Weird Science
Mindy Kaling grejar julstämningen i The Office

2009-12-13  

Mindy KalingÅrets bästa tevenyhet var kanske att Mindy Kaling ska utveckla en ny sitcom åt NBC. Du känner igen Kaling som Kelly Kapoor i amerikanska The Office, men hon har också skrivit och producerat några av seriens allra bästa avsnitt (utöver egna projekt som House Poor).

Veckans klassiskt pinsamhetsmysiga¬†julavsnitt av The Office kommer från Kalings penna. Det är en perfekt avslutning på en höst som har varit en liten återkomst för serien efter den ganska tama femte säsongen.

Inför den här julen har Jim lovat Phyllis att få vara jultomte, till Michaels stora förtret; han brukar ju kunna mellanchefa sin vilja igenom så att han själv får stå i centrum. Samtidigt sker julklappsutdelningen på kontoret enligt Secret Santa-principen, och Andy har bönat och bett om att bli Erins hemliga tomte. Hans romantiska julklappsidé fungerar dock inte riktigt som han har tänkt sig: han ger henne gåvorna som omsjungs i julsången¬†The Twelve Days Of Christmas, men har inte riktigt funderat igenom att presenterna i den medeltida visan inkluderar 30 levande fåglar…

Efter över 100 avsnitt är en av¬†The Office största styrkor att¬†även de mindre birollsgestalterna har fått tid att utvecklas. Det ger manusförfattarna en hel ensambleuppsättning av excentriska personlighetsdrag att skoja med. Som när Kelly blir rörd till tårar av att Jim ger henne en vampyrhunkig Twilight-poster i julklapp.

Secret Santa-avsnittet är fullt av den sortens humorprecisa detaljer och små, charmiga sidointriger. Under tiden klär Michael, fortfarande sur för att att han inte får vara tomte, ut sig till en bittertjurig Jesus och ringer David Wallace för att klaga ‚àí och får sensationella nyheter om Dunder Mifflins framtid, lagom till att serien tar juluppehåll…

När The Office är som bäst är humorn precis så: tillskruvad, subtil och mysempatisk på samma gång. Inte sällan är det just avsnitten som Mindy Kaling har skrivit som lyckas bäst med den blandningen. Att ge henne en egen serie (samtidigt som hon har skrivit på för ytterligare två år på The Office) kan vara det smartaste NBC har gjort sedan de gav Tina Fey grönt ljus för 30 Rock.

[2009-12-14 14:05]
Pajazzo

Ärligt talat kan man undra varför folk kollar på den amerikanska versionen av The Office…
Kollar ni på den franska också, eller den tyska? Det känns lite som att se en dubbad film, varför se Kevin Spacey dubbad till spanska när originalspråket finns att välja..

[2009-12-14 14:19]
Mandela

Nu får du lägga av Pajazzo. Den ena exkluderar inte det andra!

[2009-12-14 14:40]
David

Pajazzo: Den engelska förlagan sändes i tolv avsnitt plus en julspecial. Amerikanska The Office har sänts i över hundra avsnitt. Det är en helt annan serie (och har varit egentligen sedan säsong två) med egna kvaliteter. Det finns egentligen ingen anledning med att jämföra de två vid det här laget.

[2009-12-14 14:53]
Pajazzo

Då säger jag grattis till er som kan njuta av serien utan att ständigt se de amerikanska skådisarnas veka försök till nytolkningar av sedan tidigare fulländade brittiska karaktärer.

[2009-12-14 15:16]
Kjell

Pajazzo, nu är det trollvarning på dina kommentarer. Jag har svårt att tro att du inte känner till vare sig de diametrala skillnaderna mellan serierna (i ton och karaktärer) eller likheterna (i fråga om kreativt djup och comedy-klass).

[2009-12-14 15:44]
Pundaren

The Office har lattjat på en jämn och fin nivå hela säsongen. Inte magknip och ”spruta julmust genom näsan”-roligt, men fortfarande tillräckligt adventsmysigt och apelsinnejlika-aktigt för att hålla mitt lilla intresse vid liv.

Angående Mindy Kaling. Fy fan vad trevligt hon skriver, fy fan vilket stolpskott hon var hos Conan häromdagen. Personer som envisas med att slänga in ett par, tre ”like” i varje bisats – inte kosher..

[2009-12-14 17:03]
Pajazzo

Troll, schmoll… Säger ju bara att jag personligen inte kunde se serien utan att ständigt återkoppla till den brittiska versionen. Trångsynt tunnelseende måhända, men så var fallet. Har därav inte sett mer än ett par avsnitt och kan därför inte uttala mig om seriens kreativa djup, som säkerligen finns där, för miljoner amerikaner kan ju bevisligen inte ha fel…

[2009-12-14 17:45]
r

Man bör nog se amerikanska the office som en helt egen serie med annan humor och form och tonfall. I början kände jag också så där, men sen sugs man ändå in i det nya universat och kan uppskatta det efter dess egna förutsättningar.

[2009-12-14 17:45]
Pata

Mindy fick ju dessutom precis med ett långfilmsmanus (tillsammans med Brent Forrester) THE LOW SELF ESTEEM OF LIZZIE GILLESPIE på the Black List,

http://www.deadline.com/hollywood/the-black-list-to-be-posted-here-in-entirety/

[2009-12-15 19:27]
sofia

Mindy Kaling är min idol!

[2009-12-17 00:40]
jakob

Jag hyste stor motvilja mot det amerikanska Officet rätt länge innan jag gav det chansen för jag trodde också att det var en simpel kopia. Och i början är det ju britt-Office rakt av och därför inte mycket att hänga i julgranen. Men sen utvecklades det ju rätt snabbt till en egen grej, och nu är det en av mina favoritserier. Kan tänka mig att Pajazzo bara har sett de första avsnitten, innan förgreningen.

[2012-10-01 05:30]
Weird Science » Sitcomlistan, 23/8-30/8: The Mindy Project börjar gåshudsbra

[…] som har läst det jag har skrivit om The Office genom åren vet att jag är ett stort fan av Mindy Kaling. Hon skrev »The Injury«, som jag […]