Weird Science
Tevehöstens nyord: Noir-otisk!

2009-09-18  

Schwartzman, Danson och Galifianakis i Bored To DeathEn HBO-dramedy med Jason Schwartzman som Raymond Chandler-skadad privatdeckare utan kvalifikationer, och med Zach Galifianakis och Ted Danson i biroller? Sedan HBO smög ut den första Bored To Death-trailern i våras har det känts som höstens mest lovande tevekoncept. Ett par preair-avsnitt har läckt ut inför premiären i helgen, och Bored To Death ser ut som… något utöver det vanliga.

Schwartzman spelar författaren Jonathan Ames, ett stilgreppsligt alter ego till den verklige författaren Jonathan Ames, som har skapat¬†Bored To Death. Schwarzmans fiktiva Ames pendlar mellan neurotisk och totalt verklighetsfrånvänd. Framför allt är han impulsiv, vilket blir tydligt redan i pilotavsnittets öppningsscen, när hans flickvän flyttar ut ur deras gemensamma lägenhet. Jonathan reagear genom att, efter att ha hittat en tummad Raymond Chandler-pocket i flyttstöket, annonsera ut sina tjänster som privatdetektiv på Craigslist.

Det sker knappt fem minuter in i pilotavsnittet och rent dramaturgiskt är det förbryllande. Borde inte en teveseries grundläggande premiss etableras mer omsorgsfullt än så?

Det är inte det enda i Bored To Death som bryter mot hur man är van vid att tevedrama ska fungera. Känslan är snarare¬†amerikansk indiefilm ‚àí och inte bara för att Jason Schwartzman är i bild hela tiden. Serien har en vagt absurdistisk kvalitet, som förstärks av glappet mellan det skruvade, ofta väldigt roliga, manuset och de dramatiska film noir-maneren i foto och musiksättning.

Bitvis blir kontrasten för övertydligt uttänkt, men ju mer man lär känna karaktären Jonathan Ames ser man logiken. Bored To Death är liksom filtrerad genom hans sinnestillstånd: nerrökt, ständigt salongsberusad och med den litterärt överdoserade drömmarens oskarpa gränser mellan verklighet och fiktion.

Dialogen i serien är dessutom strålande, särskilt i samspelet mellan Schwartzman och de två bärande birollsskådespelarna.

Jason Scwartzman och Ted Danson, Bored To DeathTed Danson är helt makalös som den excentriske magasinsredaktören George. Han är en nästan Denny Cranesk uppenbarelse: välskräddad pondus på ytan och totalt, regregerat vansinne så fort han öppnar munnen. Relationen mellan George och Jonathan är ett slags märkligt mentorskapsförhållande, som mest verkar gå ut på att den yngre av dem bistår den äldre med gräs och hjälper honom ur bisarra knipor ‚àí som när George får en enorm herpesblåsa på läppen timmarna innan en viktig middag, och ringer in Jonathan som får slå honom på käften för att maskera blåsan som fläskläpp.

Jonathans andre anförvant är Zach Galifianakis som den hunsade serietecknaren Ray. I en underbar scen i väntrummet hos tarmhygienisten (av alla ställen) berättar han att han har lovat sin flickvän att börja äta hälsosamt men att han tänker fortsätta att äta »som en amerikan«, i smyg. Han protesterar mot Jonathans verklighetsfrånvända upptåg med ungefär samma besvärade uppgivenhet.

Anslaget i Bored To Death är så tillskruvat att det är upplagt för en viss ojämnhet. Upplösningen på Jonathans första deckarfall är mer överansträngd 90-talsdeckare med Tarantino-komplex än smart noir-pastisch.¬†Men Bored To Death överlever det magplasket, och fallet som Jonathan tar sig an i avsnitt två är oändligt mycket snyggare utfört, med Kristen Wiig som njutbart neurotisk kund och en antiklimaktisk upplösning helt i linje med Jonathans totala oduglighet som detektiv.

Så verkar Bored To Death inte alls vara den dramedy-deckare den marknadsförs som, utan en excentrisk karaktärskomedi med vimsigt välskriven dialog, sällsynt skådespelarkemi och egensinnig deadpanhumor.

[2009-09-18 03:36]
Pundaren

Frestelserna för att sätta tänderna i denna nya tv-serie är för många, för färgsprakande och för förföriska. HBO, Ted Danson, Zach Galifianakis… Bara att rabbla upp dem får mig att tappa fattningen totalt och med värme tänka på den perfekta och optimala julklappen.

Jag gillar förresten det faktum att du erkänner att du laddar ner. Din text får en helt annan tyngd, det känns mer äkta på något sätt och jag kan inget annat än att applådera. Om ändå fler kulturjournalister vågade ta ställning och erkänna sina virtuella brister. Ingen hade brytt sig och alla hade kännt igen sig.

[2009-09-18 04:08]
Richard

Jag älskade verkligen varje sekund av det första preair avsnittet. Framförallt Schwartzmans Seinfeldska distans i skådespeleriet och den extremt torra humorn. Hoppas innerligt att den hittar publiken bakom Park Slope-hipsterna.

[2009-09-18 11:16]
ellen

OT, men nya The Office-avsnittet är så enormt roligt.

[2009-09-18 17:20]
UDP

Men nya ”It’s Always Sunny In Philadelphia” är ännu roligare.

[2009-09-18 17:20]
UDP

Än The Office alltså.

[2009-09-18 19:22]
ellroy

What, har It’s Always Sunny In Philadelphia S05 redan börjat?
Börjar leta…

[2009-09-18 22:21]
David

Tyckte nya Philadelphia gick lite på tomgång, förutom då alla scener med briljante Charlie Day, men den avslutande poolscenen var en höjdare. Det är sällan man som i avslutningen får se vad som faktiskt håller gänget samman.

[2009-09-19 06:40]
Richard

The Office är sedan förra säsongen den givna trillingnöten bland komediserierna. Varje avsnitt är knäckande bra.

[2009-09-19 09:54]
Kjell

Ursäkta en liten uppstädning i kommentarerna. Vi har en inofficiell kommentartrådspolicy ang. fildelningsdiskussioner som jag helst inte vill göra officiell. Och den som vill se amerikansk tv kan trots allt använda sig av en mängd olika metoder som (ännu…) inte är olagliga.

[2009-09-19 12:44]
ellen

Ok Kjell. Förstår då en, som jag uppfattade det,märklig tystnad kring nya Dxtr. Skulle vara intressant att veta hur man gör för att hålla sig till denna policy, även om denna förklaring är skriven i kod. För visst är exempelvis Dex värd att diskutera?

[2009-09-19 13:08]
Kjell

”Policyn” i fråga gäller endast fildelningsdiskussion i kommentartrådar, och beror mest på att vi inte har tid och ork att fundera över när det blir fel eller inte… Pre-airen på Dexter har jag sett, och skrivit om för en tidning med lång pressläggning. När jag skrivit grejer för tidningar kan jag inte gärna publicera samma text här, innan publicering. Och jag har inte RIKTIGT energin att skriva två helt olika texter om ett och samma avsnitt på en och samma gång.

Det är fritt fram för andra WS-skribenter att skriva om Dex närhelst andan faller på. Eller så gör jag det själv närmare premiären nästa söndag. Förra året skrev jag f.ö. lite väl tidigt om just Dex-pre-airen, och det var inte helt lyckat.

[2009-09-19 13:23]
Legal

Då är jag lite nyfiken på hur man kan se amerikansk tv lagligt.

För om det nu är lagligt bör det väl vara ok för er att tipsa om hur.

[2009-09-19 13:54]
Kjell

Det finns så många sätt, ”Legal”. Det vanligaste är väl streaming, och där finns det åter mängder med (legala) sätt att få även regionlåst webb-tv att fungera, från att lägga in scripts i en pc till vpn-lösningar, och där finns det återigen mängder med varianter… Eller så använder folk regionsfria streamingsajter, finns hundratals… En just nu väldigt populär är watchxonline.com. Här på WS har jag tidigare skrivit om underbara Aznv.tv. Det har också blivit vanligt i Sverige att folk sätter upp amerikanska itunes-konton i stället för (eller vid sidan av) svenska.

Men, som sagt, vi undviker numera att blanda upp det film- och tv-kulturella innehållet på WS med distributionsfrågan. Ingen av oss skribenter här har orken eller lusten att börja skriva om den tekniska biten, när det gäller scripts och vpn, t ex, eller avhandla streamingsajter journalistiskt. Där är Google bättre…

Och därmed är denna diskussion avslutad.

[2009-09-19 14:46]
ellen

Gillade du den förresten? Pre-airen, alltså.

[2009-09-19 15:00]
Kjell

Det var ju en betydligt bättre upptakt på Dex nu än förra säsongen. Lithgow har väl inte varit så läskig sen Cains många ansikten. Men jag vet inte vad jag ska tycka om Dex som nattvakande pappa till en baby. Tröttheten blev lite löjlig. Men att han genast började anförtro sig till babyn under nattvankandet bådar gott…

[2009-09-20 02:48]
ellen

Håller med. Det var roligt när han somnade och blev väckt av polisen. De skulle bara veta.
Nu begriper jag. Tack.

[2009-09-20 21:41]
JensU

Jag inser att detta inlägg kanske inte tas in men jag kan inte låta bli.
När ni nu har den här beramade ”policyn”, varför i hela friden publicerar ni då texter där skribenten helt öppet talar om att han tittar på pre-airs, därigenom uppmuntrande till just den typ av diskussion (om distribution och legalitet) som ni sedan inte tillåter???
Det enda rimliga hade väl varit att vänta ett par dagar med publiceringen av denna text.

[2009-09-20 22:09]
Pious

Vad tycker skribenterna här på WS om Mannen under trappan?

[2009-09-21 09:39]
Kjell

Jens, bra synpunkt. Men det är också därför vår policy är ”inofficiell”. Vi har försökt betraktat detta som en ”icke-fråga”, och vill fortsätta med det utan att behöva införa en officiell policy och därmed också behöva tänka igenom alltihop så förbaskat…

Så, nu stänger vi den här frågelådan igen!