Weird Science
Toni Collette mestadels njutbar som svårt kluven mamma

2009-01-19  

Igår sändes första avsnittet av Showtimeserien United States of Tara, skapad av Steven Spielberg och vidarutvecklad av Diablo Cody. Konceptet: Tara är en tvåbarnsmamma med dissociativ identitetsstörning (multipla personligheter för oss i TV3-proletariatet).

Den stora överraskningen med United States of Tara är hur normalt alla beter sig. Jag har, somtidigare nämnts, en soft spot för Juno, men ingen kan förneka att det är en film som slår knut på sig själv på alla möjliga sätt. Så inte Tara. Det finns för all del några ofattbart pinsamma scener med tonårspersonligheten T och dottern i huset – ett tag förtvivlade jag inte bara över Cody utan till och med över Toni Collette, och det ska ingen behöva utsättas för. T har liksom överspelet inskrivet redan i replikerna, det är som i början av Mamma Mia när Amanda Seyfried och hennes kompisar springer runt och ska vara Unga och Härliga men mer framstår som lätt utvecklingsstörda. But I digress.

Borträknat T sällar sig United States of Tara till skaran av amerikanska dramaserier med långsökta upplägg men hyfsat realistisk ton. Tänk Weeds, Breaking Bad, Big Love etc. Jag jämför inte kvalitetsmässigt här, jag säger bara att jag trodde att den skulle vara mer lik, säg, My Name is Earl i stilen. I stället bjuds det på lågmäld familjedramakomedi á la lättsmält festivalfilm – Taras normalläge är i princip mamman i Little Miss Sunshine minus ekonomisk katastrof och krisande familjemedlemmar. Ja, och så plus personlighetsklyvning.

Är den då något att ha? Det är jag fortfarande osäker på, och sammanställde därför en för- och emotlista:

Varför titta: Ungarna är riktigt bra; Brie Larson tar fart så fort hon får normala människor att interagera med, likaså Keir Gilchrist. Pappan i John Corbetts gestalt visar en vänlig resignation inför situationen som är till lika delar sympatisk och hjärtskärande. Buck (Taras ölhävande grabb/gubbpersonlighet) funkar. Dessutom är det ju faktiskt Toni Collette på teve en gång i veckan.

Varför skippa: Det här är fan på gränsen till för plojigt. Och T måste bli mindre plågsam om man ska stå ut.

[2009-01-19 22:04]
Showtime kör på det som funkar med United States of Tara « David Hylander

[…] (I övrigt sammanfattar Weird Science intrycken av United States Of Tara på ett som vanligt utomord… […]

[2009-01-27 00:39]
Sara

Vilken kanal går det på?

[2009-01-27 00:51]
Kjell

Bara i USA, än så länge, på Showtime. Men det första avsnittet kan du se streamat härifrån:

http://www.sho.com/site/video/brightcove/series/title.do?bcpid=1847322218

Och den senaste, andra, episoden finns här:

http://se.youtube.com/watch?v=ItZ4o4BBxFo&fmt=18

[2009-04-14 20:15]
olle

OJ vad jag inte håller med! Jag älskade det så fort T sa (parafras) ”Dude I’ve been diggin’ in this closet forever and I can’t fucking get to Narnia!”

Efter att ha sett 10 avsnitt (2 kvar!) är det helt klart årets hit. Diablo Cody är ett litet geni och Toni Collette likaså. Keir Gilchrist gör en bra Marshall, som är oerhört gulligt och pretentiös. Det känns bra att TV-året börjar med något så bra som det här.

[2009-09-24 23:39]
Bine

Såg första avsnittet på nian ikväll. Gillade det. John Corbett gör samma roll som han brukar ‚Äî en skön snubbe ‚Äî och jag gillar honom i den rollen. Ungarna är bra och Toni är grym (stora ord efter ett avsnitt, jag vet).