Weird Science
Bästa. Tonårsrullen. Ever.

2009-04-28  

»What oh what do a generation of teenage girls see in vegetarian« vampires (feeding only on cattle) who look like the Jonas Brothers? Stake, please.«

Brittiska magasinet The Word skräder inte orden när de utnämner familjen Cullen, i konkurrens med både Gary Oldmans scenerituggande Dracula och Tom Cruises fjollige Lestat, till de uslaste vampyrerna någonsin. Och som vampyrfilm betraktat är Twilight (släpps på dvd imorgon) inte direkt skållhet.

Men femtio miljoner fjortisar kan inte ha fel: filmen är kalasbra. Som trängtande tonårskärleksfilm med lite splatter som krydda helt fenomenal.

Bella (tjurigt spelad av Kristen Stewart från Finchers Panic Room) och den nästan komiskt lidande Robert Pattinson som Edward Cuillen känns piggt castade. Deras första möten och den obönhörligt långa förälskelsefasen i början av filmen är roligast: filmen levererar på tio minuter fler flackande blickar, avhuggna meningar, pinsamma möten i korridorerna och avig tonårskalvighet än Beverly Hills 90210 gjorde på tio säsonger.

Catherine Hardwicke, som gjort tonårsfilm förut i kritikerrosade indiedramat Thirteen, fick desto mer smisk nu för den här typen av regi – »as helmed by Hardwicke, the actors’ early, awkward interactions feel particularly forced«, klagade Variety – men jag tycker det funkar alldeles perfekt. Liksom de femhundra emolåtarna på soundtracket, eller den galna roterande kameran i filmens allra mest känsliga scen.

Nope, har inte läst böckerna. På mitt bibliotek har de strykande åtgång, att med jämna mellanrum köpa in nya färska ex och ställa ut på hyllan är som att skotta snö in i en masugn. Det är ju en så simpel men effektiv idé: skitsnygg mystisk kille, både farlig och tragisk, en förälskelse som är både omöjlig och livsfarlig. Och filmen känns som en av de mest fulländade kärleksfilmerna jag sett. Den trettonåriga tonårstjejen inom mig jublar och peppar på – nej, trängtar efter – andra delen New Moon – bara lite drygt ett halvår kvar!

[2009-04-28 22:00]
Philip

Håller med fullständigt – och då har du inte ens nämnt den fantastiska Pacific Northwest-miljön! Regn, regn och åter regn. Så ska det se ut i en bra tonårsfilm.

[2009-04-28 22:03]
Per

Just det ja! Otroligt stämningsfullt och snyggt.

[2009-04-28 23:09]
Henke

Jag tycker också att Twilight är helt OK! Det var minst sagt en överraskning när jag insåg att den inte sög helt och hållet. Den första timmen var till och med underhållande.

För mig kommer dock Kristen Stewart alltid var ”tjejen som Alexander Supertramp _inte_ knullade”.

[2009-04-28 23:22]
Rebecca

Hear, hear! Jag har skam till sägandes precis sträckläst alla (de rätt mediokra) böckerna men det var inte förrän jag såg filmen som jag FATTADE. Åh, så bra.

[2009-04-29 06:00]
Martin

Appropå Kristen Stewart (som faktiskt är en rätt vass up and coming-skådis i mina ögon): Vet någon om Superbad-regissören Greg Mottolas Adventureland kommer till Sverige? Såg den precis på bio i USA och rekommenderar den starkt. När jag söker på www efter svensk premiär får jag dock tyvärr inga träffar. Känns lite märkligt.

[2009-04-29 10:14]
Daniel

Denna sida har verkligen sjunkit som en sten i mina ögon. Inget ont om texten ovan eller någon annan text som sådan på sidan men för inte så länge sedan så var detta mitt absoluta favoritkanal när det kom till att läsa tips om nya serier och analyser av tv. Nu uppdateras sidan allt mer sällan och när det väl händer så får man ofta konstatera att det inte handlar om tv utan är ännu en text om film – ett medium som jag naturligtvis också älskar men som inte direkt får ont om utrymme på annan plats. Saknar verkligen en initierat skriven tv-blogg på svenska som uppdateras ofta.

[2009-04-29 14:41]
Klas

Daniel: word.

[2009-04-29 16:55]
Anna

Word har som vanligt helt rätt, maken till trista vampyrer får man leta efter.

[2009-04-29 17:24]
Jonas

Japp för mycket film här numera (även om jag också blev lite positivt överraskad av Twilight).

[2009-04-29 19:12]
Kjell

Daniel: Du har helt rätt, men det är högst tillfälligt. Det jobbas i kulisserna på ett par omgörningar av WS som kommer att lyfta sidan igen, på flera sätt! Snart, snart…

[2009-04-29 21:46]
Per

Klas, Anna, Jonas: Jag ber om ursäkt! Jag låter texten ligga kvällen ut, sen raderar jag den. Ledsen att jag slösade bort 60 sekunder av era liv.

[2009-04-29 21:57]
Daniel

Var nu inte så melodramatisk Per. Det är väl ingen här som har klagat på din text? Handlar bara om att det är lite tråkigt att det inte handlar så mycket om tv längre. Nu har ju dock Kjell sagt att det ska bli ändring på det och då är allt frid och fröjd igen. För min del får här gärna fortsätta stå mycket om film så länge inte tv-bevakningen utgår.

[2009-04-29 22:22]
Per

Melodramatisk är mitt middle name! Tack, vad snällt att jag får fortsätta. :)

[2009-04-29 22:36]
Daniel

Snälla nån, vad känslig du var då. Är väl kanske inte så konstigt att om man är tv-serienörd så tycker man att det är lite tråkigt om Sveriges överlägset bästa sida inom området knappt skriver något om tv längre. Att synpunkten råkade hamna under just din text var helt enkelt för att det var den senast införda texten på sidan.

[2009-04-29 23:43]
Anton

Nä, tack som tusan för att det blivit ordning på filmbevakningen igen säger jag! Visst är det tråkigt när det skrivs sällan, men i ”senaste”-spalten här bredvid är det ändå klart övervägande teveposter. Eller hur! Som rejäl filmfantast, som hängt med här sen sajten startade (och det var klart mer film än teve, om jag minns rätt, vilket jag för all del kanske inte gör), njuter jag i stora drag över att inte BARA serveras spoilers man inte ens hinner värja sig mot, om rollfigurer som just dött i nån serie man råkar följa på SVENSK teve, ett par säsonger efter. Ibland känns det som om allt är meningslöst om man inte ser alla serier, med en gång så fort de sänts over there. Överdrivet, visst, men det är sannerligen även gnället om att det ”för mycket film” här!
:)
Heja Per! Heja alla!

[2009-04-30 00:23]
Brando

Når den alltså John Hughes-höjder?

[2009-04-30 01:05]
Henke

@Martin. Jag tror inte någon svensk biopremiär för Adventureland är planerad. Eller något datum finns inte iaf. Jag är otroligt sugen på att se den, så det är lite synd. Får nog vänta på den amerikanska dvdreleasen.

Såg att nya Seth Rogen-rullen Observe and Report dröjer till september innan den går upp här. Jävligt synd för den vill jag väldigt gärna se. NU!

[2009-04-30 10:46]
Sara

Roligt att fler fastnar för Twilight, jag känner mig som en fjortis-wannabe. Böckerna är jag i slukarfas av just nu och filmen reser sig under andra chansen man ger den. Första gången var jag mest besvärad av de ”intima” scenerna när Edward ska visa sitt sanna jag. Men bortsett från dessa är den inte så tokig. Castingen är bra av de tre kärnkaraktärerna Bella, Edward och Jacob (ser fram emot att se honom i New Moon). Kanske inte John Hughes-klass, men det är bara att inse: Den har inte mig som målgrupp. När jag först såg JH√Ǭ¥s filmer var jag målgruppen. Bella är dessutom lite för mycket 17-åring för min smak, då trivs jag bättre i Veronica Mars sällskap. En 28-åring förpackad i en 17-årings kropp;-)

[2009-04-30 12:57]
Peter

WS får behandla film hur mycket som helst för min del.

[2009-04-30 13:31]
Anna

Ni får skriva om vilka filmer ni vill hur ni vill, själv är jag bara allergisk mot Stephenie Meyers karaktärer. Tack vet jag gamle Dracula. Men så är jag väl bakåtsträvare.

[2009-05-05 14:05]
Pontus Olin

Vanligtvis hör man ju mest om vuxna som utger sig för att vara tonårsflickor på internet. Här verkar det vara tvärtom. ;-)

Angående Twilight har jag bara en sak att säga: vampyrer som *glittrar* i solen! Argumentation fullbordad. Tack för ordet.

[2009-05-07 15:06]
Per

Meh! Jag tyckte glittret var fett grymt! ;)

[2009-05-09 16:03]
Sibilisibili

Vad gäller Twilight har jag sagt mitt här:
http://www.filmtipset.se/recension/17985/om-jag-kunde-dromma-2008.html
Borde läst igenom texten ett par gånger till, men märker i alla fall att jag mest hoppat på filmens vampyrskildring, och som Per skriver är det knappast filmens starkaste kort. Å andra sidan håller jag inte med om att den engagerar på något annat plan heller. Alla karaktärer gör sig helt omöjliga att sympatisera med, varenda rörelse som tagen ur klichéernas synonymbok… Jag inser att jag vuxit ifrån målgruppsåldern, men jag kan svära på att jag hade tyckt precis lika illa om den då. Lite sämre, till och med, bara för att vara obstinat.

Vad gäller tevebloggandet: Jag håller med om att jag också skulle vilja se lite mer om det. Ingen serie jag blivit tipsad om på Weird Science har någonsin gjort mig besviken (Med undantaget Green Wing), så ur den synpunkten saknas det. Vidare har WS ofta lyckats ha intressanta ingångar till de mest infantila saker, så att även en vardagstext varit angelägen. Å andra sidan är det precis mitt problem nu; Jag måste läsa texterna när de väl kommer ut. Som nu senast om House. Samtidigt har jag inte sett ett avsnitt av House, helt enkelt för att jag har mindre tid för sådant som kräver det än tidigare. Så jag blir kluven i mitt läsande. Visst kan jag hoppa över sådant som definitivt spoilar (Lost ligger fortfarande och väntar på mig), men å andra sidan blir det inte så mycket kvar att läsa. Förutom det om film, då. Vilka problem man lider av…

[2009-05-12 13:00]
Rebecca

Spot on!
Fruktansvärt träffande recension. Det här är en av de bästa tonårskärleksskildringar jag sett och min inre trettonåring jublar också. Fasen, jag har redan sett den två gånger och beställt böckerna!!
Ett halvår till nästa film, sa du?

[2009-09-21 19:28]
Weird Science » Day of the Direkt till dvd

[…] att huvudpersonen var så otroligt löjlig. Han spelas av en Michael Welch som tydligen var med i Twilight (wot?) och – vilket faktiskt var lite förmildrande – enligt Wikipedia »is featured in […]