Weird Science
Är det för sent att boka hotellrum i Park City?

2008-12-06  

Detaljer om den kommande Sundance-festivalen börjar sippra ut. För första gången är till exempel en svensk dokumentär med och tävlar. Jag har inte sett Drottningen och jag, filmen i fråga, men jag tycker mycket om (om det är rätt ord) Prostitution bakom slöjan, Nahid Persson Sarvestanis film från 2004.

Annars är det som vanligt – mycket som man av naturliga skäl inte har koll på alls eftersom det är så nytt, och vissa filmer man redan börjat höra lite buzz om, som Paper Heart, en (vad det verkar) semi-meta-dokumentär romcom med Michael Cera och Charlyne Yi. Kan möjligen bli ännu en hållplats på Ceras väg till typecasting hell, men med en så udda (har svårt att beskriva henne på annat sätt) komedienne som Yi vid sin sida ser det åtminstone spännande ut.

Men så, långt ner på festivalens lista över premiärer hittar jag detta, och mitt hjärta börjar slå fort, fort:

»In the Loop / UK (Director: Armando Iannucci; Screenwriters: Armando Iannucci and Jesse Armstrong) ‚Äù A fast-paced film about Britain and America’s special relationship in the lead-up to a war no one seems to be able to stop. Cast: Peter Capaldi, James Gandolfini, Tom Hollander.«

Det är möjligt att det är jag som är out of the loop, men jag hade ingen aning om att Armando Iannucci höll på med en filmversion av The Thick of It. För det måste det väl vara? En snabb undersökning visar att ja, det är det, och jag har svårt att tänka mig en bättre öppning av teve-seriens slutna, inhemska spelrum inför en vita duken-version än att dra in Irak, USA och självaste James Gandolfini som ärrad general (om man ska tro fotot härintill). Och ska man lita på casten ovan repriserar Peter Capaldi sin paradroll som världens hårdaste, rappaste, elakaste spin doctor Malcolm Tucker. Jag hoppas verkligen han får tillfälle att denna gång även skälla ut någon stackars jänkare efter noter, jämte sina stackars brittiska medarbetare.

Kanske skulle man rentav passa på och sticka iväg till ett snötäckt Utah i januari, istället för att dra till Göteborg? Hm. Det är visserligen i sista laget att börja leta resor, men kanske… En titt på nätet ger flygbiljetter från Kastrup till Salt Lake City på drygt 6000, inte så farligt, och därifrån går det shuttles som säkert är superbilliga… Ackreditering löser väl sig på nåt sätt, kan inte vara så många svenska journalister där… Hotell då? Åker man dit från Sverige får man väl bo bekvämt – Marriott har rum för sådär $200 natten. Och när man har tagit sig så långt får man se till att vara där ett tag, man vill ju inte vända i dörren – en vecka kanske? Okej, så pengamässigt är man nog hemma, men så var det det där med snön… Det är tydligen skitkallt hela tiden.

Äh, jag stannar nog hemma och glor på gamla The Thick of It-avsnitt istället.

[2008-12-06 11:25]
Kjell

Ah, Capaldi! Som gjorts sitt livs roll i The Thick of It, efter att jag trott att han aldrig skulle kunna toppa Local Hero..

Men projektet är en smula bisarrt. Jag har sett det omnämnas flera gånger i brittiska talkshows, och det är som om pedofildömde Chris Langham aldrig existerat, som om filmatiseringen bara tar vid efter serierna utan att gänget ens guppat till på en roadbump. Det kanske är det bästa sättet att hantera krisen och tragedin, vad vet jag, men det känns väldigt konstigt.

[2008-12-06 12:45]
Martin

Var det inte så att specialen inte heller nämnde Langham (den handlade ju nästan helt om Capaldi), eller minns jag fel?

[2008-12-06 12:53]
Kjell

Nej, precis, men där funkade det ju ändå rent dramatiskt/storymässigt. Det är annorlunda när serieskapare och tongivande skådespelare sitter i 15 minuter i en talkshowsoffa för att prata om serien/filmen och det är skratt och leenden och inte en min som röjer att det finns något helt annat där som är det allra första alla tänker på bara de ser titeln ”The thick of it”…

[2008-12-06 13:42]
Martin

Det är sant.

[2008-12-06 15:55]
oggy

Tills det att Michael Cera ger med sig och skriver på för Arrested Development-filmen önskar jag honom inget annat än typecasting hell.

[2008-12-08 23:37]
Damon

oggy: Word! Jag har viss förståelse för att Michael Cera inte vill tillbaka till ruta ett, men att kissa på serien som gjorde honom känd, och alla fans som har följt honom troget därefter kommer att straffa sig.

På tal om straffa, så hoppas jag att stjärnorna verkligen sluter upp kring den bojkott som utnämnts mot Sundance, och mormonernas inblandning i Prop 8.
Även om det ser ut att bli ganska dåligt med stöd i dagsläget.