Weird Science
Matt Berry jobbar gratis åt Sarah Silverman

2008-10-08  

I kväll, amerikansk tid, är det säsongspremiär för The Sarah Silverman Program. Det är tredje omgången avsnitt som nu sänds, men på grund av vinterns WGA-strejk är det egentligen andra säsongen som nu får sin avslutning, om man ska vara nördigt noggrann. Precis som i våras kollade vi med Steve Agee inför premiären om vad man kan vänta sig av de kommande veckorna. Vi börjar med att reda ut begreppen om avsnitten:

»Comedy Central kallar säsongen 2.5 eller 2B. Hela andra säsongen består av 16 avsnitt, och de sex första hann sändas innan strejken satte stopp för resten. De sista tio som de visar nu skulle egentligen redan ha sänts, men vi tvingades skjuta på allt och spelade in rubbet i våras i stället.«

Jag är nog inte ensam om att vara positivt överraskad över att Matt Berry (Garth Marenghi’s Darkplace, Snuff Box, The Mighty Boosh, etc) dyker upp i ett av de kommande avsnitten. Hur kom det sig?

»Både vår regissör Rob Schrab och jag är stora fans av Garth Marenghi, Snuff Box och Boosh, vi brukade alltid sitta och titta på dem och snacka om hur mycket vi ville jobba med alla som var inblandade i de programmen, framför allt Matt Berry. Jag har varit kompis med Rich Fulcher [också från Boosh och Snuff Box] i flera år och lyckades få tag på Matt genom honom. Rob lyckades samtidigt ordna en jättebra roll åt Matt i ett av avsnitten, men den var ganska liten och Comedy Central tyckte det var överdrivet att flyga in någon från London bara för den. Det hela slutade med att Matt – en otroligt trevlig kille, för övrigt – själv betalade sin flygbiljett och kom hit. Rob betalade hans arbetstillstånd. Det är ganska otroligt att allt föll på plats, men slutresultatet är verkligen toppen. Matt gjorde ett fantastiskt jobb, och jag tror inte någon blir besviken på hans insats.«

Några andra spännande gäster att se fram emot?

»Vi har hur mycket folk som helst som gästar den här säsongen. Bland många andra Fred Armisen, Todd Barry, Tim Heidecker, Rich Fulcher, Joe Lo Truglio, Matt Besser, Andy Richter, Matt Walsh… och i första avsnittet har vi med Garry Marshall, som producerat massor av klassiska teveprogram som Happy Days, Laverne & Shirley och Mork & Mindy. Dessutom återkommer flera bekanta ansikten från tidigare avsnitt, som Missi Pyle, Eddie Pepitone, Tig Notaro och Todd Glass.

Att döma av en förhandstitt som ligger uppe på Comedy Centrals hemsida tycks din karaktär utsättas för mer fysiskt våld nu än tidigare. Är det här en utveckling du förutspått, kanske rentav uppmuntrat?

»Jag ber aldrig om att bli sparkad i skrevet, men jag förvånas aldrig när jag ser det i manuset. Manusförfattarna njuter verkligen av att sätta min karaktär i situationer där jag skriker. Jag förstår varför, för det är få saker som är så roliga som när en fullvuxen man lipar som en liten tjej.«

Vad ser du annars på teve? Några andra program du följer slaviskt?

»Ett av mina favoritprogram just nu är Tim & Eric Awesome Show, Great Job!. Jag kollar också mycket på America’s Funniest Home Videos. Helt allvarligt. Jag älskar att se människor halka av trampoliner, svimma under bröllop, trilla ner från byggnader, köras på av bilar, dricka saltsyra och rivas i ansiktet av gulliga kattungar.«

Vad har du annars på gång nu, utöver den spännande säsongspremiären av SSP?

»Jag kör ganska mycket standup. Jag kommer att resa runt med Sarah och göra lite shower, typ London i oktober och New York i november. Annars håller jag mig hemma och ser till min trädgård och min marijuanaodling.«

The Sarah Silverman Program har säsongspremiär i kväll på amerikanska Comedy Central. Redan i morgon går nästa avsnitt, och resterande avsnitt sänds de kommande åtta torsdagarna.

[2008-10-08 12:47]
Erik

Kul, vill se! Martin, intervju med Tim & Eric i senaste The Believer.

[2008-10-08 12:52]
Kjell

Rich Fulcher måtte vara avundsjuk nu! ”Hallå, det är ju jag som är amerikanen av mig och Matt, ni borde fråga mig först!”

Nog för att Berry är mer av det komiska geniet (och motorn) av de två, men personligen hade jag hellre sett Fulcher på SSP bara för att få höra hans amerikanska i hemmamiljö. Den har nämligen alltid förbryllat mig. Både i Snuff Box och Boosh låter det som han schabloniserar sin frasering, talar extra långsamt och extratydlig amerikanska bara för att han är i England. Men, man får väl kolla in Joe Dick så småningom för att höra honom omgiven av landsmän.

Var inte Snuff Box lite för ojämnt, när allt kom omkring?

[2008-10-08 12:55]
Kjell

Sorry! Ser ju nu att Agee räknar upp Fulcher som en av gästerna i SSP. Då, så.

[2008-10-08 12:55]
Martin

Erik: yep, har läst. Mycket bra intervju!

[2008-10-08 12:57]
Kjell

Och Andy Richter! Läser lite slarvigt i dag. Har varit uppe sen kl 3… (Obamafeber.)

[2008-10-08 13:09]
Martin

Här kan man läsa den utmärkta intervjun med Tim & Eric som Erik nämner här ovan.

[2008-10-08 13:10]
Martin

Sorry, här.

[2008-10-08 15:12]
Rob

Jag litar på en heads up efter avsnitt där Heidecker gästat från Martin. Tack på förhand.

[2008-10-08 16:45]
Martin

You got it.

[2008-10-09 01:28]
soffpotät

Martin, jag skulle vilja ha din topp fem på bästa indie-stand ups just nu! Har kört fast i gamla hjulspår i mig ‘tubande…

[2008-10-09 10:13]
Martin

Paul F. Tompkins
Zach Galifianakis
Louis CK
Doug Benson
Jon Glaser

+ H. Jon Benjamin, Maria Bamford, Jen Kirkman, Morgan Murphy, Natasha Leggero, Patton Oswalt, John Mulaney, Jimmy Pardo…

[2008-10-09 12:54]
soffpotät

Tack! Topp fem känns stabil, om man nu kan kalla ”satch” stabil. Bland bubblarna däremot fyra för mig helt nya namn att leta rätt på.

”Do you believe in Gosh” som släpptes i år var förresten ett bitterkärt återhörande av Mitch Hedberg. Och apropå tystnade röster – vad gör David Cross nu, har inte sett till nåt från honom på länge?

Har du koll på den brittiska scenen också? Dylan Morans (iofs irländare och långt ifrån indie) dvd:er kommer jag tillbaks till ofta.

[2008-10-09 13:10]
Martin

Cross spelar mest in småroller i filmer och hänger i upstate New York där han köpt lantställe; han dyker sporadiskt upp på amerikanska standup-scener men är inte så aktiv. Han väntar nog också på att den eventuella Arrested Development-filmen ska komma igång.

Cross och Bob Odenkirk hade ju även en ny sitcom på gång, vars pilot spelades in i våras (som jag rapporterade om), men som de i samförstånd med HBO lade ner. De jobbar på något nytt dock.

Har ingen koll alls på den brittiska scenen.

[2008-10-09 15:14]
soffpotät

Ah, typiskt. Ser framför mig hur David Cross i LRF-keps sitter och kör sin nya traktor medan Galifianakis dansar sexy booty-danser på fältet framför honom.

[2008-10-09 20:01]
Henke

Säsongspremiären var kul och jag ser fram emot att se nästa avsnitt imorgon. Men är inte stonerhumorn det mest tröttsamma inom amerikansk humor? Allvarligt. Det handlar liksom bara om att visa upp några killar som rökar på. Gärna med bongs. Och så sitter alla stoners hemma och säger ”Oh man! I’ve been stoned too! I also smoke weed. Aaawesome!”. Stonerhumor har aldrig varit rolig. Aldrig. Det är det billigaste som finns och Sarah Silverman Show är egentligen bättre än så. Under första säsongen rökte de knappt på något alls, men säsong 2 var rött weedintensiv. Någon mer som stör sig på skiten? Pubertalt om något.

[2008-10-09 23:57]
Martin

Verkligen! Röka på-inslagen kändes som riktiga kvalitetssänkare under den förra säsongen. Har det att göra med något slags offentlig prydhet kring knarkande och medelklassliv? Hur som helst så är det extremt störigt och tonårsfnittrigt.

[2008-10-09 23:59]
Martin

Inte heller jag finner stoner-humor speciellt kul.

[2008-10-10 10:04]
soffpotät

Stonerskämt är väl jänkarnas motsvarighet till ”Olle och Helge”. Drogskildringar kan vara roliga i relevant (eller helt fel) kontext, men det där bröliga ”haha, weeeeed” och ”och å vilka munchies man får” känns mest Nöjesmassakern. Ta svampepisoden ur senaste Entourage – platt fall.

[2008-11-11 18:20]
rev

Jag tycker att senaste säsongen är av betydligt sämre kvalitet, nästan så att man börjar undra om någon helt annan skriver texterna. Någon annan som tänkt på det? Det ”klickar” liksom inte, förut så var allt så perfekt, sömlöst – nu är det glapp överallt. Tycker också sarahs systers man gått över gränsen till det fåniga och fått för mycket pladdriga repliker, eller att de två rollspelsbögarna läser upp sina repliker alldeles för styltigt.. jag vet inte vad som hänt, det känns som om alla inblandade i produktionen trivs mycket mindre med varandra än tidigare..

[2008-11-11 22:13]
Martin

Håller med om att serien rent generellt är svagare än tidigare. Kan dock inte sätta fingret på varför.

[2008-11-18 23:28]
Martin

Heads up för Rob och andra: i veckans avsnitt dyker Tim Heidecker upp, och dessutom även Christopher Eccleston!

Sänds torsdag kväll amerikansk tid.

[2008-12-01 14:37]
rev

Och efter några avsnitt får jag konstatera att det fortfarande inte har hämtat sig.

Jag har definitivt inte tröttnat eller så . Skillnaden i kvalitet är bara väldigt stor jämfört med förra säsongen.

Dom gamla silverman-avsnitten är fortfarande njutbara även vid en andra titt (med undantag av några få, t ex. gud-avsnittet)

Hoppas verkligen det kommer på fötter igen.

[2008-12-01 18:50]
Martin

Håller med dig. (Även om jag tycker Tim Heideckers gästspel förra veckan var toppen.)

[2010-02-28 13:48]
r

Jag ser att jag 2008 klagade på att programmet blivit sämre. Skönt då att serien funnit sin form igen! Tycker alla avsnitt hittills denna säsong hållit högsta klass!

[2010-02-28 17:55]
Martin

Absolut! Programmet har aldrig varit bättre. Funderat på att skriva nåt om det, men kommer inte längre än: det är toppen!