Weird Science
Nedladdning är för losers

2009-11-02  

Pirat_kille_1Vi har alla hånskrattat åt den töntiga »You wouldn’t steal a car!«-piratvarningen, där en hotfull mansröst läxar upp oss till ylande elgitarrer samtidigt som en tjej försöker ladda ner en film från en torrentsajt (som tydligen heter FEATURE FILMS,¬† och som praktiskt nog har en enorm cancel-knapp som tjejen till slut klickar på).

Den här snutten parodierades lysande i ett avsnitt av The IT Crowd – se den här. (Efter den parodin kan man inte längre ta piratvarningar på allvar, i stället kommer man osökt att tänka på en snubbe som bajsar i en polishjälm.)

Men nu slår filmindustrin tillbaka.

Nya piratvarningen från Fox, som exempelvis ligger före X-Men Origins: Wolverine på dvd (nej, hyr den ipirat_asgarvnte) är lite annorlunda upplagd. Borta är hotet och tordönsstämman, här satsar man mer på livsstilsreklam.

Ensam i ett grått klaustrofobiskt rum sitter en gråklädd kille vid ett grått skrivbord och laddar ner film. Men det går segt, tickar framåt i snigelfart. Killen blir stressad.

Samtidigt på en annan plats sitter ett gäng ungdomar tillsammans i ett vardagsrum med mysig soffa och ostbricka. Allt är grällt, som om man hyrt in set designern från Friends och tvingat i honom LSD.

Gänget ser en oerhört spännande och rolig film – som verkar bestå av korta, slumpmässiga klipp ur Dodgeball, Independence Day och Die Hard 4 – på den stora platteven, de¬† skrattar och nojsar och är måttlöst spralliga och peppade. Troligen är detta, att samlas hela gänget och se en film tillsammans, det utan konkurrens absolut största och roligaste som någonsin hänt i deras liv, eller också har de just tagit tre kilo amfetamin var. (Eller både och.)

Speakerröst: »They bought it – he’s gonna steal it. They’re watching it – he’s waiting for it.«pirat_kille_download

Klipp tillbaks till den ensamma killen som är kvar vid sin dator och blir mer och mer frustrerad ända tills en gigantisk dialogruta skriker »FILE CORRUPTED – ABORTING DOWNLOAD« och killen bryter ihop.

»They’re getting the experience of a real dvd – he’s just not getting it!«

Exakt samtidigt får vardagsrumsgänget en kollektiv orgasm av lycklig vänskap och maxad underhållning. Bruce Willis slänger ur sig en oneliner på teven, en av killarna kastar huvudet bakåt i ett lyckligt asgarv, och sen avrundar hans polare med en klockren hi-five.

»Get with it!«

pirat_hifiveJag tycker att det på ett sätt är trevligt att man skrotar skrämseltaktiken och i stället påpekar hur trevligt det är att umgås och dela en filmupplevelse. Vem kan inte relatera till den jobbiga känslan att sitta och glo på en dator som trilskas? Och vem vill inte spendera quality time med sina vänner i en mysig soffa?

Att sen den ensamma killen, med vagt geekigt utseende, ser hundra gånger roligare ut än det helt igenom vidriga gänget i vardagsrummet – och att målgruppen för reklamfilmen troligen hellre skulle snacka zombiefilm med honom än att bli mobbad av soffgänget –hade Fox nog inte tagit i beräkningen.

[2009-11-02 01:20]
Mattias S

Allra mest tycker jag det här verkligen visar att dom inte fattat ett skit.
Det tar mig vaddå, 3 minuter att ladda hem en film månader innan jag kan hyra eller köpa den här i Sverige. Och jag föredrar att se engelsktalade filmer med engelsk text, dels för min egen skull och dels för att jag ofta ser filmer i sällskap av personer som inte kan svenska eller har dålig svenska och därför helst vill ha engelsk text också.
Många filmer kan man inte köpa på dvd med både svensk och engelsk text.
Men det är en bisak.
Men att dom på allvar tror att man får vänta längre tid för att man laddar ner och att det är vanligt med korrupta filer.
Visst händer det, men det händer oftare att jag hyft dvd-filmer som inte gått att se på pga repor eller annan skit.
Då måste man ibland vänta tills nästa idag, med nedladdning är det bara att ladda hem en ny, vilket tar kanske 10 minuter eftersom man vill vara säker på att få en bra version.
Jag tycker faktiskt det är tragiskt att personer med så mycket makt, pengar och resurser har så absurd verklighetsuppfattning…

[2009-11-02 02:00]
r

Ja det blir ju lite fel den där antipirat-grejen, eftersom tillgänglighet är en av anledningarna till att folk laddar ner tv och film.

[2009-11-02 03:50]
Per B

Det är briljant hur du får ett roligt blogginlägg ur en antipiratvarning. Kredd!

Och jag kommer inte hyra Wolverine. Såg den på bio. Skämdes. Hur kunde den bli så dålig? Jag förstår ingenting.

[2009-11-02 07:55]
eff

High Five-bilden är sjukt underbar. Lite ”Windows 7 Launch Party” över’n.

[2009-11-02 08:40]
Daniel Wijk

eff: Aaah, nu vet vi var dom fick denna dåliga idén ifrån! :-D

[2009-11-02 10:12]
Henrik

Det är oxå fantastiskt roligt att dessa antipiratfilmer bara ligger på hyr- och köpdvd, som folk då faktiskt har betalat för att se.
Man missar liksom målgruppen lite.

Min största oplockade fjäder med filmbolagen är deras sätt att bemöta importörerna. Att raida videobutiker med hjälp av polis bara för att de säljer amerikanska filmer, som de gjorde för några år sedan, visar ju vems sida de står på. Och inte är det konsumentens sida.

[2009-11-02 11:30]
Harald

Håller fullständigt med Mattias S i hans analys. Hyrfilm är ett otroligt otyg. Naiv som jag är hyr jag ändå rätt ofta film, eftersom jag är för lat för att hålla på och mecka med att få vettig text på nedladdad film och jag ändå måste gå till videobutiken för att köpa läsk och chips.
En av fem filmer är helt problemfri. En av fem filmer är helt omöjlig att spela upp på grund av för allvarliga repor eller andra fel på mediat.
Tre av fem filmer måste du ta ut och tvätta bort smuts och ollningsmärken från lässidan innan du kan se vidare. (Gissa om du får se om piratförbudsfilmen om du sätter i dem igen?)
När jag tänkte jag skulle se Valiant så var det hart när omöjligt att få engelskt ljudspår och den enda textremsa som visades (oavsett vad jag valde) var på norska.

Det är ”the experience of a real dvd”…

[2009-11-02 11:42]
Ron Obvious

Så sant. Varje gång jag avnjuter en lagligt inköpt DVD-box, och tvingas byta skiva, skickar jag en skopa hat till den som stjäl min tid med dessa eviga icke-förbispolbara piratvarningar och funderar över mina alternativ.

[2009-11-02 12:24]
mxm

”Allt är grällt, som om man hyrt in set designern från Friends och tvingat i honom LSD.”

”…eller också har de just tagit tre kilo amfetamin var.”

regel nummer 1 för drogreferenser: gör inga om du inte själv tagit drogerna ifråga, för det blir bara fel.

[2009-11-02 12:30]
Steve

Var kan man se detta fantastiska klipp? Verkar hejdlöst kul! Och nej, jag tänker inte hyra nåt för att få se det (även om klippet verkar mer värt än wolverine origins).

[2009-11-02 12:41]
Per

mxm: Ajaj, du har blottat mina extremt blygsamma drogerfarenheter. Pinsamt! Blir inte allting lite drömskt och färgglatt när man tagit LSD? Och blir man inte pigg och stissig av amfetamin? Det har jag hört.

[2009-11-02 12:41]
LisaFW

Jag vill bara tillägga att osten och kexen på brickan ser ut som de inhandlats i videobutik som filmen.

[2009-11-02 12:50]
Per

Steve: Sorry, har tyvärr inte hittat klippet på the internet.

[2009-11-02 12:53]
monki

Internet och nedladdning åt nördarna.
TV och DVD åt töntarna.

Jag tycker att vi befäster den uppdelningen!

[2009-11-02 12:57]
monki

Per: Hade de tagit LSD skulle de kolla på skärmsläckare…

[2009-11-02 13:16]
Flemming Hummer

Håller med ovan om piratvarningar på köpefilm. Att dom jävlas med en när man köper grejerna är för jävligt, det får en att känna sig som en sucker. Man borde verkligen anstränga sig för att ge folk som köper extra förmåner istället.

[2009-11-02 13:44]
Kjell

mxm: Regel nr 2 när det gäller drogreferenser, mästra inte med undermeningen att du minsann själv tagit droger, det blir bara fel…

[2009-11-02 13:47]
Kjell

Henrik: Är det sant, har de raidat USA-dvd-importörer? När då, baserat på vad, och hur gick det (sen)?

[2009-11-02 14:09]
mxm

ja, tänk om någon som visste vad han pratade om påpekade att någon annan inte gör det. typisk härskarteknik.

[2009-11-02 14:29]
SBJ

Heh, just dessa ”Antipirat” filmer är en av dom anledningar till att jag slutat hyra och/eller köpa film.

Har hört att det är (än så länge) annorlunda med Blueray filmer, där slipper man den där skiten. Gäller bara att ha råd att skaffa en sån spelare innan jag börjar köpa igen, eller att dom slutar upp med den där jävla reklamen.

[2009-11-02 15:25]
Magnus

Kjell: ”Ska du recensera spelningen eller ska du bara se oss? För om du tänker recensera showen, då har du inte supit tillräckligt!” – Paul Weller till en svensk journalist i öltält på Roskilde i mitten av 80-talet. Bästa metoden att avväpna sina kritiker är att först supa dem under bordet.

[2009-11-02 15:28]
Nessmöll

Vad är det för klärvoajant nedladdningsprogram som kan meddela att filen är korrupt innan den har laddat klart?

[2009-11-02 15:33]
Johanna

Åh, Per, WORD!

[2009-11-02 16:04]
Magnus

eff: Opensource-kungen ger Windows 7 en salut: http://tinyurl.com/ylc4738

[2009-11-02 16:37]
Rebecca

Att nerladdade versioner av filmer på något sätt vara sämre är b-shit. Finns ju kvalitetsstämplar i form av AXXO, Demonid och liknande. Lär man sig bara det finns det miljontals titlar att välja på.

Varför vänta på en film i ett halvår när jag kan se den idag? Ett sånt exempel är In the loop.

[2009-11-02 17:39]
Kjell

mxm: Lika bra att erkänna nu att du framstod som lite mer kissnö(r)dig än du hade tänkt… ;)

[2009-11-02 22:34]
Red

Glädjande att Fox inte tycker det är värt att satsa mer på dessa tjyvtittande pirater :)

[2009-11-02 23:06]
Christians dagbok – 2009-11-02 | En sur karamell

[…] Shared Nedladdning är för losers. […]

[2009-11-02 23:56]
Ostis

Superskoj text Per, bra jobbat! Och ”The IT Crowd” är en av de 5 bästa sitcomsen ever!

Tycker mest synd om töntgänget som tvingas äta sådan där äcklig julost. Bläääh! De måste dessutom genomlida usla kalkonfilmer som ”Die Hard 4″, ”Dodgeball” och ”Independence Day”. Jag hade också knarkat jättehårt ifall jag var en i gänget.

[2009-11-03 00:14]
kenny_lex

Men det är fortfarande exakt samma budskap och det ända man har ändrat på är hur man förmedlar detta budskap. Budskapet är förövrigt filmindustrins enda (och även felaktiga) argument, det vill säga att kopiering är lika med stöld.

Sedan tycker jag mig känna igen upplägget ifrån en annan reklam som jag har sett, men då var det glada yuppie ungar som satt framför en dyr spelkonsol i en villa, medan en grabb med en PC i en liten grå lägenhet laddade ner ett spel och fick virus.

[2009-11-03 04:13]
Pundaren

Halvtrevlig text, men kan vi sluta sparka in öppna fox-dörrar nu? Jag vet att herrarna Stewart och Colbert gör det så fantastiskt jävla bra, med en smula finess och eftertanke. Men det betyder inte att krönikörer en masse, måste försöka sig på skiten.

Ska du gnälla om triviala ting, är det minsta vi andra kan begära att du håller koll på dina journalistkollegor. L David dödar normer, Maher avrättar religoner och John och Steven läxar upp fox. Du, du skriver om film.

[2009-11-03 10:23]
Per

Pundaren: Hm, jag är kluven här… Ska jag bli irriterad för att du tycker du har rätten att berätta för mig vad jag ska skriva om – eller ska jag bli smickrad över att du (hisnande nog!) tycks placera mig i samma liga som Jon Stewart och Stephen Colbert? Jag väljer isåfall det senare. ;)

[2009-11-03 15:41]
Pundaren

Per – Vi väljer alla att tolka omvärlden och det kaos som oundvikligen kommer med på köpet efter eget huvud. Så jag rekomenderar dig att ställa dig i ledet och göra det samma, kära flockmedlem.

Men, och detta är ett ganska stort men, för att recitera organism 12 ”kul att du kör…”

[2009-11-03 16:12]
Kjell

Pundaren, själv skäggbloggar du, som tusen andra blekvita hipsters, och gör en osannolikt onödig blågul B-version av detta: http://illroots.com/2009/05/07/vibe-magazines-top-50-hip-hop-blogs/ Men men, och det är ett ganska stort ”men men”, för att citera Dark Island Band, ”huvudsaken är att man har kul…” (http://www.darkislandband.se/medlemmar.html)

[2009-11-03 16:16]
Hasse

Pundaren: Och så kanske vi kan särskilja Fox News från Fox’s filmproduktion…

[2009-11-03 20:41]
bine

Kul läsning igen, Per.

Är det inte lite motsägelsefullt att fil(m)en är korrupt, förresten? Om det var så enkelt så skulle filmbolagen fortsätta att (bara) skratta hela vägen till banken.

[2009-11-03 22:46]
S

Underbar text, med underbara illustrationer. Enda problemet är väl att man nu tvingas gå å hyra Wolverine för att få se den här härliga snutten, ty jag lyckas inte hitta den på nätet trots otaliga försök.

[2009-11-04 00:10]
k-tothe-b

Måste bara: för att citera Organism 12 @ Pundarns rumpa, ‘sköt dig själv som Kurt Cobain’.

[2009-11-04 00:14]
k-tothe-b

haha, fail. var för längesen jag lyssnade – är visst snook. men ändå! mmm… är lurigt att hata på internet.

[2009-11-04 01:22]
Pundaren

Kjell – När jag småsparkar på Per gör jag det som sig bör, uppåt och med en smula kärlek. Han är en skicklig skribent på en trevlig blogg som jag läser ofta och med nöje.

När du försöker armbåga mig gör du det klumpigt och neråt (eller i bästa fall i sidled). Jag är som sagt en likblek hipster, som skriver blogg för imbecilla idioter. Vem har påstått något annat?

[2009-11-04 12:38]
Kjell

Försök inte, Pundaren. Det fanns inte en millimeter ”kärlek” i din Per-bashing, bara hånfullhet. Och allt jag i min tur gjorde var att låta dina egna ord studsa tillbaka mot dig själv – för att kanske få dig att inse det torftiga i ditt resonemang. Jag tycker inte att din blogg är onödig. Tvärtom, den är kul att läsa.

[2009-11-05 10:30]
Björn

Vänta lite nu. När började vi debattera med knarkare här? Och varför? (Och, för att ingen annan ska känna sig outad, jag talar om mxm och Pundaren.) Visst, avgiftade knarkare kan ha lika mycket intressant att säga som någon annan, men de som fortfarande skryter över sitt missbruk..? Nä. Åter till ämnet!

Om man ska vara aningen elak så är väl enda skillnaden mellan piratat och köpt att man bombarderas av sådana här antipiratfilmer när man köper saker? Plus att man får vänta längre på att DVD:n ska komma med posten än man gör på nedladdningen…

[2009-11-05 14:23]
Brad Dourif

”När började vi debattera med knarkare här”? Omfg…

[2009-11-05 16:12]
Pundaren

Björn – Vad trångsynt och gullig du är.

Och jag lovar. Tycker du att det är obehagligt att debattera tv- och filmkultur med en livslevande och ej avgiftad knarkare så slipper du..

Jag vet att bubblan du uppenbarligen lever i, är alldeles för ömtålig för sådana hemska aktiviteter.

[2009-11-05 16:36]
r

En och annat hekto av den polska marchpulvret med den basiska smaken har väl passerat snoken under ens livsresa, men det är nog nyttig att försöka distansera sig till sitt droganvändande. T ex genom att kalla sig något icke-drogrelaterat. Varför inte ”Blomman” eller ”stolen”? Vad tycker du om denna ide, pundarn?

[2009-11-05 17:08]
Pundaren

r – ”Blomman” eller ”stolen” skulle absolut kunna fungera under rätt omständigheter. En vacker dag i framtiden kanske jag drabbas av en stroke, blir folkpartist eller trollar bort mitt uppmärksamhetsbehov.

Men tills den dagen, kommer jag fortsätta att köra på ”Pundaren”. Inte minst för möjligheten att avslöja folks ofattbart ignoranta fördomar och få tillfällen att interagera en smula med ”Björn” och hans kompisar.

Dessutom hoppas jag att du förstår poängen med att välja ett nedvärdarande öknamn åt sig själv..

[2009-11-06 00:21]
Björn

Pundaren: :D

[2009-11-06 08:29]
Björn

Äsch, det där sista var fånigt av mig. Jag borde förklara mig istället, inser jag nu. Av olika anledningar är jag ganska överkänslig mot saker som jag uppfattar som drogromantik. Därav mitt första inlägg som var ett slags klumpigt försök att avfärda det som jag läste som ”den som inte knarkar är en mes som inte vet något om världen” samtidigt som jag inte kunde låta bli att formulera det som ett påhopp. Dåligt av mig. Jag ska försöka hålla käften nästa gång.

[2009-11-06 17:29]
bine

Aaaaww, gruppkram.

[2009-11-07 03:49]
manen

underbar diss!

[2009-12-08 13:54]
Jessica

Bill Maher dissar inte religioner – bara dem han inte själv växt upp med. Religiulous lämnade en illasmakande antimuslimsk smak i munnen. Jämför hur han framställer kristna och judar med hur han sen ägnar två tredjedelar av filmen åt att bara hata muslimer så mycket han kan.

Dessutom är idioten antivaxxare.

Han är inte en person det är smickrande att bli jämförd med, för han är ett typisk pseudo och anhängare av cargo cult science. ”Kritiskt tänkande är bra så länge det inte är en av mina favoritteorier”. Usch, fy på lång pinne för ärketönten Maher.

mvh
Jessica

[2009-12-08 14:01]
Kjell

Exakt, Maher har sjunkit enormt i min aktning det senaste året, i synnerhet sen hans ”holistiska” alternative medicine-ådra blottlades i vartenda avsnitt av Real Time. Gillade dock Religiulous och instämmer inte alls i att den inte var precis lika hatisk mot kristendom som mot andra religioner. Din tes om hans ”kritiska tänkande” är spot on men han ÄR framför allt en kristendomskritiker, i långt högre grad än islamkritiker.

[2009-12-09 02:07]
r

Jag håller med Jessica om Mahler och vidhåller att hans religionskritik i Religious är banal på gränsen till det gymnasiala.

[2010-04-04 14:13]
Desert Island Summer with Dolph Lundgren « Burnt Retina

[…] Some words just lend themselves better in the Swedish tongue. Less often it might be a particularly brilliant blog post or maybe an article, or perhaps an interview¬†that I just can’t share without the help of a […]