Weird Science
Dum, dummare, Diplomaterna

2009-02-24  

I några veckor har jag samlat spridda anteckningar om SVT-serien Diplomaterna. Men just som jag tänkte slänga in en liten bloggning om att det är kul att se detta väldigt typiska BBC-format – samtidsdokumentär med upplägget hos en kvalitetsdokusåpa – i en svensk produktion, skrev Björn Wiman på Expressen Kultur detta. Årets viktigaste stycke tevekritik. Och precis allting annat rörande denna serie känns meningslöst, för att inte säga korkat, att skriva.

Jag skäms för att bo i ett land som har så hög politisk svansföring men bryr sig så extremt lite om medborgarnas frihet – från FRA och Ipred till att man formligen skiter i Dawit Isaak. Vår utrikesminister vet inte ens hur länge denne oskyldige svenske journalist och medborgare suttit fängslad i Eritrea, gissar på»fem år«. Fy fan.

[2009-02-24 13:16]
DP

Det går ju dock inte att komma ifrån att det är sjukt underhållande att titta på.

[2009-02-24 14:55]
Marre

Jaha, du. Jag själv skäms över att i bo i ett land som delar ut medborgarskap som vore de discoflyers på Kos.

[2009-02-24 15:06]
Rob

Varför vill staten att sånt här ska komma ut? Ett statsbesök måste väl i första hand ses som en affärsmöjlighet där skattekassan kan ökas med hundratals miljoner långsiktigt sätt. Ska man då ha semiefterblivna människor som blir upprörda över att poliseskort krävs för att det inte är seden i just det här landet? Sådan inkompetens måste väl vara bäst att behålla hemlig?

[2009-02-24 15:17]
Nilo

Huvudet på spiken Kjell. Eller Björn då.

[2009-02-24 19:41]
acke

Fy fan! Va ordet, sa Bull.

[2009-02-24 20:08]
Smäcken

Detta är egentigen något helt annat, men själv såg jag ett närmast fantastiskt inslag i Rapport om ”Slumdog Millionaire” först kunde man nästan få uppfattningen att indiern i gemen var upprörd över filmen. Vilket definitivt inte är sanningen, tvärtom har den fått övervägande positiv respons.

Därpå gör de ett inslag om de fattiga sluminvånarna i Bombay som inte påverkats alls av Indiens tillväxt, representerat av en 9 årig pojke som förklarar detta på ofantlig mycket bättre engelska än vad någon svensk 9 åring överhuvudtaget skulle klara av.

Då ställer man sig frågan, han vederbörande, dvs journalisten funderat var denna 9 åring lärt sig engelska och om han skulle haft möjligheten till detta för tja, typ en 20 år sedan.

[2009-02-24 20:39]
DP

Nu är ju engelska i och för sig ett av de officiella språken i Indien.

[2009-02-24 23:29]
Andreas

Tyckte Expressen-artikeln var ganska korkad och fylld av onödiga personangrepp (”svullbukade”) några snarare en verklig kritik. Inte blir det bättre av att han måste ta hjälp av Strindberg för att säga ingenting…

Har förresten en släkting nere i Ghana just nu och, ja saker tar längre tid än i Sverige. Allt löser sig inte per automatik och korruptionen är mycket, mycket värre. Det kan väl inte komma som en nyhet för någon? Skulle det vara fel att visa detta?

Diplomaterna är inte strålande men bra mycket sämre halvtimmeslånga program har sänts. De två första avsnitten, om Libanonkriget var mycket bra.

[2009-02-24 23:36]
Andreas

Jo, just det. En sak har jag reagerat på. Livet som diplomat verkar, föga förvånande vara rejält marinerat av allsköns alkohol. Det är en vinkel som verkligen borde tas upp. Antagligen är inte lika kuturhippt som att människor ibland får bada i pool.

[2009-02-25 00:29]
HP

Pressens bild av byråkrater är ju sällan nyanserad.

Att den interna jargongen på expressen skulle vara mindre rå eller rasistisk än på UD betvivlar jag starkt, snarare är den sannolikt betydligt värre. Det känns om journalisten ifråga överdoserat på vita huset och inte greppat att diplomaterna gör sitt jobb som vi andra, ibland bra och ibland mindre bra. Och alla på UD gör självklart inte ett bra jobb, men det gäller knappast svenska journalister heller.

Därmed inte sagt att Sverige inte tappat bollen i ärendet Dawit Isaak.

[2009-02-25 10:25]
Kristian

Andreas: En intressant aspekt är just hur den ”svullbukade” diplomatens fetma påverkar intrycket av programmet. Jag kom på mig själv att tänka att det hela gav ett ännu mer oseriöst intryck – hans g&t-plaskande i poolen – av att han är tjock. Symptomatiskt att Wiman tar upp det.

[2009-02-25 10:43]
Kjell

Ja, och där fanns inte minst en parallell till hur vårt kollektiva medvetande format bilden av en osympatisk fackpamp sedan Expressen publicerade de legendariska bilderna av Transportledaren Hans Ericson, i mitten av 70-talet, på gratissemester på Kanarieöarna, fet och naken med cigaretter och sprit.

[2009-02-25 20:16]
Smäcken

DP

Kan du alla EU:s officiella språk? Engelska lär man sig i skolan, denna 9 åring har således gått i skolan, det hade han inte gjort för 20 år sedan. Det är att påverkas av tillväxten i Indien. Men det är nog alldeles för komplicerat för SVT:s vänsterjournalister…

[2009-02-25 22:35]
förvetet : en webblogg från freiholtz.se

[…] I√Ǭ†ett inlägg om tv-serien Diplomaterna på Weird Science√Ǭ†länkar Kjell Häglund till en artikel av Björn Wiman på Expressen Kultur. I Wimans kria kan man läsa: […]

[2009-02-26 11:57]
Lasse

Smäcken:
Nog verkade poolplaskaren rent mentalt ligga däromkring, men nog måste man väl vara äldre än nio år för att få såna där fräsiga jobb.
Har bara sett ett avsnitt ur serien, men är lik förbannat överraskad över att personer som känns som hämtade ur Baren eller Big Brother kan få glida runt och spela översittare på det där sättet.
För övrigt var det nästan overkligt hur totalt ohämmat poolplaskaren skrattade åt allt han själv sade, oavsett om det framgick att det var skämt han slängde ur sig eller inte.