Weird Science
39 dagar kvar innan mänskligheten utplånas

2009-06-23  

Just det här var väl inte så begåvat: när ABC:s nya science fiction-miniserie Impact ska illustrera hur Jorden drabbas av fysiska anomalier efter att en brun dvärg kraschat in i månen, och visar hur människor i Paris plötsligt lättar från marken, så låter man den första fransyskan som zoomas in bära basker och röd kofta, rödvitrandig tröja och kapribyxor – samtidigt som den hollywoodska miniseriedramatiska soundtrackmusiken förgylls av ett syntetiserat musettedragspel…

Och här finns en väldig massa annan skit också. Könsstereotypa snyftplottar, vetenskapligt debil dialog, en genant inflikad religion-kontra-forskning-story och miniseriedramaturgi på låg nivå.

Men också sånt jag älskar förbehållslöst i en så här serie. Som könsstereotypa snyftplottar, vetenskapligt debil dialog, en genant inflikad religion-kontra-forskning-story och allmän miniseriedramaturgi på högsta lågnivå.

Och den ser jäkligt bra ut. Meteorregnet i börjar som döljer en smygande brun dvärg med dubbla Jordens tyngd är läckert. Krocken är cool. Och månbitarna som sedan träffar Jorden är också ett nöje.

En och en halv timme skit kvar… och en och en halv timme av härligt gammaldags miniserieguld och maffiga datoranimerade magnetchocker som i jämförelse får Lost-öns magnetism att framstå som ett högstadieexperiment.

[2009-06-23 15:55]
soffpotät

Hur ska ABC ha det egentligen? För några veckor sedan meddelade de ju att vi har över 90 år kvar? http://en.wikipedia.org/wiki/Earth_2100

[2009-06-23 18:21]
Micke

Klart det är stereotyper om fransmän, det är ju en tyskproducerad serie!

Rätt OK mini-serie om man stänger av hjärnan. De svävande människorna var dock inte lika roliga som jordbävningen som jagade ett tåg i NBC’s jordbävningskatastrofminiserie (puh) ”10.5” häromåret.

[2009-06-24 00:57]
Anna-Karin

Allvarligt. Jag tyckte det här var den värsta smörja. Hade svårt att hålla koncentrationen medan jag väntade på nästa grafbild av månens omloppsbana. Det var inte ens charmigt.

[2009-06-24 08:45]
Kjell

Joooodå, det är oldschoolminiseriecharmigt. Del 2 var ännu ”bättre”.

[2009-06-24 12:58]
soffpotät

Kjell – det här behöver du nog utveckla lite! Vad är det som gör ett puckat innehåll i en miniserie ”charmigt” medan du troligen skulle avfärda samma innehåll i en pilot följd av en kort förstasäsong?

Är det bara formatnostalgi? Finns det något speciellt i energin skaparna tar sig an ett miniserieprojekt med? Eller är det den befriande insikten i att idiotin är över på en helg och inte tänker behöva plåga dig i månader framåt?

Jag har själv svårt att förklara varför jag gärna tittar på fyra avsnitt i rad av en halvdålig serie men känner motstånd inför att ta mig an en (förväntat) bra långfilm.