Weird Science
Larry David fortfarande överlägsen neurotiker

2009-06-18  

Kanske är smekmånaden inte riktigt över än – det är svårt att säga, Conan bjuder fortfarande på dagliga överraskningar – men visst börjar det vara dags att utvärdera de första veckorna av nya Tonight Show?

Som en gammal devot Conan-anhängare (jag har följt med honom sedan tonåren) måste jag säga att flytten till Los Angeles har gjort susen för showen. Efter att ha sett första avsnittet skrev jag i ett omdöme att vi har fått en ny, uppimpad Conan och den känslan består: en snärtigare studio, dyrare kostym, cameogäster från Hollywoods a-lista och framför allt riktigt, riktigt bra huvudgäster.

Tre av dem har lyst klarare än de andra de här första två veckorna: David Duchovny, som med fenomenal tajming tryckte ner Conans alla försök att kliva upp en pinne på talkshowstegen, Norm MacDonald, som bjöd på en subtil och underbart flippad intervju som någon borde plocka isär bit för bit (för jag begrep aldrig vad som hände, bara att det var väldigt roligt) och inte minst, Larry David – som lyckades vara fullständigt in character. I en högst tio minuter lång intervju gav han en hel dramaturgisk båge som skulle platsa direkt i Seinfeld eller Curb Your Enthusiasm. Först lite oroligt fingrande på sofftyget, sedan en historia om varför han skilt sig från sin fru (hon gillar inte när han använder tandtråd: »she caught me mid-floss!«), däremellan lite promotion för nya filmen, och så någonstans i mitten en entusiastisk kommentar om kvaliteten i sofftyget.

Larry David är aktuell i Woody Allens kommande film Whatever Works (som Allen skrev manus till redan på sjuttiotalet). Man tycker att David föddes till att göra en Allenfilm, men tanken på dem två tillsammans är ändå lite unheimlich: det är ungefär som när unga och gamla Spock möts i senaste Star Trek-filmen.

The Tonight Show With Conan O’Brien flåsar Letterman i nacken och det är ett tajt race vad gäller tittarsiffror just nu. För en nordisk publik, som antingen laddar ner eller kollar ett par dagar senare blir å andra sidan de siffrorna ganska abstrakta. Talkshowracet kan väl snarare jämföras med att hålla på olika lag i sport?

Jag vet i alla fall vem jag håller på.

[2009-06-18 00:38]
Jonas

Jag kanske får ta och se om David Duchovny-intervjun för mitt intryck av den var inte alls bra. Duchovny drog några kassa ”opassande” skämt och sippade på sitt vatten, mycket mer tyckte jag inte att det var. Men får väl se om jag ser nått av den där tajmingen du pratar om vid omtitt.

Annars håller jag helt med. Conan har varit fantastisk sen han kom till LA och Norm McDonald var grym, även om man inte riktigt fattade vad som hände. Jag skulle dock vilja lyfta fram Tom Hanks, han var verkligen en grym gäst!

Kul att Andy Richter har använts lite mer nu också, som i den underbara sketchen när Andy och Conan paddlar kanot i the LA river.

[2009-06-18 00:59]
Brando

Kan man hålla på bägge? Älskar Conan men sviker aldrig Letterman.
Mycket riktigt en underbar LD-intervju, och Norm måste vara en av tidernas bästa talk show-gäster. Minns en gammal Courtney Thorne-Smith-intervju hos Conan när Norm satt bredvid och flikade in charmigt hånfulla oneliners. Eller när han hade fått sparken från SNL och utkämpade regelbundna on air-battles mot NBC hos Letterman (som förstås, som den NBC-hatare han är, backade upp Norm helhjärtat). Goda tider.

[2009-06-18 08:58]
Martin

Jag skulle faktiskt också vilja lyfta fram Jimmy Fallon som en vass dark horse. Efter en mycket fumlig start tycker jag faktiskt att hans Late Night-program har blivit riktigt bra. Metarealityserien i programmet, 7th Floor West, bara för att ta ett exempel, är genialisk.

[2009-06-18 11:03]
Kjell

Conan själv var bättre vecka 1 än vecka 2, och Duchovny, alltså… din tolkning är intressant, men jag kände mig djupt bedrövad. Det var riktigt pinsamt när Conan övertydligt förhindrade David att delta i samtalen under resten av showen.

Men Norm och Larry var såå roliga, och jag älskar att se Conan själv bryta ihop över deras off-guard-skämt.

Allra mest har jag skrattat åt Twitter Tracker Guy, när han börjar waila över jinglemusiken och Conan tappar masken varje gång.

[2009-06-18 11:52]
Burgus

Jag tycker att Max används alldeles för lite. Annars var jag mest besviken på Will Arnetts besök. Att dom körde rösten/Law and Order grejen en gång till var bara tröttsamt. Conan har dock börjat komma igång nu.

Jimmy Fallon har lyft sig. Men sen börjar han småflina sig igenom sketcher och gäster, precis som i SNL.. Då stänger jag av. För det driver mig till vansinne.

Någon sett Artie Lange hos Joe Buck ? Moralpanik USA. Väldigt underhållande. Aldrig sett något liknande. Extra matrialet när det verkligen är riktigt dålig stämning.

[2009-06-18 14:06]
Hasse

Fortfarande inga nyheter angående om någon svensk kanal skall plocka upp Conan?

[2009-06-18 23:52]
eff

Kan bara instämma med tidigare talare. Will Arnett-besöket var verkligen skittråkigt. Norm McDonald är fantastisk, etc. Jag tycker verkligen att showen har lyfts några pinnhål, samtidigt är det kul att samma amatörtaffliga sketcher och sånt fortfarande finns kvar.

Norm hos Conan med Thorne-Smith (”do something with that, you freak”) finns här: http://www.youtube.com/watch?v=pqeqsBQ0wq0

[2009-06-19 01:39]
Martin

Joe Bucks första program var helt värdelöst, fram till det att Artie Lange dök upp. Han körde över den tråkmånsen!

[2009-06-19 23:59]
Andreas

måste man ratta in nbc för att se conan eller kommer conan komma till sverige igen?

[2009-06-20 00:00]
Andreas

oj, såg hasses inlägg.

[2009-06-20 01:27]
Thomas Renhult

Larry och Norm fick Conan att skratta på riktigt. Annars tycker jag det är rätt uppenbart att han gör det tillgjort. Skratten upphör så snabbt.

[2009-06-20 14:27]
Bengt

Tom Cruise-vaxdockan är så jävla grym

[2009-06-26 02:57]
Peter

Vi får förstås inte glömma att David redan förekommit i Allen, i Radio Days som vresig granne. Men visst, jag håller med – kombon gör en lite orolig för rumtidskontinuiteten.

[2009-08-17 10:52]
Thomas

Enligt Metro idag ska inte femman eller nian visa Conan. Varför fick man dock inte svar på.

[2009-09-13 14:37]
r

Har bara tittat sporadiskt på ”Curb your enthusiasm” men efter att ha plöjt alla seinfeld för femte gången såg jag det som min plikt att ta tjuren vid hornen och har nu börjat plöja ALLA Curb.. från början.
Första halvan av första säsongen tänkte jag att det inte skulle hålla, och att det var byggt enligt principen ”larry fuckar upp en gång per avslutat avsnitt” – men sen när det blev de här plottlinjerna som drog ut över flera avsnitt och hela säsonger så började jag fastna. Ska bli kul att se seinfeldåterföreningen – har dom avsnitten börjat än?

[2009-09-13 16:54]
Kjell

Inte börjat än, men kolla specialen så länge, som sändes för nån vecka sen, fantastiskt underhållande! Underbart att se hela Seinfeldgänget, bakom kamerorna, skratta åt varandras hilariousness.