Weird Science
Hunddagar…

2009-11-25  

Old DogsI dag har filmen Old Dogs biopremiär i USA. Liksom den andliga föregångaren Wild Hogs handlar den om krisande medelåldersmän som ger sig ut på äventyr och… äh, jag orkar inte. Den verkar urusel. Attackerande pingviner! Golfbollar i skrevet! Robin Williams blir knäpp när han inte får sin medicin! John Travolta får en tackling av Matt Dillon! Seth Green hånglar med en gorilla! Folk lär sig saker om livet! Kolla in trailern.

Disney gör i alla fall sitt och pushar ut filmen lagom till Thanksgiving (därav en onsdagspremiär), med allt vad det innebär av en sprallig Robin Williams i soffan hos Letterman som försäkrar att Old Dogs var ett sant nöje att göra. Jag föreställer mig att ett antal recensenter och rubriksättare brottats med formuleringar av typen »What a Turkey«, men i slutändan tycks de flesta ha fastnat för hundliknelser i stället (»No New Tricks«, »Barking Up the Wrong Tree«, »It’s a Dog All Right«). Bra tycks hursomhelst ingen tycka filmen är – just nu ligger den på föga smickrande 10 procent på Rotten Tomatoes.

Old Dogs har dock fått oväntad draghjälp i sin marknadsföring. Eller tja, draghjälp är kanske att ta i – för vad kallar man egentligen viral marknadsföring som på alla sätt och vis dissar själva filmen? Är det bara simpel smutskastning eller är verkligen all uppmärksamhet bra uppmärksamhet? Jag hade inte ens hört talas om Old Dogs när bloggen Faces of Old Dogs dök upp för några veckor sedan. Den består av närbilder på ansikten (oftast plågade, se ovan) från trailern. That’s it. Ingen programförklaring eller manifest, bara (som jag tolkar det) ett tyst (och roligt) fördömande. Faces of Old Dogs visade sig vara skapad av Jason Woliner, som WS-diggare kanske minns som Human Giant-regissör när det begav sig. Jason har fortfarande inte förklarat varför han startade bloggen, men jag blir lika glad varje gång rss-läsaren visar att ett nytt ansikte är upplagt.

Bara några dagar efter detta meddelade Tim Heidecker (från Tim & Eric) att han gjort en låt till Old Dogs-soundtracket. »Jag tror inte den körs under förtexterna men den är med på soundtracket, och nog nånstans i filmen också«, skrev Tim på sin blogg och la upp ett smakprov på den märkliga låten (lite nsfw). Lögner såklart, men ganska roligt. Tim har ju erfarenhet av att fejkpromota filmer: för några år sedan gjorde han, tillsammans med kollegan Eric Wareheim, allt han kunde för att folk skulle gå och se Shrek 3 – en fantastisk kampanj som duon till synes gick in för till 100% (scrolla ner till »Shrek promos«). Och som ett brev på posten började det kort efter Tims Old Dogs-låt dyka upp nya versioner av trailern med Tims musik pålagd, och vissa fans gick till och med längre än så.

Kulmen på denna anti-hype lär ske under den kommande helgen för att sedan skonsamt ebba ut. Vad allt detta betyder vet jag inte riktigt, men jag drabbas av en obehaglig insikt: plötsligt vet jag mer om Old Dogs än vad jag någonsin velat veta. Och jag har blivit lite, säger lite, alltså verkligen superlite, på ett perverst ironiskt trainwreck-sätt, intresserad av att se den. Svensk premiär på juldagen!

[2009-11-25 18:05]
Arvid

Verkar vara en vedervärdig film, men Justin Long är nästan alltid rolig. ”My beef is not with you old woman.”

[2009-11-25 18:54]
Philip

Jag vill ha tillbaka de där två och en halv minuterna som jag just slösade på trailern.

[2009-11-26 10:11]
Per

Haha! Årets ”Wild Hogs” är här…

[2009-11-26 10:13]
Per

Det blir svårt att välja på juldagen: ”Old Dogs” och ”Göta Kanal 3″ går upp samtidigt.

[2009-11-26 11:31]
Pajazzo

Och så finns även ”Så olika” som ett alternativ. Fick gratisvisning och ville slita sönder nagelbanden efter en halvtimme. Makalöst haveri som väntat när Nutleys bihang gör film.

[2009-11-26 16:17]
Jocke

Attbropå Nutley känns det nästan trkigt att han gör ännu en änglagård i stället för Slutfilmen i eposet Rolf Lassgård Ligger Med Min Fru På Film, om det inte är just det han gör…