Weird Science
Saknaden

2010-07-04  

Jag varken röker eller dricker men jag missbrukar teveserier och i synnerhet 24. Min tyngsta drog heter Jack Bauer. Jag injicerar. Jag får abstinens utan honom.

24 gav mig en fix varje gång. Inte bara för att det var så bra, men också för att den var en sådan adrenalinkick. Tempot och formatet! Den tickande klockan! Jacks allt tröttare ögon! Kom igen! Så nära målet!

När den kicken försvinner finns bara tomhet kvar.

För få saker lämnar ett så stort hål av saknad som när en älskad teveserie går i graven. Det är så definitivt, så absolut. Säkert kan Lost-fans hålla med mig. Eller Vänner-fans? Där tittarna fick se relationer skapas och försvinna, och barn födas. Till och med.

Nej, det går kanske inte att jämföra. Inte många dödsfall, verklighetsrelateringar, politiska dilemman och nationens säkerhet där. Mest trivsamma skratt och gruppkramar. Men i alla fall. En teverollgestalt följer man så länge, man ser den växa upp och utvecklas. Man lär känna dess sidor, både bra och dåliga. Man lär sig förstå valen som görs. Man lär sig älska och förlåta. Det är poängen.

I synnerhet i Jacks fall. »Man försöker göra de val man kan leva med resten av livet«,¬†säger han i sista avsnittet och tårarna rinner. Jack, älskade Jack. Otacksamheten, dina svåra år, knivsticken i ryggen och den förlorade dottern. Allt i hans ögon, allt i mitt hjärta. Jomen, jag lovar. Så känner jag. Ingen ironi, ingen överdrift. Missbrukar man en teveserie tillräckligt länge och allvarligt så blir det så här. Det är nästan så att man frågar sig om det är värt det. Värt att älska igen? En dag tar det ju slut. Jag vet ju det.

Jag saknar Jack, saknar hans trygghet. Saknar att sätta mig in i hans frustrerande liv och dela det med honom en gång i veckan. Le igenkännande åt catch phrases och höja på ögonbrynen åt återkommande karaktärer. Ett parallellt universum är vad det är. Ett alldeles speciellt förhållande. Ensidigt? Javisst, men många förhållanden är, i ärlighetens namn det. De är vad vi gör dem till.

Jag medverkar i en bok som heter 00-tal. Mitt kapitel handlar om 00-talets teve. Jag utnämner Jack Bauer till 00-talets störste tevehjälte och jag gör det med stolthet och självklarhet. Jag har skrivit spaltmetrar om 24. Och ännu har jag kvar saker att säga.

Men mest av allt känner jag saknad. Jack, var är du nu?

Din tillgivna beundrare,
Caroline

[2010-07-04 23:28]
Bo

Märkligt, de senaste säsongerna av 24 har jag inte ens sett, och jag känner ingen iver över att börja se dem heller.

[2010-07-05 00:53]
Manbearpig

Det där kan jag verkligen känna igen, även om jag totalt missat 24.
Eller jag har inte missat, jag har VALT bort, eftersom jag följer ca 40st(!) andra serier.
Känslan som du beskriver blir ju extra påtaglig nuförtiden när du kan tanka(hrmm) eller köpa hela säsonger.
Då får du en extra dimension och förstår serien bättre om du kan sträckkolla och få ett tydligare sammanhang.
Det börjar bli aningen irriterande för min ”ADHD-hjärna” att vänta en vecka mellan varje avsnitt.
Detta skäms jag lite för eftersom det var inga problem i början av 90-talet när VÄRLDENS bästa TV-serie, Twin Peaks bara gick en gång/vecka.
Då skulle jag avbrutit mitt första samlag för att ladda videon:) och SJÄLV trycka på pause när reklamen dök upp..

”But I digress”

Sopranos är oxo ett bra(även om något uppenbart) exempel, på en serie man saknar att ”umgås” med.

Tur dom inte la ner True Blood efter 2 säsonger, där hann jag äta och dricka red-bull och var klar med båda säsongerna på ca 29 timmar…Och nu kommer nytt vilken timme som helst på snabba trackers…och sen vänta IGEN!!..:(

[2010-07-05 01:03]
Manbearpig

Såg just nu att man får vänta ÄNNU en vecka på True blood s03ep04..
Förstör ju lite av rytmen och känslan i en TV-serie?

[2010-07-05 02:27]
San

Så många gånger jag har undrat hur Vic Mackey känner sig just nu, sitter han vid skrivbordet och är bitter, har han börjat jobba för något privat säkerhetsbolag, har han rent av blivit kriminell och jobbar för ett gäng, eller bidar han sin tid för det var bara tre år han var tvungen att jobba på det där kontoret.

och hur känner Ronnie sig, fick han 40 år, livstid, eller rent av dödsstraff?

[2010-07-05 08:07]
BonneSwe

Finns det någon bra tjänts som visar vilka serier som går just nu i US?
Känner att jag ser så många olika serier under året att jag har svårt att enkelt hålla koll på säsongspremiärer och avsnittsnummer.

[2010-07-05 08:47]
Kjell

Den här är alltid ett bra sätt att hålla koll:

http://www.tvrage.com/schedule.php?show_yesterday=1

[2010-07-05 11:25]
P

Totally OT:
Nån som vet vad som hänt med ninjavideo? Legat nere ett tag nu..

[2010-07-05 11:29]
Kjell

De var väl en av nio sajter som raidades av FBI förra veckan? Lär inte komma tillbaka…

[2010-07-05 11:30]
Caroline

Jag har vänner som kände apati efter Six Feet Unders sista avsnitt. Som övervägde göra sig av med tvn, på allvar, eftersom de inte kunde tänka sig att något bättre eller ens lika bra någonsin skulle visas.

[2010-07-05 12:22]
P

Nääeejj, är det sant…? Har du nån länk till mera info? Vilka var de andra sajterna..

[2010-07-05 12:46]
P

Hittade.. R.I.P Ninjavideo…

[2010-07-05 14:02]
Per B

Har inte tänkt så mycket på 24 efter det sista avsnittet men detta var väldigt fint skrivet och det gav mig en bra dos nostalgi. Blir väl att börja kolla om snart…

[2010-07-05 14:02]
Plox

Instämmer, Jack kommer för all framtid ha en speciell plats i tv-hjärtat. Men på något sätt tyckte jag det kändes som ett skönt avsked, Jack hade lidit tillräckligt, det var dags att gå skilda vägar, och nu är det över. Nu ligger Jack på någon ö i Västindien och solar sig i frihetens glans, kanske prylar någon uppnosig servitris då och då – mest för att hålla ångan vid liv.

RIP.

[2010-07-05 14:28]
Wibjörn

Håll ut Caroline, snart kommer biofilmen! ;)

[2010-07-05 20:00]
Manbearpig

@BonneSwe

Täcker de ”viktigaste”/populäraste TV-serierna som släpps på olika trackers:

http://www.pogdesign.co.uk/cat/

Ser inte så imponerande ut just nu kanske, men som vi alla vet är det ju lågsäsong på sommaren..

Sen har jag separata mappar på datorn för alla serier jag följer, även om dom har tagit paus för säsongen.

Som sagt, följer ca 40 serier regelbundet, man får göra vad man kan för att strukturera, så att till slut INNEHÅLLET blir det viktigaste.
Ber om ursäkt om det var för grundläggande och dessutom aningen O.T

[2010-07-06 13:09]
Gull-Britt

Mitt första ”serie-race” hade jag med just 24.Jag var fullkomligt hänförd – känner exakt igen den känslan du Caroline beskriver här. Sedan slutade jag tvärt, bara sådär. Mitt serie-tittande följer inte direkt några logiska mönster, förutom att jag aldrig följer dem när de går på tv, utan väntar tills jag har möjlighet att se dem på box eller på annat sätt. Som någon nämnde blir ju effekten ännu starkare om man har tillgång till hela säsonger och kan hänge sig åt sträck-tittandet. Nu har jag vigt mitt hjärta åt True Blood – är inne på säsong 2. Har fått en obehaglig hint om en utveckling i säsong 3 jag inte är beredd på, men det kanske bara är en dröm…

[2010-07-06 20:12]
Caroline

Våga älska igen, Gull-Britt! (Och Ps. Hittills har 3:an bara varit guld. GULD!)

[2010-07-07 17:46]
Manbearpig

Jag lägger hela min tro på Jace på ”Televisionary”
Han analyserar varje avsnitt av True Blood..
Han är fan inte ängslig….”undrar vad Schyffert/Lokko ska tycka”?? o.s.v…Kan jag visa mig utanför/innanför tullarna nu?

När ska vi grupprunka nästa gång o prata om vår egen förträfflighet?

[2010-07-09 17:40]
Daniel Vesper

det är skönt med någon som förstår

[2010-07-11 13:01]
Veckans lästips 11 July 2010 - Niklas Jakobsen

[…] det punkterades, hjul och nyckelben bröts och det dammade så mycket att man knappt såg igenom.SaknadenJag saknar också 24. Det är en av mina absoluta favoritserier. Men samtidigt så hoppas jag inte […]

[2011-08-20 17:23]
Robin.

jag har en fråga, Tony almeida som kommer tillbaka i säsong 7, har svagt minne av honom (längesen jag såg 7an) dör han eller vad händer?

[2011-11-10 10:41]
Veckans lästips 11 July 2010 | Niklas Jakobsen

[…] SaknadenJag saknar också 24. Det är en av mina absoluta favoritserier. Men samtidigt så hoppas jag inte att det kommer en nionde säsong, eller den där filmen det ryktats om. Det skulle säkerligen bli rätt kasst. Lite som att se om Bröderna Lejonhjärta efter tjugo år. Tengil och Katla är liksom inte så där läskiga som man mindes dem. Låt istället minnet av 24 vara det som för serien vidare. […]