Weird Science
Brooker pitchar en sexårings 24-spinoff

2010-06-10  

Det var för långt att twittra och trist att bara lägga ut länken till hela texten (som är tämligen usel) och peka på pärlan mitt i. Så jag snittar ut den här. Jag vet, det finns många passager i många Charlie Brooker-tevekrönikor i The Guardian som i så fall förtjänar att lyftas ut (enskilda liknelser och stycken är ofta mycket bättre än helheten i hans texter), men detta gjorde min morgon och kanske snart er också…

Här är således en del av Brookers krönika om 24-finalen, som gick i brittisk teve i söndags. Som alltid, när Brooker är som bäst, får han en underbar tanke och håller kvar den längre än han borde, så att den bara blir än underbarare. Brookers tevejournalistik, och tes- och språktrick, påminner mycket om hängflygning.

The real-time format was partly to blame, of course: it eventually turned the series into little more than a string of preposterous deadlines. Sometimes it felt like watching an adaptation of a paperback spy thriller as recounted by a six-year-old boy, who’s regurgitated a rough storyline from memory in one breathless sentence: »And then Jack stops the bomb but the man runs away so Jack chases him in a car but the car crashes into the sea and then a shark comes to eat Jack but Jack kills the shark with a sword and then Jack builds a helicopter out of some reeds and a coathanger and then Jack flies the helicopter into the terrorist’s head THE END.«

Come to think of it, rather than cancelling the series, Fox should be incredibly bold and recommission it using that system for next year: get a six-year-old boy to recount the plot of season one from memory, and then¬†force everyone involved to shoot a word-for-word re-enactment of whatever he says, no matter how absurd. Don’t know about you, but I’d definitely tune in to watch Jack on the trail of a man with funny arms who stole his Lego. In episode four he rides a horse up the side of a building. In episode nine he climbs inside a robot and blows up everyone in the war. In episode 12 he eats some spaghetti and hides from a giant with a purple beard. It is, without question, the finest television series ever¬†made.

[2010-06-10 15:37]
Rubin

Börjar tröttna lite på Brookers ständiga utsvävningar i påhittade, dadaistiska fantasier. Tycker dock det är underhållande hur öppet Niklas Wahllöf tagit efter stilen dom senaste veckorna. Hur många Firefox-browsers på DN-redaktionen har Guardian som startsida?

[2010-06-10 16:57]
Rock

Kjell: Vad är din syn på nedladdning? Du och många övriga skribenter här laddar ju uppenbarligen ner eller streamar serier direkt när det har sänts.

Om fler och fler gör så så kommer det ju till slut
inte vara lönt för svenska tv-kanaler att köpa in serier. Om ”alla” redan har sett avsnitten så kommer ingen kolla vilket gör att ingen vill annonsera på kanalen vilket gör till sist att ingen kanal har råd att köpa in fler serier. Är det verkligen helt OK att folk på Internet ska förstöra för vanliga tv-tittare?

[2010-06-10 17:21]
S.P.

Rock, om vi antar att du har rätt så kanske detta är början på den naturliga döden för TV? Många har ändrat sina konsumationsvanor och jag tror inte att gå tillbaka och rätta sig efter statiska tvtablåer är ett alternativ för dom.

[2010-06-10 17:43]
Kjell

Rock: Det är ett mysterium hur du kan befinna dig på denna blogg och samtidigt lansera tesen att vi ”förstör för vanliga tv-tittare”. Det är precis tvärtom. Hela det våldsamma kreativa uppsving som tv-kulturen upplevt sedan Sopranos är i symbios med nätet och den enorma hype som fildelningskulturen kring tv-serier skapat. Fildelningen i sig har rentav fått tv-bolag att väcka liv i nedlagda serier och tjäna stora pengar på dem. Tv-bolag läcker medvetet nya serier till p2p-nätverk. Och utan fildelare världen över hade det aldrig skett att Lost-finalen sändes samtidigt i 60 länder, eller att vi kunnat se Desperate Housewives på svensk tv bara tre veckor efter avsnitten gått i USA. Och, i det läget – varför ladda ner när det går på en svensk kanal så snabbt?

För övrigt är tv-industrin större och lukrativare än någonsin. Intäktskällorna mångdubblas årligen. Och till hösten startas fler och dyrare tv-serier i USA än något tidigare år. Branschen boomar mitt i credit-crunchen, så var ser du problemet?

Tro mig, som ”vanlig tv-tittare” hade du aldrig velat leva i den fattiga tv-värld vi haft om inte fildelningen hade funnits under 00-talet.

[2010-06-10 20:16]
hp

Det var ju roligt. Måste man börja läsa Guardian igen alltså?

[2010-06-11 11:42]
tommy

”Och utan fildelare världen över hade det aldrig skett att Lost-finalen sändes samtidigt i 60 länder”

Det är den utveckling jag hoppas på, men TV4 har väl fortfarande inte sänt finalen här? (Och dom är bara halvvägs i säsong 8 av 24.)

”eller att vi kunnat se Desperate Housewives på svensk tv bara tre veckor efter avsnitten gått i USA. Och, i det läget – varför ladda ner när det går på en svensk kanal så snabbt?”

Om man vill läsa TV-bloggar och delta i diskussioner så har man inget val, ”Bara tre veckor” är en evighet i sammanhanget.

Hur stor del av uppsvinget du beskriver har kommit ”vanliga TV-tittare” (som inte laddar ner) i Sverige tillgodo tycker du?

[2010-06-11 11:51]
r

Filmpremiärer och dvd-släpp har nog förändrats mycket pga internet. Det går inte att portionera ut premiärer över jorden över flera månader längre. Det är bra. Samtidigt som man ju inte för den skull behöver ta piraternas parti.

[2010-06-11 12:01]
Kjell

Tommy: Det är bara att titta på nätet, alla fan-diskussioner kring Desperate Housewives t ex. Många Kanal 5- och TV3-serier har oerhört livaktiga forum där de ”vanliga tittarna” är fans på ett helt annat sätt än innan ”uppsvinget”. Och jag ser ju detta även på många 18-25-åringar i min närhet: de kollar Psych på svensk tv och laddar ner vissa avsnitt som är mer tidsbundna (julavsnitten vill många se i ”realtid” t ex), de läser om serien på amerikanska forum men diskuterar serien utifrån var den befinner sig i Sverige, de köper säsongsboxarna när de släpps. Om de nu är Psych-fans.

Sedan känner jag en 80-åring som skaffat Canal+ för alla bra tv-seriers skull. Hon älskade Hung förra året… så ”uppsvinget” kommer självklart alla som är det minsta tv-drama-intresserade tillgodo.

[2010-06-12 08:59]
T-Anna

Låter lite som Brooker läst Axe Cop, som just premissen han beskriver (skrivit av en femårning alltså, med underlig handling) http://axecop.com/

[2010-06-12 22:31]
D

Dags för några tankar kring SVT och fyrans VM-sändningar?

[2010-06-14 12:56]
viktor

Kjell,

Off-topic, men tänkte bara kolla om du kan rekommendera någon specific VPN. Blev inspirerad av ditt inlägg om BBC iPlayer.

mvh

[2010-06-14 13:41]
Kjell

Viktor: Två som jag vet fungerar ypperligt är Surfbouncer och BlackVPN.