Weird Science
Strejken i centrum för Letterman

2008-01-03  

letterman-strike.jpgNästan allt under gårdagens avsnitt av The Late Show with David Letterman handlade om den pågående WGA-strejken. The Late Show, som i likhet med Conan O’Briens och Jay Lenos shower nu sänds igen efter ett längre uppehåll, är den enda av de tre som har WGA-sanktionerade författare i sina led, till stor del beroende på programmets ägarstruktur – Letterman äger själv hela programmet, och en deal har jobbats fram direkt mellan WGA och hans bolag Worldwide Pants, något som de andra aktörerna inte kunnat göra (detsamma gäller Craig Fergusons The Late Late Show). På detta sätt kan Letterman göra sitt program i princip på samma sätt som tidigare, medan Conan och Jay får skippa sina monologer och alla skrivna skämt – och dessutom troligtvis klara sig utan a-listekändisar som inte vill stöta sig med de strejkande författarna.

Uppgörelsen har inte passerat helt utan kritik, och WGA:s uppgörelser med vissa teve- och filmgalor har fått ännu mer ris, men de flesta tycks vara överens om att det är ett tecken på att det går att nå kompromisser, om än på en mikronivå (och Letterman har alltid uttryckt sitt stöd för författarna, och öppet kallat sina egna bolagschefer »cowards, cutthroats and weasels«).

Letterman och hans team tycks fast beslutna att inte bara återgå till business as usual, vilket de rimligtvis hade kunnat göra med tanke på sin unika situation – istället påmindes vi om strejken hela tiden igår, från öppningens skyltviftande dansare till kvällens topp 10-lista (»krav från strejkande författare«, som lästes upp av folk från de andra programmen, och andra medlemmar av WGA). Och det kändes bra, lika bra som att ha Dave, med ett åtta veckor långt strejkskägg, tillbaka i rutan. Den känslan kunde inte ens en professionell show-wrecker som Robin Williams förstöra.

Det riktigt intressanta för oss som följer både strejken och alla dessa talkshows är hur det kommer att se ut när Jon Stewart och Stephen Colbert återvänder nästa vecka – utan författare.

[2008-01-03 14:25]
Martin

Låter som en klassiker, någon som har koll på exakt när det här går på svensk tv?

[2008-01-03 16:04]
Sandrina

Finns programmet att ses i sin helhet någonstans på nätet?

[2008-01-03 16:13]
Martin

Letterman går väl fortfarande på TV400, med samma fördröjning (en vecka) som Conan (TV4+) och Leno (Kanal 5)?

[2008-01-03 16:13]
Martin

Det var alltså WS-Martin som svarade nu senast…

[2008-01-03 17:48]
Per

Letterman i åttaveckorsskägg! I can’t wait…

[2008-01-03 19:57]
Martin

Det visade sig att även Conan har strejkskägg!

[2008-01-03 21:24]
Bender

Klipp från programmet finns på youtube! Kul att han är tillbaka!

[2008-01-04 09:29]
Philip

Har inte hunnit kolla på Conan ännu men skägget är ju verkligen SCARY. Vem hade ens trott att han hade skäggväxt?

[2008-01-04 16:59]
Philip

”Sadly I started growing mine during the strike of 1988″, haha!

[2008-01-04 23:39]
PJ

Gällande Daily Show och Colbert Report så har ju ingen av dem skrivit seperatkontrakt med WGA som Letterman har gjort, detta då de inte har möjlighet att göra det. Detta innebär att de inte får använda sig av WGA-anslutna manusförfattare och att de inte får skriva saker själva heller (som Leno faktiskt gjort..), vidare så kommer många politiker och även många andra gäster inte vilja medverka i program som inte har kontrakt med WGA.

Gästlistan för Colbert Report nästa vecka är ute, den ser just nu ut så här:
Andrew Sullivan
Michael Pollan
Matt Taibbi
Muhammad Yunus

Just nu då minst tre personer har ändrat sig och kommer inte att medverka. Katrina vanden Heuvel, Paul Krugman och Mick Huckabee.

Så jag undrar om det här verkligen var en så bra idé.

[2008-01-05 02:28]
Kjell

Letterman var inget vidare, men Conan var rätt underbar. Ring-snurrningen, hur Sagets skämt dödades av publiken, funkskäggdansen till The Clash, gitarrförstärkaren på ryggen, Chris Spedding… En helhärlig late-nightare i en, som Conan sa, ”writer-free environment”.

[2008-01-05 09:14]
Philip

Håller med. Jag tyckte nästan att Letterman var lite överbelastat, som om skribenterna haft ett lite för roligt återseende. Conan var mest som han brukar vara, han har ju alltid varit roligast i de sketcher som kretsar kring hans egen person.

[2008-01-05 12:54]
Martin

Inget vidare? Tycker både Conan och Letterman var utmärkta, på helt olika sätt. Letterman är en institution, och jag känner en viss trygghet när han är tillbaka on the air. Om den författarlösa situationen bevisar något är det ju att Conan klarar sig bra på egen hand (ett tag åtminstone), medan till exempel Leno sjunker som en sten.

[2008-01-05 13:20]
Kjell

Leno har jag inte vågat/orkat tittat på… var det pinsamt?

[2008-01-05 14:36]
Martin

Det var lika dåligt som vanligt. Det är uppenbart att Leno inte klarar en sån här situation lika bra som Conan, som ju är en naturligt observant och nyfiken person, och inte har något emot att fylla sina program med vad som än kan tänkas dyka upp. Lenos program är ju så desperat LA-polerat och styrt i jämförelse. Rykten om att Leno använder scabs som faxar in skämt till honom under strejken har dessutom florerat ett tag nu.

Nu har förresten SAG (skådespelarfacket) officiellt gått ut och avrått sina medlemmar att gästa några andra shower än Letterman och Ferguson, de ser det som att medlemmarna korsar ”the picket lines” om de besöker någon annan. Vi kan därför vänta oss mestadels författare, musiker, icke WGA-anslutna komiker och dylikt i sofforna framöver. Politiker då? De smarta håller sig till Letterman, fårskallar som Mike Huckabee åker till Leno (något som Letterman gjorde en bra grej av i sitt inslag The Iowa Caucus Timeline).

SAG har också sett till att Golden Globe-galan om en vecka får klara sig helt utan deras medlemmar, dvs varken som presentatörer eller prismottagare!

[2008-01-05 17:11]
JET

TV 400 har fått totalt hjärnsläpp och låter Letterman nu komma tillbaka inte med den sedvanliga och sedan tidigt nittiotal inarbetade enveckasfördröjningen utan istället 12 dagar senare. Undra på att folk laddar ned från nätet istället… Snacka om att fuska bort första gången sedan de tog över Letterman som Dave är rätt tungt nyhetsvärdig. Obegripligt.

[2008-01-05 18:07]
Philip

Ha, här i Finland har vi bara tredagarsfördröjning på Conan.

[2008-01-13 10:04]
Weird Science » Inifrån strejken

[…] vi tidigare rapporterat är nu samtliga sena talkshows tillbaka i rutan – Letterman och Ferguson med sina författare, alla andra utan. Vi bad Brian Stack, mångårig författare på Late Night with Conan […]