Weird Science
24 betyder julafton

2010-01-18  

Det sitter stora banners och affischer med 24 och Jack Bauer in action på över hela LA: »New York gets Jack’d.« Inte heller denna säsong utspelar sig i Los Angeles (förra säsongen utspelade sig ju i Washington DC) utan i New York, där Jack dotter Kim bor och där president Taylor ska skriva på ett viktigt fredsavtal.

Jag har skrivit många spaltmeter om hur mycket jag älskar 24. Mitt kapitel i boken Nollnoll handlar nästan uteslutande om denna kärlek. Kvällen var därför en mindre julafton för oss 24-fans med en repris av sista avsnittet från förra säsongen som uppvärmning och sedan två avsnitt på raken av nya säsongen. Korka upp champagnen!

Jag är inte besviken.

Första avsnittet bjöd på klasiska 24-ingredienser som en enorm explosion, Jacks fantasifulla användning av en brandyxa, ett »Dammit!« och en tidig viskning om att en murvel befinner sig på insidan, i det här fallet på en viktig presskonferens. Men mest underhållande är ändå att se Jack. Som vanligt med bootcutbyxor och de vanliga bekymmersrynkorna i pannan och runt ögonen. Ingen kan vara så mycket tillbaka som när Jack Bauer är tillbaka.

Han leker med sitt barnbarn Teri (!) och försöker ge sig själv en hygglig chans till ett drägligt liv men det sociala arvet gör sig påmint ännu en gång och som alltid kommer hotet mot familjebilden. Stackars Jack. Ska han nånsin få ro? Det är ju också lite därför man gillar honom, hans suckar, hans insatser och alla svåra beslut han tvingas fatta – för vår skull.

Ja, för vår skull.

I sista avsnittet förra säsongen frågade protegén Renée Walker hur han gör de val han gör. Han gav henne rådet att fatta beslut baserat på om du kan leva med dem eller inte. Det är den enda guideledning han har, det enda han kan göra.

Den här säsongen kommer att bli lika bra som den senaste. Många var besvikna med hur den säsongen slutade men med lite extra »Vad hände sen«-info i denna säsong (påminnelse: president Taylor kastade sin dotter i fängelse) borde den ändå, som helhet, ses som en bra säsong och denna har potential att bli ännu bättre då det ryktas om att president Logan, den i mitt tycke äckligaste teveskurken någonsin, ska komma tillbaka. Och har vi verkligen hört det sista om Tony ännu?

[2010-01-18 11:18]
Bine

Jag tröttnade efter x antal säsonger. Men heter barnbarnet Teri? Vad sött! Jag gillade Teri.

[2010-01-18 11:48]
The Till

gillar 24. men såg långfilmen nyligen. eh? hela idén med 24 försvann. meningslös. som en 1,5 lång trailer

[2010-01-18 13:14]
Kjell

Det var ingen långfilm, det var en prolog till förra säsongen. Långfilmerna är inte gjorda än, men verkar – som vanligt – vara ”på gång efter nästa säsong”.

[2010-01-18 13:46]
D

24 i all ära men vilka nya serier ska man hålla ett öga på nu under våren?

[2010-01-18 14:32]
Fipp

Efter att ha sett de 2 första avsnitten nu så är jag mer taggad än någonsin. Premiären var väldigt bra och kan knappt vänta på de nästa 2 avsnitten som kommer inatt.
Dock gillade jag inte alls sub-plotten med Katee Sackhoff, fast det kanske är lite snabbt att dra några slutsattser över den innan den ens har börjat…
Jack is back, baby! :D

D: ett tips är att kolla in serien Archer som började förra veckan. Extrem på alla sätt och vis. Tänk dig James Bond blandat med Family Guy så får du kanske en uppfattning. ;>

[2010-01-18 17:33]
Bine

D: Sista säsongen av Lost får man ju inte missa. Börjar i USA i början av februari.

Kjell: Är osäker på om jag kollade klart på förra säsongen 24 ens. Jag såg långfilmsavsnittet — som ju var riktigt bra — och fick en nytändning, men nu känns det inte som att jag såg klart. Får nog läsa lite sammandrag.

[2010-01-18 17:37]
Fred

Hurra!

[2010-01-18 17:44]
D

Fipp: Tack för tipset!

Bine: Klart man kollar in Lost men nu tänkte jag mer på NYA serier.

[2010-01-18 17:59]
Enaté V√≠c-M√≠cha Lesbiskkyssar

Älskar 24

[2010-01-18 20:04]
Nathalie

Sett de tre första säsongerna. Får väl ta mig i kragen att fortsätta se men just nu känns det lite uttjatat.

[2010-01-18 20:41]
Caroline

Barnbarnet heter Teri. Mycket fint. Och ytterligare en påminnelse till Jack om att jobbet hans har ett högt pris. Och en vink om att Jack faktiskt har en familj. Trist att det inte funkade mellan Kim och Chase men hon verkar vara lyckligt gift nu i alla fall.

[2010-01-19 01:22]
Magnus

När en ”24”-säsong börjar med barnbarnsgulligull så vet man att the shit is about to hit the fan!

[2010-01-19 01:58]
Kaveh

Jag hoppas 24 vågar sluta insistera på att varje avsnitt ska sluta med en enorm twist eller att det måste vara full fart hela tiden.

De första avsnitten brukar vara bra, men sedan tappar serien bort sig i löjliga sidospår som kastas in.

Just därför gillade jag de två första avsnitten. Inte sprängfyllt med löjliga twists utan en rätt jämnt tempo, gillade verkligen att andra avsnittet inte slutade med någon uttjatad twist som man ändå kunde förutse.

Bra inledning!

[2010-01-19 02:40]
Re:animator

Magnus: Ptja, hela serien började ju faktiskt ganska familje-gulligullig med Jack som loving husband, så det behöver kanske inte vara så illa.
Bra start på säsongen, helt klart. Är faktiskt förvånad över den höga standard serien fortfarande håller. Visst, det har varit ett par dippar, främst då vissa subploter, men på det stora hela så är det fortfarande spännande. I mitt tycke, och jag vet att jag är tämligen ensam om detta, så är den första säsongen med Kim springandes som hon vore med i Friday the 13th-franchisen fortfarande den sämsta säsongen.

[2010-01-19 19:14]
Per B

Helt okej säsongsinledning där det bästa har varit Freddie Prinze Jrs ögon. Ser så slitna ut men är samtidigt helt förtrollande.

Hoppas att säsong åtta höjer sig ytterligare några snäpp och blir en fin avslutning av hela 24 för jag vill inte minnas den som serien som avslutade med de tre sämsta säsongerna.

[2010-01-20 23:50]
Fredde

Jag tycker det var roligt att det tog hela sju minuter in i första avsnitten för att den första ”within the hour” eller liknande. För varje säsong undrar jag bara mer och mer varför de har en så spännande tidsuppfattning där den enda referensramen är heltimmar som de dessutom inte ens gör någon skillnad mellan.

[2010-01-21 00:10]
Kjell

Två av de fyra avsnitten hittills har refererat till den ”närmaste timmen”. Dessutom var det sista som hände i ep. 4 att Bauer sa ”damn it”.