Weird Science
SVT-glappet mellan nytt och gammalt

2010-03-01  

Det finns två helt olika SVT och jag undrar om de någonsin pratar med varandra.

Å ena sidan SVTinteraktiv, vars SVT Play är en tjänst i världsklass, med imponerande syskonstjänster som Play Prima (första HD-streamingtjänsten i Europa) och den djupt imponerande iPhone-appen. Det är också SVTinteraktiv som gjort SVT-webben till både en förstklassigt BBC-inspirerad nyhetssajt och en potentiell Newsmill-dödare med den publicistiskt urstarka SVT Debatt-sajten – och dessutom vunnit en Emmy för den banbrytande multiplattformsdramaserien Sanningen om Marika.

Å andra sidan har vi det gamla vanliga eter-SVT, som ännu inte kravlat sig upp ur 1900-talet och totalmissat att ta till vara på de möjligheter som SVTinteraktiv banat väg för.

Aktuella exempel är hur man de senaste veckorna använt twitter under Melodifestivalen (Ebba von Sydows och Annica Lantz) och OS i Vancouver (Jonas Karlsson). Alla har de twittrat livligt under tävlingarnas gång – men utan att själva ta twitter på journalistiskt allvar.

När Jonas Karlsson ändå befann sig på twitterplattformen TweetDeck under det historiska Hellner-guldloppet, varför följde han inte själv twitterströmmar, jagade iakttagelser och infallsvinklar? Hade han gjort det hade SVT fått ett mer upphetsande eftersnack till hur svenskarna gav norske Northug kompanistryk än de stela insticken med Kungen och Carl Philip (låt vara att dessa ändå utmynnade i en instant-klassisk tilltalsförvirring i en fråga till majestätnissen: »Känner Ni Dig stolt som svensk?«).

Ty då hade Karlsson snabbt snappat att Northug en stund efter målgång muttrade till sin tränare att Hellner hade saboterat hans stav. Verdens Gang-webben gjorde genast ett stort nummer av det och vi var många som bara minuten efter publiceringen twittrade ut länken. På de norska tidningarna och på twitter och facebook kokade debatten upp direkt, norska medier jagade genast fatt i fler som uttalade sig och analyserade – men SVT:s twittrande OS-studio hade ingen aaaning. Twittret ven runt Jonas Karlssons ögon men han tittade inte. Först en timme senare reagerade han med en kort twitterkommentar, men det letade sig inte ut i SVT:s luxuösa sändning, hittade inte fram till SVT-fältreportrarna som fortsatte med sina »hur känns det«-frågor.

Nu får vi ta sikte på nästa OS. Om fyra år kanske hela SVT, och inte bara SVTinteraktiv, är världsledande på nya medier?

[2010-03-01 10:48]
Kjell

Denna text är ursprungligen publicerad i aktuella utgåvan av tidningen City Stockholm, ett krönikörsuppdrag jag för övrigt valt att avsluta efter nästa vecka.

[2010-03-01 11:59]
Patrik

Kjell: som vanligt bra text, men intressanta iakttagelser.
offtopic WS arkiv länk funkar inte, vill man ju gärna läsa de gamla inläggen som man varit tvungen att hoppa över för att slippa spoilers, när man legat efter på serie fronten.MVH
P

[2010-03-01 13:37]
Richard

Kjell: Varför? Inte för att jag personligen sörjer ditt avhopp. Jag lär hänga kvar här. Men fler borde få ta del av din kultur och media pedagogik.

[2010-03-01 14:26]
Hannes

Kjell, jag längtar efter lite fler Lost-analyser. Kommer det?

[2010-03-01 15:27]
r

Jag gillar helt klart detta med att TV ska erbjuda mervärde och fördjupning på webben, i form av genomarbetade tjänster och livaktig debatt. Däremot är jag mer tveksam till användadet av ”nya medier” i rutan. Tv är inte interaktivt medium. Låt TV förädla sina egenskaper och andra medier sina.. Ni minns kanske tidigare försök till interaktivitet i tv-rutan typ SVTs satsningar på ungdomen ”Nudlar och nollåttor” som gick i ettan och tvåan samtidigt där man skulle zappa och se ur olika vinklar.. eller när man skulle ringa in och rösta om fredagsfilmen.. På samma sätt med twitter, som säkert kan ha sin charm i ens smartphone, på tv känns denna hackande textremsa på skärmen bara konstig, en fånig modenyck, asntagligen obegriplig för stora skikt av befolkningen. Just Twitter är ganska smalt, och nog inte helt ovanligt att man inte ser poängen i. Jag förstår dock att de som twittrar själva är mer intresserade.

[2010-03-01 17:55]
Kjell

Richard: Tidsbrist.

[2010-03-01 17:56]
Kjell

Hannes: Jag hoppas få lite sällskap av andra här på WS vad gäller Lost-skrivandet snart! Men självklart kommer det mer även från mig.

[2010-03-01 23:43]
Bine

Åh, vem mer skriver om (läs: gillar) Lost här?

[2010-03-02 01:23]
soffpotät

Man kan nästan förstå om de håller sig från twitter när de som första reaktion i prasselmedia råkar ut för den här härliga pulitzer-vinnaren: http://www.vinterstudion.se/2010/02/sanningen-bakom-en-kvallstidningsrubrik/

[2010-03-02 02:25]
Alexander

Hej Kjell,

Jag har ett projekt jag vill prata med dig om. Vilken mail når man dig lättast på?

Undrar,
Alexander vänligast

[2010-03-02 09:38]
Kjell

Hej Alexander, jag har fått ditt mail. Det är en rolig idé men jag avböjer medverkan.

[2010-03-02 10:05]
D

Någon mer än jag som känner att författarna till Lost inte har en chans att sy ihop serien på ett snyggt sätt med de få avsnitt de har kvar?

[2010-03-02 11:07]
Larsson

Det kommer väl sluta med att Bobby Ewing drömt ihop hela Lost.

Men, jag har höga hopp om att det kommer gå ihop ändå.

Själv efterlyser jag mer texter om Breaking Bad. Är halvvägs in i säsong 2 nu, och den är helt sjukt jävla mäktigt bra! Vilket skådespel, vilken smygande karaktärsutveckling av Walt.

[2010-03-02 13:52]
Bine

D: Att de syr ihop alla lösa trådar är nog omöjligt, ja.

[2010-03-02 17:05]
Brad Dourif

Larsson: Kjell (och eventuellt någon annan?) har skrivit endel om BB, men har ju serien uppehåll nu. När den drar igång igen – 22 mars! – antar jag att Kjell & co (no pun intended) gör detsamma.

[2010-03-03 01:42]
Ebba von Sydow, Svt.se/Ebbasblogg

Hej! Intressant inlägg. Dock vill jag tillägga att jag i allra högsta grad tar Twitter på journalistiskt allvar, i mitt mellotwittrande. Utifrån de förutsättningar som ges rent tekniskt, så följer jag allt som twittras om Mello, fångar upp tankar och trådar samt besvarar tweets direkt under sändning. I nuläget är dock det som går ut i rutan bara envägskommunikation. Hej så länge! Ebba

[2010-03-03 09:23]
Kjell

Ebba, envägskommunikation i rutan är jag för all del tacksam för… Och uppenbarligen är jag betydligt sämre på att ta mellotwittrandet på allvar eftersom jag fick tänka till en stund innan jag förstod vad ”mello” var för något.

[2010-03-03 19:58]
Lars Håkansson

Du tror inte Jonas Karlsson hade ett behov av att följa tävlingen mer än att koncentrera sig på twitter? Varför skulle det vara hans ansvar mer än någon annans att läsa av stämningen på twitter under pågående OS-sändningar?
Dessutom måste det väl ändå till någon form av källkritisk granskning innan vad som helst kan tas upp i TV. SVT har väl ändå lite andra grav än den gemene twittraren?

[2010-03-03 22:49]
Kjell

Källan här var ju Norges tränare, citerad i tre tidningar…

[2010-03-05 04:54]
George DeBaly

Idag finns det ingen som säger ”Han gör så bra TV, men han får inte godkänt då han aldrig gör radio”. Samma borde gälla twitter, särskilt då Jonas Karlsson säkerligen var fullt upptagen med att följa ett stycke svensk idrottshistoria på ort och ställe, istället för att kläcka ur sig häftiga one-liners på twitter.

[2010-03-05 09:30]
Kjell

Hela stavincidenten blev en nyhet flera minuter efter målgång, och vad hade en netbookande J Karlsson att ”följa” då, annat än efterkommentarer/analyser/medier?

[2010-03-08 03:34]
Veckan som gick – vecka 9 « Same Same But Different

[…] vi, och det är intressant att se hur gamla SVT tar sig an de nya verktygen. Jag tycker att ni ska läsa Kjell Häglund, om glappet mellan nytt och gammalt. (apropå SVT finns här en omfattande intervju med vd Eva […]