Weird Science
Se Silvermans sänkta »Susan«

2013-10-23  

För två år sedan spelade Sarah Silverman in ett pilotavsnitt för en sitcom åt NBC. Susan 313 skulle bli en serie med en helt annan ton än hennes absurda The Sarah Silverman Program, som Comedy Central fumlade bort och lade ner efter tre ryckiga säsonger 2010 – lite mer vuxen, lugnare, med ett bredare tilltal – och vara löst baserad på Silvermans eget liv och hennes erfarenheter som nybliven singel efter ett långt förhållande med Jimmy Kimmel. Den skulle handla om sångaren Susan, som flyttar tillbaka till sin gamla lägenhet när ett förhållande tagit slut, och hennes mer eller mindre färggranna grannar. Livet, Relationer, Skratt. Klassiskt sitcom-upplägg, kan tyckas.

Av piloten blev det dock ingen serie. NBC sa tack, men nej tack. Men piloten har överlevt! Häromdagen lade Silverman upp den på YouTube. Fox, som numera av någon anledning äger Susan 313, hade också sagt nej tack till att utveckla serien, men sa OK till att lägga upp piloten. Och den är helt klart värd att lägga tjugotre minuter av din dag på.

Jag kan förstå varför den inte plockades upp av varken NBC eller Fox, men det är inte samma sak som att jag inte gillar den. Den är varm och rar, inte överdrivet sarkastisk eller cynisk. Inga pålagda skratt. Den tar tid på sig, och fokuserar mer på att utveckla karaktärer och relationer än att smattra oneliners var femtonde sekund. Den känns mer som tjugo minuter av en mysig indiefilm än tjugo minuters primetime-sitcom.

Humornörden i mig blir dessutom väldigt glad över att se både Harris Wittels och Tig Notaro i bärande roller, samt Eddie Pepitone i en liten cameo som – vad annars? – en högljutt klagande man.

[2013-10-23 14:14]
Hans

Det är Fox tv-studion, inte Fox tv-bolaget som gjort piloten.

[2013-10-23 15:11]
Martin

Så den gjordes för NBC, men av Fox (studion)? Det skulle förklara varför de äger den.

[2013-10-23 19:52]
D

Älskar Sarah Silverman men den här var inte så bra tyvärr.

[2013-10-23 22:15]
r

Synd att inte Sarah Silverman program kunde fortsätta. Den serien var tillräckligt kul för nån/några säsonger till.

[2013-10-23 22:16]
r

Sen måste jag tillägga att det är fascinerande hur en så bra komiker som Sarah Silverman nästan alltid dyker upp i så dåliga filmer.

[2013-10-27 15:17]
Sebbe

Jag tyckte att det var riktigt bra, men förstår ändå varför man valde att passa. Tempot var alldeles för lågt för en ”Network-kanal”. Den hade dock passat in på FX/FXX.

[2013-10-30 10:40]
johan,karlskrona

jag tyckte den var söt.
relationen till mamman och barnet kunde ha
blivit ngt stort.