Weird Science
SVT tvingade Elfte timmen-författarna till självcensur

2010-09-17  

Det här är rätt sjukt agerat av SVT: Mikael Tornving stängs av från Elfte timmen för att ha uttryckt antipatier mot Sverigedemokraterna privat.

För det första – har de missat att en annan Elfte timmen-aktör, Soran Ismael, gjort detsamma, fast mycket mer och grövre, på Youtube?

För det andra – med tanke på att SVT velat jämföra sitt program med The Daily Show with Jon Stewart borde man nu också försöka föreställa sig möjligheten att Comedy Central skulle stänga av Stewart för att han sagt något negativt om Tea Party-rörelsen.

Och för det tredje – detta är sjukt som i en verklig, kronisk SVT-sjukdom.

Jag skriver om SVT:s bisarrt misslyckade Elfte timmen i dagens Göteborgs-Posten. Vet inte om texten kommer upp på nätet, men tills vidare återpublicerar jag den här, i en alternativ och lite förlängd version:

Mest lättsågat på svensk teve just nu är Elfte timmen, SVT:s försök till¬†»politisk satir«¬†som i ett par veckor sänts varje kväll inför valet. I synnerhet sedan programledaren Peter Settman inför seriestarten utlovade en sorts svensk version av världens äldsta, mest kända och alltjämt bästa politiska satirserie, den amerikanska The Daily Show with Jon Stewart – något som Elfte timmen visade sig förhålla sig till ungefär som Andra avenyn till Mad Men.

Precis som ståuppkomikern Magnus Betnér påpekat på sin blogg tankefelet i att bara översätta den ytliga Stewart-formen, men inte Stewarts ständigt stenhårda ställningstaganden. Man kan inte göra en politisk satir som undviker politiska åsikter.

Men när kritikerna hånar manusförfattarnas feghet gör de sig skyldiga till ett stort misstag. Jag vill hävda att författarna är oskyldiga, och att detta handlar om ett svenskt tevekulturellt systemfel på producentnivå.

Det som i USA både är en egen, fantastisk satirgenre och en viktig del av den politiska debatten, från Jon Stewart och Stephen Colbert till Bill Maher, är i Sverige en buskispajasparad från Snacka om nyheter till Parlamentet och nu Elfte timmen.

Det enda reella försöket till en samtida, dagsfärsk tevenyhetssatirserie är Kanal 5:s¬†Veckans nyheter, där det var Henrik Schyffert som gjorde en katastrofalt tandlös svensk Jon Stewart.

Men faktum är att det förra året dök upp en webbsänd svensk produktion som befann sig om inte alls på samma nivå så definitivt på samma våglängd som de amerikanska Comedy Central-klassikerna: en webbteveserie på Nyheter24.se som hette Någonting annat, där dödligt deadpan-råa ståupparna Aron Flam och Soran Ismail blev först i landet med att ta nyheter och göra smaklös men bitande konsekvenshumor av dem.

Som när de inledde premiäravsnittet med högstadieläraren som våldtagit en elev under ett halvår och dömts till 90 000 kronor i böter, och konstaterade att den 14-åriga flickans kropp därmed värderats till 600 kronor om dagen, att rätten skickar ut ett budskap till hororna på Malmskillnadsgatan om att de »helt klart är överbetalda«, och att (medan man får se en bild p嬆Plus-Sverker) »ingen ska behöva betala mer än 12 kronor kilot för en tjej«.

Ett typexempel på Aron Flams och Soran Ismails humor i Någonting annat; en orädd och provokativ argumentationslogik som i sig blev inlägg i dagsaktuella samhällsdebattfrågor (som här, i en juridisk-feministisk debatt om straffsatser).

För detta handplockades Flam och Ismail till medarbetarstaben i Elfte timmen. Men för SVT levererar de ingenting ens i närheten av det de tidigare skrivit åt sig själva. Det är uppenbart att SVT och produktionsbolaget strypt deras kreativitet.

Såvitt jag förstått har författarna fått merparten av sitt material refuserat och sedermera känt sig nödgade till självcensur och självförnedring för att kunna uppfylla sina kontrakt och få ut sina löner. Det är symptomatiskt att Soran Ismail, samtidigt som han gör bort sig mot betalning i Elfte timmen, lägger upp en egen, obetald videobloggning på Youtube som slår så hårt mot Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna att det blivit en långt större tittarsnackis än SVT-programmet.

Kritiken som bör riktas mot SVT är således oerhört mycket hårdare än att de råkat sätta Herr Settman i programledarstolen. Om SVT och produktionsbolaget vill göra sig själva till åtlöje är det upp till dem. Men här har de, åtminstone tillfälligt, raserat karriärerna för två av Sveriges mest lovande politiska satiriker.

[2010-09-17 10:23]
D

Det är naturligtvis omöjligt för SVT att göra något som liknar The Daily Show så man har sina krav på balans. Ett sådant program måste göras i någon av de kommersiella kanalerna. Vad gäller Ismail så var, om jag förstått det rätt, han åtagande i Elfte timmen redan över när man upptäckte att han propagerat mot SD och följaktligen hade en avstängning av honom varit meningslös.

[2010-09-17 10:39]
Dagens länkar från Löwenhamn – 17 September, 2010 | Henrik Löwenhamn

[…] SVT tvingade Elfte timmen-författarna till självcensur […]

[2010-09-17 11:29]
ellen

OT, men med samma logik kring detta att yttra politiska åsikter i offentligheten: I Norrbotten nekas ABF (redan beviljat) arrangemangsstöd av såväl Arjeplogs kommun (S) som landsting (S) för en konsert med Mikael Wiehe, då denne yttrat sig negativt om sittande regering.

[2010-09-17 11:53]
Gustav

Radioteaterns projekt att låta varje politiskt parti producera en egen pjäs nu i höst blev kanske inte så jäkla lyckat innehållsmässigt den här vändan, men pekade ju åtminstone på ett sätt för public service att förhålla sig till (det bisarra) kravet på att inte ta ställning.

[2010-09-17 12:38]
Nordh

Usch, har Aron Flam varit inblandad i den där smörjan. Det var verkligen tur att jag inte visste det för då skulle jag ju dessutom haft stora förväntningar på serien, vilket jag tack och lov inte hade nu.

[2010-09-17 12:40]
Jacob

Badlands hyena är givetvis en briljant svensk variant av Colbert report. Tveksamt om det skulle gå att televisera dock…

[2010-09-17 14:52]
LordSebastianFlyte

Man kan inte gå och hata på ett enskilt parti på svt, då alla betalar tv-avgift och således ska svt vara politiskt obundet. Man kan dock göra det på tv3, tv4, kanal5 osv.

[2010-09-17 15:11]
San

Även om John Stewart har en ganska uppenbar Demokratisk tilt så hoppar han ändå på Obama ganska ofta, någon politisk agenda har han ju faktiskt inte. Det samma får sägas om Bill Maher, som dessutom stöt ett flertal Republikaner under sina år, dock så har han en politisk agenda, legalisering av narkoti och ateism.

Problemet är att det blir sjukt tandlöst om satiren inte tillåts ta ställning, så det blir i det närmaste omöjligt för SVT att få ihop något liknande.

Har någon här förresten sett Right to Laugh?

http://www.youtube.com/watch?v=v_mQPvKXw3U

Jag älskar Frasier, men det här är smärtsamt..

[2010-09-17 15:21]
Kjell

Det enda som är kul med Right to Laugh är ju att den så väl bekräftar tesen att humor från höger inte funkar. Å andra sidan är det en skev och trubbig tes om man betänker t ex P.J. O’Rourke och klassisk konservativ brittisk humor.

[2010-09-17 15:22]
Anton

Det här valåret känns det väl mer än någonsin som att det borde vara möjligt att hata alla partier nästan lika mycket? Eller hata och hata. Åtminstone finns det väl grund för satir som slår åt alla håll.

[2010-09-17 15:25]
Anton

Jag håller med Jacob, Badlands Hyena är den bästa politiska satiren som görs i Sverige idag. Ge dem bara en plattform så ser jag inte varför det inte skulle kunna gå att göra tv-mässigt.

[2010-09-17 15:57]
michaelkorine

Håller överlag med även om jag anser att manusförfattarna inte kan fråntas allt ansvar. Aron Flam är ju tyvärr så intetsägande. Minns honom från politikerveckan på Gotland. Uppenbart malplacerad. En av många komiker som inte har något att säga och är därför allmänt dryg och tror det får honom att bli en svenskt Bill Hicks. Mycket manér och lite innehåll.

[2010-09-17 16:20]
Manbearpig

Såg Aron Flam för ett gäng år sedan på youtube från nåt ”Brunnen”-avsnitt eller så.
Jag trodde(men hoppades inte) att han bara hade just detta i sig.
För detta var RIKTIGT bra, t.om uppe och nosade på ”deadpan”-mästaren Steven Wright.
Och för alla som VET, är detta den högsta formen av komplimang.
Så ingen blir gladare än mr Manbearpig om sån humor får lite större utrymme i media, men det är en oerhört svår och kanske inte så publikfriande form av humor givetvis.

För övrigt:
Stackars Elfte timmen som ska göra ett satirprogram i en kanal som ”måste” vara oberoende, men detta visste nog de flesta om när de gick in i projektet och tog emot sina checkar…så whatever(?).

Men Aron Flam vill vi se mkt mer av!
Hoppas han kan gå med huvudet högt från detta nästan på förhand dömda projektet.

Settman får gärna ta en liten paus, den karln visste garanterat EXAKT vad som gällde, men trodde säkert ändå med sitt något uppblåsta ego att detta var något man skulle kunna ”ringa in”.

Zoran har jag inte nåt förhållningssätt till, för att uttrycka mig snällt, eller rättvist för den delen.
Men tror ändå att hans talang kan blomma ut i rätt omgivning.

[2010-09-17 18:23]
Anders E

Det manus existerar inte som hade kan uppväga Settmans egen insats – karln måste vara världens i särklass sämsta komiker. Kalle Linds inslag är det enda som är kul, men då är det ju snarare fråga om ironiska betraktelser än satir.
Badlands Hyena är verkligen bra, i synnerhet gillar jag deras sätt att utnyttja kommentarsfälten, men jag är tveksam till om det skulle gå att överföra till TV. En viktig skillnad mot USA är att jänkarna har en uppsjö av dumskallekommentarorer i TV, medan våra svenska motsvarigheter är tidningskolumnister och/eller bloggare. Det är inte lika TV-mässigt att citera Göran Skytte som att visa upp levande bilder på Glenn Beck, om man så säger.

[2010-09-17 18:59]
Manbearpig

@Anders E
Nu överdriver du nog lite, världens sämsta komiker är och förblir Annika Lantz.
HON skrattar iaf, bra för henne.
Höll på o skriva en ”flashback-kommentar” där, men hejdade mig som tur är..:)

Jänkarna har givetvis större uppsjö av galningar och nyheter, men det är knappast den springande punkten här.
Utan restriktionerna från SVT:s sida och att Settman suger rent allmänt(hahaha).
Tro mig, Settman ”VET” vad han gör och trodde säkert att han lätt skulle kunna härma Jon Stewart.
Han trodde FEL, även med ”bojorna” från SVT i beaktande.

[2010-09-17 21:06]
Flemming Hummer

”The Daily Show with Jon Stewart – något som Elfte timmen visade sig förhålla sig till ungefär som Andra avenyn till Mad Men.”
Det var iallafall funny right there.

[2010-09-18 00:41]
André

”något som Elfte timmen visade sig förhålla sig till ungefär som Andra avenyn till Mad Men.”

Haha! Mycket, mycket snyggt.

[2010-09-18 19:35]
N

@Kjell

Intressant att du väljer att ignorera Matt Stone och Trey Parker i din aside om att humor från höger inte fungerar.

[2010-09-18 20:15]
Kjell

N: nejdu, det är helt ointressant, eftersom jag i min snabba kommentar inte hade för avsikt att ge en total översikt. Däremot var de givetvis med när jag skrev en längre artikel om höger-/libertarianhumor för ett par år sedan, finns här på WS också (skriv in nåt av deras namn i sökrutan så bör du hitta det).

[2010-09-19 02:50]
Brad Dourif

Någon som tittade på SVT1 igårkväll? Om inte, kan jag ge en snabb recap: först mördade Ohlsberg mitt kvällshumör och den eventuella legitimitet hans hittillsvarande ouevre anförskaffat honom, med Mats Wilander som kombinerat redskap och slagpåse, i den mest smärtsamma intervjusituation jag sett sen… well, det var väl kanske Joaquin Phoenix hos Letterman häromsistens, men i alla fall – och sen – som om det inte vore nog! – kommer Rickard Ohlsson med världshistoriens drygaste ”expertpanel”, som med sin irrelevans och nedlåtande fjuttighet och hipsterdryga Svensson-tycker-så-här-för-att:ande definitivt cementerade min redan skamfilade bild av medias val(be)täckning. Rickard Ohlsson kommer hädanefter agera stimuli för den djupaste avsky i den dourifska amygdalan.

Halv-off topic, men var tvungen att skriva av mig min ilska någonstans, för att slippa gå postal på nån stackars hipster/flintskallig mysfarbror.

[2010-09-21 08:29]
E-mannen

En kombination av Knappnytt, Badlands Hyena och diverse arga stå-uppare hade kunnat bli något på en kanal med lösare bojor än SVT.

[2012-05-16 01:14]
manen

E-mannen: Knappnytt försvann in på svt med All Makt I Sverige, tror det försvann lika snabbt som det gick upp men jag håller med; Aron Flam, Soran Ismail, Magnus Betnér(programledare?) och Knatten och hens anhang i en svensk show typ i The Daily Shows anda, som får slå både åt vänster och höger^^