Weird Science
Guide till Glaser-galaxen

2008-03-26  

Jon GlaserJag kan inte prisa Jon Glaser nog. För de allra flesta är Glaser en fullständigt okänd figur i den amerikanska humorfloran, men för mig och andra fanatiker är han en briljant komiker, ett slags hemlig ingrediens man kan slänga in i valfritt sammanhang och alltid förvänta sig att få åtminstone ett uns av bisarr genialitet tillbaka. Ibland räcker hans närvaro till storverk, ibland inte – men det blir alltid intressant.

Glasers tendens att mest dyka upp som bit player, eller i projekt långt från den mediala mittfåran, gör att det blir svårt att sätta fingret på honom – han har inte varit med i några minnesvärda sitcoms, hans film-cv är inget att skryta med, och han har inte spelat in några skivor eller DVD. Samtidigt är han allerstädes närvarande i typ allt bra som utgår från New York: han har varit författare åt Conan, uppträtt med Jon Benjamin som The Fuggedabuddies, spelat Jesus i tecknade Lucy: The Daughter of the Devil, gästat Wonder Showzen, ingår i Human Giants utökade ensemble, spelar huvudrollen i den underliga Tiny Hands, och spelar med i det lätt ironiska Billy Joel-coverbandet A Matter of Trust, med bland annat Todd Barry på trummor. Senare i år kommer en ny serie på Adult Swim som Glaser själv kokat ihop och spelar huvudrollen i: Delocated, en talkshow där värden är med i FBI:s Witness Protection Program och som en konsekvens därav framträder anonymt med ansiktsmask och förvrängd röst. Kan bli hur bra som helst. Piloten är för övrigt regisserad av Jason Woliner.

Ofta arbetar Glaser konceptuellt med till synes halvkokta idéer som han tenderar överge innan de hinner förädlas ordentligt, vilket kan vara frustrerande för hans fans. Tålamod tycks inte vara hans grej, han måste genast vidare till nästa märklighet. Han är dessutom helt ointresserad av self-promotion – han har ingen hemsida, och först för ett par dagar sedan fixade han ett MySpace-konto (och enbart för han tyckte att Delocated krävde det) – så det är svårt att hitta hans grejer online. Intervjuer är lika svåra att hitta, men här finns en gjord av Ben Kharakh från 2006.

Ett av hans senaste projekt är rockbandet Detroit Octane, som han frontar under namnet »Keith Garrity«. Exakt vad det ska resultera i är oklart, men roligt är det. Och Glaser sportar en fantastisk peruk. Detroit Octane är »väldigt politiska«, och har än så länge gjort två virala valkampanjlåtar utan att någon bett dem – en för Barack Obama och en för Mike Huckabee (flera veckor efter Huckabee dragit sig ur racet). Kolla in dessa hårtslående mästerverk här, respektive här. Det finns även en rolig making of-video här.

En av höjdpunkterna på min New York-resa i höstas var när jag vandrade in i Alessi-butiken i Soho en tidig morgon och stötte på en espressodrickande Glaser. Han var vänligheten själv, verkade genuint förvånad över att överhuvudtaget bli igenkänd, och välkomnade mig varmt till staden. Den scenen kändes lika surrealistisk som något annat han gjort.

[2013-01-08 21:33]
Weird Science » Vad håller Jon Glaser på med nu för tiden?

[…] Hög tid att uppdatera WS om vad Jon Glaser sysslar med nu för tiden. Det var ju flera år sedan jag senast skrev om den småhemlige komikern här på bloggen, och med tanke på hur många stora och små projekt han […]