vill man att han ska lyckas. Han förtjänar det.

Så vad kommer då att ske? Hank är Walt på spåret, i en tråd som exploderade redan i förra avsnittet, Skyler konfronteras av Marie i en scen som andas brittisk socialrealism och Lydia, prilligare än någonsin ber Walt om hjälp. Mycket ska knytas samman och den negativa stressen stegras varje minut. Det är svettigt och på gränsen till inte alls underhållande att följa. Men man måste.

Alla lovord till trots måste jag ändå säga att jag saknar Walt och Jesse, deras samspel, de två tillsammans, hur de växte och hur de utvecklades tillsammans. Det fanns en ömhet dem emellan som gick genom skärmen. Annars så lever jag just nu för att följa Breaking Bads öde in i evigheten.

Heisenberg för alltid.

[2013-08-23 07:23]
Christian S

Visst vill man att Walt skall få vad han förtjänar. Och det är ju inget gott. Finns det nån mer osympatisk huvudroll på tv. För den delen så vill man ju att det går åt helvete för alla. Möjligtvis undantaget Jesse.

För övrigt kommer saknaden vara enorm.

[2013-08-23 09:21]
Magnus

Visst är han osympatiskt, ingen tvekan om det, vidrig, patetiskt till och med. Men ändå, jag kan inte tänka mig ett slut där Walt spärras in eller dör av sin förbannade sjukdom. Det är i så fall inte alls likt Breaking Bad. Jag kan däremot tänka mig, och önska, en final där Walt ännu en gång säger ”I won”. Vi får se om några veckor…

[2013-08-23 09:36]
Palmodovar

Det känns omöjligt att Walt skulle hamna i fängelse, Hank är lite för korkad för det – det var idiotiskt att konfrontera Walt med att han visste, osv. Jag gissar att Walt kommer att vara fri i slutet, och Skyler kommer att vara kvar hos honom, men att alla pengarna kommer att vara borta. Då slutar serien ungefär där den började (fast förra avsnittet antyder i och för sig att han snart kommer att vara på flykt och att grannarna vet att han är Heisenberg).

[2013-08-23 12:26]
Molly

Hank dör med hemligheten intakt, jag tror kanske att Skylar har med det att göra…?
Walt överlever men är på rymmen norrut, ensam och fattig (?) flash forwarden i början av säsongen, på dinern, antydde det tydligt.

[2013-08-23 15:41]
Magnus_B

Flash forwarden i början av säsongen behöver egentligen inte betyda någonting, skulle ju lika gärna kunna vara någonting som kommer att hända i avsnitt 14. Serien har ju ”lurats” på liknande sätt tidigare.

[2013-08-23 20:21]
s

Jag tänker mig att Walt blir frisk, att han förblir rik, men att alla runtom honom dör eller försvinner. Det är min teori. Att Walt har hår är en filmisk markering att han inte har cancer längre. Typ, han har nått toppen, han har alla pengar i världen – men är ensam, och ansatt från alla håll!

[2013-08-24 00:58]
tomanista

Walt öppnar snabbmatskedja.

[2013-08-25 21:12]
David

Walt dör, tar med sig Hank. Mörkt och tragiskt.