Weird Science
Louie Louie Louie Louie

2010-07-10  

När jag nämnde för en kompis att jag skulle skriva en WS-text om Louie svarade han: »Jag kan skriva den åt dig: Kolla på Louie om du älskar bra saker.« Mer än så behövs liksom inte, menade han. En WS-text vore dock inte en WS-text om den inte innehöll något slags försök till analys, även om jag på sätt och vis håller med om att det ibland egentligen borde räcka med att konstatera att det här, det är något man måste se.

För det är något alldeles enastående han har gjort, Louis CK. Utifrån sin egen standup – fylld av personliga, kompromisslösa iakttagelser, alltid skruvade ett extra varv, alltid med en djupt mänsklig kärna – skapar han i sin nya halvtimmessitcom Louie små historier om livet som »Louis CK«, frånskild småbarnspappa och ståuppkomiker i New York. Och det är lysande genomfört. Stundtals mörkt och deprimerande, men också fantastiskt roligt.

Inte för att konceptet i sig är helt nytt. Men jämförelsen med Seinfeld stannar vid ytan – komiker drar skämt inför publik som sedan blir ett tematiskt avstamp för avsnittet – eftersom Louie gör något annat med premissen. Där Jerry Seinfeld kunde säga något allmängiltigt om hur äcklig flygplansmat är, och låta det bli tydlig utgångspunkt för avsnittets berättande (Kramer bestämmer sig för att leva enbart på flygplansmat!), förhåller sig CK mer löst till ämnet. Han gör små scener, sketcher från sitt liv som inte nödvändigtvis hänger ihop på ett traditionellt sitcomvis, men som på ett briljant sätt illustrerar varifrån han får inspirationen till sin standup. Och tvärtom. Andemässigt har Louie mer gemensamt med Curb Your Enthusiasm, om man nu ska sträcka Seinfeld-parallellerna ännu längre.

Stilmässigt påminner Louie mer om CK:s tidiga kortfilmer än en vanlig sitcom, och inte bara för att han ibland lånar friskt av sig själv. Kontrasterna till hans förra projekt, HBO-serien Lucky Louie, kunde knappast vara större. Där Lucky Louie närmast slaviskt använde sig av den gamla skolans självmedvetna sätt att filma och berätta en tevekomedi, med studiopublik och ett tydligt definierat spelrum, går Louie helt åt andra hållet: ingen studio, inga kulisser, bara autentiska miljöer, ett foto som känns mer film än teve, dialog som känns improviserad, inga skådismanér, CK:s komikerpolare Nick DiPaolo och Todd Barry spelar själva, och så vidare. Karaktären Louie ligger för övrigt nästan till förvirring nära CK själv, mycket mer än i Lucky Louie.

Och hela serien är i princip en enmansshow: CK spelar huvudrollen, skriver, regisserar, klipper och bestämmer allt själv. FX gav honom full frihet – otroligt ovanligt vad gäller teve, men något som enligt CK själv var en förutsättning för att den skulle se ut som den nu gör. (Det ska bli väldigt intressant att se om det blir en andra säsong av serien, men det får vi återkomma till vid ett senare tillfälle.)

Alla som såg Louis CK uppträda i Stockholm i vintras (själv såg jag honom i London) känner igen mycket av materialet som används som grund för Louie – åtminstone att döma av de första tre avsnitten. Och ni som undrar var Hilarious, den konsertfilm CK spelade in i januari utifrån det material han turnerat runt med i vintras, har tagit vägen, så ligger den i limbo. CK ville ursprungligen att den skulle upp på bio, som final på triptyken Shameless, Chewed Up och Hilarious, men planerna har tydligen ändrats, och nu är det oklart vem (eller ens om) den kommer att visas på teve. På DVD lär den hursomhelst dyka upp så småningom.

Avslutningsvis några essentiella intervjuer gjorda i anslutning till Louie-premiären, som alla med något slags intresse av Louis CK bör ta del av: på A Special Thing (text) berättar han om hur otroligt »hands-off« FX var med serien, hur han bokstavligen skötte hela processen från ax till limpa; hos Terry Gross på Fresh Air (ljud) är han brutalt ärlig och underhållande; i Punchline Magazine (text) får vi bland annat ta del av hans vurm för Rohmer och Godard.

Kolla på Louie om du älskar bra saker.

[2010-07-11 14:41]
Borran

Du glömde att nämna den här extremt matiga intervjun på A.V. Club http://www.avclub.com/articles/louis-ck%2C42621/

[2010-07-11 15:56]
Hisingen

Fantastisk man, fantastisk serie.

[2010-07-11 16:24]
Martin

Borran: Ja, den intervjun är också mycket läsvärd! (Men jag förutsatte – kanske orättvist – att många WS-läsare redan hänger på AV Club, därför länkade jag till tre lite mer otippade intervjuer.)

[2010-07-11 16:32]
Philip

Bra start på serien, bortsett från att jag tyckte att Ricky Gervais läkarroll kändes väldigt tunn i senaste avsnittet. Typ ”gör din grej bara, vi skriver inget manus”. Det verkade som att också Louie (i alla fall karaktären) blev irriterad på honom.

[2010-07-12 00:01]
Joel

Jag är stort Louis-fan, men tycker det är för tidigt att kalla serien ”enastående”. Avsnitten har hittills varit ojämna, och de två senaste innehöll samma skämt i standup-sekvenserna. Jag hoppas det kommer bli bättre, men jag är mest rädd för att serien kommer fastna i den sura, bittra tonen den så tydligt går i. Gnälligheten i Lucky Louie var mer lättuggad eftersom den delades upp på fler karaktärer, men i Louie är det en enda person som får dra hela lasset.

[2010-07-12 00:53]
annika

håller med joel om att det är ojämnt, men när det är bra är det väldigt väldigt bra.

[2010-07-12 02:26]
Michael

Tycker inte att det är särskilt bittert, det finns i alla fall tillräckligt med kärlek för att väga upp det. Han är nyligen frånskild, men älskar sina barn och försöker ta hand om dem. Han bråkar med republikanske DiPaulo men deras vänskap är starkare än politiska meningsskiljaktigheter. Han tycker att Dr. Ben är en idiot men Dr. Bens finger älskar Louies bakdel.

Jag måste i alla fall alltid se om avsnitten dagen efter för att de är enastående.

[2010-07-12 17:44]
Henke

Jag tycker standupen har varit rätt tråkig men några av sketcherna har varit grymma. Tyckty Ricky Gervais gästspel var kul och pokersketchen om bögklubbar var skitkul! :D

[2010-07-12 18:49]
D

Håller med Henke om standupen. Förutom det som handlade om den hemlösa mannen tycker jag hans standup har varit tråkig. Det är sketcherna som gör programmet.

[2010-07-12 23:59]
Martin

Tråkig? Ni är inte kloka.

[2010-07-13 11:02]
r

Hur kan man prata om ”ojämn” då serien bjudit på TRE avsnitt? Själv gillade jag den som fan. Gillade också det sista med Ricky, fick skrattkramp.

[2010-07-13 11:03]
r

Sen undrar jag om det är nån mer än jag som gillar färgerna i den här serien? Svårt att sätta fingret på vad, det känns lite som om det kunde varit inspelat med analog film, mustiga färgglada toner. Inte sådär grådaskigt √° Curb. Eller är det helt enkelt miljöerna som lyser upp sig själv? New york..

[2010-07-13 11:40]
Martin

r: Tror det är väldigt medvetet gjort. Louie är inspelad med RED, en HD-kamera som numera används mycket vid långfilmsinspelningar. Sedan har LCK sagt i flera intervjuer att hans visuella ideal är skitiga sjuttiotalsfilmer, att de inte har någon sminkör på plats, osv.

[2010-07-14 07:55]
Brad Dourif

Själv tyckte jag färgerna, eller bristen därpå, påminde en del om Roy Anderssons senare filmer.

Louie C.K. är väldigt rolig, men det som i mina ögon gör honom fantastisk är allvaret/hjärtat/nerven/substansen/kalla-det-va-du-vill’en, som alltid ligger å lurar precis under (den inte sällan infantila) ytan. Tycker jämförelsen av, å utpekandet av skillnader mellan C.K. å Gervais i den där intervjun var klockren.

[2010-07-14 11:07]
D

Fast standupen i senaste var jäkligt rolig.

[2010-07-14 11:55]
m.s

Jag gillar ”tempoväxlingarna”, att den går ner i tempo och vågar vara långsam och ”icke-rolig” ibland. 30 Rock är en fantastisk serie men ibland är jag helt utmattad efter ett avsnitt.

[2010-07-14 20:24]
Blv

Gah! Har precis börjat titta på Burn Notice. Säsong 1 avslutades med en cliffhanger. Sedan tio minuter in på säsong 2 är allt som vanligt igen. Precis som med White Coller. Det är så frustrerande.

[2010-07-15 04:51]
Jesu Krist

Många andra ståuppare tycks vara nöjda så länge de drar hem skratt – men inte denne man, han har högre ideal. Han vill själv tycka att hans material är roligt för att kunna respektera sig själv. Han har yrkesetik och respekt för hantverket helt enkelt. Det är därför det blir så jävla bra.

[2010-07-15 11:13]
D

Får vi ingen veckolista?

[2010-07-15 11:39]
Kjell

Nej, det lutar åt att jag hoppar över denna vecka ‚Äî har inte hunnit kolla på The Glades, The Silence eller ens Covert Affairs. Siktar på en matig roundup nästa vecka i stället!

[2010-07-15 13:11]
D

OK.

[2010-07-15 14:55]
Bine

Nja, jag vet att det är svårt med humor. Det kanske krävs förkunskap som jag inte har. Louie passade inte mig alls. Det bästa är att avsnitten är korta. Ibland blir det roligt, oftast inte.

När han är på dejten och visar samma flin varje gång hon tittar så kändes det som att det är på rätt väg, men sen blev det sådär.

Ricky Gervais-skämten, alltså. Det var TV 4-humor för mig.

Men som sagt, jag kanske är för Louis C.K.-grön.

[2010-07-15 15:19]
San

Mycket roligt i senaste avsnittet, när Louie säger att han är på sitt första PTA-möte och alla klappar om och gratulerar honom, medans när kvinnan kort därefter säger det samma får hon konstiga blickar.

Gillade särskilt att han inte förklarade skämtet.

[2010-08-03 16:28]
Kenneth Karlsson

TACK, tack, tack, tack Martin för att du gjorde mig uppmärksam på denna serie! Länge sedan jag njöt så mycket av en sitcom, rekommenderar den redan till alla smarta jag möter..;-)

[2010-08-03 22:10]
Martin

Roligt att du gillar den, Kenneth! Och då tror jag även att du kommer att gilla följande: ”Louie” får en andra säsong!

http://twitter.com/louisck/status/20233087574