Weird Science
Vinnare av Weird Science tevepris Raketen 2009: Bambuser!

2010-01-24  

Att Bambuser var så mycket mer än den obegripliga 1000apor-feed vi först associerade denna svenska »live from your mobile«-tjänst till upptäckte vi när någon livefilmade Gömda-debatten på Publicistklubben i februari. Från den kvällen, och fram till att någon lade ut Wanja Lundby-Wedins LO-presskonferens live en sen söndagskväll i slutet av mars, genomgick Bambuser förvandlingen till konkret aktör i tevelandskapet. »En reell SVT24-konkurrent«, som jag förutspådde i en artikel i GöteborgsPosten i våras.

Dagen efter LO-spektaklet var vi många som himlade med ögonen åt hur Aftonbladet rubrikvinklade det till en framgång för Wanja Lundby-Wedin. Vi hade ju själva sett det i direktsändning, och diskuterat det i realtid – på Twitter, och på Bambuser-chatten som flödar bredvid tevefönstret på sajten. Det mediemedvetna Sverige satt därmed på förstahandsinsikten om att Lundby-Wedin gjort bort sig. Utan Bambuser, i det gamla grå tevelandskapet, hade vi inte haft en aning.

Några veckor tidigare satt jag och kollade på en annan debatt på Bambuser, från Tekniska Museet i Stockholm om Ipredlagen, och den var betydligt mer belysande än allt jag sett på SVT om ämnet. I panelen stod historikern och samhällsdebattören Rasmus Fleischer från Piratbyrån och Kungliga Bibliotekets Pelle Snickars mot den oheliga alliansen mellan underhållningslobby och riksdagspolitiker, och det blev efterhand smått svindlande att se denna debatt, om ett möjligt framtida korporativistiskt mardrömssamhälle reglerat av telekomlagar och ACTA-direktiv i en universell underhållningsindustrikartell, där tv-tittandet snart skrumpnat ihop i polisbevakade regionindelade distributionsgluggar – och samtidigt känna sig upprymd av ett helt annat slags tevefönster, detta öppna, fritt distribuerade webbfönster mot samhällsdebatten, mot en helt annan framtid, där internet fått fortsätta att utvecklas på människors snarare än föråldrade industristrukturers villkor.

I den där GöteborgsPosten-texten (ej på nätet) skrev jag också att »om den distributiva inhängnaden verkligen kommer – då kommer också den lokala, individuella teven att explodera. Folk kommer att skapa teve för varandra. Vi kommer att bambusra alla möjliga föreläsningar, konserter, standupshower, konferenser, möten, intervjuer…«

Men där är vi ju redan. Och det var med en lätt rysning jag mottog en skärmdump från Bambuser-skaparen Måns Adler nyligen (bilden här ovan), med en uppspelt påminnelse: »Apropå det du skrev i GP för ett halvår sen, att vi kunde bli en konkurrent till SVT24…«

»The revolution will not be televised«, deklamerade Gil Scott-Heron, men den blir bambusrad! Ett stort grattis till Bambuser, vinnare av Raketen 2009.

[2010-01-24 15:16]
D

Bindestreck mellan Scott och Heron om jag får be. Skär in i ögonen som det ser ut nu. Annars är det bara att gratulera Bambuser till det välförtjänta priset.

[2010-01-25 02:24]
Veckan som gick – vecka 3 « Same Same But Different

[…] för, vad får de som inte en vanlig gratisanvändare har tillgång till? Bambuser har också tilldelats popkulturbloggen Weird Sciences tevepris Raketen 2009. Grattis! Läs också det här om livesänd […]

[2010-01-25 09:54]
Kapten Svea

kul med pris till ny teknik – trots att jag är helt oteknisk. fast GöteborgsPosten, nej, den gillar jag ju inte, typ.

[2010-01-25 15:23]
Veckan som gick – vecka 3 #ssbd

[…] för, vad får de som inte en vanlig gratisanvändare har tillgång till? Bambuser har också tilldelats popkulturbloggen Weird Sciences tevepris Raketen 2009. Grattis! Läs också det här om livesänd […]

[2010-01-25 17:06]
Bine

Grattis Bambuser!

[2010-01-26 19:05]
r

Jag förstår inte vad bambuser är. Är det en sida där folk lägger upp sina mobiltelefoninspelade videoklipp ?

Jag besöker sidan och ser några politiska debatter och en massa ”Benjamins femte födelsedagskalas!! och ”TestinG” och liknande.

[2010-01-27 18:01]
hp

Är det oredigerade som är den nya journalistiken? Efter 2009 års alla journalistskandaler (Tamas, Marklund, Guillo, Sefastsson etc) så kan man kanske bara lita till oredigerat material? Men hur skall man som vanlig tittare kunna sovra i nyhetsflödet? Frågor,frågor…

[2010-01-28 18:16]
PJ

Rättare sagt svenska OCH finlandssvenska tjänst:
http://www.peppar.fi/article/Bambuser_borjade_som_finlandssvensk_open_source/