Weird Science
Vi är i krig, välj sida!

2010-01-14  

»Är det inte dags att rasa lite?«

Jag fick frågan redan i helgen, men ville avvakta. Invänta reaktioner, analyser, se händelserna utvecklas. Det var ju så tidigt, så många rykten. Men under dagarna som gått sedan dess har situationen, krisen, debaclet med Conan O’Briens och Jay Lenos vara eller icke vara, och framtiden för NBC:s The Tonight Show, så fullkomligt exploderat i alla möjliga riktningar att de analyser som gjordes för ett par dagar sedan redan känns irrelevanta. Dessutom skyms sikten hos nästan alla anmälare (inklusive undertecknad) av så många känslor för det ena eller det andra, att det är svårt att få en vettig överblick – och de som försöker hålla sig objektiva och dra slutsatser utifrån fakta som tittarsiffror, branschtendenser, traditioner och annat framstår (för känslotyper som jag) som kallhamrade kamrermonster som bara borde hålla käften. »Pick a side, we’re at war!« som Colbert skulle sagt.

Det är med andra ord kört att hitta en samstämmig analys av det här, hur man än vänder och vrider på det. Så varför inte bara dyka rakt ner i den oändliga sörjan och dragga efter någonting, vadsomhelst, som åtminstone kan sprida lite ljus över situationen?

En inte alls objektiv sammanfattning av läget fram till i dag:

2004 förhandlar Conan O’Brien om sitt kontrakt med NBC. Man kommer överens om att Conan ska ta över NBC:s flaggskepp The Tonight Show om fem år, 2009, då Jay Leno har sagt att han ska lägga av och återgå till att köra standup i Las Vegas och meka med sina bisarra veteranbilar. Det är upplagt för en perfekt övergång: Jay lämnar på topp, kungen av talkshows med bättre tittarsiffror än konkurrenten David Letterman (som Leno för övrigt blåste på just Tonight Show-jobbet flera år tidigare); Conan, som i det här läget kör Late Night direkt efter Leno, mjuklandar och tar över amerikansk teves mest anrika institution under de allra bästa förutsättningar. Allt ser toppen ut, och de frågor som hopar sig är av lyxkaraktär – vem ska ersätta Conan? Ska Conan flytta till LA? (Svar: Jimmy Fallon respektive»ja«.)

Hopp några år framåt: 2009 närmar sig och Leno börjar få kalla fötter – han känner sig plötsligt inte alls redo att lägga av, trots fem års mental förberedelse. Han känner att världen förtjänar samma trötta skämt några år till. Alla gillar ju Jaywalking! Så i stället för att lämna arenan som en gentleman och kollegialt lämna över till Conan som tålmodigt väntat på sin chans, börjar nu Leno öppet gnälla om sin situation, och antyda att The Tonight Show håller på att tas ifrån honom. NBC ser fortfarande Leno som sin stora kassako, och får panik vid tanken på att han skulle gå till ett annat bolag och direkt börja konkurrera med sina tidigare arbetsgivare. Lösningen: Leno får en ny talkshow, som sänds precis innan The Tonight Show. Det är mer eller mindre samma show som vanligt, fast en timme tidigare.

Konsekvensen blir att Leno och Conan nu indirekt konkurrerar med varandra – om publik, om a-kändisar – och att Lenos program blir en katastrofal lead-in till The Tonight Show; han tappar massor av tittare jämfört med tidigare, och de i sin tur faller av ännu mer när Conan börjar. (Och ännu svårare blir det för efterföljande Fallon.) De flesta är överens om att Lenos program inte funkar, och att det gör allt svårare för Conan, som sedan premiären hamnat strax under Letterman i kampen om tittarna. Detta oroar NBC. Men Conan och hans team jobbar på, och finner sig förvånansvärt snabbt tillrätta i LA – och The Tonight Show utvecklas under hösten till ett mycket bra och roligt underhållningsprogram. Bevakare påminner om att Conans första år som värd för Late Night var katastrofala tittarmässigt, men siffrorna blev stadigt bättre ju mer injobbat programmet blev. Och The Tonight Show är ju en institution – de kan väl inte gärna ha så kort tålamod att de drar i nödbromsen innan ens ett år gått?

NBC börjar dock skruva på sig – man vill ha en quick fix – och hur löser man situationen med Leno? Alla älskar Leno, men programmet i dess nuvarande form kan bara inte överleva. Detta blir känt. Då börjar Leno gnälla igen. Om att han behandlas illa av bolaget, att han aldrig haft en chans med ett sånt här meningslöst program, att The Tonight Show tagits ifrån honom. Conan håller än så länge tyst. Men när NBC lägger fram ett panikartat och halvkokt förslag, som innebär att Leno tar över den gamla Tonight Show-platsen i tablån, men bara gör ett halvtimmesprogram, så Conan börjar sitt program strax efter midnatt, då tröttnar till och med Conan på den respektlösa behandlingen – och går ut med ett pressmeddelande som redan känns klassiskt (»It was my mistaken belief that, like my predecessor, I would have the benefit of some time and, just as important, some degree of ratings support from the prime-time schedule. Building a lasting audience at 11:30 is impossible without both. But sadly, we were never given that chance.«). Kontentan: Conan tänker inte låta sig knuffas omkring hursomhelst. För första gången sätter han ner foten och säger nej: The Tonight Show visas på sin klassiska tid, halv tolv på kvällen, annars slutar jag.

Och där är vi nu. Sammanfattning över. Alla med så långt?

Ålrajt. Så nog finns det skäl att rasa. Mot NBC:s otroligt klumpiga och kortsiktiga hantering av situationen. Mot Jay Leno, som likt en tjurig gubbe desperat håller sig fast och hellre ser hela skeppet sjunka än att han själv hoppar av (och mot hur Leno under alla år lyckats behålla sin image som helyllekille, trots hans inblandning i några av de mest infekterade backstabbing-vändorna i teves historia – för att inte tala om hans svartfotande under författarstrejken häromåret). Men just nu känner jag mest av allt ett vemod över att Conan inom kort kanske inte längre har en talkshow. Den yttersta konsekvensen av att han rakryggat satte ner foten är ju att han står utan jobb redan när vinter-OS (som visas på NBC i USA) är över. Att allting vi entusiastiskt bevakade förra året – förväntningarna, nedmonteringen av Late Night i New York, den stora flytten av allt och alla till Los Angeles, återkomsten av Andy Richter, energin och idéerna – kanske bara snöpligt försvinner nu, efter bara sju månader. Just den aspekten, intrycket att Conan inte fått en riktig chans att komma i ordning, känns mycket tråkig.

Vill man förkovra sig i det här ämnet finns det i princip hur mycket som helst att läsa och lyssna på, och det är lätt att storkna inför mängden. Men här är några av de mer intressanta grejerna:

* Först och främst en bra kommentar från NPR, som i princip försöker besvara den svåra frågan: Vad händer nu?

* Patton Oswalt var gäst på en av mina favoritpodcasts Comedy Death-Ray Radio häromdagen, och han och programledaren Scott Aukerman kom vid ett tillfälle in på ämnet Jay Leno. Det perspektiv Patton gav uttryck för är välkommet, eftersom det är ett man sällan får ta del av i de här sammanhangen, som nästan alltid handlar om reklamintäkter, ratings och en väldigt svepande, ointresserad bild av själva showen; diskussioner där showen ofta reduceras till ett reklamgenererande block jämte andra i tablån. Vilket såklart i slutändan är det viktigaste för bolaget NBC, men för oss som inte är lika biz-skadade som typ Variety och David Poland, och mer är intresserade av underhållningen, humorn, konstformen om man så vill, är den här diskussionen oerhört givande. Patton sätter fingret på vad många komiker snackat om alltsedan Conan flyttade till LA, och ännu mer nu när det är så turbulent: han representerar något nytt, inte bara åldersmässigt utan också attitydmässigt. Han vill förvalta institutionen, ta den vidare till nya höjder. Det finns en vilja och ett driv hos honom som är natt och dag från Leno.

* Wall Street Journal har en liten fånig uppräkning av vilka kändisar som valt sida. Utöver Jerry Seinfeld, som i det här sammanhanget agerar patetisk company man åt NBC, har den minimalt relevante Paul Reiser skrivit en förvirrad krönika på Huffington Post om sin gode vän Jay Leno. Och där nånstans tar det slut. Ärligt talat, vem är med i Team Leno? Knappast sångaren Ted Leo, som skriver fint på sin hemsida om sina upplevelser hos Conan. Och knappast någon annan heller – jag har sällan hört så många komiker, författare, kulturfolk och andra engagerade tala så unisont och varmt om någon i branschen som Conan. Hans rykte som en av de trevligaste i branschen tycks på alla sätt och vis stämma. Kanske inte lika mycket på pluskontot: även Hitler håller på Conan.

* Diskussionerna på humorforumet A Special Thing är bland det mest insatta, nördiga och roliga du kan läsa i såna här sammanhang, så även när det gäller det här ämnet. I den böljande tråden Tonight Show With Conan O’Brien, där 99,9 procent av deltagarna är för Conan, avhandlas just nu i första hand Conans framtida öde. Den aktuella diskussionen (som flammade upp i samband med det första TMZ-ryktet för en vecka sedan) börjar ungefär här (sidan 48 av i skrivande stund 76). Om du har en dag att slå ihjäl och kämpar dig igenom hela tråden blir du dock rikligen belönad – det kryllar av insikter bland alla syrliga Lenodissningar.

* Hur ställer sig förresten Letterman till allt det här? Dave sitter i en bra position varifrån han kan sätta in stötar både mot NBC och Leno – som ju backstabbade honom för en massa år sen – men han måste också känna en viss déjà vu kring hela situationen, kanske till och med lite oro om Leno kommer tillbaka som huvudkonkurrent. Han har alltid respekterat Conan (det finns en New York-koppling, och Letterman var alltid väldigt generös som gäst när Conan var ny och osäker) och omtalar honom, trots att de nu är direkta konkurrenter, som »our friend Conan«, och så vidare, något han aldrig kallat Leno. Men Letterman är också slug, och drar sig inte från att kritisera sin konkurrent, som när han spekulerade att det i slutändan mest handlar om pengar – en ganska elak stöt mot Conan, i mitt tycke. Letterman och hans författarstab är som vanligt inte heller sena att skämta om hela debaclet, som i det här klippet.

Är det bara jag som väntar med spänning på The Late Shift II?

[2010-01-14 10:06]
Gullrunn

Det är otroligt spännande! Kolla klippet från i förrgår när Letterman driver med Leno, och hur det inte går att göra The Tomorrow show.
En grej bara, problemet var väl huvudsakligen att de lokala nyhetsnätverken klagat på att de inte fick en bra lead-in med Leno? Läste också någonstans (NYT?) att det upplevs som problematiskt att O¬¥Brien sänkt åldern på tittarna tio år, hans program är för nischat.

[2010-01-14 10:35]
D

Kan rekommendera alla att se Jimmy Kimmel från i förrgår när han gör hela sitt program utklädd till Leno och bara kör torra Leno-skämt.

[2010-01-14 10:40]
Martin

@Gullrunn: ja, de lokala kanalerna är helt klart ett av problemen. Det här med målgrupper osv debatteras flitigt – Conan har färre tittare, men kompenseras det av att de tittare han har utgörs till stor del av segmentet 18-49 år, den mest köpstarka gruppen?

@D: har bara hunnit se stillbillder från Kimmels show när han spelade Leno, det såg väldigt roligt ut. Måste kollas.

[2010-01-14 11:17]
Flemming Hummer

Om man ska säga något gott om Leno så är det att hans senaste show faktiskt får mig att somna om kvällarna. Menlös, men inte sömnlös.

[2010-01-14 11:23]
Per

Episkt och initierat. Tack!

[2010-01-14 11:37]
Gullrunn

@martin: sorry. Du länkar ju till DET klippet. Slarvigt av mig. Vad tror du om Conan plus Fox, är det ens möjligt?

[2010-01-14 11:56]
Pundaren

Vad som händer i framtiden är ovisst och lurigt, men visst lutar det åt att Conan tar en paus från hela skiten och kommer tillbaka på Comedy Central om ett år. Stewart, Colbert, O’Brien. Där har vi en trio som heter duga..

[2010-01-14 12:17]
Seb

Intressant, insatt och välskrivet! Tack för sammanfattningen.

[2010-01-14 12:25]
Magnus

Fint att fler än jag är förbannade!

[2010-01-14 12:40]
Jonas

Exakt vad jag tänkt sen hela debaclet rullades upp: ”The Late Shift – Andra Sommaren” kommer att bli episk! :)

[2010-01-14 12:51]
Flemming Hummer

När Leno var med på Inside the Actors Studio minns jag att han pratade med en budding comedian i publiken om hur denne faktiskt skall vilja knuffa ner honom ifrån den tron han sitter på. Det är så utveckling sker, argumenterade han, ungefär. Nu, när han reducerats till en icke särsklit rolig pajas, verkar det dock som om han använder hela sin vikt för att klamra sig fast vid denna tron. Om Johnny Carson var classy är Leno mest en ass.

[2010-01-14 13:03]
r

Det är väl tyvärr så att Leno är väldigt populär
Jag gillar ju Conan mest såklart, men i grund och botten var det ju lite märkligt från början att lägga ner en show som är på höjden av sin popularitet och tittarsiffror.

[2010-01-14 13:32]
Martin

@Gullrunn: Conan på Fox skulle nog kunna funka, men det vore trist.

@Pundaren: Conan på Comedy Central – med The Daily Show och Colbert Report som lead-ins – är en spännande tanke. Men steget ner till kabel-tv i USA är större än vi tror, inte minst prestigemässigt. Jag har svårt att tro att det blir så. Å andra sidan skulle det ge Conan större svängrum, högre i tak osv.

@r: Visst är det så – hur mycket jag än avskyr det – att Leno är väldigt populär. Han är minsta motståndets underhållning. Men kom ihåg att det var han som ville sluta. Ingen tvingade honom. Sen ställde han sig plötsligt på tvären och hela cirkusen satte igång.

[2010-01-14 13:33]
Martin

För övrigt tyckte jag det här var ganska roligt:

http://img189.imageshack.us/img189/3465/facebook8316913.jpg

[2010-01-14 13:33]
Kapten Svea

intressant!

[2010-01-14 13:34]
Jimmy

Fasen vad intressant. Bra skrivet. Tack. Jag älskar Reisers samtal med sin son btw. Det luktar lite sentimental 90-tals-sitcom. Jag ser framför mig någon av de där kloka herrarna i huset fullt förklara något för lilla tjejen. Han öppnar upp med att villigt erkänna att han inte har något val i den här striden, han skulle ju omöjligt kunna ta ställning för Conan och riskera den egna fruns vänskap med fru Leno.

[2010-01-14 13:46]
Martin

Också att fundera på: om Leno går tillbaka till sin gamla tid och därmed kickar bort Conan från NBC – hur avskydd kommer han att bli då? Är det verkligen det han vill bli ihågkommen som – girigbuken som tvingade bort Conan?

[2010-01-14 14:12]
Nilo

Sevärt om backstabbingen:

http://www.imdb.com/title/tt0116835/

[2010-01-14 14:18]
johabbed

Jay har alltså USA:s två hetaste sitcomstjärnor cirka 1995 på sin sida. Både Seinfeld och Mad About You gick för övrigt på NBC. Så om kanalen bara kunde starta upp en systerkanal som heter NBC -95, så kunde dessa herrar och Leno får härja fritt. Så kan dom låta Conan vara på den riktiga Tonight Show.

Annars beskrivs Leno bäst med ett ord som jag använde i min resumé ( http://blog.boyahed.com/2010/01/conan-obrien-vs-jay-leno/ ) av händelseförloppet häromdagen.

Dase.

[2010-01-14 15:16]
Amelie

Team Conan all the way! Fast jag måste säga att han målar in sig i ett hörn lite. Nu har Conan dissat NBC och Leno så många gånger de senaste kvällarna (förvisso på ett diskret sätt, men ändå) att han egentligen inte har något val än att hitta ett annat nätverk. Fast man kan ju alltid hoppas på att NBC inser hur korkade de är.

[2010-01-14 15:41]
Hasse

Och Conan som efterträdare till Letterman på CBS om två år när Lettermans kontrakt går ut?

[2010-01-14 15:45]
r

Martin: Vad var anledningen egentligen, till detta med att Conan skulle flytta till LA och ta över Lenos show? Jag tycker det funkade bra som det var, dvs att Conan Leno och Letterman hade varsin egen show.

[2010-01-14 16:42]
LordSebastianFlyte

En som håller på Leno och faktiskt avskyr Conan är Adam Carolla, som vid ett flertal tillfällen i sin podcast (störst på itunes om jag inte missminner mig) hyllat Leno för sina fina egenskaper, och kallat Conan för än pussy.

[2010-01-14 16:59]
Martin

@r: Rent konkret var det så att Leno annonserade sin sorti 2004, samtidigt som Conan förhandlade fram sitt nya kontrakt med NBC – och eftersom Conan var kronprinsen (by default då han hade Late Night (samma situation som för Letterman 1992)) arbetades det fram en deal som innebar att Conan skulle ta över The Tonight Show 2009. Men för att förstå varför det var så prestigefyllt måste man förstå The Tonight Shows historiska tyngd och arv. I snart sextio år har alltså programmet funnits, med bara en handfull programledare som alla blivit legendariska – Steve Allen, Jack Paar och Johnny Carson (utöver Leno och Conan). Är du i branschen och får chansen att leda The Tonight Show tar du den. Sen kan det absolut diskuteras huruvida Tonight Shows arv verkligen lever vidare, och huruvida programmet längre ”betyder” nåt för dagens publik.

@Hasse: det hade varit ett otroligt classy move av Dave att lämna över till Conan. I nuläget känns det osannolikt att nåt sånt jobbas fram, men som du säger, om två år… Conan kan ägna sig åt andra film/tv-grejer under tiden.

[2010-01-14 17:23]
Hisingen

Tackar för ett fantastiskt inlägg!

[2010-01-14 18:29]
Per B

För mig som inte är så insatt, vad för backstabbinggrejer har Leno sysslat med?

[2010-01-14 19:31]
Micke

Leno sa INTE att han skulle lägga av innan Conans förhandlingar 2004. Leno gick MED på att lägga av EFTER att NBC övertygat honom om det och utsett Conan som efterträdare.

[2010-01-14 19:48]
John

Jag tycker inte att det är NBC som förtjänar en känga utan helt och hållet Leno. NBC försöker bara gå med vinst. Leno däremot sa själv att han ville sluta och hans stora passion är trots allt stand up och det är det han borde syssla med. Killen har till och med sparat pengarna han hela tiden fått av Tonight show och bara levt på ståuppjobb. Han borde dra sig ur hela cirkusen illa kvickt innan han smutsar ner Tonight show arvet ännu mer, ett arv som Conan är betydligt mer förmögen att förvalta.

[2010-01-14 19:54]
Micke

r: anledningen var att Conan 2004 var ”a hot commodity” och NBC ville inte förlora honom till en konkurrent. Det var dags att omförhandla hans kontrakt, och NBC lovade honom att 2009 skulle han få ”The Tonight Show” om han stannade hos NBC till dess. De gick till Leno och sa till honom detta, Leno tänkte att om 5 år ville han nog sluta ändå… men 5 år gick, Leno var fortfarande #1 i late night och hade ingen lust att sluta. Så NBC insåg att om de kickade ut Leno, vilket de hade all rätt att göra, så skulle Leno troligen konkurrera med NBC. Så de ville ha BÅDE Leno och Conan, och det blev som det blev.

NBC hade usla siffror förra året, och de var tvungna att totalt slasha sin TV-tablå. Det var t o m spekulation om att de skulle göra som Fox och endast ha 2 timmar prime time. Men NBC valde istället att spara pengar genom att ha The Jay Leno Show i tredje prime-time timmen (kostar bara en bråkdel av vad scripted programming kostar).

Lenos ratings har varit mindre än beräknat, men NBC har ändå varit nöjda, för det har kostat lite. Det som föranlett det stora problemet nu är att viktiga ”affiliates” har förlorat tittare och inkomst pga att Leno som lead-in till deras stora moneymakers, lokalnyheterna, är sämre än vad scripted programming har lockat. Så dessa affiliates har pressat NBC att göra något åt situationen. Och nu försöker NBC göra det minst dåliga…

[2010-01-14 22:03]
Martin J.

s: Stuff white people like är väl framförallt att länka till stuffwhitepeoplelike…

[2010-01-14 22:20]
s

Sant! Hipsters som vill mysrysa över att nån hipster dissar hipsters= ”stuff white people do”.

[2010-01-14 23:26]
Micke

Nils, vad har snöfall i Italien med detta att göra? :)

[2010-01-15 00:36]
Erik Ledron

Kriget är förlorat. Enligt New York Post gör Conan sitt sista program nästa fredag. Sedan tar Leno över. Otroligt värdelöst.

http://www.nypost.com/p/entertainment/tv/conan_brien_done_with_tonight_show_644KD83eaOnoxnFe7jniRJ

[2010-01-15 00:57]
Martin

Ja, det ser mörkt ut.

[2010-01-15 01:25]
Brando

Bedrövligt alltsammans. Leno har ju uppenbarligen inga spärrar, och Zucker & co på NBC fortsätter att begå hårresande övergrepp på Carson-arvet. Som gammal NBC- och Tonight Show-romantiker blir man ju både indignerad och nedstämd. Enda ljusglimten är att se Letterman frodas över hela situationen.
Frågan är om det blir Fox för Conan nu. Såg att det diskuterats ymnigt på AST-forumet.

[2010-01-15 02:09]
Burgus

Tycker Conan ska sluta med en comeback för den onanerande björnen.
Låt han stå där i sin blöja i 45min!

Längtar tills Conan kommer som gäst till Letterman. Det måste ju ske.

Nej… Im with Coco.. förstås!

[2010-01-15 02:25]
Bosse

Ingen som känner att HBO skulle vara en bra plats för Conan? Kanske inte en daglig show men varför inte en veckoshow? Känns som han passar in där på nåt sätt…

[2010-01-15 09:09]
Burgus

Såg ni Kenneth the page hos Conan.. Tyckte jag var otroligt roligt.

[2010-01-15 09:57]
Per

Kenneth var lysande! Såg just tisdagens och onsdagens Tonight Show, mycket bra (även om jag snabbspolade Tom Brokaw). Fantastiska öppningsmonologer med många rejält spydiga skämt på NBC:s bekostnad. och Ricky Gervais var riktigt rolig. Samtidigt är det med sorg i hjärtat man ser det.

[2010-01-15 11:19]
Martin F

Seinfelds ställningstagande är ju mer pinsamt så hans egen show hade svårt att hitta publik i början och endast överlevde för att de hade höjdarna i ryggen trots svikande siffror.

[2010-01-15 11:52]
D

Jimmy Kimmel hos Leno inatt. Förnedring.

http://www.youtube.com/watch?v=_FNmWFD4oWg

[2010-01-15 12:11]
Martin

Bra gjort av Kimmel. Men som en bekant påpekade på twitter: ‘Just watched Kimmel’s zingers completely bounce off soulless RoboLeno. ”Dead or alive, that show is mine.”‘

[2010-01-15 12:35]
D

Jag tyckte i och för sig att det såg ut som att Leno led rätt kraftigt.

[2010-01-15 12:42]
Kjell

Visst led han! Och exploderade troligtvis i närmsta reklambreak. ”Roboleno”-känslan består ju i att han är hysteriskt professionell, ingen mediatränare i världen skulle kunna ha nåt att tillägga om hans posture i sändning (vilket förstås inte är samma sak som att agera och ta vettiga karriärbeslut off-air…)

[2010-01-15 13:28]
D

Tyckte ”Law & Order – Leno Victims Unit” var rätt kul också.
http://www.youtube.com/watch?v=jkWbeAWTgdU

[2010-01-15 13:50]
Burgus

Oj vad Kimmel körde över Leno.. haha.

[2010-01-15 14:31]
Emil

Kimmels framträdande på Leno känns redan som en modern klassiker.

Leno blir pulveriserad.

[2010-01-15 16:47]
Felicia

Snacka om partisk artikel… Vilka lättmanipulerade i*****r ni er som köper detta ensidiga bullshit. Go Leno! O’Brien når inte Leno till fotsulorna. Vilket skämt han är!

[2010-01-15 16:53]
s

Felicia måste hittat hit via en googlesökning på ”jay Leno”.

[2010-01-15 17:00]
Burgus

Lättmanipulerad ? Sant. Jag var stort fan av Jay Lenos torra humor och hans förmåga att ska publikens händer. Sedan läste jag igenom Martin artikel och blev ett stort Coco fan. haha

[2010-01-15 17:01]
Martin F

Och jag är väldigt nyfiken på vilket ord som gömmer sig bakom ”i*****r”.

Förövrigt är det roligt att klaga över partiskhet när man inte presenterar några som helst argument…. tyyyypiskt lenofans

[2010-01-15 17:29]
r

Jag gissar på att ordet är ”idioter”

[2010-01-15 17:39]
Martin F

Självcensurerar man ordet ”idioter” har man rätt allvarliga problem.

[2010-01-15 18:08]
Pajazzo

Shit, den här grejen engagerar verkligen folk. Är detta den mest kommenterade artikeln i WS historia?
(Av ngn anledning får detta mig att tänka på när den där läskedrycken [Pommac?] skulle försvinna och halva svenska folket mangrant ställde sig på barrikaderna, trots att ingen egentligen dricker den. Inga jämförelser i övrigt…)

[2010-01-15 18:24]
Martin

Långt ifrån, Pajazzo. Kjells artikel om kungafamiljen – till exempel – har över 150 kommentarer.

[2010-01-15 18:41]
Anton

Men, asså, Kimmel på Leno. Leno kan väl knappast ha varit helt oförberedd? Vad kunde han annars vänta sig som svar på en fråga om ”what would you like to host that you haven’t yet hosted” eller vad det var? La han inte upp några bollar bara för att de skulle sparkas?

[2010-01-15 19:09]
Micke

Anton, jo det var ju helt uppenbart. Förstår inte de som tror annat.

[2010-01-15 19:32]
Martin

Haha, Kurt Sutter erbjuder Conan en roll i nästa säsong av Sons of Anarchy: http://bit.ly/68vY0p

[2010-01-15 21:47]
Kjell

Pajazzo: Bloggposten om SVT:s ”Fördärvet” toppar med 167 kommentarer.

[2010-01-16 11:57]
Kjell

Conans tittarsiffror har för första gången passerat Lenos:

http://www.thrfeed.com/2010/01/conan-obrien-beats-jay-leno-in-thursday-ratings.html

[2010-01-16 13:44]
Palmodovar

Anton: jag är helt fascinerad av det där klippet, har sett det två gånger. Naturligtvis är Leno inte helt oförberedd, några frågor är som du skriver, bollar upplagda för att sparkas på, men sättet Kimmel gör det på kan inte ha varit planerat. Eller om man vänder på det, var det planerat är Leno dum i huvudet, eftersom han blir fullständigt bortgjord. När Kimmel i slutet vädjar: ”du har 800 miljoner dollar och massor av bilar, snälla, snälla pensionera dig”, känns det totalt uppriktigt. Fantastisk teve.

[2010-01-17 00:30]
Anton

Ja jag klagar inte. :) Men man skulle bra gärna vilja veta ALLT om hur det gick till; vad som var tänkt och inte.

[2010-01-17 09:42]
Degrell

Alla måste se det här. Ett klipp från The Tonight Show med Leno från 2004 när överlämnandet till Conan precis annonserats:

http://www.funnyordie.com/videos/6d1caacad1/jay-s-2004-announcement

[2010-01-17 12:35]
Nils

Micke:

Fuck. Fel länk. Fan vad pinsamt, skulle länka till ”Conan hoppar av”-artikeln

[2010-01-17 16:46]
Palmodovar

Jag var inne på dn.se och såg den här texten http://www.dn.se/kultur-noje/nyheter/obrien-sags-vara-pa-vag-fran-nbc-1.1028376 Så oerhört torftig jämfört med WS-texten ovan, en platt TT-text som DN plockat in. Ändå ligger den i topp på DN Kulturs mest kommenterade texter och tvåa när det gäller de mest lästa. Detta ämne engagerar alltså DN:s läsare men vad får de?
Det har pratats sedan början av 90-talet om att populärkulturen tagit plats på kultursidorna, enligt många tar den för mycket plats, men jag tycker fortfarande inte att texterna håller måttet. Det finns ingen blogg som jag känner till som ens kan jämföras med tex DN:s litteraturbevakning men när det gäller TV är de katastrofalt efter.

[2010-01-17 17:18]
Lars

Så otroligt förutsägbar artikel och kommentarer! Micke är en av få som förtjänar respekt då han söker hitta förklaringar till NBC agerande. Zucker har erkänt att det var ett misstag flytta Lenos show, mot Lenos vilja. NBC försöker nu fixa till ett stort problem och då Conan haft bedrövliga siffror jmf med Lenos på samma tid så var det tämligen givet vad NBC skulle göra. Sedan vet man att det är Conan som kommer få cred av Martin mfl men jag undrar vad de medarbetare som följde med honom till LA säger om Coco?

[2010-01-17 18:31]
David

SNLs kommentarer i senaste avsnittet var rätt lama, men med ett litet briljant undantag.
Öppningssketchen är småtrist och imitationerna av Larry King, Leno och Conan är urusla. Men så dyker plötsligt Jason Sudeikis upp som en helt fantastisk Letterman.
http://www.youtube.com/watch?v=g8g6ZnWXYSg

[2010-01-17 20:27]
bine

Jag är inte alls med på att slakta Leno även om jag tycker att han är mycket tråkigare. Svenne banan gillar honom mer. Klart att han inte vill lägga av (trots att han har sagt att han ska det) om tevebolaget vill ha honom kvar. Synd, men en Facebook-grupp lär väl inte ändra någonting, kan man tänka. Tittarsiffror däremot.

[2010-01-17 23:16]
Pepe

Tack David! Dessvärre är klippet redan borttaget. Jag såg om delen med Letterman två gånger och skrattade så jag nästan grät. Älskar när de får en sådan där idé och drar den in absurdum!

Vidare också helt OT hittade jag en annan SNL sketch jag letat efter med ljus och lykta ända sedan ZTV visade serien på nittiotalet. Någon vänlig själ har rippat sin blueray-utgåva av The Sarcastic Clapping Family of Southhampton här: http://www.youtube.com/watch?v=jWc-8E3zec0

GOGO TEAM COCO!

[2010-01-17 23:23]
Vi är alla med Coco « Hbls kulturblogg

[…] som verkligen vill förkovra sig i ämnet ska förresten läsa Martin Degrells summering på tv-bloggen Weird […]

[2010-01-18 00:46]
Kjell

Pepe: Tack för den fantastiska Imax-Red One-3D-rippen av The Sarcastic Clapping Family of Southampton! Väldigt kul.

[2010-01-18 11:23]
Bine

Pepe: Ha ha, vilket klipp! Sarkastiska handklapp är underskattade.

[2010-01-18 12:09]
D

Howard Stern varnade redan 2006 för vad som skulle hända.

http://www.youtube.com/watch?v=voCiTdBL8nc

[2010-01-18 17:03]
Per

Palmodovar: Håller med – DN kan bara drömma om att ha en skribent med samma koll på ämnet som Martin. Trist bara att han inte får så fet lön här.

[2010-01-18 17:22]
Kjell

DN ”kan bara drömma”? De KAN ju köpa texter av Martin också.

[2010-01-18 17:42]
Per

Sant! Varför gör dom det inte?

[2010-01-19 20:10]
Rebecca

Sammanfattningsvideo från Conan-rallyt i CA.

http://www.youtube.com/watch?v=oDtpDgogytQ

[2010-01-20 00:11]
Robban

Jävla bra inlägg! Det är exakt för analyser som dessa jag besöker WS.

[2010-01-22 11:57]
Killen från Stargate Atlantis är Conan - Bloggywood

[…] dags att skriva lite om Conan? Ja, alltså inte hela den där grejen kring Conan/Leno. Nej, vi pratar original-Conan. Du vet. […]

[2010-01-24 01:35]
Rebecca

Så försvann Conan från amerikansk teve för okänd tid… vad händer nu då?

[2010-01-25 11:09]
Lars

Tonight show med Coco är nu nerlagt. För första gången på 55 år så var Tonight show på väg att förvandlas från en penningmaskin till blödande förlustshow! NBC ”sparkade” Leno från Tonight show för 5 år sedan och satsade på rising star Coco. Felbeslut visade det sig. Coco tappade mycket stor del av publiken inkl den köpstarkaste åldersgruppen när hant körde Tonight show. NBC försöker då lösa det hela genom att föreslå att Lenon får starta 11.35 med en halvtimmes show följt av Coco med Tonight show kl 12.05. Flytten på 30 minuter klarade inte crybabyn Coco av utan valde pengarna istället. NBC och Zucker har gjort stora misstag och ska självfallet ha största skulden för debaclet. Att sedan Per gillar crybabies som Coco och svin som Letterman är inte att förvåna.

[2010-01-25 14:31]
Brando

Jösses, Larsa. Slappna av. Du som verkar gilla Tonight Show-franchisen måste väl uppskatta att Conan i stora drag räddade det i slutändan, genom att vägra flytta på showen till nästa dag (00.05), vilket hade gjort det till typ The Tomorrow Show. Snacka om aktningsvärd sensibilitet gentemot Paar/Carson-arvet från Cocos sida! Och tappade han verkligen den köpstarkaste åldersgruppen? Har för mig att han de facto gjorde rätt fina framsteg i den delen av demografin jämfört med Leno. Håller emellertid med dig angående klåparen Zucker. Brandon Tartikoff lär vända sig i sin grav…

[2010-01-25 17:03]
Lars

Coco tappade totalt 49% av publiken och tom 23% jfm med Leno i den åldersgrupp där Conan ansågs starkast dvs 19-49 år. Han hade tom lägre siffror än Letterman i åldersgruppen 19-25 år (!). Vilket fiasko av Zucker att sparka Leno och låta Coco ta över. En show som i 54 år gett stora vinster årligen gick plötsligt med förlust med tiotals miljoner dollar. Conan vägrade uppenbarligen att inse vidden av sitt fiasko. Han hade möjlighet rädda jobben för de ca 200 personer som följde med honom från NY men när money talks så fattade crybabyn ett annat beslut.

[2010-01-25 23:01]
Rebecca

Vet inte om jag tycker som du Lars när jag ser det här klippet: http://www.tvsquad.com/2010/01/25/leno-talks-to-tmz-about-conan-letterman-and-the-masturbating-b/

Nog för att han blev intervjuad av en irriterande TMZ reporter men arrogansen är ju bara för mycket.
Hans svar ”it’s showbusiness” visar hur lite han bryr sig…

[2010-01-26 00:05]
Lars

Sett klippet tidigare och tom TMZ reporter var imponerad över Lenons vänlighet och tålamod! Hans svar ”its showbusiness” visar ju att han inte tar Lettermans försök att vinna poänger på allt för stor allvar. Vem tar för den delen ett sexistiskt svin som Letterman på allvar? Gör du Rebecca?

[2010-01-26 02:24]
Rebecca

Diskussionen huruvida Letterman är ett sexistiskt svin eller inte tycker jag inte hör hit. Letterman försökte bara förklara hur historien om hur det var när han blev snuvad på The Tonight Show. Klart att han har rätt att vara bitter då. Det är allmänt känt att han och Leno inte direkt är bästa vänner och ganska självklart att han säger vad han tycker, det är hans show. Alla har sin sida av historien som de försöker få fram, och jag försöker bara poängtera att jag tycker Leno har varit den som jag tycker förklarat sig sämst och bara ”viftat bort” all kritik och inte tagit till sig någon av den.
Blir man sparkad från sitt jobb går man, man stannar inte kvar i källaren och hoppas att någon ska uppmärksamma stackars lilla mig som Milton i Office Space.

http://bit.ly/6FjAQqn (artikel från NY times om förra Tonight Show debaclet.)

[2010-01-26 10:33]
Lars

Du tycker Leno är arrogant för att han svarar ”its showbusiness” angående Lettermans krypskytte. Vad ska Leno förklara? Han fick sparken av NBC för fem år sedan som ville satsa på Conan. Tonight show med Conan förorsakade NBC förluster på tiotals miljoner dollar. En prestation får man säga. För att vända den katastrofala utvecklingen så föreslår NBC ändringar. Leno frågor om Coco går med på det och NBC svarar javisst. Sedan visade sig att så inte var fallet. Vad ska Leno förklara? Att Zucker är inkompetent? Lettermans sviniga beteende mot sina unga kvinnliga anställda och sin familj hör i högsta grad in i dramaturgin då NBC och Zuckers klantighet utnyttjas till fullo av Letterman för att han söker återfå lite av sin cred. Hos Rebecca har han kvar den, den bittra Letterman:)

[2010-01-30 16:26]
Pajazzo

Det var ett jävla tjat om pengar Lars. Är du revisor?

Men det är väl inget nytt att pengarna (sponsorerna) styr, och att det allt som oftast går ut över det konstnärliga.

Och självklart väljer de konservativa jänkarna trött-Leno framför den innovative Conan.

[2010-01-30 21:37]
Lars

Re Pajazzo. NBC med Zucker tog en chans med Conan. Det blev ett gigantiskt kommersiellt misslyckande. Din lösning är kör vidare med Conan och riskera jobbet för ett stort antal människor. Så resonerar endast en ytterst cynisk person.

[2010-01-31 00:11]
Tompa

Lars:

NBC sparkade inte Leno, hans skrev själv på ett kontrakt om att han skulle lämna TTS 2009. Anledningen till att Conan fick sparken och inte Leno är att NBC hade varit tvugna att betala upp emot 150 miljoner till Leno.

Sedan verkar du helt missa att det tar tid för den gamla publiken att vänja sig med en ny programledare. När Leno tog över efter Carson hade han väldigt dåliga tittarsiffror och skulle enligt ditt resonemang fått kicken direkt. Men som tur var satte Hugh Grant på en prostituerad och Leno kunde gå om Letterman i mätningarna.

Och anledningen till att Conan inte fick tittare stavas ”The Jay Leno Show”.

[2010-02-01 20:28]
Lars

Tompa. Leno fick sparken från TTS 2004. På samma sätt som Conan fick 2010. Att sedan båda skrev under ett kontrakt är egalt. Självfallet så tar det tid bygga upp en publik. TTS blödde kraftigt under Conan något som aldrig hänt under dess 55 år (inte heller under Lenos första tid som värd då showen tvärtom gick med god vinst). När NBC som bolag var stark så hade de kanske haft tid vänta. Nu är det ett tv-bolag i kris och har en ny ägare som ställer krav. Ska bli intressant se var Conan dyker upp i höst och om han då lyckas bygga upp en kommersiellt lönsam show.

[2010-02-02 00:31]
Pajazzo

Mitt cyniska resonemang? Hur tänker du nu Lars?
Jag konstaterade bara att det är synd att lönsamheten (eller bristen på den) fällde Conan.

Ingenstans skrev jag att de borde ha riskerat folks arbeten eller ens att de borde ha kört vidare med Conan.

Läs igenom ordentligt nästa gång innan du fäller dina förhastade och opåkallat dryga kommentarer.

[2010-02-03 00:40]
Brando

”Den ytterst cyniske” (enligt Lars ord) Conan betalar sin stab ur egen ficka;
http://www.huffingtonpost.com/2010/02/02/conan-paying-crew-severan_n_445721.html

Vad säger du, Lars?

[2010-02-03 18:47]
Lars

Pajazzo. Feltolkade jag dig så ber jag om ursäkt.
Brando. Snacka om att vara naiv :-)
Avslutar med länka till en annan tolkning av slaget om TTS.
http://www.cafe.se/Default.aspx id=676044&postid=19289#comments

[2010-02-05 01:25]
Brando

Vad menar du, Lars? Du tappar ju greppet allt mer för varje inlägg du skriver.

[2010-02-05 15:03]
bine

Lars: Den enda tolkningen man kan göra av dina senaste inlägg är att du håller på att vända kappan efter WS-vinden.