Weird Science
Den nya teveströmmen

2009-03-11  

1000apors eviga redaktionslivefeed är det hjärndödaste som hänt webbtevemediet i Sverige, och något som inledningsvis skrämde bort mig från Bambuser. Men så var det någon som livefilmade Gömda-debatten på Publicistklubben härom månaden, och genast kändes Bambuser som en konkret aktör i tevelandskapet.

Just nu sitter jag och kollar på den Lars Ilshammar-modererade Ipreddebatten på Tekniska Museet i Stockholm. Eller lyssnar. En mobilkamera fixerar panelen framme på scenen och det är knappt man ser vem som pratar – ljudet från mikrofonerna är det som erbjuder substans i sändningen. Men det är å andra sidan mer substantiellt än alla debatter jag sett i frågan på SVT de senaste fem åren. I synnerhet som den numera rutinerat rappe samhällsdebattören Rasmus Fleischer inte bara får formidabelt understöd av Kungliga Bibliotekets Pelle Snickars, gentemot de torftigt ignoranta representanterna för underhållningslobbyn och riksdagen – utan också för att han får vasst och intressant mothugg från Dataspelsbranschens Per Strömbäck (och sedan är det inte fy skam medKristina Ahlinder från Svenska Förläggareföreningen som ofrivillig comic relief var tjugonde minut).

Men det blir också smått svindlande att se denna debatt om ett eventuellt näraliggande framtida korporativistiskt mardrömssamhälle, där tevetittandet snart skrumpnat ihop i polisbevakade regionindelade distributionsgluggar, och samtidigt känna sig upprymd av ett helt annat slags tevefönster – ett fritt, öppet distribuerat webb-fönster mot samhällsdebatten, mot en helt annan framtid, där internet fått fortsätta att utvecklas på människors snarare än föråldrade industristrukturers villkor.

Finns det en medelväg mellan dessa dramatiska visioner? Ja, den medelvägen har vi redan framför våra ögon. Man behöver inte längre torrenttanka The Daily Show och The Colbert Report för att se programmen i sin helhet dagen efter att de sänts i USA – Comedy Central streamar dem utan regionsspärrar. Och gissningsvis är det bara en tidsfråga innan vi kan se Lost och Breaking Bad på samma sätt – kanske inte redan dagen efter USA-sändning, men i regionala fönster som kan öppnas betydligt närmare i tiden än serierna i dag når Sverige.

Dessutom har SVT Play och de andra kanalernas allt bättre webbtevetjänster gjort svenska tevefildelningssajter som Swebits.org smått överflödiga.

Och även Bambuser växer framför våra ögon: när jag knäppte bilden här ovan kollade 272 människor på sändningen, nu en kvart senare är vi nästan 500…

[2009-03-11 21:32]
Lucien

Utmärkt artikel som vanligt, håller med fullkomligt. En liten nitpick dock: åtminstone Colbert är inte helt regionsfri, utan blockeras för vissa länder där programmet sänds (http://en.wikipedia.org/wiki/The_Colbert_Report#Syndication). Varför Sverige är undantaget är oklart, kanske för att vi bara ser den urvattnade Global Edition?

Härligt start på Breaking bad för övrigt (ser i officiell takt, undviker de läckta avsnitten). Måste säga att de hamnade i skiten imponerande fort efter deras lilla deal med djävulen. Vet vi om det vi ser nu var tänkt för de sista avsnitten av säsong 1, eller ifall de börjat om från scratch?

[2009-03-11 21:55]
Kim

såg debatten också. Hade bara en femtedel av motståndarsidan förstått frågan lika bra som Per Strömbäck hade det nog generellt sätt varit ett betydligt mer konstruktivt debattklimat kring den här frågan. Dessvärre så känns det som att han är ett sällsynt undantag, annars är det bara en massa Kristina Ahlinders som sitter och säger intellektuellt förtäckta varianter av ZOMG FILDELNING=STÖLD!!!!!!!!!!111111oneone…

[2009-03-11 22:50]
The Till

Intressant — och Snickars var länge sen man festade med på Roskilde. Strömbäck är alltid bra, speciellt som bisittare till Orvar. Film-Orvars bästa konfrencierjobb var på Svenska Spelgalan förra året, önskar att alla kunde få se hans intervju med kulturministern där hon flörtade med allas vår man fr Filmkrönikan, yeay, you heard me, flörtade. båda var grymma.

[2009-03-11 23:14]
Alex

NRK har fattat det: ”The only way to control your content is to be the best provider of it.”
Serier som de äger rättigheterna till delas ut via egen bittorrent tracker, naturligtvis utan DRM. En del serier även i HD format…och fansubs har redan börjat trilla in från användare!

http://nrkbeta.no/norwegian-broadcasting-corporation-sets-up-its-own-bittorrent-tracker/

[2009-03-12 18:18]
Christer

Det är klart att bra innehåll kommer att vara mer lättillgängligt framöver. Dock tror jag inte att glappet mellan orginalsändning och svensk tillgänglighet kommer att minska nämnvärt. Det är fortfarande bara de svenska tv-kanalerna som har råd att köpa de fina rättigheterna och de vill nog inte lägga ut det on demand innan det sänds linjärt skulle jag gissa.

[2009-03-13 17:07]
Andreas

Det går faktiskt att se Breaking Bad,i alla fall ep 1, på AMCs sajt (www.amctv.com).