Weird Science
Livsnjuteri med Blom

2009-02-23  

Edward Blom är den perfekta kombinationen av Carl-Jan Granqvist och jätten Hagrid i Harry Potter.

Till vardags arbetar han som näringslivshistoriker, men i den helt underbara TV8-serien Mellan skål och vägg med Edward Blom reser han runt Sverige tillsammans med ekonomijournalisten Peter Andersson, mumsandes och läppjandes på den bästa mat och dryck som landet förmår, samtidigt som han entusiastiskt föreläser i kulturhistoria mellan tuggorna.

Mellan skål och vägg med Edward Blom är som Jan Mårtenssons Homan-deckare, utan de uppiffande morden. Men medan Johan Homan är en tämligen odräglig person går det inte att se på Blom utan att muntras upp. Om serien i stället visats i SVT eller TV 4, hade Blom varit den nye Ernst Kirchsteiger eller Mat-Tina.

Scener från matbord varvas med rundvandringar på diverse slott och herresäten, där Blom, till synes utan manus, orerar loss om obskyra detaljer, påhejad av Peter Anderssons nyfikna frågor. En hemlighet bakom programmets framgång är hur trevligt de verkar ha tillsammans, en känsla som smittar av sig. Ett litet plus också för att de använder Hans Villius som stämningsskapande speaker.

När så kallade tevepersonligheter numera – hämtade från samma André Pops-katalog som alla mediechefer verkar köpa sina programledardockor från – ser ut att vara rekryterade just för att de inte har så mycket störande personlighet, är Edward Blom en anakronism när han med ansenlig kroppshydda, slips och stora rockar yr runt i kulturhistorien med sin gälla röst.

Edward Blom är en tevepersonlighet på det sättet som Jan-Öyvind Swahn var en sådan, buren av sin kunskap.

Min favoritsekvens med Blom är när de besöker ett bryggeri, och han lämnar sin kompanjon mitt under middagen, för att smyga iväg och på egen hand strosa runt bland öltunnorna, njutningsfullt provsmakande medan middagssällskapet sitter kvar.

Programmet är ett bevis för att TV8, när de är som bäst – och inte blott är en borgerlig salong lika tråkig som Lars Adaktussons frisyr – gör public service bättre än SVT.

Ända sedan starten har jag hypat Blom för min omgivning, och jag har insett att mitt intresse måste ha en djupare förklaring. För mig är Blom helt enkelt en lärare i livsnjuteri, ett ämne där jag kämpar för att få betyget Godkänt. Han har en kopiös aptit för allt som han företar sig, om det så är gamla kungar eller festmåltider. Det finns ingenting avmätt hos honom. Jag är en smula avundsjuk.

Min nominering till årets Raketen!

[2009-02-23 10:43]
Erik

Jag är egentligen ”sucker” för sådana här program men Edwards röst är tyvärr en sådan minuspost att fingret direkt går till kanalbytarknappen.

[2009-02-23 13:37]
soffpotät

Jag blir också bara provocerad. Rösten tycker jag mest är charmig men jag hade hoppats att Herman Lindqvist-skolan hade dött ut inom tv-sänd populärhistoria. Nu är väl inte näringsbristhistoriker eller vad han nu kallar sig den tyngsta vetenskapliga mantel man kan axla men ändå.

[2009-02-23 13:56]
pelle

Håller icke med. Den där öltunna-på-egen-hand-scenen var ju ett ruskigt pinsamt ögonblick i titta-så-tokiga-vi-är-genren. Nej, du. Gör om, gör rätt.

Kunnigt? Antagligen, men ack, så ocharmigt påtvingat charmigt allting är.

[2009-02-23 15:36]
Björn

När jag såg trailern tog jag bara för givet att det var ett sätt att kompensera kristenheten för Sturmark-serien och ignorerade följaktligen programmet.

Och så säger Kristian att det är bra. Man kanske skulle ta en titt då… Fast den rösten i ett helt program? Jag vet inte…

[2009-02-23 16:33]
Tomas

Jag hade inte hört talas om serien tidigare, och har nu sett alla avsnitt i sträck. Tack för det tipset. Det mesta är charmigt och rösten är ju bara en del av det.

[2009-02-23 16:55]
Ralph

Har inte sett serien. Hur jämför den sig med ”Spain on the road again”?

[2009-02-23 17:41]
gubbar i tiden « Sanna: Mina ord

[…] verkar som om gubbar ligger i tiden just nu. Här prisas en annan gubbe, Edward Blom, som kan ses i en TV-serie på kanal 8 för den som är försedd med kabelutbud. Och Jan Öyvind […]

[2009-02-23 19:04]
Prankmonkey » Länktips

[…] Science säger precis allt jag skulle vilja säga om Edvard Blom, programledardockor och TV8, när Tv8 är bra. Bara så mycket […]

[2009-02-23 20:05]
Kalle

Edward Blom kommer inom kort att få ett eget program i en större kanal. Jag kan lugnt se honom

[2009-02-23 20:06]
Kalle

Jag kan redan se honom tjockisjogga mellan bufféborden i en betydligt större kanal.

[2009-02-23 22:58]
Burgus

Det skrev ju om Flight of the conchords, för några inlägg sedan. Ni skulle ha väntat en vecka, för söndagens avsnitt var otroligt starkt. Kristin Wiig och tre roliga melodier.. Kan ju inte bli så mycket bättre.

[2009-02-23 23:07]
Burgus

Kristen.. förstås

[2009-02-24 10:45]
PE

Trodde först att jag skulle knäckas av den lätt klämkäcka tonen, men det är ju faktiskt en del av hela det lätt anakronistiska upplägget. Gillar programmet också!

[2009-02-24 14:39]
Dennis

Jag har tyvärr missat det här. När jag läser hans blogg kommer jag att tänka på Itzhak Skenström, jag måste nog försöka se några avsnitt.

[2009-03-07 14:15]
Dag

Han kommer väl att dö som alla andra av oss ”vanliga manniskor”

[2009-03-11 21:00]
Anders

Jag gillar programmet, han är inte min stil men kör sitt eget race och det gillar jag. Jag tycker folk är så negativa, ta det för vad det är, underhållning