Weird Science
SVT:s »oberoende expertvittne« var en partisk plagiatör

2008-04-29  

Det var som bekant många som chockades med mig av den grovt lögnaktiga SVT-»dokumentären« Fördärvet för två veckor sedan. Granskningsnämnden har fått in ett femtontal anmälningar mot programmet, Martin Ingvar med flera har skrivit en rasande protest på DN Debatt och det borde inte råda tvivel om att programmet blir fällt (men å andra sidan friades Uppdrag Granskning, som hade klippt sönder och klistrat ihop en ärekränkande förfalskad intervju med Björn Kadesjö i samma ämne, så man vet aldrig).

wsh.jpgSjälv skrev jag även en debattartikel på Expressens kultursidor om saken, fick menlösa svar från både skandalprogrammets ansvariga samt från deras »expertvittne« Björn Söderfeldt (med underbar PR för en teveblogg i rubriken!), varför jag nu återkommer med ytterligare en replik i dagens Expressen. Bland annat avslöjar jag att det är Söderfeldt själv som är en fuskare – och visar att han rentav dokumenterat sig som mycket nära Kärfve-vän i just Gillbergfrågan.

Så sent som igår, på SVT:s webbforum för programmet, påstod den ansvariga SVT-reportern Kicki Hultin att »Söderfeldt såvitt vi vet är utomstående«. Hon har stoltserat med hur många dokument och brevväxlingar hon läst med anknytning till Vetenskapsrådet – men hon har lyckats missa just den offentliga skrivelse som Björn Söderfeldt undertecknat och ställt till rådet, där han uttrycker sitt stöd för Eva Kärfve och sina antipatier gentemot Christopher Gillberg…

Hultins trumfkort var en Svarte Petter!

Det är helt exempellöst pinsamt för SVT Västs dokumentärredaktion. Men mer om det i Expressenartikeln, alltså.

När vi nu förhoppningsvis kan lägga historiens genomuslaste SVT-dokumentär till handlingarna tycker jag ändå att den fört en del gott med sig. Många som tidigare inte haft nån direkt uppfattning i frågan om neuropsykiatriska diagnoser har börjat förstå att Gillberggruppen aldrig försökt ducka för vetenskaplig granskning utan endast för en politisk förtalskampanj, som orsakat ett enda stort och meningslöst lidande för många som arbetar eller lever med neuropsykiatriska funktionshinder.

[2008-04-29 12:16]
Malinka

På dem bara!

[2008-04-29 12:24]
Andreas

Jag tror jag är kär i dig, Kjell! ;)

[2008-04-29 14:57]
Den osynliga bloggen | Bloggsvepet #1

[…] SVT:s »oberoende expertvittne« var en partisk plagiatör från Weird Science. […]

[2008-04-29 15:05]
Jimmy

Du är så enormt klok, välformulerad och påläst. Jag är tacksam att du tagit denna debatt.

[2008-04-29 16:55]
undraren

Mja, klok och klok kan diskuteras. han vet inte spceillt mycket om hur vetenskap och forskning fungerar annars skulle han inte skriva som han gör. Faktum kvarstår, Gillberg lovade något som han inte kan lova. Gillberg låter inte andra forskare (medicinare till och med) gå in i sitt matrial. han hade inte lovat total sekretess. Och en sak till ljög han för sina deltagare och anhängare. Sekretess är enbart under ett antal år, för sjukarkiv 70 år och vanliga arkiv 50 år. Och det vet inte många till eller våga säga. Så vad än Gillberg lovade hade detta arkiv blivit offentligt.

[2008-04-29 17:28]
frej

”han är en drömvärvning för scientologerna.”

…ett plumpt övertramp du hade kunnat undvika, såvida inte Söderfeldt nu har faktiska kopplingar till scientologerna, vilket jag inte har sett några bevis för än.

[2008-04-29 17:36]
Kjell

undraren: Du har fel. Rådata förstörs oftast långt tidigare än så.

frej: Kopplingen till scientologerna är inget försök att plocka en billig poäng. Scientologerna/KMR sätter i system att utnyttja ”nyttiga idioter”, som Söderfeldt i detta fall sannolikt kommer att bli, eller som Eva Kärfve här:
http://www.humanrights4all.org/pg010.html

Och här:
http://www.vof.se/karfve.jpg

(Två av många exempel…)

[2008-04-29 17:47]
Roland

undraren: Jag har ägnat mycket tid åt att sätta mig in i den s.k. ”Gillbergaffären” och faktum är att Gillberg inte beslagits med en enda lögn. Sekretessen var helt enligt kutym, och utformad så som den var beordrad från etiska kommittén. Dessutom, utan denna sekretess, inga anslag.

Var vänlig ange källa till hans ”ljugande” (och då räknas givetvis inte Eva Kärfve etc), utan offentliga, officiella dokument, tack.

[2008-04-29 22:17]
HT

stiligt kjell, BIG UP!

[2008-04-30 08:26]
Malin

Undraren, enligt forskningsetisk praxis får man inte lämna ut sitt material och uppgifter om ingående försökspersoner hur som helst. En del slags material, som t.ex. test av blankettypen, går att anonymisera genom att plocka bort försökspersonens namn och ersätta med ett nummer. Annat material kan vara så fullt med personliga uppgifter och fakta kring försökspersonerna att det inte går att anonymisera dem.

Jag blir bestört över att människor som utger sig för att vara forskare ens ifrågasätter anonymiteten. Och nästan lika undrande är jag över att de tror att de behöver Gillbergruppens material för att replikera studierna. Det är ju absurt. Urvalet av försökspersoner och själva faktainsamlandet kring/testandet av dem är minst hälften av en studie.

[2008-05-01 22:38]
Daniel

Apropå scientologi så kan jag jag tipsa om att senaste avsnittet av Law & Order handlar om ett mordfall som involverar scientologerna (fast det uppenbarligen har getts ett annat namn).

[2008-05-02 07:02]
Kjell

tack för tipset, har inte kollat Law & Order på åratal men detta måste jag se.

[2008-05-02 13:32]
Kjell

Visst är kommentarsfunktionen underbar! I dag vågade sig fuskavslöjade Björn Söderfeldt på att svara mig på Expressens kultursida, och SOM han ljuger! Kul att kunna replikera direkt, i läsarkommentarerna:

http://www.expressen.se/kultur/1.1145080/mer-skall-fran-kjell

[2008-05-19 17:20]
Per Edman

Björn, din nonchalanta och förringande attityd skadar dig mer än den hjälper. Det har jag givevis inget emot.

/ Per

[2008-09-16 23:06]
Weird Science » Aningslös antroposofpropaganda i SVT:s Rapport i kväll

[…] den falskast skorrande som hörts i en svensk dokumentär någonsin – i bisarra Gillbergaffären-haveriet Fördärvet i april, klämde Rapport igår kväll i med ett skärande extranummer. Man lät den […]

[2008-10-06 19:09]
Weird Science » Verkligheten anropar Eva Kärfve

[…] Fördärvet-eländet har SVT faktiskt skärpt till sin journalistik kring […]

[2008-12-10 13:09]
Weird Science » SVT fortsätter att ljuga om Fördärvet

[…] insats på SVT, den djupt bedrägliga och genomfalska damp-dokumentären Fördärvet (som jag kritiserade hårt både här och på Expressens kultursidor i våras), fälldes som bekant av Granskningsnämnden i […]

[2009-06-16 22:13]
Programmet Fördärvet Fälls i granskningsnämnden | ADHD och ADD

[…] tidigare inlägg i debattenFrån Weird science. SVT:s »oberoende expertvittne« var en partisk […]