Weird Science
Sopig sexhumor

2007-02-13  

När TV4:s nya Hjälp började för några fredagar sedan kände jag en stark avsmak. Funderade länge och väl på varför – och om det verkligen var vettigt att skriva om något så privat.
För, som jag slutligen formulerade det i min nya Dagens Media-krönika, »eftersom Johan Rheborgs aggressionsutbrott fick mig att både skratta och känna igen mig, och eftersom jag blir imponerad av tevekulturmedvetenheten att sno titeln från en modern BBC-sitcom (Help) och »symptomgrafik«-idén från en ABC-dito (Help Me Help You), så inser jag att mina antipatier åtminstone delvis ligger på ett personligt plan.«
Det handlar om svårigheten att ta denna outsinliga ström av stillastående sexhumor från en medelålders man som försökt kyssa min dotter mot hennes vilja, och som gett henne förnedrande smeknamn.
Anders S Nilsson har i både telefonsamtal och mail till mig, sedan han fått läsa krönikan i förväg, uttryckt ånger samt bett mig framföra en uppriktig ursäkt till min dotter.

[2007-02-13 01:07]
Anonym

Hur ser du på det hela nu då?

[2007-02-13 01:59]
Mattias http://www.tvbloggen.com

Att nivån på sexskämten är så låg… Jag kan inte slutföra den tanken. Men det är fruktansvärt dålig humor helt enkelt. Sen undrar jag om det faktiskt är lämpligt att ha så mycket kassa sexskämt i ett familjeprogram på fredagskvällen…

[2007-02-13 07:23]
Philip

jag säger bara: Hey Baberiba, kom tillbaka, allt är förlåtet!

[2007-02-13 19:14]
Johannes

Ja, hur känns det nu då, Kjell? Känns det bra?

[2007-02-13 20:08]
Kjell

Känner en sorts lättnad, jag har blivit stärkt i min tro på att det var rätt att skriva denna krönika.

[2007-02-18 17:06]
Thomas

Såg i Aftonbladet att Jan-Olov Andersson har med Anders S Nilsson på sin innelista…

[2007-02-18 22:49]
Kjell

Hm. Det är väl kanske inte den sortens stöd han behöver.

[2007-02-20 17:58]
Johannes

Vad sa du till honom när han bad om ursäkt då? Bad han dig att inte publicera krönikan? Vad ville du uppnå genom publiceringen? Är du för dödsstraff; om en dig närstående mördas, ska mördaren då dödas?

[2007-02-20 19:02]
Kjell

Om du tänker efter så håller inte din öga-för-öga-analogi för fem öre. Jag "svarade inte med samma mynt" utan använde ett skeende som utgångspunkt för ett opinionsväckande resonemang. Nilsson uppvisade ett grovt sexistiskt beteende som inte är något man gör sig skyldig till "av misstag", däremot av vana. Jag hade via ett flertal intervjuer förvissat mig om att detta också var fallet i fråga om Nilsson, och ville vara subtil nog att låta ett enda citat representera denna research (från "en annan närvarande", i detta fall en arrangör) – detta för att INTE göra "påhoppet" på Nilsson värre än nödvändigt. Mitt huvudsakliga syfte med texten var att lyfta fram en typisk rituell sexism utifrån det "spektakulära" exemplet, ett exempel som dessutom inbjöd till tesen om att den personliga sexismen även skiner igenom i yrkesverksamheten.

[2007-02-21 19:10]
Johannes

Det var inget konspiratotiskt frågekluster som i själva verket betydde att du kör öga för öga. Jag tyckte att det skulle vara intressant att veta om en man som resonerar som du också tycker att dödsstraff är bra. Jaha. Ditt huvudsakliga syfte var att lyfta fram en sorts beteende. Det var alltså _inte_ som det först kan tyckas att dra snuskhummern som antastat din dotter i smutsen (och därefter hoppa och sparka på honom när han ligger ner) framför hela svenska folket. Det innebär en intressant glidning från "fysiskt klen pappa som får fetspel och går intellektuell bärsäkargång för att försvara sitt barn" till bilden av en underfundig hobbypsykolog som berättar en intressant och belysande anekdot, men som inte förstår hur oerhört kränkande det måste vara att för all framtid få sitt namn förknippat med ett sexistiskt klavertramp. Och den bilden är ju ännu mer skrämmande.

[2010-04-07 16:24]
Anders S Nilsson – en typisk mansgris « antropomorf

[…] krönika i Dagens Media, hur Anders S Nilsson sextrakasserat hans dotter, något som Nilsson ska ha erkänt och bett om ursäkt för vid ett senare tillfälle. Av Nilssons kommentar framgår att själva händelsen har ägt rum, dock […]