Weird Science
Yoo Hoo!

2009-02-15  

Det här inlägget innehåller inte så mycket analys. Jag behöver mest förmedla följande: det är kul att vara teve-intresserad humornörd just nu. Den senaste veckan har fullständigt svämmat över av sevärda serie- och säsongspremiärer, från säsong fyra av Tim & Eric Awesome Show, Great Job! förra söndagen (fortfarande vattendelande, fortfarande fantastiskt), via Important Things with Demetri Martin (oväntat mycket modellerat efter Chappelle Show; frustrerande quirky men det är alltid roligt att se H. Jon Benjamin), till Jon Glasers triumf Delocated och kvällens HBO-premiär av East Bound and Down med Danny McBride (en serie vi återkommer till inom kort). Ikväll visar för övrigt HBO det Michel Gondry-regisserade avsnittet av Flight of the Conchords. Och då har jag inte nämnt alla pågående serier med lite större exponering som alla ändå ser, typ 30 Rock, som fortfarande är toppen.

Veckans bästa/värsta mindfuck var inte helt oväntat säsongspremiären av Xavier: Renegade Angel. Jag behöver inte orda så mycket om själva programmet, läs mitt tidigare inlägg istället, det mesta är sig likt. Dock: jag kan inte minnas när jag senast såg en serie som lyckas packa in så mycket information på elva minuter, så många helvändningar, skämt och tvära kast. Att se ett avsnitt mindre än tre-fyra gånger känns uteslutet om man vill lyckas uppskatta alla nyanser. Jag förstår att man kan bli frustrerad när man tittar på det, men jag älskar det. (Läs gärna The AV Clubs intervju med Vernon Chatman och John Lee för en inblick i deras galenskap.)

[2009-02-15 20:09]
Peter

Men är 30 Rock fortfarande fantastiskt? Jag tycker att det har tappat rejält under innevarande säsong. Visst levererar de fortfarande underbara gags (stuvningen där vattnet i receptet byts ut mot cheddarost) men storyn har tappat betänkligt. Borta är dynamiken mellan Fey och Baldwin som chef och mellanchef – den har ersatts med en betydligt tristare och mindre stunsig buddydynamik som vi har sett för många gånger förut. Dessutom tycker jag att manusskribenterna verkar ha svårt att få ihop de olika storylinjerna i avsnitten – alltför ofta, som nu senast, är det i princip helt parallella storys som bara radas upp utan någon vidare finess. Jag vet inte. Det är klart att det fortfarande tillhör toppskiktet. Men efter förra, genomgående briljanta, säsongen känns denna som en besvikelse.

[2009-02-15 20:16]
Philip

Problemet är kanske att de (30 rock) måste få in hopplöst många produkter i varje 25-minutersavsnitt. Vänta nu… hur går vi från GE-mikrougn, via Iphone till McFlurry?

[2009-02-15 23:51]
eff

McFlurry-grejen var bara för mycket.

Då tyckte jag ändå att Burger King-horandet i Arrested Development var riktigt roligt. Kanske för att det var skogstokige Tobias F√ɬºhnke och en ganska snedseglad Carl Weathers som skulle sälja in stället. ”It’s a wonderful establishment.”

[2009-02-16 04:34]
oggy

Och för att Arrested Development inte heller hymlade med att de var desperata och gjorde vad som helst för pengar (Save our Bluths, snyft). Tycker 30 Rock då Liz av misstag blir tvungen att dejta en kortväxt är ett av de roligaste hittills, (eller The Reunion, bara att välja ärligt talat) tycker inte alls den tappat. Håller däremot med om att Salma Hayek-sidospåret blir för mycket ett sidospår, och att Tracy och Jenna fått alldeles för lite utrymme.

[2009-02-16 13:31]
Peter

Credit where credit is due – Peter Dinklage-avsnittet var bra. Men jag tycker snarare att det var ett undantag än en regel. Antalet toppavsnitt den här säsongen är två eller tre, jämfört med ett hart när hundraprocentigt snitt förra säsongen. Inte ens Steve Martin-avsnittet var särskilt kul, och då är något fel. Och forget Tracy och Jenna – var har Frank och Pete blivit av? Serien behöver hitta tillbaka till det vinnande konceptet igen, för nu har man förblindats av framgången till den grad att man kalkylerande fokuserar enbart på seriens minsta gemensamma framgångsnämnare. Och det borde de inte kunna komma undan med.

[2009-02-16 14:28]
Martin

30 Rock får mig fortfarande att skratta ganska mycket, vilket räcker – den serien har aldrig varit något mer för mig än så, aldrig genial som t ex AD. Håller med om att den troligtvis har tappat lite av sin udd, vilket jag delvis tror beror på att man ”tvingats” bli litelite mer mainstream och bredare, för att på allvar bli ett av NBC:s comedy-flaggskepp (och överleva).

Jag är lite bekymrad över att ingen tycks ha kollat på Xavier eller några av de andra programmen jag tipsar om, hoppas verkligen någon tar sig tid och gör det.

[2009-02-16 15:07]
Jacob

Ja, mer Tracy och Jenna (älskar när de har hybris ihop). Nej, inte mer Pete och Frank (trött på drönar med donuts/i kepsar). Men framför allt, mer Grizz och Dot Com.
Martin: Tycker i alla fall att Demitri Martin-programmet verkar lite lovande. Men vad är grejen med den akustiska gitarren? Kommer mig själv med att syssla med annat varje gång han tar fram den. Kanske är det bara min allmänna disträhet.

[2009-02-16 15:17]
Martin

Jacob: jo. Demetri Martin börjar faktiskt bli lite enerverande i största allmänhet, jag är inte så förtjust i hans schtick med whiteboards, gitarrer osv. Men jag tror programmet har potential, om inte annat så för folket som är inblandat jämte Martin.

[2009-02-16 18:30]
Henke

Jag kommer fortsätta titta på Demetri Martin, men tyckte att det första avsnittet sög rätt ordentligt.

30 Rock håller fortfarande i sig, men lika bra som förut är det inte riktigt.

Och Martin, alla de där programmen du tipsar om verkar rätt underbara. Men jag tror att anledningen till att så många inte har sett dem är att de är lite svåra att få tag i? Det kanske är emot era regler men det skulle inte skada med lite tips på var/hur jag kan se Delocated osv.

Eastbound and Down-piloten såg jag för några månader sen. Småkul och halvlovande, men Mr McBride gör verkligen SAMMA roll hela tiden.

[2009-02-17 23:42]
Nilo

Eastbound var inte så lovande tycker jag. Will Ferell/Seth Rogen paradigmet har gått i stå tycker jag. Formen har stelnat. Men Tv-serier har möjligheten att vrida sig kring sin egen axel så det kan kanske bli något ändå.

Flight of the Concords är som Solstollarna (men med charmigare dialekter), om det är någon som minns den. För mig helt obegripligt hur den serien kan vara så populär.

Xavier på gång…

[2009-02-18 03:44]
Olle

Som ett gigantiskt fan av ”Wonder Showzen” (den enda serie, förutom ”Arrested Development”, som jag har köpt på DVD) så har jag följt ”Xavier: Renegade Angel” från ryktesstadiet. Jag älskar det.
Jag har sett fram andra säsongen av två serier sen de tog slut: Breaking Bad och Xavier. Nu har Xavier anlänt och Breaking Bad är runt hörnet. Underbart.

[2009-02-22 11:03]
r

exakt när börjar breaking bad? tycker man väntat ett år snart

[2009-02-22 11:19]
Kjell

Den 8 mars börjar Breaking Bad. (Känner mig för ett ögonblick som Harry Amster.)