Weird Science
HBO:s tålamodsteve imponerar

2008-02-12  

intreatment1.jpgGissa om vi kommer få läsa några tjog artiklar om »den nya terapitrenden på teve« när HBO:s dramaserie In Treatment når Sverige – precis som varjehanda blaska nu avverkat sin obligatoriska temaartikel om hur Californication och Tell Me You Love Me banat väg för en ny »sextrend«.

In Treatment – vars upplägg och manus baseras på en israelisk serie, Be’Tipul – är vid första anblick nästan komiskt krävande: fem halvtimmesavsnitt i veckan, ett för varje vardag, där vi får se terapeuten Paul (Gabriel Byrne) ta sig an sina patienter (undantaget fredagsavsnittet, då Paul träffar sin egen terapeut). Ett rum, två personer som pratar.

Visst är det tacksamt att se In Treatment som kulmen på en shrinktrend som började med Sopranos och utvecklades med förra årets parterapiserie Tell Me You Love Me. Men den mest intressanta jämförelsen med Tell Me You Love Me är inte terapikopplingen, utan själva långsamheten – hur vårt tevemässiga tålamod blivit så uthålligt att vi mäktar med denna storymässigt strävsamma vandring in i karaktärernas allra innersta.

In Treatment är en serie som smyger sig på, som kräver att vi lyssnar. Flugan-på-väggen-kittlande, visst, men också djupt berörande när den vecklar ut de olika lagren av det mänskliga psyket framför oss. På samma sätt som vi tolkar våra vänners och familjemedlemmars berättelser och beteenden, ofta över längre tidsperioder, tolkar vi här karaktärernas känsloströmningar och nyansskiften under en lång följd av avsnitt.

Och det är ohyggligt intressant att se hur avsnitten spelar mot varandra.

Ta det senaste till exempel, det elfte (som vi redan är uppe i, blott två veckor in i säsongen), där det blev så smärtsamt uppenbart vad serien verkligen handlar om. Vi befinner oss i Pauls patinerat inredda kontor – mörka skinnfåtöljer, intreatment2.jpgtyngda bokhyllor, snyftdukar på soffbordet – tillsammans med Laura (Melissa George), hans tjugo år yngre patient med vilken det uppstått så kallad »erotic transference« (hon är kär i honom, han möjligtvis kär i henne). Laura förklarar att hon måste ägna all sin energi åt sitt kommande bröllop, varpå Paul svarar provocerande: »Jag trodde det var meningen att en blivande brud skulle sprudla av energi?«

Han är så off i det här avsnittet, stundtals så usel som terapeut. Och det är imponerande hur det grundtemat – Pauls uppenbara och nyligen uppstådda oförmåga att hantera sin yrkesroll – vävs samman av de olika episoderna. Varje session han har med sina patienter, i synnerhet med Laura, spelar på efterklangerna av den session han själv haft veckan innan med sin egen terapeut.

In Treatment är ett slags djupt fascinerande tålamodsteve, mer vardagligt personlig, mer mänsklig, än något vi sett på denna sidan millennieskiftet.

Det har snackats mycket, inte minst på den här bloggen, om att Showtime sprungit om HBO vad gäller innovativ teve. Det råder nu inga tvivel om att den senare har tagit tillbaka ledningen.

[2008-02-12 22:25]
Philip

Tålamodsteve – till skillnad från tålamodsprövande teve alltså. Mycket bra distinktion, det är också exakt skillnaden mellan exempelvis The Wire och Lost för mig.

[2008-02-13 10:49]
Kjell

Nyskapande och fullständigt beroendeframkallande. Frågan är om det ens är möjligt för annars HBO-kåta SVT att köpa in serien? Ska de i så fall sända ett avsnitt i veckan i ett helt år?

Jag håller f.ö. på att kolla in den israeliska förlagan, som dessutom påbörjat andra säsongen.

[2008-02-13 13:32]
Kjell

Apropå shrinkvinkeln…Hynek igår:

http://hynek-pallas.blogspot.com/2008/02/psykfilm.html

[2008-02-13 14:12]
Konrad

Fick just ett pressmail från Canal+ som meddelar att de börjar sända In Treatment 2 juni – på samma sätt som HBO, fem dagar i veckan!
Spännande med originalet, Kjell. Kan man få en liten rapport?

[2008-02-13 14:18]
Kjell

Samma musikaliska ledtema, samma scenografiska känsla och färgskala, psykoterapeuten är lite lik Gabriel Byrnes Paul, flera storylines verkar identiska… skillnaden är att det är på hebreiska och därmed, för mig, omöjligt att hänga med i på allvar.

Där finns dock en liten tevedramaturgisk klumpighet, som att Be’Tipuls ”Laura” sneglar in på ”Paul” medan hon hånglar med soldaten utanför etc…

Men förtexterna är snygga, mörk tung vätska som droppas ner i vatten och bildar rorschach-bilder…

[2008-02-13 21:18]
Axel

tycker in treatment är riktigt bra och har ett mycket intressant upplägg. Helt klart det bästa som visas just nu.

[2008-02-13 22:37]
Greta

Tycker den här serien låter grymt jobbig, som du säger, ”tålamodsteve”. Aldrig att jag kommer orka se det här. Börjar bli sjukt trött på sega serier. Det finns så många sega filmer som jag hellre ser. Hellre Stalker och Barry Lyndon än det här liksom :P

[2008-02-14 14:27]
Anna-Karin

låter som spännande.. när kommer den visas för oss vanliga människor i sverige som ej har canal+?

[2008-02-14 15:02]
Kjell

Anna-Karin, jag har som sagt svårt att tänka mig att SVT anser sig kunna hantera en så tids- och tablåmässigt krävande serie. Men, om du inte har Canal+ kanske det kan vara värt att beställa kanalen i en tremånaders provperiod, som täcker in hela deras sändning av In Treatment?

[2008-02-14 19:39]
HT

ett ambitiöst och välgjort sömnpiller.

[2008-02-14 20:34]
Velvet

Har bara sett de två första, tycker de var intressanta, defenitivt värda att fortsätta titta på. Jag kan däremot tänka mig att det kan bli lite segt om man sträck ser några avsnitt. Ska man förlja In Treatment så är det no ett avsnitt åtgåmgen som gäller. Nyskapande och modigt måste mansäga, även om det egentligen var israelerna.

[2008-02-15 07:46]
Kjell

Men såvitt jag kan bedöma är den amerikanska versionen betydligt bättre, den israeliska har element av ren såpa, i synnerhet en del onödiga sexscener och löddriga inklipp med insinuanta-ögonkast-över-axeln-på-den-man-samtidigt-kramar och liknande.

[2008-02-15 13:58]
Jonas Mosskin» Blog Archive » Mer om “In Treatment”

[…] skriver på Weird Science om “In Treatment”. Han är uppmuntrande positiv till det han kallar för tålamodsteve. […]

[2008-02-17 00:25]
JET

No fuzz? Inget ludd? Ingen polis?

Nä. No fuss.

[2008-02-17 17:52]
Kjell

Nej, ingen polis… däremot är det ju en hel del navelskådarludd.

[2008-02-19 10:51]
Weird Science » Varför inte israelisk psykoterapi i svensk teve?

[…] In Treatment, som Konrad hyllade efter första veckan, är min bästa tevevän just nu. Jag vill se den exakt som det är tänkt, en […]

[2009-05-11 19:55]
Weird Science » Barnet är bäst i In Treatment den här gången också

[…] kväll börjar SVT sända In Treatments förstasäsong, som vi skrivit om här, här, här och […]